Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3959

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25672
  • Gde živiš: I ja se pitam...

slonic_tonic ::Aneksija Donjecka i Luganska, pa i drugih graničnih oblasti nije dovoljno rješenje.
Minimalno rješenje je promjena režima u Kijevu i ispod toga se ne može ići.

Inače se Rusiji crno piše za nekih 8-10 godina.
Srećom, oni su toga svjesni.
Sve više sam uvjeren da će ovaj rat već sada ići na sve ili ništa za Zapad ili Rusiju.


Хајдемо онда по стоти пут од почетка: анексија је принудни чин заузимања туђе територије, супротно вољи народа који ту живи. Анектирани су Судети, анектирана је Босна, анектирана је Аустрија...Крим је уједињен ( воссоединение - тај израз се службено користи) с Русијом. Код нас се користи и глаголска именица присаједињење, што није баш тачан превод. Лакше бисмо се послужили енглеском речју reunion. Мени на Криму кад кажем да се вратио у наручје мајчице Русије толеришу јер им се свиђа песничка слобода, али ово наведено је службена употреба. Тако ће и ове области бити присаједињене или поново уједињене с Русијом уколико се народ тако изјасни.
ПС
Волео бих да видим како би се тај поступак звао када би, рецимо, Канзас или Тексас правоснажно на референдуму изгласали вољу народа да не буду више део САД. Анектирали сами себе? Сецесија? Иридента?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7966
  • Gde živiš: Zagreb

ok, u pravu si, krivo sam se izrazio, ali poanta je u ovom drugom dijelu.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Izvor za ovo o volji naroda?
Ako može da nije ruski od 2014.
Aneksija je poznato šta je i nema veze sa voljom naroda već onog ko je to izveo nad teritorijom drugog.
Krim je prvo okupacija a zatim aneksija.

offline
  • Pridružio: 08 Apr 2022
  • Poruke: 657
  • Gde živiš: Gradac Moravski

Citat:Ja bih ovde bio oprezniji. Rusiji bi zvanična objava rata, sa pravne strane, donela više problema nego koristi. Nemam sad vremena da kopam po netu šta su, u tom slučaju, obaveze strana u sukobu a šta obaveze trećih strana prema zemlji koja je formalno u ratu. A ima tu svačega. Previše bi iskomplikovalo situaciju.

Manje poznati detalji SVO: Rusija ne može objaviti rat Kijevu, ali mora pobijediti

https://alterminfo.blogspot.com/2022/09/manje-poznati-detalji-svo-rusija-ne.html

Иначе да не би оне харковске офанзиве, не би било ни делимичне мобилизације нити референдума, овако Украјинци раде највише у корист Русије а да нису ни свесни.. Ови из Кремља би пристали на неки трули компромис, али Зеленски својим лудилом и западним суфлирањем не даје било каквом договору никакву шансу тако да Русија мора ићи до краја, а то је деукрајинизација.

online
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 409

Da li je točna informacija (tu na forumu je netko nedavno napisao) da ako bi Rusija objavila rat Ukrajini, da onda Ukrajina službeno ima pravo pozvati bilo koga u pomoć?
Ne vjerujem da bi Ameri ulazili (jer i sad su tamo više nego dovoljno) ali vjerujem da ima luđaka koji bi jedva dočekali, npr. Poljaci bi se prvi počeli muvati po zapadnoj Ukrajini.
Ako je ovo istina onda je to jedna od velikih stavki zašto Rusi neće objaviti rat, nego će ostati na SVO.

EDIT evo @Buda Baba stavio link gdje se navodi zašto ne valja objaviti rat

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

saputnik plavetnila

Има и ту зачкоњица. Како су Шиптари постали већина на КиМ? Окрени обрни све се на крају сведе на голу силу. Али је увек потребан "casus belli".

offline
  • HDMI 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 17 Jul 2019
  • Poruke: 332

Isto tako, ni Ukrajina nije u NATO savezu,pa im NATO pomaze kao da su ga Ukrajinci osnovali.

Ako ti je NATO neprijatelj,onda ili ides u rat da ga pobedis,ili ce on tebe,nema trece.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2335
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Buda Baba ::Иначе да не би оне харковске офанзиве, не би било ни делимичне мобилизације нити референдума

Ово ни у паралелном универзуму не може бити тачно. Не могу се референдум и мобилизација спровести на овај начин преко ноћи. Све је припремљено унапред. Успехе офанзиве Украјинаца у Харковској области је најавио Зеленски пар дана пре него што су се успеси десили. Дакле, Зеленски је био сигуран у то. Дакле, нешто су Украјинци тада знали. У ком рату можеш бити толико сигуран у успех који ће се догодити у будућности у тој мери да их председник државе најављује?

offline
  • Pridružio: 25 Sep 2022
  • Poruke: 1

Da se pridružim. Pozdrav svima.

Hteo bi da kažem da je ova mobilizacija do sada možda i najpozitivniji potez RF u ovom sukobu. Drago mi je da protiče u jednom dobrom raspoloženju i zdravoj dinamici, barem tako deluje, a još mi je draže što su slomljene iluzije onih koji su očekivali da će objava mobilizacije biti ekser u Putinovom kovčegu.
Dalja nadanja su mi ta da će pomenuti efektivi doprineti znatno u razrešenju ovog sukoba, odnosno da će koliko-toliko osvestiti zaglupljeni evropski establišment tj. da će možda shvatiti konačno da ne mogu oni biti održivi koliko Rusija odlučna.

Iranski dronovi su mi drugi najpozitivniji utisak, no s malo gorčine. Armija kakva je ruska je trebalo već s početka da ima usvojene kapacitete i filozofiju eksploatacije dronova u obimu i intezitetu kakav se naslućuje sada, a ne da u hodu usvaja i razvija metodu o kojoj su uveliko već mogli da nauče recimo iz sukoba u NK.

Nije mi toliko razočarenje slom harkovskog pravca koliko da su se Ukrajinci "skupili". Nekako mi je bilo očekivano da će ograničene ruske snage na tolikom frontu negde prosto biti prezasićene neprijateljskim konsolidovanim snagama u prostoj igri matematike ako do brojčanog nadjačavanja dođe kao što eto jeste.
I koliko god da je ta matematika Ruse koštala teritorije, a to je račun koji znamo, pitanje je koliko je koštala Ukrajince. Jer ja lično bih to okarakterisao kao jedan polu-fatalistički blickrig (fatalistički na hersonskom pravcu svakako), koji je sigurno Ukrajince koštao dosta, ako ne i previše života zarad očiglednosti poduhvata kakav je oslobođena teritorija. Doduše, mali teoretičar zavere u meni zadužuje za sada pravo na hipotezu da je oblast Harkova možda "trejdovana" u opet nekoj drugoj hipotezi dogovorenog rata.

Najveće razočarenje mi je zapravo poraz filozofije rata u ovom sukobu. Očigledno ne prolazi ideja čistog, fer, humanitarnog rata u nameri da se država, a posebno režim i to marionetski povinuje zacrtanim ciljevima a da se civilni segment izoluje.
Rusi jesu pristupili časno, vojnički, ali je činjenica da ih je to koštalo i nastavlja da košta.
Izgleda da je ipak NATO pristup jedini delotvoran, nažalost.
Sve i svako ko ti nije prijatelj neprijatelj ti je. Ako televizija služi propagandi neprijateljskog režima - neprijatelj je.
Ako internet služi propagandi, demonizaciji vlastitih napora, prenošenju informacija od obaveštajne vrednosti za neprijatelja - neprijatelj je.
Ako vidiš tenk pored škole/bolnice/azila za pse - neprijateljsko je.
Ako ti civil uživo na TikToku strimuje kolonu - neprijatelj je.
Prosto rečeno, Ukrajini je dopušten sav konformitet 21. veka, a ruska vojska i ruski napori plaćaju danak tom konformitetu koji efektno radi protiv njih, i lično smatram taj dopust najvećim propustom zapravo.

Biće ovaj ruski pristup izučavan decenijama. Nekako mislim da se u tome ogleda najveća greška ruske doktrinarne i obaveštajne studije koja je prethodila a na kojoj je zasnovana SVO. Možda bi to prošlo pre 20 godina, ali danas, kada su duh, moral i "realnost" toliko na internetu, kada se uz televiziju i internet stvara deluzija i služi kao maskirovka realnom stanju, kada je svako na Twitteru zapravo pseudo-borac, drugačije je to. Moderan rat protiv zemlje koja nije iz trećeg sveta mora početi udarom na "kritične utičnice".

Što se tiče šire slike ovog NATO vs. RF sukoba, mogu reći da je NATO jedna respektabilna komandno-vojna arhitektura, čija moć u integrisanim vojnim potencijalima saveza može biti daleko veća nego što se pretpostavlja. Ovo sa Ukrajinom kao "pet projektom" je samo nagoveštaj. Često pročitam "RF ne koristi ni 10% svog potencijala." Tom računicom NATO koristi 5% trenutno.

Što se tiče RF, mislim da je u hipotezi punog konvencionalnog sukoba sa NATO po njih milije da hipoteza ostane upravo to. I smatram da RF treba da bude zahvalna na nadmoći strateškog vojno-tehničkog kompleksa, kao što su najsavremeniji nuklearni arsenal, hipersonično oružje, i ostali sofisticirani raketni sistemi, jer upravo su oni solidno ispred ostalih ne podjednako modernih segmenata ruske vojne promisli te da čine primarni, ako ne i jedini faktor odvraćanja trenutno. Da ne postoji onaj Kinžal koji nebo pali svojom brzinom, ne bi bilo ni ove operacije. Negde tamo usijane glave koje bi želele otvoreni sukob sa Rusijom upravo osvešćuju podsećanjem da Rusija trenutno a verovatno jedina ima spektar arsenala za koji ne postoji nedostupna i neprobojna meta.
Stoga, da neguju tu pamet i tehnološku prevagu i u budućnosti a da neke sovjetske škole ratovanja što brže izopštavaju iz svog prosperiteta.

No, najveća prednost RF trenutno je prožetost i prosvećenost politike, vojske i naroda. U ime ovog sukoba, u RF je sigurno najmanji stepen agendi zadojenosti, histerije, indoktrinacije, kakve su na Zapadu, i koje će proključati ironično kada najviše zahladni. Nije kliše u onoj da sloga bude poraz vragu.

Nadam se da će promisao o samoodržanju i održivosti što skorije nadvladati obesti licemerja i interesa, ako ne u politici onda u narodima, koji se nalaze sa druge strane zavese, i da će u što skorije vreme početi kakva-takva konsolidacija, nadam se već tokom i tik posle zime.

Od svega, razumem Rusiju, razumem Ameriku, razumem čak i onog Zelenskog koji je već sad sebi obezbedio titulu najvećeg idiota jednog naroda u istoriji, ali razumeti Evropu, tu nikada stasalu odojčad, uljujkanu u večnu zabludu kolevke civilizacije, nikada neću.

I da... Živo čekam pripajanje novoruskih teritorija Rusiji i dalji tok događaja... Imam jednu vrstu anksioznosti u iščekivanju mentaliteta ruskog rukovodstva potom. To kako će reagovati na granatiranje teritorija koje će poistovetiti sa maticom, a ne sumnjam da će se napadi nastaviti, odrediće mnogo toga.
Ako Rusija ne bude momentalno nakon prvih granata jasno i odlučno odgovorila po sred Kijeva i centrima marionetskog režima, odnosno ne bude li se konačno ponašala prema političko-vojnom establišmentu kao legitimnim centrima odluke koji su pretnje bezbednosti RF, strahujem da će priča o imperativu bezbednosti i nepovredivosti RF postati jedan kliše koji će Zapad revnosno eksploatisati.

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2546

Sto kaze jedan clan ovde, ja da sam Ukrajinski vojnik u Bahmutu, poceo bih se pakirati Very Happy



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 961 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 8 sakrivenih i 913 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Battlehammer, Ben Roj, Bobrock1, ccoogg123, cikadeda, Denaya, djboj, doktor1964, DonRumataEstorski, DPera, dragoljub11987, drimer, dule10savic, Georgius, gorican, ivica976, Još malo pa deda, Kaplar2, Koridor, Leonov, lucko1, milenko crazy north, milimoj, MilosKop, mrav pesadinac, Neutral-M, Njemac, ozzy, Panter, Rogan33, S-lash, sevenino, Shinobi, Srki94, Sumadija34, vathra, W123, šumar bk2