Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4133

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
 • Pridružio: 22 Jan 2012
 • Poruke: 872

bladesu ::Google prevod:

2. Судећи по природи губитака, непријатељ је користио тактику уклињавања између наших одбрамбених играча. У условима дивље несташице пешадије наши су седели на упоришта, тј. у селима и плантажама. Током месеци извиђања, непријатељ је пронашао места где је могао да продре између дефанзивних везних играча. Даље, увођење мобилних јединица у налет. Наређења наших трупа су била тешко искоришћена, опорники су се држали, али или није било покретне резерве да заустави пробој, или то није било довољно.

https://t.me/rybar/39722


Evo je napokon potvrda onoga ono što je par nas uvidelo, razmenjivalo prepiskama na PP i stidljivo ovde pisalo. O linijama i načinu postavke istih. @ Kunktator je pisao o fluidnim linijama dodira, odnosno da ustvari one i ne postoje, već je ona sačinjena od otpornih tačaka. Tako da ne čudi što su urađeni ovoliko duboki prodori.

Na osnovu ovih naših zapažanja i sumnji Kunktator i moja malenkost uspešno smo predvideli pravce ofanziva, pa čak i nastavak eksploatacije razvoja ostalih pravaca posle probijanja linija. Kao da smo ih pravili za GŠ Ukro armade. (Jedan na Izjumskom pravcu, drugi na Krivoroškom).

Juče sam počeo pisati post o najverovatnijem načinu kako i zašto su Ukri probili linije fronta, pa odustao baš iz razloga što nisam bio siguran u neke detalje. Potvrdu mojih a i nekih drugih članova sam dobio u ovom citiranom postu.Ustvari ceo post iz kog sam izvukao ovo, je poučan i razjašnjava mnogo nedoumica i pitanja postavljenih ovde na forumu.

Napominjem ovo je moje viđenje dešavanja i ne mora biti tačno.

Cela Ruska odbrana se zasniva na ovim otpornim tačkama. Razaljina izmeđju njih je najčeše od par stotina metara pa i do ponekog kilometra. U zavisnosti od konfiguracije terena i pogodnosti istog za izvršavanje protivničkih napadnih dejstava. Prostor između njih pokriva se zaprečnim merama, osmatranjem i artiljerijom. Ovo ne važi za Donbaški front. Ustvari i tamo su linije sačinje od otpornih tačaka koje su mnogo bliže jedna drugoj. Ovde je razdaljina između dve tačke mnogo manja. Ukri na Donbaškom frontu imaju splet tih tačaka koje mogu vatreno štititi bokove jedna drugoj. Ovo je jedan od bitnijih razloga zašto Rus češće napada na naseljeno mesto a ne na prostor između. Takođe i na ostalim delovima drugih frontova Ukri imaju gušće raspoređene otporne tačke u odnosu na Ruse.

Zbog ovog gore navedenog Rusi su kad god su mogli svoje linije postavljali na obalama reka. Pa šta se to desilo na severnom delu HE. mostobrana. Rusi su mesecima na ovaj način odolevali Ukro napadima. Predeo između Hersona i Nikolajeva kao što već neko napisa pre mene je ispresecan sa mnoštvom kanala. E ti kanali su prepreka Ukrima a i Rusima za dalje napredovanje. Postavljao sam ranije ovde satelitski snimak jedne takve Ruske otporne tačke kod već više puta spominjane Klapaje. Koja je više puta koštala Ukre tehnike, ljudstva i uspešnosti napada. Ingulec je bio isto tako prepreka Ukrima na drugim mestima. Uspeli su uraditi prelaz kod Andonovke ali su ih Rusi tu bili uspešno blokirali. Ostaje severni deo kojeg sam se i najviše plašio. Kako se ispostavilo i sa razlogom. Zato sam ga i potencirao u svojim pisanjima da će Ukri tu uraditi proboj. Kako se onda desio, ako su Rusi uspevali da dugo odolevaju tu. Zaboravlja se a već je pisano ovde da su Ukri malo po malo čapkali taj deo i potisnuli Ruse koji su bili na prilazima Krivom rogu, Apostolovu i putu Krivi Rog-Nikopolj. Znači Ruske linije nisu baš toliko neprobojne kako se mislilo.

Sad da se vratim na kraj Augusta i početak Ukro ofanzive. Ukri su nagrabusili kod Petrovke poklopljeni Ruskom artiljerijom. Taj napad je propao i Ukri prenose težište na Visokopolje i Arhangelsk gde imaju manjih uspeha. Takođe imaju uspeha na mostobranu kod Andronovke. Ova dva pravca verovatno odvlače deo Ruske artiljerije kao i rezerve (ako je bilo rezerve). Rusi napuštaju Visokopolje, Miroljubovku i Ljubomovku. Ono što sam primetio Rusi vole ostavljati neka naselja i prostore u sivoj zoni. Na taj način stvaraju zonu bojišta koju ne kontroliše ni jedna strana i tako odaljavaju svoje položaje od protivničkih i po nekoliko kilometara. Ovo rade iz razloga da bi omogućili osmatračima da na vreme uoče približavanje neprijateljskog oklopa i obezbedili sigurnu zonu bojišta za poklapanje neprijatelja zaprečnom art.vatrom, pre nego i stigne do otporne tačke.

Proboj se desio na potezu između Miroljubovke i Ljubomovke ,kao i iz pravca Petrovke ka Hrešćenovci, tako što su prezasitili bojište oklopom. Jeste dobar deo uništen pri proboju ali takođe i dobar deo se probio kroz sivu zonu i udario na Biljovku i Hrešćenovku.Prosto bacili su u borbu toliko oklopa da ih Ruska artiljerija nije mogla uništiti. Linija je probijena, art. VP nisu više sigurni i ona se pomera u dubinu teritorije pod kontrolom Rusa. Ovo je jedan od razloga zašto je i art.podrška bila slabija. Zolota Balka i sva ta sela uz Dnjepar do Dudčana su pala bez borbe, odnosno Rusi ih napuštaju još za vreme borbi za ova dva sela. Ovladavanjen Biljovkom Ukri ugrožavaju i artiljeriju koja daje podršku severnom delu ka Arhangelsku i Ingulecu i povlaće je u dubinu svoje teritorije. Za dalje poteze Rusa nekom drugom prilikom. Nisu potonule lađe za njih na tom delu.

Ono što je možda glavno pitanje, odakle sad odjednom Ukrima toliko oklopa. Mislim da je ovo do sad najmasovnija upotreba oklopa sa Ukro strane u jednom napadu. Iskreno mislim da odgovor možemo naći u Izjumu i tom delu. To bi moglo i objasniti pojavu oklopa sa oznakama "Z" I " V" na Ukro strani.

P.S. Te sive zone su takođe jedan od razloga zašto Rusi imaju problema u šumovitim predelima.....Tu ne mogu napravati te bezbedne zone bojišnice koje kontrolišu i pokrivaju artiljerijom.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Avg 2012
 • Poruke: 1095
 • Gde živiš: Šid, Srbija

Kenanjoz ::Simon simonović ::Ispade da Oryx koga je većina na ovom forumu od početka rata ismevala i nije baš tako daleko od istine, kada su upitanju Ruski gubici...
Jer ako nije upravu, gde su tenkovi, gde su oklopna vozila? Gde je vatrena moć ruske armije da u ravnici zaustavi ove Ukrajinske ofanzive ?????


Upumpavanje zastarelih T 62M, angazovanje ( i gubitak) T 72 B3 koji su korisceni iskljucivo na tenkovskom biatlonu, angazovanje T 90S namenjenih izvozu...

sve ovo jasno govori da je ruska vojska izgubila otprilike onoliko tenkova, koliko je Oryx popisao....
ali dzaba slike/snimci, jer su ostaci tenka br. 462 previse mutni, a ostaci tenka br. 555 previse unisteni, mozda su ukrajinski itd. itd.

Uglavnom, da li postoji mogucnost da Rusi kupe* T 90/T 72 od Indije, buduci da oni imaju licencu za proizvodnju (ako je verovati internetu, Indijci su proizveli vise T90ki nego Rusi) ?
*u slucaju da se rat oduzi, kao sto je vrlo verovatno da hoce.


Koliko sam procitao dokumentovano je oko 1200+ izgubljenih tenkova, Ukro strana samo oko 270.
Nisam verovao u te brojke koje se iznose od pocetka ali sada kako gledam ovo raspadanje Ruske vojske vidim da sam pogresio..

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2022
 • Poruke: 145

Rusi imaju vojske i u Kaljinigradu, nesto makar moraju ostaviti i na dalekom Istoku, pa Sirija itd. Jedno 20% najboljih profesionalaca i najbolje opreme i tehnike im razasuto na dosta mesta.

offline
 • Insan 
 • Super građanin
 • Pridružio: 12 Okt 2015
 • Poruke: 1265

Uh jedva stigoh sve da procitam.
Pojedini od nas smo kukali, naricali i kritikovali (moja malenkost je predjacila) ali rat ide dalje.

Ljudi ima li neko info sta se desava duz lijeve obale Dnjepra, tacinije Vasiljevka i okolina Tokmak -a?

Sinoc sam obajvio vijest da Ukri trose "nerazumnu" kolicinu art. municije upravo u navedenom reonu.
Kada su Romela u odbrani Torbuka pitali dje je glavni udar, one je odgovorio tamo gdje je najjaca artiljerijska vatra, rat se od tada mnogo promijenio ali ipak "old school je old school".

Vidim Ukri su prilicno napredovali prema Hersonu duz desne obale Dnjepra, bez obzira sto se Rusi povlace , skracuje se linija a iza je rijeka (kao Staljingrad) uskoro nece biti moguce se povlaciti.

Koje vase misljenje, hoce li Ukri rijesavati lijevu obalu Djnepra(Vasiljevka pa duz sliva rijeke i relaksiranje lijevog krila) ili ce u okolini Tokmaka- a napraviti prodor i ciljati zeljeznicku komunikaciju?

Moje misljenje je da, sto se tice juznog pravca ovdje se ocekuje glavna bitka.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11249
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Boris90 ::
Koliko sam procitao dokumentovano je oko 1200+ izgubljenih tenkova, Ukro strana samo oko 270.
Nisam verovao u te brojke koje se iznose od pocetka ali sada kako gledam ovo raspadanje Ruske vojske vidim da sam pogresio..


Смањи мало те руске губитке, нису сви тенкови у првој фази рата били уништени нити су их укри извукли. Већина тих напуштених тенкова је поново завршила у руским рукама...

По мојој слободној процени до сада је уништено-заробљено испод 1000 руских тенкова, а сад браћала повећај мало број уништених украјински, а такође и наупуштених...јер 270 је смешна бројка...

offline
 • Pridružio: 11 Mar 2018
 • Poruke: 297

Shinobi ::@Mitraljeta,postavljalo se vec,t.me/RSaponkov/3697
(https://t.me/RSaponkov/3697) , tacka 3.(YT) :

The guys from the field massively report that our tactical insignia, i.e. "Z" and "V", were applied to the enemy's equipment, which caused confusion in the first hours of the battle when the front collapsed. If this is the case, then the enemy has an American network-centric combat control system, when all units on the battlefield are tied into a grid and marked on computers, even at the company level, not to mention the battalion-regiment. Thus, even a company sergeant in a Humvee, an infantry fighting vehicle or a T-64 sees on the screen where his own and where others' are and he doesn't care what marks are on the armor. If this is the case, then this is very bad, because this is a qualitatively new level of command and control of troops. And our retreat is a consequence of the loss of the equation

Procitao sam to. Zato sam te i pitao na sta tacno mislis. U zaokruzenom mreznocentricnom ratovanju osnovni nod mreze bi trebalo da bude svaki vojnik/orudje. Da je to slucaj (a nije nigde jos uvek) do sad bi videli neki zarobljeni hardver/softver. Plus sto to podrazumeva infrastrukturu koja je "svemirska", pa jos u uslovima elektronskog ometanja... Zato sumnjam u taj scenario.
Ali to im nije ni potrebno, dovoljno je da visi nivoi komande budu umrezeni.

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2022
 • Poruke: 55

Желео би да питам људе који се бар донекле разумеју у војну тактику, колико је реално да се овај продор заправо урадио не би ли се урадио пробој ка нуклеарној електрани?

Сви знамо да долази зима и да Украјина нема довољно електричне енергије.

offline
 • Pridružio: 28 Okt 2020
 • Poruke: 295

Verovatno ključna stvar zbog koje se ova operacija odvija na ovaj način, je to što je u razgovoru sa Berićem posvedočio i američki vojnik , a odnosi se na doktrinu vođenja ratnih dejstava. Naime to što je i najveći broj ljudi koji prate tu tematiku već znao, on je i obelodanio. Njihova vojska je pre bilo kakvog nastupanja razarala sve moguće objekte, bilo da se radi o vojnim ili civilnim ciljevima. Već je bilo govora o tome, ali treba naglasiti da bi u slučaju takvog načina nastupanja bilo mnogo više pesimista na suprotnoj strani. Rusija je u stanju da u vrlo kratkom vremenskom roku ostavi Kijev bez struje, interneta, fabrika i dovede do totalnog kolapsa i krize. Za sada su još daleko od takvog scenarija ali ako u nekom momentu osete da su im ugroženi vitalni državni interesi, vrlo je moguće da će promeniti ploču a onda nikom neće biti dobro.

offline
 • Pridružio: 10 Sep 2022
 • Poruke: 13

fotografije sa fronta onog ruskog glavnog komandira za Liman
twitter.com/RALee85/status/157737549801104.....hIGft2QzJA
...daklem , radio-veza , papirnate karte , karandaš , walkie-talkie , sastančenje face to face ...
daklem glavni čoek za sve radi svoj posa u 2020 pa skoro slično ka šta se radilo 194o ... nema tu kruva ...
a ukrajinski zapovjednik pet puta niže zap odgovornosti bez tri četr velika LCD zaslona i par laptopa ne ide ni pišat

...inače kako kažu ove su fotke objavili rus medijumi kao odgovor na prozivke onog Kadirova đe je ovaj rus komandiro trupama neđe iz debele pozadine

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12502

Ozbiljni udari po Kijevu su jedino logicni ako iza toga ide nekakva ofanziva na isti, dzabe pad morala i panika ako je neprijatelj i dalje daleko od Kijeva.

Tako da ako Rusi krenu da gadjaju Kijev ko Ameri Bagdad 2003, onda ce to biti samo ako ide i neka velika ofanziva na isti. Nije nemoguce da dodje i do obustave gasa npr.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 882 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 5 sakrivenih i 824 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, bato, bbogdan, BlekMen, Buzdovan, ccoogg123, Chainsaw, crnitrn, DENIRO, djox00, dule10savic, Džordžino, esx66, Fog of War, galijot, Gargantua, goranperović66, gorval, Gosha101980, ikan, joca83, JOntra, kihot, Kubovac, kybonacci, Mercury, Milan A. Nikolic, milenko crazy north, mnn2, nemkea71, nenooo, nepogodjeni, nextyamb, Nikolajevic, novator, novidan, opt1, privremeno, radionica1, RJ, simazr, Srky Boy, stagezin, styg, TeodorSan, tmanda323, vladulns, wizzardone, YU-UKI, yufighter, zdrebac, Zvrk, zziko