Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4518

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2334
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Путин данас:

- мобилизовано укупно 318 хиљада људи, укључујући и добровољце
- од њих је тренутно 49 хиљада у зони борбених дејстава
- позвао је да се становници Херсонске области евакуишу из зоне борбених дејстава, јер не треба да страдају од било каквих офанзива и контраофанзива

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 913

Srle993 ::Zasto im do sada nisu unistili sve brodove?

Ovo je patrolni čamac, nije vredan krstareće ili protivbrodske rakete. Za udarni dron je isplativa meta.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2022
  • Poruke: 149

Боме, и Паладин добио од Ланцета.

t.me/ukraine_russia_live_chat/119137?single

И то два t.me/ukraine_russia_live_chat/119136?single

Занима ме који дрон снима све ово од горе?

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1075

Zasto ne napraviti jednu temu samo za unistenu i pogodjenu tehniku, cisto da se ova rastereti a i da se ima sve na jednom mjestu?

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Ова "специјална операција" је одличан тест за руску државу. За целокупан систем. Јединствена прилика да у сваком сегменту система уоче грешке и неправилности. И да их у наредном периоду отклоне. Све је тестирано. Војска, логистика, мобилизација, цивилне службе, администрација, тајне службе, наменска производња... Све.

offline
  • Pridružio: 09 Mar 2022
  • Poruke: 198

Kod Rusa me najvise nervira sto idu iz krajnosti u krajnost. Od pocetne nemarnosti i sistema lako cemo do preterane velike opreznosti.

Ja razumem da je Tu-160 najmocnije sto imaju i da ih malo imaju i da nisu blesavi da ih salju u tepih bombardovanja pa da ih neki Buk obori i onda ih posalju na seciranje u Ameriku.

Ali brate mili ako gori pod nogama kod Hersona, cemu takav strah od koriscenja makar starijih Tupoljeva za tepih bombardovanja. Pa i da izgube 1,2 pa i 3 komada napravice Ukrajincima pakao pogotovo kada bi usresredili tepih bombardovanja na par kriticnih mesta 🙄

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Ovaj lancet je u ovih zadnjih mesec dana prava zvezda rata. On pogadja radar koji bi trebalo njega da nadje i obori.

❗🇷🇺🇺🇦 Ситуација у правцу Старобелск од 12.00 4. новембра 2022.

🔻У сектору Купјански

Јуришне групе 14. Омбр Оружаних снага Украјине покушале су да нападну линију Кисловка-Јагодно уз подршку артиљерије. Као резултат борби, руске трупе су одбиле напад.
14. бригада је претрпела губитке (три тенка, два борбена возила пешадије и неколико оклопних возила Козак) и повукла се на првобитне положаје. Ујутру 4. новембра, планирају да изврше уклањање тела погинулих и рањених.

▪Команда Оружаних снага Украјине захтева хитне резултате од 14. ОМБ на лицу места. СБУ тренутно оптужује команданта бригаде пуковника Окрименка за беспотребну смрт неколико десетина украјинских војника и пољских плаћеника током неуспешних напада на Јагодни.

🔻На сектору Сватовски

Оружане снаге Украјине ротирале су људство 103. бригаде Територијалне одбране и распоређују на додатна упоришта.
У области западно од Рајгородка налази се мангрупа РЕР-а Оружаних снага Украјине.

🔻На Лиманском сектору

Команда Лиманске ОТГ је уз помоћ два моторизована пешадијска батаљона напала руске положаје на правцу Краснопоповка-Плошанка. Дејство артиљерије и МЛРС-а потиснула је непријатељске формације назад на њихове почетне линије.

🔻На Лисичанском сектору

Оружане снаге РФ извршиле су масовни напад на положаје 54. Омбре и 80. Ваздушно-десантне бригаде Оружаних снага Украјине у области Белогоровке и Серебрјанке. Формације су претрпеле губитке у људству, врши се евакуација на резервне положаје.
https://t.me/SrbijaRusija/9154



Cмер Николајев-Берислав
стање од 13.00 часова 04.11.2022

Нема значајнијих промена у ситуацији у Херсонској области. Оружане снаге Украјине настављају да обнављају борбену готовост својих формација.

Команда групације АФУ чека долазак појачања 67. механизоване бригаде из 184. центра за обуку у Старичима за смену снага 24. омбре.

Међу украјинским војним особљем се шире информације о потпуној неспособности формације због огромних губитака у људству и техници.

🔻У сектору Николајевски, Оружане снаге Украјине повећале су интензитет ватре на руске положаје. Минобацачке и артиљеријске посаде, тенкови, тактички авиони и хеликоптери војне авијације пуцају неселективно дуж линије фронта.

Јединице 28. омбр и 59. омбр бригаде су током дана гађале подручја у близини насеља Солдатскоје, Петровскоје, Крутој Јар, Зелени Гај, Терновје Поди, Новокијевка, Љубомовка, Максимовка, Василки, Комсомолское и Новопетровка.

▪Додатни вод Оружаних снага Украјине распоређен је у околини Кирова. У депое пољске артиљерије испоручена је минобацачка муниција калибра 120 мм.

🔻У Андрејевском сектору артиљеријске посаде 46. аеромобилне бригаде Оружаних снага Украјине из Мале Александровке гађају положаје Оружаних снага Русије у Садки, а тенковске јединице из околине Давидовог Брода гађају Брускински.

🔻На сектору Берислав, Оружане снаге Украјине испоручиле су муницију у рејон положаја самоходних топова 60. пешадијске бригаде у Петропавловки.

▪Комисија вишег штаба из Апостолово стигла је у Нововоскресенское да процени стање групе трупа. Екипе самоходних топова гађају линију Суханово – Пољанка – јужна периферија Дудчана.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1809

Napisano: 04 Nov 2022 13:12

flash12 ::

Кључ свега и највећи губитак Руса у целој овој ствари. Страх од руске реакције је био битан елемент руске спољне политике, и онога што је, сад слободно можемо да кажемо, био Путинов блеф. Украјини је то увек висило изнад главе као претња по сопствену државност. Сад та претња реално не постоји, Украјинци су претрпели најгори удар, и државност очували. Чак и да неке територије изгубе трајно, Русија просто више не може да прети Украјини некаквом војном силом.

Пре овог рата увек смо мислили да је највећа кочница неком агресивнијем потезу Русије жеља за припадањем међународној заједници, и страх Русије да не остане изолована или економски оштећена, али да се са војне стране не доводи у питање њена сила. А и колико пута сам на овом форуму прочитао ону стару баљезгарију ''Рус дуго седла коња, ал кад оседла...''.

На крају пређоше Руси тај највећи Рубикон, раскрстише са међународном заједницом, урадише незамисливо...И онда затим потпуно пукоше на војном плану, што је било још незамисливије.

..........................................................................................

Кратка историја мог односа према руској инвазији:

23.2. - Ма неће напасти Руси, невероватно колико лажу ови западњаци, па није ово 1930-нека. Уосталом не напада се Украјина са 150 хиљада људи.

24.2. - Да ли је могуће да се ово догодило. Русији нема повратка на старо после овог корака, ово је за Русију историјска катастрофа. Ваљда ће рат бити кратак и безболан, и барем ће се Руси фантастично показати на бојишту. Са мало људи су упали додуше, али добро, знају бре сигурно шта раде, нису дебили, имају план. Сад је тренутак да видимо ту силу која се 20 година градила. Па после са економијом, изолацијом и светском репутацијом шта буде, јбг.

26.2 - Чекај бре...они успоравају? Изгубљене колоне, немају хране, горива, Спецназ масакриран у Харкову, шта је ово? Ово је траљаво, траљаво...И да га заврше кроз месец дана, ово је већ лош исход по Русе.

Март - Руси и даље не могу да сломе украјински отпор? Па људи ово ће бити рат који ће трајати барем још 3-4 месеца Shocked ! Однеће хиљаде руских живота? Оде руски војни имиџ у канализацију.

Април - Напушта се цео северни фронт??? Русија ладно не може да сломи Украјину, одустаје од ње и фокусира се на територијалне циљеве на југу и истоку???

Мај, јун, јул - Океј, Русија није светска војна сила, идемо даље. Гледамо један тежак рововски рат на истоку. Руси ће до јесени заузети остатак Донбаса кроз море крви и зноја, и то ће вероватно бити то, неће имати снаге за даље а Путин ће имати неки минимални основ да прогласи победу.

Септембар -

Октобар, новембар - Ово је смрт Русије као релевантне конвенционалне војне силе. Немам више никаква очекивања од њих, а и даље успевају да ме разочарају. Ако успешно спроведу мобилизацију, можда ће успети да спрече даље колапсе фронта. Ако се неко чудо деси, можда успеју да освоје остатак Донбаса до лета '23. Мада дај нек некако сачувају и ово мало што и даље имају.

Тренд свакако указује ка све већим разочарањима из месеца у месец, тако да...


Буквално флеш. Да цитирам сам себе, 15 дана прије почетка.

nemkea71 ::Какве глупости причају, за неповјеровати.
Мало математике:
Руска граница са Украјином је дугачка око 2000 километара.
Наводно планирају "инвазију" са "83 Russian battalion tactical groups, with about 750 troops each, arrayed for a possible assault".
Значи 83 БТГ * 750 = 62 250 људи (свеукупно, са позадином, логистиком и свим осталим)
62 250 / 2000км = 31 војник по километру границе.....
1 (један) вод на километар линије..

Да се подсјетимо, 1941 Вермахт је планирао једну пјешадијску дивизију (13.000 људи) на 10 километара линије.
13.000 / 10 = 1.300 људи по километру линије..

Бројке су заокружене због лакше математике, али то је отприлике то.


Dopuna: 04 Nov 2022 13:15

Најгоре што на крају ово није било далеко од стварности. Писао сам прије пар дана како је на Херсонсом правцу једно село држало 15, а сусједно око 50 људи. Значи 60-70 људи на пар километара линије..

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

УАВ-камиказе „Ланцет“ уништава систем ПВО „Стрела-10“ Оружаних снага Украјине

https://vk.com/video-123538639_456292379

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Ланцети заиста блистају. И даље то није много снимака, добијемо по који дневно. Али напредује се.

Кад би Руси изградили капацитете да шаљу по 50-ак Ланцета дневно, било би весело. Још ако би се користили усресређени на узак и кључан део фронта, па да ту сваки тенк, свака хаубица, буде глинени голуб...

За сад мислим да најкориснија улога Ланцета, у овако малим бројевима, може да буде неутрализација украјинског фронтовског ПВО, што би доста олакшало руским авионима фронтовску подршку трупама. Већ смо видели 2-3 уништена С-300 и онај један Бук, Едит: а ево и Стреле горе.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 904 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 2 sakrivenih i 886 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., alkatraz080, babaroga, Bubimir, cenejac111, Fabius, ladro, marsovac 2, mrav pesadinac, Oscar, raketaš, repac, solic, suton, Vatreni Zmaj, yufighter