Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3758

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19259

Koridor ::...Napalm (Rusi ga nemaju u arsenalu)...
Formalno imaju, ZB-500.
http://www.airwar.ru/weapon/ab/zb500pt.html

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 27 Maj 2012
  • Poruke: 1134

bladesu ::Концентрација војне технике Оружаних снага Украјине фиксирана је дуж целе линије додира у Запорожју, рекао је Рогов.

sta bi to znacilo ?
Dali ce mozda pokusati sa dva klina jedan koji ce ici na novu kahovku i vezace Ruse iz hersonske oblasti za levu obalu Dnjepra a drugi (glavni) klin bi isao od Zaporozja prema Melitopolju i prekinuo bi kopnenu vezu sa krimom i Hersonskom oblasti i ugrozio krimski most .

offline
  • Pridružio: 23 Jul 2012
  • Poruke: 53

Ni ja ne shvatam totalno skroz (i oni kriju a ni ne znaju sami ) sta politicko rukovodstvo RF zeli ali Ukr je samo povod da se mec odigra , ja sam prvi za mobilizaciju bio jos na pocetku rata mislio sam da je ona invazija bila samo uvod a bila je ako blef prodje prosao je .
Sustinski Rusi traze :
1 Da kauboji sklone nuklearno narouzanje samo u ameriku .
2 Da se postavi novi aranzman bezbednosti u evropi ( vrv rekompozicija Nato).
3 Da se izvrsi denacifikacija i demilitarizacija UKR.
to mogu da izvedu samo ako slome Evropu koja ce da prihvati ova 3 uslova . (ostale nuklearne sile Kina Indija to prihvataju ) zeleni je nebitan pa evropa ce morati da daje 6 milijardi svaki mesec da ukr prezivi
(to stvara inflaciju zajedno se energentima jer prave novac kojeg nema )
zato ce rusi produzavati sukob sto vise mogu bez mobilizacije (koja kosta mnogo).
Mobilizacija ce krenuti ako osete potrebu rokanja sa Nato ( Poljskom ) ekonomska i vojna ,
kako je Medvedev rekao za zapad da igra sah sa smrti ovde ustvari Rusi igraju sah sa smrti .
videcemo kako i da li ce rat eskalirati za sada u ovim uslovima nema potrebe za mobilizaciju igrace se rata sa ukrajincima koliko bude potrebno jer im okupacija Ukrajne nista dobro ne bi donela u ekonomskom ratu sa zapadom . sutra da je okupiraju na sve muke imali bi 25 miliona gladnih pride za vratom koji su neprijatelji . ova pregrupisavanja ( bezanije ) su samo potezi jako losi za pojedince ali nuzno zlo u ovoj velikoj igri . Rat je i na lokalnom , regionalnom , kontinentalnom i svetskom nivou i takvi se potezi i vuku .
Uzmite primer Hitlera koji jurisa na Moskvu ili Staljingrad umesto kavkaza to je dobar politicki ali strateski katastrofalan potez koji ih je kostao rata .

offline
  • Pridružio: 13 Mar 2022
  • Poruke: 296

Mnogo je gresaka Rusija napravila od samog pocetka SO i verujem da su iste prouzrokovane losom analitickom procenom. U SO se uslo sa ubedjenjem da ce u dobrom delu Ukrajine biti docekani kao oslobodioci i da ce samo prisustvo ruske vojske ohrabriti vojne elemente da zbace majdaniste i zatraze mir sa Rusijom. Otuda ono suludo jurenje ka Kijevu, pa i onaj nesretni desant na Gostomelj. Ovde se pisalo o istom kao o nekom genijalnom potezu, ali mi nijednog trenutka nije bila vidljiva dobit koja je ostvarena istim.
Sta vise mislim da je jos tad dobrim delom unisten ofanzivni potencijal ruske vojske.
Poodavno se pitam zasto na liniji prema Donjecku tj. iza njih , ako je vec tako ukopan, desant nije sproveden, Zar nesta slicno iza betonske fortifikacije ne bi donelo, u kombinaciji sa onim sto su od maja radili, do sloma ukrajinske odbrane. Desant se mogao izvesti na odredjenom delu fronta gde bi se izvrsio proboj i kasnije bi se isti mogao eksploatisati. Medjutim, plasim se da su gubici kod Gostomelja, gde su desantnici tri dana ostali sami bili toliki da su desant iza neprijateljskih linija ucinili nemogucim za kasniju fazu rata.
Isto tako smatram da su vec u martu morali da krenu u unistavanje infrastrukture u Ukrajini, pre svega energetske. Za pobedu je bilo potrebno ojacati antirezimsko raspolozenje, a mrak i nemogucnost komunikacije, uz vesto ubacivane dezinformacija bi bili jako delotvorne sredstvo. Do sad bi vec imali 6 meseci i to prilicno dugih 6 meseci u kojim bi svaki stanovnik Ukrajine mogao dobro da porazmisli da li je rat sa Rusijom pozeljan i na sta ce mu zemlja liciti nakon istog.
I za kraj nisu Rusi izvrsili nikakvo pregrupisavanje kod Harkova, vec su se suocili sa silom koju nisu mogli da zaustave sa snagama kojim raspolazu, pa su se povukli na linije gde su procenili da ce im to biti lakse.
Svi koji takve stvari pisu slobodno mogu da veruju u njih ali prosto je isuvise snimaka, isuvise pokazatelja koji tako sta iskljucuju.
Gledano od smaog pocetka do danas stice se utisak da Rusi od samog pocetka lutaju, menjaju strategiju malo malo, dok su sa poslednjim uspesima kod Harkova Ukrajinci dosta dobili na kredibilitetu i umnogome osnazili vaznost svojih reci, jer zaista deluje da su sve radili sa planom. Bilo im je bitno da zadrze i iscrpe rusku vojsku dok im ne stigne oruzje i dok jednu udarnu grupu vojnika ne obuce da ratuju sa njim i tek su tad presli u ofanzivu. Od samog pocetka su to govorili i vidimo da se poslednjih 10 dana samo postavlja pitanje gde ce sledece udariti. Ako je tacno ono sto je Dragan Petrovic izjavio da su na Harkovskom pravcu tokom ofanzive Ukrajinci angazovali 1500 motorizovanih diverzanata, plus 10000 vojnika sa mehanizacijom i 50000 glavnine koja je imala zadatak da osigura uspehe prvih, onda je to vrlo vrlo respektabilna brojka, barem za brojnost ruskih snaga.
Rusi su izgubili momentum u ovom ratu i plasim se da ako nesta drasticno ne promene ovaj rat gube. Ono sto raduje su izjave zvanicnika koje ukazuju da su toga svesni. Mislim na Kadirova i citavu bajku o tome kako Putin nije bio obavesten dobro, kao da je Putin glavni strateg ruske vojske.

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2371

@bojank
Formalno mozda.
Smarao sam neke Ruse na forumu zasto ne sipaju napalmom kazu mi to nemamo. Nije do tehnologije napalm mozes napraviti lako nego je do doktrine.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

Citat:najnovija vest: ruska vojska ulazi u bahmut!

Kaд бре?

bladesu ::Nesto ozbiljno gori u gradu Zaporozju,ogroman je plamen

А не зна се шта..

https://t.me/swodki/161604

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1080

+ Napalm...

Novost za mene:

Citat:Эти боеприпасы ограниченно применялись в Афганистане и Чечне для «выкуривания» противника из «зеленки»
Napalmom na Čečene - sunce ti žarko koliko očajni su Rusi bili kad je do toga došlo.
Zar nije napalm zabranjen konvencijama, ili i tu postoji neka akrobacija da se zabrana zaobiđe ?

Možda se neki debeli general dosjeti da imaju tih bombi . . . Mr. Green

offline
  • Pridružio: 22 Nov 2014
  • Poruke: 527
  • Gde živiš: na koridoru

Da i ja pitam nešta u ovom dnevniku.
Dali je na granici RF regularna tj mlada vojska i sta se po zakoni desava ako njh tj RF napadne?
Dali se onda redovna vojska moze koristiti i u SO tj ratu u Ukrajini ili i dalje samo na granici?

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1080

Zar ne beše neka granična služba zadužena za granicu, a koja nije vojska?

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 651

Dakle,ako dobro citam sta pise,ne samo ovdje vec i na tw, cini se da ce se majka svih bitaka odvijati na jugu (sto objasnjava povlacenje oko Harkova) i da ce od njenog ishoda zavisiti ako ne sve onda mnogo sta.Lepo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 824 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 3 sakrivenih i 788 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, babaroga, Bane san, bufanje, ccoogg123, cinoeye, dekan.m, Dukelander, Fabius, Frunze, ILGromovnik, janbo, Karla, kybonacci, ladro, Libertas, mercedesamg, milutin134, Misirac, mocnijogurt, MrNo, nesa1962, nuke92, Panter, repac, royst33, Srle993, stegonosa, Stoilkovic, VJ, vladaa012, vladulns, zeo