Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4495

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Локално становништво саопштава да у Одеској области гори хидроелектрана у Новодњестру.

Електрана се налази недалеко од границе са Молдавијом.
https://t.me/SrbijaRusija/8900

Руски Су-25 изнад Маринке

Јуришни ловци Су-25 подржавају офанзиву савезничких снага,гађајући украјинске положаје са малих висина.
https://t.me/SrbijaRusija/8898

Дејство руске армије на Купјанском правцу.
https://t.me/SrbijaRusija/8899

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Рокните им луке, силосе са све житом и неће више бити извоза...где год је смештај хране, уништите им то, па нека извозе ако имају шта да извезу

offline
  • Pridružio: 15 Mar 2022
  • Poruke: 1303

Napisano: 01 Nov 2022 16:26

+ Дејство руске армије на Купјанском правцу.

Auuu bogati, zar baš nitko nije vidio dva reda mina na cesti????? Jesmo sigurni da su ovo ukri, po snimci se ne vidi dobro?

edit: tekst koji sam našao na drugom postu
Citat:Undermining the Ukrainian BMP in the Kharkiv region

A group of Ukrainian infantry, hiding behind the armor of an infantry fighting vehicle, tried to break into the village of Orlyanske in the Kharkiv region. The Russian military stopped this attempt.

The enemy car ran into a mine barrier.

During the undermining of the BMP, the infantry following it was also covered. Epic video posted by @svarschiki



-------------------------------------------------------------------------------

Ukro Kamaz nastradao od, pretpostavljam, Korneta. 18+

https://t.me/Z_BOEV_LIST_Z/8541
Citat:
The harsh truth of the war from dill following the results of the battle: 1 destroyed KAMAZ of the Armed Forces of Ukraine, 3 dead, about 3 wounded🔥


Dopuna: 01 Nov 2022 16:31

Jako zanimljiv video pravog CAS para Su-25, nevođene dvije rakete izbliza. Blus BMP i postavljanje pontonca Donjecka regija

https://t.me/partizan1941/36577

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

1.
Cмер Старобилск
стање од 14.00 часова 01.11.2022

🔻Јединице 14. Омбре Оружаних снага Украјине, појачане одредима плаћеника, планирале су да наставе офанзиву на линији Первомајскоје-Орљанка.

Међутим, руске трупе су покренуле превентивни удар на непријатељске концентрације, приморавајући их да се повуку на првобитне линије. Уништено је више десетина људи, три тенка и четири борбена оклопна возила.

▪У околини Петропавловке распоређене су додатне јединице 232. батаљона 128. јединице. Ту функционише и маневарска група РЕР 92 омбр Оружаних снага Украјине.

▪Серија неуспешних напада на сектор Купјански током протекле недеље коштала је Оружане снаге Украјине значајних губитака у људству и опреми. Стога команда 14. бригаде не искључује могућност контранапада Оружаних снага РФ на Купјанск: источно од града Оружане снаге Украјине почеле су опремање одбрамбених линија.

🔻У сектору Сватовски, јединице 71. јегерске бригаде Оружаних снага Украјине прешле су реку Жеребец у рејону Стелмаховке. Спремни су да наставе јуриш на руске положаје.

🔻У сектору Лимански, јуришне групе 25. Ваздушно-десантне бригаде планирају напад на положаје Оружаних снага Русије у рејону Краснопоповке, након чега следи приступ Кременној са севера.

▪У циљу блокаде деонице аутопута Сватово-Кременнаја и пресецања путева снабдевања руске групације, 3. батаљон 66. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине распоређен је на правцу Плошчанке.

▪На линију Торскоје-Терни стигао је артиљеријски вод самоходних топова 25. ваздушно-десантне бригаде Оружаних снага Украјине.

▪Артиљерија Оружаних снага РФ је нанела ударе на подручја концентрације Оружаних снага Украјине у правцу Макејевке и Краснопоповке. Као резултат тога, уништена су четири борбена возила пешадије и три камионета.

🔻У сектору Лисичанск руска артиљерија и авијација погодили су истурени пункт ДРГ 81. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине на линији Серебрјанка-Белогоровка, приморавајући групу да се повуче ка Серебрјанки.



2.
Испорука наоружања и војне опреме из западних земаља у Украјину

У оквиру новог пакета војне помоћи, у Украјину ће бити пребачени следећи типови опреме и наоружања, а предвиђена је и испорука:

▪САД
➖8 НАСАМС САМ-ова (два у наредним недељама, још шест у наредним годинама)
➖Муниција за МЛРС ХИМАРС
➖500 високо прецизних граната од 155 мм за артиљерију
➖1500 АТГМ СМАВ и АТ4
➖125 Хумвеес
➖4 сателитске антене за директну комуникацију са комерцијалним сателитима (Макар, итд.)
➖Вампирски анти-УАВ системи

▪Италија
➖6 АЦС ПзХ-2000
➖Од 20 до 30 самоходних топова М109
➖2 МЛРС М270 МЛРС
➖Више од 20 оклопних транспортера М113
https://t.me/rybar/40801




3.
О могућем снабдевању Русије иранским балистичким пројектилима

Колеге са канала Милитари Информант @милинфоливе скренуле су пажњу (хттпс://т.ме/милинфоливе/92728) на чланак америчке новинске агенције ЦНН, чији аутори пишу о слању серије иранских ударних беспилотних летелица и балистичких ракета у Русија.

Ако куповина дронова не изненађује, онда се у другом случају може поставити питање: зашто су Оружаним снагама РФ уопште потребне ракете из Исламске Републике?

🔻Шта тачно Иран може да пружи?

Према отвореним изворима, Техеран је разматрао набавку два типа комплекса – Фатех-110 и Зулфикар.

▪„Фатех-110“ је оперативно-тактички ракетни систем на троосовинској аутомобилској шасији. Лансер се монтира на каросерију возила без употребе контејнера.

ОТРК користи балистичке ракете на чврсто гориво, које су опремљене алатима за управљање и навођење заснованим на инерцијској и сателитској навигацији. У најновијим верзијама на њих су инсталиране и инфрацрвене главе за навођење (ГОС).

▪Зулфикар је побољшана модификација Фатех-110 са трупом продуженим за 1,5 м, побољшаним мотором на чврсто гориво и лаганим трупом направљеним од угљеничних влакана.

Лансер је постављен на борбено возило са две шине. Бојева глава ракете је опремљена инфрацрвеним трагачем, што је повећало тачност навођења. Укључује се у последњој деоници лета и побољшава тачност циљања.

🔻Па зашто су Оружаним снагама РФ потребне иранске ракете?

▪ "Фатех-110" по карактеристикама перформанси је јефтинији аналог руског ОТРК-а "Искандер". Инфериоран је по домету и врстама коришћене муниције, али превазилази Искандер по јефтиноћи и маси бојеве главе.

Породица Фатех има и модификацију Ормуз са антирадарским трагачем за борбу против радарских и ПВО система, што је веома важно у контексту непотискане украјинске ПВО (хттпс://т.ме/рибар/39327).

▪Ракете комплекса Зулфикар способне су да униште циљеве на удаљености до 700 км. Ово омогућава гађање циљева на великој удаљености са високом прецизношћу и разорном снагом захваљујући моћној бојевој глави.

🔻У смислу повећања оперативних и борбених способности, иранске ракете ће проширити домет наоружања поред скупљих руских искандера.

Ово ће такође омогућити попуну залиха муниције руског тактичког наоружања и наставак масовних удара на циљеве на територији коју контролишу Оружане снаге Украјине.

Комплекси са високо прецизним ГПС системом за навођење могу дати значајан допринос току војне операције, коју су, заправо, раније извршили амерички Хајмарси. Јефтиније МЛРС гранате су направиле више штете од скупих Искандера.

Висока мобилност и маневрисање, заједно са конвенционалним међуосовинским растојањем, омогућиће да се удари по датим координатама што је брже и ефикасније могуће и напусти подручје лансирања, избегавајући детекцију.
https://t.me/rybar/40805


offline
  • Pridružio: 27 Avg 2011
  • Poruke: 3011
  • Gde živiš: treći kamen od sunca

Референдум је демократски само ако његове резултате признају САД. Нагледали смо се ми таквих овде сијасет. Иначе, по својој дефиницији то је облик непосредног одлучивања грађана о неком важном питању (или мање важном као нпр у Швајцсрској). Апсолутно не постоји нити једна препрека да се исти организује и спроведе за вријеме рата (или непосредне ратне опасности).

offline
  • Pridružio: 01 Jan 2012
  • Poruke: 67

@chichbg
Jednostavno, ljudi su glupi i podložni manipulaciji. Pa, najbolji primer je Crna Gora, gde se početkom 90-tih velika većina izjašnjavala kao Srbi, pa je onda broj Srba drastično opao, pa sada, posle poslednjih događaja, opet raste.
-*****************
Извињавам се модерацији и осталима, али једноставно морам реаговати на неистину. Зашто пишеш о ономе о чему не знаш ништа или врло мало?

hr.wikipedia.org/wiki/Nacionalno_izja%C5%A.....Crnoj_Gori

Да појасним, код нас Срба у ЦГ је потпуно обрнута ситуација него у Украјини. Док нас нико није "дирао" било нас је релативно мало, кад су почели притисци број је нагло скочио. Данас смо дошли дотле да се они који се етнички изјашњавају као Црногорци плаше пописа јер ће испасти да су мањина у сопственој држави.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7951
  • Gde živiš: Zagreb

bladesu ::
Дејство руске армије на Купјанском правцу.
https://t.me/SrbijaRusija/8899

ja ovo ne razumijem, 'beš mi sve, ja ovo ne razumijem.

pa te se mine vide iz aviona, doslovno.
isti takav slučaj smo vidjeli neki dan sa ruskim BTR-om.

ja ovo mogu protumačiti samo kao namjerno.
da li ga žena vara, kći mu se kurva ili mu je sin peder, nije važno, ali ovaj čovjek je namjerno otišao u smrt i možda poveo još koga, ja ne vidim drugo objašnjenje.

ako neko ovo razumije, molim da objasni

online
  • Stručljak-Penal
  • Pridružio: 27 Avg 2018
  • Poruke: 10908

sremac983 ::Рокните им луке, силосе са све житом и неће више бити извоза...где год је смештај хране, уништите им то, па нека извозе ако имају шта да извезу


Javi im ovde: https://eng.mil.ru/en/contacts.htm

Citat:Mišljenja sam, kao što se zbog rata homogenizovao deo populacije koji Ukrajinu doživljava kao majku, tako su se homogenizovali i pro-rusi prethodnih osam godina.

I tako se razdelili, jedni psotali Ukrajinci, drugi Rusi. Za uvek.


Citat:Takođe treba napomenuti da je najveći broj izbeglica iz Ukrajine otišao za Rusiju, nepunih 3 miliona. Ti se vraćati za Ukrajinu neće 100%

Nije, otišao je na drugu stranu.

S2M ::Šta je sad sa ovom O2 ekipom, mijenja strategiju.
@Dragon
O čemu ti, o S.Banderi i njegovom filozofskom pogledu na svijet.Ajde i ti se uozbilji malo.
Nacizam-Fašizam, jedared me je Čafi ispravio, tj.upozorio da malo brkam pojmove.U pravu je bio 100%, nisam tada ništa odgovorio ali sad da kažem da ja to nekako ne dijelim.Greška ili ne, ali je tako.


Nacizam je grđi. A to vitla po Ukrajini. Ukrajinski černozem je u zadnjih sto godina vrlo plodan za primanje raznih ekstremnih ideja, ekstremih ideologija. To ne znači da smtarm da je vaki Ukrajinac nacista, ali mnogo njih maže tim bojama.

offline
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32510

Dragon nzm koliko si pratio drugu temu ili koliko pratiš TG kanale al bilo je videa gde su glavešine tj predtsavnici išli mesec dva pre referenduma i pričali sa lokalnim stanovništvom i obećavali bolji život u RF. Tako da ta priča da su ih terali puškama da glasaju ne pije ti vodu usput oni stanbovnici Zaporoške oblasti koji su izbegli ranije i u ogromnim kolonama se vraćali u deo oblasti pod ruskom kontrolom ko je njih terao na to ili se ljudi vraćali kućama kao što jeste.

Slonče Tonče nije ruski BTR nego MT LB i to izlazio sa polja na asvalt/cestu/put/dorogu i naleteo na PT mine epilog tog susreta može da se brzo zaključi.

online
  • Pridružio: 20 Jun 2014
  • Poruke: 7951
  • Gde živiš: Zagreb

ma svejedno jel BTR ili MT LB, epilog je isti.
Nego jel ti meni možeš razjasniti o čemu se tu radi i šta su ti vozači mislili?
U oba slučaja su mine bile lijepo vidljive.

Da li je moguće da su mislili proći između njih?
Da li je moguće da su toliko slabo obučeni da ne znaju šta je mina?
Da li je moguće da tipkaju po Instagramu dok voze?
Ili da im je jednostavno bilo dosta života?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 925 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 9 sakrivenih i 869 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, anta, Apok, Boris BM, CikaKURE, cinoeye, djboj, DonRumataEstorski, dushan, Excalibur13, Georgius, grenadir, hatman, hooraay, ILGromovnik, JOntra, kobaja77, Komentator, Krvava Devetka, kunktator, ljuba, loon123, Lošmi, mercedesamg, Mi lao shu, milutin134, MiroslavD, nikoladim, ozzy, Petar35, Romibrat, rovac, slonic_tonic, Smiljke, Srle993, stegonosa, Stoilkovic, Sumadija34, TITAN DUDIN JARAN, Toper, Trpe Grozni, Vatreni Zmaj, vladaa012, yrraf, zeo, ZetaMan