Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

1203

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 06 Nov 2010
  • Poruke: 11646
  • Gde živiš: Vranje

Ja bih, iako sam ravnopravan sa svim sagovornicima, hvala Bogu nisam odgovoran za disciplinu na temi, da podsetim kolege
- pre nego što potrčite da objavite nešto, proverite da li je neko to već objavio, a posebno da li je to što pišete tačno (ili da li je istinito)
- postoji posebna tema o lend-lizu, idite tamo ko hoće da raspravlja o tome

- postoji posebna tema o vrednosti dolara i svetskoj monetarnoj politici, idite tamo ko hoće o tome da raspravlja, ako teme nema, formirajte je uz saglasnost modova, pa "široko vam polje"

- ovde je tema ukrajinska propast ili kako se uništava svet koji nam je poznat. Ukoliko niste svesni, prisustvujemo početku jednog velikog svetskog zemljotresa

- najmanji broj učesnika ovog foruma su radili u generaštabovima raznih država i raznim vojskama iz komšiluka i imaju vojno obrazovanje, a najviše "generala" se pojavilo i sumnjaju u stručnost i obaveštenost ostalih sagovornika. Da ponovim - svi smo stručni i obavešteni, neko više, neko manje. Ne moram i neću pokazivati svoje diplome.
Pokazivao sam ih tamo gde sam morao, a posebno tamo gde sam hteo.

- ovaj forum i tema su jedino mesto gde se može dobiti brza i kvalitetna informacija o dogadjajima u tom delu sveta.

- Tema je već pod kontrolom modova, gde ćete gore? Nemojte uništavati, ako već ne možete da budete korisni.

Kraj OT, izvinjavam se onima koji se nisu prepoznali (ubedjen sam da niko neće), moderatori, dugujete mi pivo što podsećam kolege.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2012
  • Poruke: 351

Cufo ::Vidim da se opet ispoljava od nekih uverenje da ruska kola idu nizbrdo.

Nisam ekonomista,ali imam ponekog rodjaka u EU.Poslednjih godina mi pricaju kako se stanje pogorsava bez naznaka poboljsanja.Uostalom,gledali smo kako gore London,Pariz,Rim itd prosle i pretprosle godine.Nezadovoljstvo se gomila kako vreme prolazi.E,sad kad jos na vec postojecu duboku krizu krenu gubici u stotinama milijardi zbog cinjenja usluge SADistima...pa jos ako bude nestasica gasa...mislim da ce ipak EU pre dogoreti do noktiju nego Rusiji(koja,da podsetimo,sve ove godine krize u EU belezi napredak i rast).

Uostalom,zar nije Putin nedavno obisao Argentinu,Brazil,Venecuelu,Boliviju itd...koliko samo toga mogu od njih da kupe(ne samo sto ce proci jeftinije vec ce tako jos zacementirati odlicne odnose-ubijanje 17 muva jenim udarcem je Putinova specijalnost).

Ja priznajem da sam Rusofil,ali evo nek mi Zapadoljupci kontriraju cinjenicno na ovo:u narednih 10 godina Rusija ce stvoriti jedinstveni ekonomsko-energetsko-trzisno-vojnu zajednicu najvecih,najjacih i najbogatijih drzava u i,Aziji,razviti tehnologiju,sredstva i opremu za najbolju mogucu eksploataciju resursa na svojoj teritoriji,zapoceti sa eksploatacijom neprebrojnih bogatstava oblasti uz Severni pol i uspostaviti brojna trgovinske marsrute i saradnju u svim oblastima sa zemljama J. i Srednje Amerike i Afike.Sta ce za to vreme raditi i uraditi Zapad?Nastaviti da se zaduzuje?


+1
Budućnost pripada onima koji rade i proizvode,a ne onima koji obrću virtuelne cifre.



offline
  • Pridružio: 23 Jan 2014
  • Poruke: 320

PanchoVilla ::

Саур Могилу је изгледа, нажалост, заузела 25-а падобранска бригада из Дњепропетровска.


Interesantno, da ova tačka nije pala u ruke ukrajinske armije prije. Kad su izpraznili džep, opoločenici
povukli se.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/486736/Zvanicnik-Oko.....o-poginulo

"On navodi da je u poslednjih nedelju dana registrovano kretanje oklopljenih transportera i tenkovi sa ukrajinskim oznakama u pravcu Donjecka i Šahterska, što bi moglo da iskomplikuje situaciju na drugim frontovima."

offline
  • Pridružio: 14 Jan 2012
  • Poruke: 850

Ukrajinski zvaničnik: Na istoku ubijeno 3500 vojnika!

Arrow http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=886541
Arrow http://www.blic.rs/Vesti/Svet/486736/Zvanicnik-Oko.....o-poginulo

offline
  • Gama  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Jun 2004
  • Poruke: 4389

Jel ovo naznaka da promenimo naslov temi Smile.

Citat:
Građanski rat u Ukrajini traje skoro četiri meseca i do sada je poginulo više od 1.300 ljudi. Više od 285.000 ljudi izbeglo je iz svojih domova, pokazuju podaci UNHCR-a koji je upozorio na opasnost od "masovnog egzodusa", ako se sukobi intenziviraju.


RTS: Donjeck pod opsadom!

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/10/Svet/16.....adom!.html

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

Nepise se dobro. Ja nisam vojni stručnjak, ali jučerašnji razvitak dogadjaja mi daje uvjerenje da je sve brzo gotovo. Ja mnogo toga nerazumim.
Ja znam da ANR nema ljudstva za ofenzivni djelovanja. Ali UA ima isto problema sa ljudstvom i uspjeva okupirana područja da zadrži i svaki dan par naselja da osvoji. Ali Frontlinija je vise stotina kilometara duga. Zar nemoze ANR par napada na naselja koja su slabo branjenja da poduzme?
Čitava istočna Ukrajina osim Donbasa je prilično mirna. To dovodi do zaključka da podrška u narodu nije tu?
Bez podrške naroda neće bit moguće partizanski način borbe da se poduzme?
Skoro da i nema napada na konvoj eura pozadini?
Jedan narod treba godine da se zasiti rata. Hunta će još dugo moći izdržati ovaj tempo. Novac će dati zapad. Svako osvojeno mjesto stvara heroje a narod heroji motiviraju.
Neshvatljivo je da UA Rusi gradove a stanovnici bježe umjesto da pristupe ANR.
Ja se bojim da situacija je puno gora nego šta mi želimo da priznamo.

offline
  • Pridružio: 19 Feb 2006
  • Poruke: 11156
  • Gde živiš: Banja Luka

@izdajnik....
Citat: Zar nemoze ANR par napada na naselja koja su slabo branjenja da poduzme?

Moje skromno misljenje....
Ovaj ratni sukob je samo segment sveopsteg sukoba Risije i SAD na globalnom nivou, tj. Ukrajina je ratni poligon, a za nas nevidljivi "rat" daleko vecih razmera, vodi u ekonomskoj, politickoj i monetarnoj sferi. Ameri pokusavaju da zadrze globalnu dominaciju, a Rusi (nisu usamljeni) da ih potisnu u realne okvire.
E sad...
Mislim da je, sa aspekta ciljeva Rusije, nevazno koliko ce teritorije ustanici zaposesti, drzati i braniti. Vazno im je da Novorusija postoji, da je organizovana politicka i vojna celina, te da aktivno lomi kicmu Kijevu kroz borbena dejstva do konacnog ekonomsko-politickog i vojnog sloma sto ce neminovno izazvati reakciju ostalih Ukrajinaca u smislu socijalnog bunta i rusenja vlasti u Kijevu. Videli smo proteklih meseci da to ustanici odlicno rade i da je Kijev ocajan zbog neuspeha.
Kada se to desi i ako se desi, Rusija je uradila tek laksi deo posla. Ostaje onaj tezi, vracanje SAD-a i realne geopoliticke okvire, a slom Ukrajine ce samo ubrzati globalne procese kojima tezi Rusija, a i veliki deo slobodarskog sveta....rekao bih.

offline
  • Pridružio: 02 Jan 2012
  • Poruke: 291

i.senica ::PanchoVilla ::

Саур Могилу је изгледа, нажалост, заузела 25-а падобранска бригада из Дњепропетровска.


Interesantno, da ova tačka nije pala u ruke ukrajinske armije prije. Kad su izpraznili džep, opoločenici
povukli se.


Koliko sam shvatio iz teksta:
link

Izvršen je proboj od strane ostataka 72,79 brigade iz kotla sa gubicima od oko pola vozila i 250 vojnika (ovo se pripisuje ruskoj artiljeriji mada sem smerča ne znam šta bi imalo dovoljan domet). Deo 24 brigade od 10 tenkova isto toliko transportera i odredjen broj vojnika (ovo liči na neki improvizovani oklopno mehanizovani bataljon) se probio ka Miusinsku i pokušao napad na Krasni Luč odakle su izbačeni pristiglim pojačanjem opolčenaca.
Istovremeno sa severa je izvršen proboj veće oklopno mehanizovane grupe od Debaljceva putem prema Krasnom Luču koja je prošla kroz Fašcivku i produžila ka Vahruševu gde su izgleda stali. Ova grupa mi je najmisterioznija. Negde se pominjalo oko 30 tenkova i isto toliko transportera. Ovo bi bila nešto kao kombinacija 2-3 bataljona tj. mini brigada ali možda su samo u strahu bile velike oči pa je broj ustvari bio manji.

Situacija jeste bila kritična ali je izbegnut najgori scenario a borbe se nastavljaju. Mislim da je sada kritičan Miusinsk i potez od Debaljceva prema Krasnom Luču. Nejasno je kuda je prošla ova grupa sa severa i da li je ta "rupa" zapušena.
Pretpostavljam da će krajem dana situacija biti jasnija.

E sad neka moja zapažanja. Imam utisak da su 24,72 i 79ta brigada (tj. ono što je od njih ostalo) mogle da se probiju već duže vreme.
Izgleda da su naredjenja bila da ostanu u kotlu i da vežu snage opolčenaca i da drže teritoriju da bi ih posle u nekom proboju oslobodili. Takodje bilo bi mnogo lakše u jednom potezu odseći DNR od LNR a istovremeno LNR od Rusije.
Obzirom na stanje u ukrajinskoj vojsci mislim da je ovaj plan bio megalomanski.
Medjutim, situacija u kotlu je bila toliko očajna (sediš izložen artiljeriji a pomoć nikako da dodje) da je postojala opasnost da se sve jedinice predaju na kraju (što su neke i učinile). Mislim da je naredjenje za proboj stiglo sa vrha i da je ideja bila da se bar prekine komunikacija DNR i LNR ako ništa drugo.
Nadam se da im ovo neće poći za rukom.

P.S. Moje poznavanje organizacije vojnih jedinica je sa vikipedije Smile tako da se izvinjavam unapred ako sam odvalio nešto Bebee Dol

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2014
  • Poruke: 837

Cezar
Zahvaljujem na tvom mišljenju. Ja se bojim da sa pobjedom Hunte je Ukrajina za vise Generacija za Ruse izgubljena. Propaganda će Ucinit svoje. Veliki Domovinski rat protiv Ruskog osvajača, junačka borba našeg naroda... Jedno pomirenje kao izmedju Francuza i Njemaca neće USA i Evropa dozvolit. Socijalni nemiri će se sprječavati sa lažnim obećanjima (bit će za par godina bolje) i novcem na kapaljku. Pa pogledajmo samo za koju placu radi Srbin u Fijatu. Doc će velika Poduzeća kako Rudarska tako i Agrarna i svaki Ukrajinac će bit sretan da uopće ima posa. Obećanja o ulasku u EU će narodu Dat vjeru na vise godina.
Jedina šansa po meni za Ruse, je urušavanje Evropske Unije. Time bi želja za širenjem bila zakopana i svaka Država bi moralasvoje interese da traži u ugovorima sa drugim državama. Tek možda onda shvati glave u Kijevu da od suradnje sa Rusima mogu i oni da imaju koristi.

offline
  • Pridružio: 02 Jan 2012
  • Poruke: 291

dobri covek ::
- ovde je tema ukrajinska propast ili kako se uništava svet koji nam je poznat. Ukoliko niste svesni, prisustvujemo početku jednog velikog svetskog zemljotresa


Ja se potpuno slažem sa mišljenjem da se ova tema zatrpava raznorodnim informacijama i da bi bilo bolje da se iste odvoje.
Medjutim tekst koji sam citirao opet ne sugeriše šta treba pisati na ovoj temi i ostavlja široko polje za razne interpretacije.

Mislim da je ovde ključna reč Ukrajina. Komentari koji nemaju direkno veze sa Ukrajinom treba da idu na temu Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije.

Druga varijanta je da imamo tri teme: ovu, temu Rusija - Zapad, ekonomske i vojne sankcije i posebnu temu za ratna dejstva i tehniku koja se koristi u ovom de facto gradjanskom ratu.
Ja ću se ubuduće uzdržavati od ekonomskih i ostalih globalno strateških komentara na ovoj temi i pisaću samo o vojnim temama i temama koje se isključivo tiču Ukrajine do dalje naredbe Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1370 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 7 sakrivenih i 1326 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 9k38, aleksmajstor, Alibaba1981, Atomski čoban, bladesu, BlekMen, Bobrock1, bojank, bojankrstc, Boris90, ccoogg123, crnogorac, Dannyboy, Dimitrise93, doktor1964, Dorcolac, dragoljub11987, FileFinder, GenZee, havoc995, ILGromovnik, kuntalo, ljuba, ljubacv, madza, maiden6657, mile23, milutin134, opt1, Seeker, shone34, Srle993, Valter071, Zandar, zillbg, zzapNDjuric99, Čivi