Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3759

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Izneću svoje mišljenje pa bi zamolio modelatore i admine da ne brišu post ali pretpostavke.
Sam početak ove specijalne operacije bio je genijalno zamišljen i naravno urodio bi plodom, da nije došlo do curenja informacija o kretanju logističkih četa i jedinica tj.kojim pravcima će se kretatišto je dovelo do zastoja. Smatram da su u Kremlju to shvatili i zato se je stalo sa napredavonjem oko okruživanje Kijeva pa i samig zauzimanja grada, jer svaki pravac Ruskig napredovanja je bio osujećen. Što dovodi do činjenicu da imaju ne jednu već više krtica koje su radile za suprotnu stranu.
Veliki gubici u vidu pogodjenih kolona i po kojima je radila jedna ili više baterija, navela je Ruske oklopne snage da se povlače prema polaznim tačkama. Na pitanje, zašto su kolone išle zbijene i tako reći ponašale se kao da već gaze po osvojonoj teritoriji, leži u takvom mišljenju Ruskih generala, jer su takve informacije dobijali od svojih unutrašnjih služi i po meni zato je i bilo takvog neopreznog napredovanja. Ukrajinvi su imali unaored informacija o kretanju Ruskih trupa i birali mesta gde će ih poklopiti.
Zašto je mornarica izgubila svoj komandni brod i simbol leži u apsolutnu neozbiljnist ali i odlični rad Ukro kontraobaveštaknr službe, kednostavno znali su da potapanjem tog broda Rusi neće odreagovati srazmernom silom .
Bitka za Mariopolj je bila nešto što je dalo Ikrima vremena da se reorganiziju i sakupe pomoć pa su zato i svommsilama branili povlačenje svojoh vojnika iz borbe za Azovstol jer su time kupovali vreme. Sam broj angažovanih Ruskih snaga mi i dalje nez.kao ni gubitke i prema svemu sudeći je sigurno manji nego li što mi ovde znamo ali broj gubitaka u ljuudstvu nego li što na Rusi predstavljaju.Dalji tok operacije i nspredovsnje je usporila Ruska vojska a ne politika jer ruska doktrina ratovanja još uvek se oslanja na masivnosti trupa i smstram da se zato vojni vrh slsbo snslazi da održi front sa malim brojem vojnika. Grneralno Rusi kao i mi Srbi ne umemo da ratujemo za novac, već samo srcem i to je jedan od glavnoh problema ali i slaba fleskibilnost i ruskig vojnog vrha.
Po meni Rusi imaju dve mogućnosti, ili iznenadni napad na Kijev ili povečanje broja vojnika barem za tri puta više nego li što je sada i ne čekanje sledeću godinu za nastsvak borbi, za DNR . Generalno smatram da u Ruskim redovima i to u samom vrhu generštaba postoje krtice.
I jednu bitnu činjenicu svi zaboravljamo a to je da Rusi imaju inzvaredne desantne jeinice ali ostatak vojske im je glomazan i njihova doktrina ratovanja se je zasnivala na odbrani i obimnosti i zato sada imaju probleme, jer ne snalaze se sa manjim jedinicama tj.taktika im je rak rana.
Zbog toga je potrebna hitna mibilizacija jer slati mornara u tenk ili na haubicu je više nego li neozbiljno.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

Опет ваздушна опасност над Украјином

https://t.me/swodki/161609

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2341

@vranjanac

Pricalo se mislim cak i Deki a ovih dana i ja razbijam glavu o tom zauzimanju Marijupolja da je bio pogresan trenutak i izgubio se "momentum". Pricalo se da Ruski oficiri su bili protiv ali da je DNR krenuo u juris kao lud i da su onda Rusi preusmjerili dejstvo tamo. Ispostavice se kao mozda kljucna greska.

@Rocker
Napalm je zabranjen samo po civilnim ciljevima, po vojnim nije. E sad rovovi u Avdejevki su...sta? Mada ima ih i izvan naselja ili u napustenim naseljima poput Peskija i Marinke. Hoce li se sjetiti neko ne znam ali mi djeluje kao jeftino rjesenje...

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19188

Napisano: 13 Sep 2022 1:33

Koridor ::@bojank
Formalno mozda.
Smarao sam neke Ruse na forumu zasto ne sipaju napalmom kazu mi to nemamo. Nije do tehnologije napalm mozes napraviti lako nego je do doktrine.


Bacali su ga u prvoj Ceceniji, ne znam zasto bi im se doktrina promenila da ga izbace iz naoruzanja.


Dopuna: 13 Sep 2022 1:38

Rocker ::...
Zar nije napalm zabranjen konvencijama, ili i tu postoji neka akrobacija da se zabrana zaobiđe ?
...

Zabranjena je upotreba istoga (i ostalog zapaljivih UBS*) u slucaju da postoje civilne mete u neposrednoj blizini. Znaci ako je vojska na polju - udri, u gradu ne moze.

*Raspravljali smo o tome nasiroko, dosta toga se izvrdava sa klasifikacijom, recimo Sovjeti su svoje zapaljive klasifikovali kao "osvetljavajuce", beli fosfor je "dimna" itd. Ali za tank sa napalmom jos niko nije uspeo da smisli "drugu namenu" Smile

PS, nije bas limitirano u Avganistanu, nego se nisu mnogo hvalili, jer su pre toga osudjivali Amere za upotrebu istoga.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 921

Da li smo imali neki skorašnji pregled prisustva OSRF u Ukrajini? Ne mislim na LDNR i Čečene nego na BTG regularne ruske vojske, kod kojih leži manje-više sva ruska vatrena moć u Ukrajini.

Prvog dana rata je u Ukrajinu ušlo, koliko beše, stotinak tih BTG a još pedesetak je čekalo u rezervi i vremenom su uvedene. Neka je trećina od toga ispala iz borbe iz raznih razloga (gubici i krpljenja istih, kvarovi i remonti), i neka je još jedna trećina u stalnim rotacijama, popunama i odmorima. To ostavlja nekih pedesetak BTG koje bi u svakom trenutku trebalo da su prisutne na frontu.

Dakle, gde su te BTG? Na Harkovskom pravcu očigledno nisu. Pretpostavljam da su u Donbasu i na hersonskom pravcu, ali da li postoji neka pouzdana informacija o tome koliko ih ima i koje divizije su raspoređene, i gde?

Meni već duže vreme izmiče gde se na frontu nalaze jedinice OSRF koje dejstvuju u nekom značajnom broju, samostalno i bez kojekakvih milicija. Jedino u Hersonu deluje da rade baš OSRF, ali opet nema informacija o tome koje jedinice tačno i koliko ih ima. Moguće je da sam nešto propustio jer ne pratim baš detaljno, ali se sećam koliko pažnje je bilo posvećeno brojnosti i sastavu BTG iz OSRF u februaru i martu. Sada te pažnje jedva da ima.

offline
  • Pridružio: 18 Maj 2011
  • Poruke: 70

Od samog pocetka operacije bilo je reci o tome da je jedan od ciljeva 'odvojiti Ukrajinu od mora'. Prema onome sto znaci takav cilj ( nestajanje Ukrajine kao drzave kakvu danas znamo) prema vecini prognozera, mislim da je tu kljucna bitka u najavi...

offline
  • Pridružio: 10 Sep 2014
  • Poruke: 915
  • Gde živiš: Republika Srpska

https://twitter.com/200_zoka/status/1569569085742059520

Iranian UAV hit Kupyansk?

offline
  • Pridružio: 31 Jan 2014
  • Poruke: 1599
  • Gde živiš: na zalasku sunca

Украјинци су претрпели претешке губитке да би поновили тако ефективно напредовање, примећује бивши командант Фолгоре којег је Аги интервјуисао: „Сада Зеленски, можете да се договорите, или ће Москва изабрати ескалацију“

Украјинска контраофанзива у региону Харкова, вероватно резултат грешке руских обавештајних служби, не мења значајно судбину сукоба у Украјини, али поново отвара преговарачки прозор који се мора искористити да би се стало на крај непријатељствима. Ово је мишљење у интервјуу за АГИ генерал Марко Бертолини, бивши командант Заједничке оперативне команде и Фолгоре и аутор, са Ђузепеом Гинијем, књиге „Рат и мир у време Путина“.

Према Бертолинијевим речима, украјински председник Володимир Зеленски може да искористи овај несумњиви тактички успех да седне за преговарачки сто са позиције веће снаге. Међутим, ако дипломатски пут остане затворен, упозорава генерал, Кремљ би се могао одлучити за ескалацију, где Кијев не би имао довољно људи да понови блиц попут оног последњих дана, умилостивљен бројчаном надмоћношћу.


https://www.agi.it/estero/news/2022-09-12/controff.....-18046384/

offline
  • Pridružio: 07 Jan 2007
  • Poruke: 722
  • Gde živiš: Beograd,Srbija

bufanje ::https://twitter.com/200_zoka/status/1569569085742059520

Iranian UAV hit Kupyansk?


Shahed-136 rusifikovan

https://www.militaryfactory.com/aircraft/detail.php?aircraft_id=2520

offline
  • Kibice 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 13 Feb 2020
  • Poruke: 591

https://t.me/VZBOD/23878 radi FSB. Ovo je u Rusiji krivicni delo izdaje. Dostavljao podatke Ukrima. I to ne bilo ko nego direktor

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1391 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 11 sakrivenih i 1325 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Aleksandar Tomić, amstel, Atomski čoban, Ben Roj, bladesu, bojcistv, bokisha253, Boris90, brundo65, ccoogg123, cenejac111, comi_pfc, Dorcolac, dozorni, dule10savic, Faki-Valjevo, GandorCC, gomago, hatman, hologram, ikan, JimmyNapoli, Joco Skljoco, kokodakalo, Krusarac, Kubovac, kunktator, kybonacci, Litostroton, Luka Blažević, mercedesamg, mile23, MILICAT, nemkea71, oldtimer, panzerwaffe, Parker, raptorsi, rasok, rovac, ruma, ruso, ser.hill, solic, SR-3m, Srle993, Stoilkovic, t84dar, vathra, virked, vlad4, Vladko, Wrangler, Zimbabwe