Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2174

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 23 Jan 2014
  • Poruke: 320

Wrangler ::Izgleda da je u Minsku dogovoren prekid vatre...
http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/1758875
Yebiga kad god krene ANR ofanziva politika stopira. Ne navode kada bi sporazum trebao da stupi na snagu ali nadam se da će pre toga ANR satrati ove u kotlu.


Bolje slab mir nego dobar rat. Ovi z kazana izače bez oružja, pogiblja se završi. Ostalo če u svakom primeru dogovorit glavni akteri. A to se zna ko su.

http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-orbi/general-.....a-5-6-dana

BIVŠI ŠEF VOJNOG ODBORA NATO: ZAPAD NE MOŽE DOBITI RAT U UKRAJINI

HARALD Kujate: "Čuju se tvrdnje da ukrajinski konflikt nema vojno rješenje. Međutim, točno je da za Zapad nema vojni metoda rješenja tog konflikta. Mi taj rat ne možemo dobiti. Ako budemo toliko glupi da se u taj rat upetljamo - mi ćemo ga izgubiti. A to bi bila strašna katastrofa! "

"Putin uopće nema potrebu napada Kijev. On je već stavio do znanja da bi u Kijevu - kad bi htio - bio za dva tjedna. To je, smatram, prevelik rok. Putin bi bio u Kijevu za pet ili šest dana, a sam konflikt bi bio prekinut upravo u Kijevu. Za 48 sati ".



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Feb 2015
  • Poruke: 9
  • Gde živiš: Beograd

Свакодневно више од 100 добровољаца на дан долази у мобилизационе пунктове ДНР...

tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201502101617-ratl.htm

Цифра није баш импресивна, али свакако да није ни обесхрабрујућа...



offline
  • Mačak
  • Zavarivač
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 2596
  • Gde živiš: Čačak

Evo je čuvena ofanziva kod Maripulja ?????

https://www.youtube.com/watch?v=PAqn3WB7g-g

Pa procenite šta je ovo ?

offline
  • Mačak
  • Zavarivač
  • Pridružio: 30 Dec 2011
  • Poruke: 2596
  • Gde živiš: Čačak

Makejevka , Smerč .
Ja mislim da od primirja još uvek nema ništa.

https://www.youtube.com/watch?v=OlVlrFzTiVA

offline
  • Pridružio: 09 Feb 2015
  • Poruke: 1524

Dnevni izveštaji, rezimeji borbi:

https://www.youtube.com/watch?v=vR_26lWiryk

https://www.youtube.com/watch?v=nfq7AfI9TUk

offline
  • Pridružio: 29 Jun 2011
  • Poruke: 1102

U međuvremenu, Kasadov izveštaj sa fronta na dan 10.02.2015.
http://cassad-eng.livejournal.com/
Citat:The following situation has unfolded in the area of the Debalcevo encirclement by February 10th.
The village of Logvinovo that was captured on the morning of February 9th has been held by the NAF forces. The attempts to recapture the settlement and to restore the supply route for the encircled group on the M-103 road have failed and therefore February 9th has become the first day of the existence of a truncated version of the Debalcevo cauldron. Fighting in the area of Logvinovo attained a "positional nature" with the active use of artillery according to the junta. The failure of unblocking actions will lead to a further increase in the density of the emergent lid of the cauldron. In essence the Debalcevo group was split in two, due to which more than 5 thousand people ended up being encircled, among them there are about 1-1.5 thousand of rear service personnel who couldn't evacuate from the cauldron early enough. Currently our command is deploying reinforcements and performs measures on mitigating possible offensive actions by the enemy with the goal of unblocking the encircled group. If the Debalcevo cauldron is to be liquidated, then holding the positions in the area of Svetlodarsk will become quite expensive for the junta. Furthermore, the threat of encircling the second part of the Debalcevo group to the north of Svetlodarsk also cannot be ruled out. The main problem of the junta is rapid exhaustion of resources in the encircled group — in two days of intensive military action serious problems with fuel, lubricants, and heavy weapon ammunition will start. Already yesterday the enemy has retreated by 4 km in the area of Chernukhino and further implosion of the pocket is imminent. Chernukhino itself according to the announcements from the sides has also transferred under the NAF control. The enemy currently accumulates armor in the bottleneck near Svetlodarsk for a more serious attempt to beat a corridor to Debalcevo. In the coming 1-2 days a powerful strike may be expected towards Logvinovo from the side of Svetlodarsk. An attempt to break out from inside the encirclement cannot be ruled out either.

On the Mariupol front the enemy today launched an offensive on the front from Shirokino to Granitnoye, occupying several settlements in the neutral strip (for now they are only showing a photo from Pavlopol), and also one of the NAF checkpoints. The motivation here is quite transparent: to improve the front line before Minsk and to at least somehow improve the situation of the junta forces on the front under Debalcevo (however, the strikes in the area of Yelenovka and Gorlovka would be more logical). Among the announced goals of this offensive there are Shirokino, Sakhanka, and Oktyabr.

Donetsk and Gorlovka, and also a whole number of frontline cities were subjected to a large-scale artillery shelling of a terrorist nature.

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

I malo baleta Very Happy

offline
  • Pridružio: 16 Jan 2012
  • Poruke: 291

АМЕРИЧКИ ЕКСПЕРТ: Нико у историји није победио Русију на њеним границама
kofman

О разлозима зашто Украјина не може да победи у рату са Русијом и зашто Америка неће да достави оружје Украјини за украјинско издање „Новое времја“ говори Мајкл Кофман (Michael Kofman), војни експерт Кенан института Центра Вудро Вилсон.

У својој последњој изјави Обама је иступио против достављања оружја Украјини. Зашто је тако одлучио, имајући у виду да део његовог окружења има супротно мишљење?

– Морате да разумете да ту има неколико проблема.

Најпре, окружење председника не покушава да га наговара. Главни разлог је што наш Савет за националну безбедност, којим председава Сузан Рајс, сматра да такав приступ није разуман и неће решити проблем.

Други проблем лежи у чињеници да главну реч у европској политици у односу на Украјину, а и уопштено у европском супротстављању деловању Русије, има Немачка, а Берлин се такође слаже са тим приступом (да се проблем Украјине не може решити достављањем оружја).

Да, то је недавно изјавио и шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер.

– Ако би САД промениле свој приступ, Немачка би се нашла у неудобном положају. Морали би да размисле о свему међутим, ми треба у својој политици према Украјини да водимо политику коју води Европа.

Јасно је да данас нема тог оружја које би могло данас да промени ситуацију у Украјини – у смислу борбених дејстава која спроводе милиције (Доњецке Народне Републике и Луганске Народне Републике) и Русија.

Због чега? Нама би добродошле беспилотне летелице.

– Чак и ако бисмо данас донели одлуку, то оружје се не би сутра појавило на фронту. За то је потребно време односно, садашња ситуација се не би променила. У суштини – верујемо биће боље.

Многи сматрају да се проблеми налазе у украјинској армији. Украјинска армија није борбено оспособљена, не постоји координација са добровољачким батаљонима – не дејствују као јединствене снаге. Многи су ту структурни проблеми које достава оружја не може да реши, чак и ако би вам доставили наше најбоље тенкове и опремили их ракетама и бацачима граната.

САД имају добро искуство у томе (достављању оружја). Ми смо то урадили у Ираку, а пошло је наопако. Послали смо противтенковско наоружање устаницима у Сирији, али им то није променило судбину. Продужило је рат, а сиријска армија их је свеједно уништила.

Циљ САД је да се нађе политички излаз из овог конфликта да бисмо могли да се бавимо стварним проблемима Украјине. Овај конфликт полако уништава шансе да Украјина постане нова држава, спроведе реформе и настави свој европски пут. Битно је за САД и Немачку да се не упушта у рат са Русијом. У укупној историји, Русију нико није победио на њеним границама. План да се једноставно пошаље оружје Украјини и прати да ли може из тога да произађе неки резултат није реалан. Нема ту стратегије.

Како онда објашњавате све изјаве републиканских сенатора који заступају мишљење да се Украјини достави оружје?

– Они су сенатори и они могу да говоре, али њихов задатак није да повлаче потезе. Они немају одговорност за резултате својих препорука. Председник је тај који сноси одговорност.

Ако би он послао наоружање, Русија би променила своју тактику и нашла приступ који би нас све довео у много тежу ситуацију. Руси могу на много начина да воде рат и нашли би одговор без великих проблема.

Да ли мислите да би се, када бисмо доставили противтенковске ракете и оне почеле да уништавају руске тенкове, све променило? Наравно, Руси нису лудаци и не би дозволили да тек тако губе тенкове. Јасно је да би променили тактику. На папиру је све могуће, али ми све разумемо и имамо озбиљно искуство на том плану.

porosenko-obamaГлавни циљ САД – прекид ватре, примирје и превођење конфликта у политичку раван (Фото: Прес-служба председника Украјине)

Џон Мекејн активно заступа испоруке оружја Украјини.

– Џон Мекејн… Знате, наша је шала, његова политика је послати оружје увек и свима. Он се никада није сусрео са проблемом који није хтео да бомбардује. Кроз цео свој живот хтео је неког да бомбардује – Ирак, Сирију, Либију, Грузију, ево сада и Украјину. Он увек има само један одговор на проблем. Да је Џон Мекејн постао председник ми бисмо учествовали у још четири додатна рата. Mr. Green

Истина је да се сада врши огроман политички притисак на председника и то не са стране републиканаца. Већина потписника извештаја (о достављању оружја Украјини) су бивши играчи и веома утицајни људи из администрације Хилари Клинтон, односно напад на председника се у основи врши са стране демократа, а не републиканаца.

Значи ли то да све те изјаве треба посматрати најпре у контексту председничких избора и да су више одраз унутрашње политике САД?

– Да, у праву сте, тај извештај је потписала најважнија личност кампање, Мишел Флорној која ће највероватније да учествује на изборима у кампањи Хилари Клинтон.

Сви овде очекујемо да, ако Хилари Клинтон победи на изборима за председника који ће се одржати за две године, Мишел Флорној постане прва жена, министарка одбране САД. То су нијансе спектра наше унутрашње политике.

Она је једна од осморо потписника тог извештаја и учествовала у његовој изради. Идеја водиља извештаја је да се озбиљно покрене председник у правцу промене своје политике. Ја мислим да то није правилан приступ Украјини. Достављање оружја ништа неће да промени, осим што ће да прошири ратни пожар.

Која варијанта је боља за Украјину?

– Најважнији циљ је да се оствари прекид ватре, примирје и конфликт преведе у политичку раван.

САД за Украјину морају да имају стратегију на дужи рок да би се установила армија, јер Украјини није потребно наоружање – потребна јој је армија. Наоружање без армије не значи ништа. Украјина и САД треба да остваре реално стратешко партнерство. У тој форми можемо заједно да радимо и сарађујемо у решавању крупних проблема које Украјина има. То су реформе економије, развоја демократије и политичког система, то је изградња оспособљене армије коју Украјина сама може да финансира.

Али не на начин, на пример, да ми доставимо украјинској армији милијарду долара годишње. Укупан буџет украјинске армије је две милијарде долара, па би оружане снаге које би биле у Украјини после три године, педесет процената зависиле од средстава које уплате САД, али које ми не бисмо уплаћивали бесконачно, односно да ваша армија финансијски зависи од нас. Наш циљ је да се формира армија коју Украјина сама може да финансира, иначе све то нема смисла.

Да ли се такви програми сарадње данас разрађују? САД помажу у обуци наше нове будуће милиције. Шта је са армијом?

– Почели смо са веома скромним планом обуке четири чете, на западу, близу границе са Пољском. Помажемо у обуци оружаних снага Украјине. Још увек не постоји заједнички стратешки приступ. Свако ради колико може. Ми обучавамо, Литванци обучавају Украјинце, Пољаци такође убацују оружје, обучавају. Енглеска убацује оклопне транспортере Shocked Канађани шаљу униформе, ми панцире. Ето, тако изгледа тренутно стање зато што је ситуација екстремна. Не постоји стратешки приступ.

И што је најважније, нема финансијских ресурса за помоћ Украјини. То је главни проблем. Људи говоре, шаљите наоружање, а не желе да дају новац за реформе у Украјини.

У ком случају би престала сарадња са Украјином или мислите да то не може да се деси?

– Мислим да ће Украјина увек да има подршку, али се данас не поставља питање да ли помоћи или не. Питање је како да се ефикасно помогне, шта функционише, а шта не и о томе се воде дискусије у Вашингтону.

У Украјини су многи уверени да је америчко оружје потребно јер је без њега немогуће остварити примирје.

– Па, ви никакво примирје не можете да остварите оружаним снагама. Једноставно, немате их.

Како у тој ситуацији ми било шта можемо да добијемо? Санкције против Русије се не појачавају нарочито. Она почиње све јаче напада. Зато сви виде излаз у оружаном супротстављању.

– Схватите, то су илузије украјинског руководства.

Стварни проблем Украјине је што нико, ни Порошенко ни Јацењук, не жели да потпише стварни договор о компромису са Русијом. Они не желе да схвате шта се десило и не желе да дају било какав политички статус милицијама (ДНР и ЛНР). Они се боје реакције народа, трећег Мајдана.

Па, могућност трећег Мајдана постоји.

– Проблем је што, у садашњој констелацији, у Украјини не дозвољавају да Запад донесе озбиљне, зреле одлуке. Украјина се само тапше по рамену.

Због тога Украјинци настављају да живе у илузији да својом војском могу некако да се одупру једној од највећих армија на свету. То је немогуће. Моје колеге из Русије које имају изворе у генералштабу знају да, ако би хтела, Русија може за 72 сата да уништи комплетно оружане снаге Украјине. Они имају разрађен такав план.

Наши то не схватају.

– То се неће десити јер Русија то не жели, али људи морају да схвате да проблем није у противтенковским ракетама. Ако пошаљемо те ракете, Русија ће да пошаље нешто друго – авионе, ракете, једноставно ће да збришу ту територију са лица земље.

Хоћете да кажете да треба признати да те територије нису украјинске и опростити се од њих?

– Шта је донео конфликт? Те територије су реално изгубљене. Једини резултат који ја видим у протеклих годину дана је да Украјина непрестано губи територију и војнике, а нема побољшања. Санкције нису промениле политику Москве.

А зашто они нападају? Зато што Мински споразуми Русији ништа нису донели. Руси сматрају да су потписивањем споразума у Минску направили озбиљну грешку. У Украјини није постојао никакав озбиљан интерес да се размотри Мински протокол. Поред тога, свима је познато да је, поред тог протокола, између Кијева и Москве потписан и други протокол, 19. септембра, где је утврђена карта контроле територије између војске Украјине и милиција. По тој мапи, Украјина је била у обавези да преда доњецки аеродром и територије које, у стварности, Украјина никада није имала намеру да преда. То сви добро знају. Украјина није имала намеру да се придржава било чега, без обзира што је потписала споразум. Нико у Украјини не жели да прихвати стварни компромис.

Интервју водила Татјана Козак

Извор: Новое времја

Са руског посрбио: Aerial6

(stanjestvari.com)

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3132
  • Gde živiš: Kragujevac

America Hits Dead End In Ukraine


Сербский казак. Мне гордо служить в казачестве

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3132
  • Gde živiš: Kragujevac

cottus gobio ::Izdajnik ::
Prestanite se lozit na strane placenike. Koliko se sjecam bilo ih je stotinu na Luganskom Aerodromu pa na Donjezkom a ANR nije nijednog stavio pred kameru. Ja sam citao svuda o tim placenicima ali jos nigdje nisam nijednog vidio zarobljenog. Nesirimo informacije koje nas poslje stavljaju u losju poziciju. Pogledajte Ukraince. Od Milion Rusa koji se u Donbasu bori nisu jos nijednog zarobili.


Čitaj boldovan deo svoje poruke.
Sad nešto mislim, imaju snimci svega. Trebaće to. Ako baš želiš, počni od snimka Ise Munaeva zamotanog u tepih na groblju u Dnjepropetrovsku.


Ima snimaka nekoliko snajperista ,onaj Švedjanin,Poljak,Amerikanac instruktor koji je poginuo, Amerikanac iz Mariupolja snimak...itd...ukupno 5-6 do sada vidjenih stranaca (bez Hrvata sa slika i sl.) ,ali nisam video zarobljenog nijednog ni neki veći broj tih plaćenika...
Njih ima i snimaka ima i sami govore bez sakrivanja o sebi ali za sada ne videsmo veći broj stranaca na jednok mestu (žive ili mrtve)...
Ima ih po dobrovoljackim (naci) bataljonima sigurno , ali broj mislim da niko pouzdano ne zna...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 803 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 6 sakrivenih i 761 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Andrija357, antonije64, Arahne, babaroga, bokisha253, BORUTUS, Dovla, Dukelander, dushan, HrcAk47, kihot, ksyyaj, laganini123, LUDI, Luka1998, maiden6657, Marko Marković, mercedesamg, mik7, mikrimaus, milan.vukovic, Milos ZA, Ne doznajem se u oružje, nesa1962, operniki, procesor, raptorsi, robertino, ruger357, sasa87, stegonosa, vladetije, YugoSlav, zbazin, Žrnov