Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3845

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Profesionalna
  • Pridružio: 27 Feb 2022
  • Poruke: 353
  • Gde živiš: U stanu

babaroga ::
Pozvao ga Hitler na razgovor u svoj stab, i nakon ubjedjivanja koje je trajalo citavi dan, na kraju je Hitler dopustio povlacenje.

Majnstejn sjecanje na taj razgovor zacinjava jos jednom briljantnom maksimom

"Ali, dobro poznata maksima rata je da ko god pokusa da drzi sve, zavrsice drzeci nista "



Ovo je sve off topic:
Ima knjiga prevedena na Serbiš, još 1956, izdanje Vojne Knjige.


Evo sad videh da @Dankiša ima pdf Very Happy

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19181

Sirius ::...То је добровољачка јединица (сада се плаћеници тако зову у шали)...
A sada ozbiljno, po kojoj su definiciji vecina tih ljudi placenici i da li su u tom slucaju dobrovoljci u DNR/LNR poput Berica, ili dobrovoljci u VJ 1999. koji su bili strani drzavljani zappravo placenici? I sta cemo sa "muzicarima"? Smile

Citat:
, једна од неколико добровољачких батаљона чије формирање је почело још 2014. Тачан број се не зна, али педантни Французи знају да је из Легије странаца (у којој је било 710 Украјинаца), бар 25 дезертирало и отишло у Украјину да се бори. Није утврђено да ли само на једној страни или их има на обемама.


Tipican dobrovoljacki bataljon je super srecan ako ima 200 ljudi, na osnovu pisanja Finca koji je bio u Ukrajini.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Значи Манштајн је заправо био Левински? Вероватно пореклом Пољак или Лужички Србин. Интересантно. 🙂

Insan

У колико би Украјинци прешли границу и кренули на Белгород то би аутоматски значило тотални рат за Русију. Власт би морала да прогласи општу мобилизацију и да крене са уништавањем Украјине. Јер у супротном власт би пала.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1077

@babaroga
Zar ne vidiš bre da je u pitanju čistač mina? Vide se lanci kako mlataraju na priključku Smile

offline
  • Pridružio: 12 Jan 2006
  • Poruke: 3215
  • Gde živiš: Gde ja zivim...

Па можда јесте чистио мине, ал га је спичило нешто другоWink
После поготка се прво извлачио преспоро у рикверц па је окренуо задњицу ка непријатељу без димних кутија да би се брже извукао. Имали су среће…
У ствари ово је плански урадио и пустио да га погоде како би открили где се налазе УкрајинциWink

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8468
  • Gde živiš: pecina stroga

Insan ::^^
Babaroga
Postavio sam pitanje iz jednog razloga.
Ukri su kivni, poneseni uspjehom na Harkovskom pravcu, imaju trenuto inicijativu a i dobro bi odjeknulo u Zapadnim mediima da su presli granicu i usli npr. u Rusiju. (nove transe pomoci u novcu,oruzju i sl.)
Glasno razmiljsam , mozda Rusi to i cekaju da imaju razlog za mobilizaciju?
Nekako se previse opusteno ponasaju na svojoj teritoriji.


Vrlo je tesko predvidjeti ukro poteze bar meni sada.

Jer je apsolutno ocigledno da ukro snagama na strateskom, pa mozda cak i na operativnom nivou komanduje NATO. A NATO nije sisao veslo, niti se oni loze na Slava Ukrajini.

Opet nemamo podataka o ukro snagama, ali ocigledno je da su uspjeli da obuce i oforme i opreme neke nove jedinice, i da su te jedinice u stanju da izvode napadne akcije. Ova kod Balakleje je bas lijepo odradjen prodor. Takticki prodor, koji se doduse pretvorio u znacajnu takticku i propagandnu pobjedu, jer su se Rusi izvukli, i bukvalno im predali 80% te zauzete teriotorije bez borbe.

Elem, imaju viska snaga, koje po meni besmisleno trose u upornim napadima na utvrdjenu i dobro branjenu liniju na Hersonskom pravcu. Ocigledno im je taj front kost u grlu. I ocigledno jos vjeruju (komanda) da se taj ruski front ljulja i da moze da padne. Zato i odrzavaju pritisak. Da li mogu da pojacaju pritisak ako dodje do krize na frontu, pitanje je. Vrlo lako moguce, cim upiru ovoliko. To bi onda znacilo da moraju tu da drze znacajne operativne rezerve za eksploataciju prodora, ako hoce da ociste taj mostobran ako se front slomi.

Mora da se nadaju ozbiljnoj pobjedi tamo, i da cijene da su blizu. Zato ne prestaju sa na izgled samoubilackim napadima na istim pravcima.

Ostali frontovi, nemam pojma. Mogu da udare gdje oce, al pitanje je da li imaju snaga da udare kako treba, i jos vece je pitanje sta ih ceka, tj gdje ih Ruske snage cekaju.

I najvece pitanje je sta ce Rusi uraditi. Jer Rusi su na leru jos od juna, a sto se tice velikih operacija jos od aprila.

Za pola godine na leru, ja sam siguran da su im Rusi spremili par ozbiljnih iznenadjenja. I nekako imam osjecaj da ce Rusi da saltaju u brzinu cim krenu mrazevi.

No, to je samo moja pretpostavka. Bazirana na rezonu da su Rusi uzeli pauzu, presli u odbranu i spremaju nastuplenie. Jer jos niko u istoriji nije dobio rat ako nije napadao.

Osim snaga koje su Rusi pokazali na manevrima na dalekom istoku, nista se niti vidi niti zna. Cak ni famozni Treci korpus ne mozemo da lociramo. Jednostavno nema informacija. Osim telegrama koji vrti svoju pricu i koji sve vise prestaje da bude relevantan izvor informacija bar kad je ruska strana u pitanju.

Nadjoh danas ovo. Nekakva samostalna ceta morpeha iz Murmanska se oprasta i krece u rat.

Jbga. Da je bar brigada, a ne ceta. Al opet se tjesim da brigade koje polaze u rat ne reklamiraju.

https://vk.com/milinfolive?z=video-123538639_45628.....-123538639

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7071

VojvodaMisic ::Ruska vojska je jedan neverovatan paradoks. Imaju 2000 S-300 i S-400 a nemaju ni 50 Terminatora ili dronove samoubice. Ubedljivo dve najmodernije i najjace stavke u RV su nuklearno oruzje i protiv- avionski raketni sistemi. Ovo prvo ne dolazi u obzir a ovo drugo malo sta ima i gadjati. To su dve stvari gde su uz Amere ubedljivo najjaci na svetu i najvise para zadnjih 20- ak godina su tu slupali a sada im fakticki nista ne znaci osim sto obore poneki dron ili jos redje helikopter ili avion. U ovom ratu se jednostavno vidi razlika u vojnom budzetu Rusije i Amerike. Ali opet dok Rusi drze 20- ak % Ukrajine ne vidim kakav je to poraz. Nama su oteli mmogo manje teritorije pa je zdusno proglasen poraz, u krugu dvojke pogotovo. Po ovoj logici NATO je izgubio rat protiv SR Jugoslavije jer nisu dobili ni pola onog sto su trazili u ultimatumu u Rambujeu, pogotovo famozni aneks B.

Dok ne vidim Ukr vojsku ponovo u Hersonu ili na ruskoj granici oni gube rat.


Rekao bih da nisu imali nesto mnogo novca (ili nisu htjeli da ga imaju) pa daj da maksimalno odrze PVO i Raketnu vojsku jer je PVO maksimalno cost effective i laksa za R&D, a Raketna vojska maksimalno odvracajuca ili uzvracajuca sila.
Sa druge strane R&D za RV je maksimalno skup i neizvjestan + nema velike civilne komponente avio industrije, a KoV je preopterecen zalihama iz vremena SSSR. Sto se tice net - centric + BPL tu su vjerovatno i u tehnoloskom zaostatku.
Pri tome Putinova Rusija nije SSSR, dosta toga su kompanijski projekti sa raznoraznim finansijerima i komponentasima pa i naruciocima sa neizvjesnim krajem. Nije to da imas citava Ministrastva ove i one masinogradnje sa podredjenim im projektnim biroima fabrikama pa da od njih narucujes kompletno svoj proizvod sa sopstvenim specifikacijama. Nije ni to bio raj i ko zna koliko je u tom sistemu upropasteno projekata ali ono sto je trebalo to je i nastancano kako treba. Pri tome, glomazni SSSR je prilicno adekvatno znao da prati trendove razvoja + zahtjeve ratista.
Sada pak imas BMP 1/2 u izvornim verzijama, BTR 82A, T72/80 u starijim verzijama, Uragane generalno direktno nasledje SSSR cak i bez Mid-Life Upgrade.
Naravno nisu ta sredstva trebali da pobacaju ali u gardijskim jedinicama ili bolje receno u ofanzivnim sastavima morali bi da imaju novitete od opreme, a ovo iz vremena SSSR dovoljno je dobro za linijaske jedinice.
Cak su ih Kinezi pretekli u F&F PORVu, Izrael u net - centric ratovanju cije su BPL dio, evropske zemlje u artiljeriji i oklopnim vozilima.
Rusi projekat BMP 3 i dalje vuku onakvim kakvim ga je pravio SSSR, a ni tih unikalnih vozila nema bas mnogo. Nema daljeg razvoja Store, APS, ne vide se ni modernizovani Su 24 ili modernizovani Tu 22 koji bi mogli da izoluju "prostoriju" i oko Karpata, a ne samo ovo gdje se desavaju problemi.
Na kraju krajeva Su 25 + Mi 24 su i pravljeni da djeluju u sadejstvu sa Su 24 i Tu 22.

offline
  • Insan 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 12 Okt 2015
  • Poruke: 1584

cinoeye ::Па можда јесте чистио мине, ал га је спичило нешто другоWink
После поготка се прво извлачио преспоро у рикверц па је окренуо задњицу ка непријатељу без димних кутија да би се брже извукао. Имали су среће…
У ствари ово је плански урадио и пустио да га погоде како би открили где се налазе УкрајинциWink


Rikverc je uglavnom mana Ruskim tenkovima... BDK u rangu nuklearnog oruzja , kao da trebaju dozvolu general -staba da okinu dimne kutije.
Mislim, lako je meni sa kauca biti general, ali mozda je bilo pametnije da je krenuo u naprijed, postigao neku brzinu pa polukrug , nego ona patnja na rikverc i cekanje da ga "popravi/opravi sledeca" raketla.
U ostalom poslije onakvog udara, pitanje je kako bi se mi svi ponasali u tenku.

offline
  • Pridružio: 28 Feb 2022
  • Poruke: 323

Da li postoji sansa da Ukri demonstrativno predju granicu i poguraju put Bjelgoroda?

Постоји шанса да демонстративно пређу границу. И демонстративно се врате. Да погурају до Белгорода неће да може...Бијах одсутан, те нисам пратио форум. Видим укронацисти у контраофанзиви, што сам и најавио у задњем коментару. Да ће, сем на херсонском, кренути са контраофанзивом и на другим правцима. Што је било за очекивати обзиром на то како су се борили до сада. Неки су били изненађени, јер су слабо проценили украјински мобилизацијски потенцијал. Не треба заборавити да се око 150-200 хиљада руских снага овде бори против државе која има око 30-так милиона становника кад се одбију ови из ДНР и ЛНР и они који су избегли. Али ништа није готово, док се не сврши. Чека се руски одговор.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8468
  • Gde živiš: pecina stroga

Skakac7 ::Значи Манштајн је заправо био Левински? Вероватно пореклом Пољак или Лужички Србин. Интересантно. 🙂


Jok, Pruski aristokrata, i po rodjenom i po ocu usvojitelju. von Manstein Sa jedno petnaest predaka i rodjaka pruskih oficira. Oba oca generali. Oba djeda generali, jedan komandovao korpusom, a drugi nacelnik staba armije u Francusko Pruskom ratu 1871-2. Hindenburg mu bio ujak.

Citat:Manstein's biological and adoptive fathers were both Prussian generals, as were his mother's brother and both his grandfathers (His paternal grandfather, Albrecht Gustav von Manstein, had led a corps in the Franco-Prussian War of 1870–71, and maternal grandfather, Oskar von Sperling, was the chief of staff of First Army). Sixteen relatives on each side of his family were military officers, many of whom rose to the rank of general. Paul von Hindenburg, the future Generalfeldmarschall and President of Germany, was his uncle; Hindenburg's wife, Gertrud, was the sister of Hedwig and Helene.[5]

Kraj offa

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 810 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 6 sakrivenih i 759 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, bobomicek, Boris BM, ccoogg123, darkangel, doktor123, doktor1964, dzoni19, GandorCC, Georgius, hologram, hyla, JOntra, Kandrbandrdzilo, Kubovac, ladro, Leonov, madza, MB120mm, mercedesamg, mile23, Milos ZA, milutin134, MiroslavD, Misirac, MrNo, muaddib, nemkea71, nuke92, opt1, panzerwaffe, pein, Recce, robertino, Smiljke, Srky Boy, Srle993, styg, vathra, Vlada1389, ZetaMan, |_MeD_|, šumar bk2, 1107