Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2226

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • riva 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 02 Avg 2011
  • Poruke: 349

Danas je teško, praktički nemoguće držati neku zemlju, sa nekim prosječnim brojem stanovnika, pod okupacijom..
Primjer Iraka, Afganistana..
USA nije uspjela pacificirat navedene zemlje, uz svu ogromnu vojnu i novčanu, ekonomsku premoć i uz komplet odriješene ruke kod kuće i u inozemstvu. Svi znamo koliko je bilo teško kontrolirati područja i na ovim našim, malim, prostorima.
Prije sto godina je Velika Britanija bez problema mogla kontrolirati ogromna područja i velike zemlje i to duži vremenski period.. Nakon II svj. rata se stvari počinju mijenjati.

Držati danas, kroz duže vremensko razdoblje , u ovakvom rasporedu snaga, pod kontrolom/okupacijom grad veličine Harkova ili Kijeva je praktički pa nemoguće. Bez obzira na broj tenkova, aviona, vojnika.. Bez obzira radilo se o primjeru USA na Bliskom Istoku ili Rusije na Istoku Evrope.

Rusija je sada odabrala onaj put koji je i jedini moguć. Držati pod kontrolom dijelove Ukrajine gdje ima podršku i to etničku i ideološku (velika antifašistička tradicija) i pokušati spriječiti ostatak Ukrajine da uđe u NATO.

Pitanje je to mogućnosti postavljanja i blizine nuklearnih raketa/proturaketne obrane i brzine odgovora na nuklearne rakete.. To je velika briga.

Pozz

Ziveli



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Maj 2014
  • Poruke: 103

stipica1 ::Ja u ovom sukobu ne gledam na novoruse isključivo kao na pozitivce, isto tako mi ukrajinska strana nije negativna. Jasna mi je reakcija Rusije na događanja u susjednoj državi, koja ima 18% ruskog stanovništva.
Iapk se i u istočnim pokrajinama skoro 60% stanovnika izjašnjavalo kao Ukrajinci. Nakon prevrata u Kijevu nitko nije ubijao ruse niti govorio da treba ih odvoditi u logore, rusi nisu bili životno ugroženi. Prijetio im je samo prelazak njihove države na "drugu" stranu. Jasna mi je aneksija Krima, Rusija nije mogla dopustiti da on bude teritorij države koja kreće u proces pristupanja EU i NATO-u. Ali za ovo što se događa u ostatku Ukrajine nemam razumijevanja.
Ali kako god okreneš ovdje je Rusija gubitnik. A USA dobitnik. Može Rusija dobiti i 50% ostatka Ukrajine, ali zapadni dio će ostati neprijatelj na granici. Poljska se odavno tako osjeća. USA je postigla to da su evropski saveznici svjesni potrebe za ponovnim naouružavanjem, nakon što su 20 godina smanjivali kapacitete.
Ovi događaji su ih zatekli nespremne, brzo će se to promjeniti.
A najviše se preuveličava ruska vojna sila, ona više nije sposobna za nikakav napadni rat, pogotovo je drugorazredna sila u mornaričkoj komponenti. One zemlje koje bi činile prvu crtu obrane u nekakvom hipotetskom ruskom pohodu na zapad (Poljska, Njemačka, Italija) vojno su jače od Rusije i bez pomoći USA, da ne spominjemo još Francusku i Britaniju.
Tako da nekakva priča o jakoj Rusiji i Putinu koji je "zakon" je samo priča.
USA postigla ono što je htjela, Rusija trenutno 50% ekonomski slabija nego prije početka ukrajinskih događanja, pod ekonomskim sankcijama koje će potrajati. Ovo je tjera na ponovno velika ulaganja u vojsku, a utrka u naoružavanju je slomila i SSSR.
A koliko dobroga rusi donose svojim saveznicima najbolje se vidi danas, kada stanovnici ni jedne zemlja bivšeg istočnog bloka ne mrze nikoga tako kao ruse.






Честитам на изванредно наученој лекцији западне пропаганде.
Предложио бих те УСА менторима за неку награду, али немам контакт са њима....
Јако добро научено, чак са разумевањем... GUZ - Glavom U Zid Браво.... Very Happy



offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka



Ako nastavi ovi tempom sledećeg Božića dočekati neće.

offline
  • sezan  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Dec 2008
  • Poruke: 3132
  • Gde živiš: Kragujevac

mungus ::sezan ::mungus ::sezan ::ANR žuri da uradi što više , srlja se neminovno , i otud ovolika zarobljavanja i gubitci , a biće ih još.
Jedan od loših posledica pregovora ,koji ionako neće biti poštovan ..to je već svima bilo jasmo posle prvih izjava učesnika..
Mislim da nisu trebali da žure sa stezanjem obruča ..
Pregovori već prave štetu a tek će ..nažalost to je realnost...ANR mi deluje prenapregnuto , jer puno je to vojske na relativno maloj površini ,ukopanih i pripremljenih za odbranu , treba da napadaš sa brojčanom nadmoćnoćšu a ne suprotno...
Nismo navikli na "ovolike" ANR gubitke u kratkom vremeskom periodu (razmazili nas uspesima) ,pa ovo ne izgleda baš najsjanije , a činjenica da ANR i dalje napreduje budi optimizam ,da će uz malo veće gubitke ipak imati bolje pozicije nego juče ili preključe...
Čudi me da ne videsmo nijedan lični Givijev video ovih dana...
Ne verujte u sve odmah na prvu loptu.Ima tu dosta propagande.
Cuj zarobili 12 vojnika medju kojima i Givi ??...Smesno je tako nesto i pomisliti.U tom slucaju morali su da likvidiraju pre zarobljavanja citavu njegovu jedinicu.To su ciste gluposti.
I ova tela na slikama,ko zna ciji su i od kada su tu.Niti ima krvi okolo a jos se vidi da su bila prekrivena snegom.
Polako sa preuranjenim komentarima.Nisu u ANR budale pa da srljaju kao muva bez glave.Vreme radi za njih,jer znaju i oni da od primirja nema nista.


Nisam rekao da su uhvatili Givija ,već samo da ga nema nešto zadnje vreme,generalno. A to da ne može biti zarobljen ,ne drži vodu ,posebno on koji voli ( i treba) da bude na terenu sa svojim bataljonom.Rat je ,a u ratu se svašta dogadja i ništa nije nemoguće.
Niko nije rekao da su ANR budale već da su im pregovori i potpisano primirje za 15 . sigurno iznudili neko ishitreno dejstvo ,što se vidi i po žestini sukoba zadnjih par dana...
Zaključuješ nešto što nisam rekao ,već si sam iskonstruisao... Bebee Dol
Nisi ti mene dobro razumeo.Samo prvi deo se odnosio na tvoj post.Ostalo sam prokomentarisao generalno i nadovezao se na neke od postova u vezi navodno zarobljenih i streljanih vojnika,medju kojima spominju i Givija.
Nadao sam se da ces razumeti da se to ne odnosi na tvoj upis.

Sto se tice zarobljavanja to zaboravi.Pogotovo ako znas o kakvoj se jedinici radi i ako se iole razumes u vojnu taktiku i nacin delovanja takvih jedinica.Givi sigurno nije na isturenim polozajima u toku borbi,takvi su na "sigurnom" u pozadini i rukovode operaciom.
Givi moze da strada iskljucivo od granate ili drugog artiljerijskog naoruzanja tipa grad,smerc...sto je jednom vec za dlaku izbegao.Eventualno diverzanti da pokusaju iz zasede da ga likvidiraju,ali za tako nesto moraju imati tacnu dojavu o njegovom polozaju i kretanju.Pred svako kretanje komandira takvih jedinica se salje prethodnica koja izvidja i proverava teren..itd
Takvi slucajevi zarobljavanja se desavaju samo u sukobima vecih razmera,kada je druga strana u totalnom okruzenju.
Jedan nas poznati general se uspeo izvuci sa jedne uzvisice iznad Bihaca 1994 tokom kontraofanzive ARBIH,tom prilikom ga je zakacio i ranio geler.Ali on je ipak uspeo da se povuce zajedno sa vecim delom svoje jedinice.
Ja ne znam za slucaj da je neki od komandanata takvih jedinica uhvacen ziv a da se radi o lokalnim sukobima u kojima imas prostor za povlacenje.
I Strelkov je bio pritisnut,pa je uspeo da se izvuce zajedno sa svojim borcima.Takve vazne licnosti su gotovo neuhvatljive i prvi uhvate crtu kada je gusto.
Oni obicno stradaju kada se sve zavrsi.

U svakom slucaju,lose si protumacio moj predhodni upis.


Razumem ,nema problema.
Ponavljam ,naravno da može da bude,pre neki dan dva ukrajinska pukovnika(valjda) pre par meseci general im poginuo kolko se sećam...
Ima visokih činova koji vole da budu na terenu ,ne samo u kancelarijama.Naravno da se oni uvek prvi izvuku i da je uglavnom tako i bilo ali ,ponavljam MOŽE DA SE DESI, zašto ne..
rat je pobogu.. Bebee Dol

A verovatno neće jer ni Givi nije blesav ,pre bi se (verujem) upucao nego predao ovim kriminalcima u ruke...

offline
  • Pridružio: 23 Jan 2015
  • Poruke: 241

Izdajnik ::...
Ako Rusija uvede Zlatni Standard to ce bit kraj Svjeta koji mi poznajemo. Ako se Rubalj pokrije zlatom bit ce imun na špekulacije.
...

Aaa "Izdajnik", po meni odličan post. Jedino se ne slažem da će zlato biti svuda i uvek cenjeno. Ima tu faktor zvani "tiranija". Nije to više bič po leđima i točak za mučenje, već ide mnogo prefinjenijim načinima. Tako da teško da će zapad videti zlato kao valutu ikad, a jer Rusija sigurno ne namerava da ih porobljava i to NIKAD. Jedino se tu ne slažem, za dobrovoljne to naravno ne važi...

I što se tiče okopacija, škakljivo pitanje.
Rusija zato i nema nameru sada da "okupira" ostatke Ukrajne, jer bi lečenje od fašizma raznih gomila ludaka, tražilo "mnogo brutalne metode". Takva "okupacija" je moguća samo onda kada je rat (opšti), gde se ljuljaju temelji, danas nažalost postavljenog idola (svakako laži), da zlikovce ne treba kazniti. Zato su besproblematične okupacije moguće samo crnim metodama (nevidljivim), a to Rusija niti hoće, niti joj treba (ići protiv sebe). Slično je bilo i sa Gruzijom. Mislim da nema potrebe ni pričati o tome na ovakav način u ovom sukobu, jer Rusiji jednostavno ne treba totalno uništena teritorija i izluđeno stanovništvo, rado to ostavlja onome ko je to uzrokovao. Ali ako je već pitanje, da kažem koju. Rusiji svakako treba stanovništva (veliki manjak), ali to će primati kroz svoje "sito".

Inače da je moguća okupacija "bez" gubitaka, eno za dokaz cela EU i još mnogo ko...
Ali to samo ako se ludost prihvati za standard, drugim rečima, leteće svinje prihvate za "realnost".

offline
  • Pridružio: 20 Okt 2014
  • Poruke: 38

cezar 35 ::@stipica1...

Ajd' da zavrsimo ovo nadmudrivanje doneseno sa drugih foruma....ovde nece proci
Za tvoju informaciju vojna snaga Rusije izrazena samo u nekim merilima:
Citat:Rusija - 2. vojna sila na svijetu
LJUDSTVO

Populacija: 145, 500 482
Dostupna radna snaga: 69, 117 271
Broj ljudi spremnih za vojnu službu: 46, 812 553
Aktivni vojni kadar: 766 000
Rezervni vojni kadar: 2, 485 000

SNAGA NA KOPNU

Tenkovi: 15 500
Oklopna borbena vozila (AFV): 27 607
Samohodni topovi (SPG): 5 990
Statično topništvo: 4 625
Raketni sustavi(MRLS): 3 781

SNAGA U ZRAKU

Ukupan broj aviona: 3, 082
Lovci/presretači: 736
Višenamjenski lovci: 1 289
Transport: 730
Avioni za treniranje: 303
Helikopteri: 973
Borbeni helikopteri: 114

SNAGA NA VODI

Ukupno: 352
Nosači aviona: 1
Fregate: 4
Razarači: 13
Korvete: 74
Podmornice: 63
Plovila za obranu obale: 65
Plovila za postavljanje mina: 34

RESURSI

Proizvodnja: 11 000 000 barela dnevno
Potrošnja: 2 200 000 barela dnevno
Ukupne rezerve: 80 000 000 000 barela dnevno

LOGISTIKA

Radna snaga: 75 680 000 (u slučaju rata)
Trgovačka mornarica: 1 143
Velike luke i terminali: 7
Ceste i putevi: 982 000
Željeznička pokrivenost: 87 517
Aerodromi: 1 218

FINANCIJE

Budžet za obranu: 76 600 000 000 $
Vanjski dug: 631 800 000 000 $
Međunarodne rezerve u stranoj valuti i zlatu: 537 600 000 000 $
Paritet kupovne moći: 2 486 000 000 000 $

Podaci su s kraja '14. iz zapadnih izvora
Sad svi nazad na temu!



Stvarno bi ih razbili Italiani i Poljaci. Za 2 dana bi usli u Moskvu

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

stipica1 ::Ja u ovom sukobu ne gledam na novoruse isključivo kao na pozitivce, isto tako mi ukrajinska strana nije negativna. Jasna mi je reakcija Rusije na događanja u susjednoj državi, koja ima 18% ruskog stanovništva.
Iapk se i u istočnim pokrajinama skoro 60% stanovnika izjašnjavalo kao Ukrajinci. Nakon prevrata u Kijevu nitko nije ubijao ruse niti govorio da treba ih odvoditi u logore, rusi nisu bili životno ugroženi. Prijetio im je samo prelazak njihove države na "drugu" stranu. Jasna mi je aneksija Krima, Rusija nije mogla dopustiti da on bude teritorij države koja kreće u proces pristupanja EU i NATO-u. Ali za ovo što se događa u ostatku Ukrajine nemam razumijevanja.
Ali kako god okreneš ovdje je Rusija gubitnik. A USA dobitnik. Može Rusija dobiti i 50% ostatka Ukrajine, ali zapadni dio će ostati neprijatelj na granici. Poljska se odavno tako osjeća. USA je postigla to da su evropski saveznici svjesni potrebe za ponovnim naouružavanjem, nakon što su 20 godina smanjivali kapacitete.
Ovi događaji su ih zatekli nespremne, brzo će se to promjeniti.
A najviše se preuveličava ruska vojna sila, ona više nije sposobna za nikakav napadni rat, pogotovo je drugorazredna sila u mornaričkoj komponenti. One zemlje koje bi činile prvu crtu obrane u nekakvom hipotetskom ruskom pohodu na zapad (Poljska, Njemačka, Italija) vojno su jače od Rusije i bez pomoći USA, da ne spominjemo još Francusku i Britaniju.
Tako da nekakva priča o jakoj Rusiji i Putinu koji je "zakon" je samo priča.
USA postigla ono što je htjela, Rusija trenutno 50% ekonomski slabija nego prije početka ukrajinskih događanja, pod ekonomskim sankcijama koje će potrajati. Ovo je tjera na ponovno velika ulaganja u vojsku, a utrka u naoružavanju je slomila i SSSR.
A koliko dobroga rusi donose svojim saveznicima najbolje se vidi danas, kada stanovnici ni jedne zemlja bivšeg istočnog bloka ne mrze nikoga tako kao ruse.

U ratu nema pozitivica i negativaca jer je sam rat izuzetno stresna situacija gde se kod coveka bude svi oni negativni elemnti od kojih ti zavisi zivot. Ko jednom okrvavi ruke za njega je zivot uvek podsvesno negativan ma koliko god se trudio da sebi objasni da se je borio za pravdu.
Od pocetka rata pa cak i ranije Rusi u Kijevu i na zapadu Ukrajine nisu smeli da se izjasnjavaju kao Rusi jer su im time zivoti bili ugozeni jer patoloska mrznja prema svemu sto je Rusko na zapadu Ukrajine prevazilazi granice normalnog rasudjivanja a to smo mogli videti na trgovima u Kijevu na samom pocetku sukob a kasnije i u Odesi. Najgore je kada se tikva pokondiri ili kada neko zeli biti veci Nemac od samoga Nemca, jer podsvesno zna svoje poreklo i to ga goni da stalno istice svoju odanost prema gospodaru.
Rusija ma koliko tebi bila smesna i beznacajno jaka, je jedina zemlja na svetu koja moze samostalno da vodi ratne pohode i odbarbene ratove jer njoj nisu potrebni sateliti da bi joj davali vetar u krilima.
Ko god se bude usudio da krene na Rusiju podpisace sam sebi smrtnu presudu mada verujem i svetu kakvog sada poznajemo. Navedi mi jos jednu zemlju na svetu koja ima 15 500 operativnih tenkpova a mozda jos toliko u rezervi.
Rusi za razliku od SAD-a ne prave Rambo filmove vec relano na terenu pokazuju svoju moc, primer Gruzija i Sirija a sada i Ukrajina.
Za razliku od zapada Ruski vojnik u borbu krece radi interesa svoje zemlje a ne radi novca.Navedi mi 5 americkih vojnika koji su dobrovoljno ratovali u Iraku a da za to nisu imali nikakvu materijalnu korist.
Sto se tice ekonomske situacije u Rusiji, pa ne vidim da je slabija vec jaca. To sto nema permezana iz Italije i pecuraka iz Poljeske ne znaci da je slabija 50% vec je samo naterati da pogura svoju domacu privredu. Ja koliko vidim ne kukaju Rusi zbog sankcija vec EU.
A sto se tice mrznje bivsih SSSR drzava to ti je nesto kao i sa SFRJ. Dok su Srbi ginuli u drugom svetskom ratu radi interesa budece zemlje svi ostali su ljubili skute Hitleru i trudili se da budu veci nacisti od samih nacista. Jednostavno 2/3 tih zemalja koje su bile nekada u SSSR-u odcepljene su od Rusije za vreme komunoizma i tako dolazimo do treagicne situacije gde ce se jedan deo tih zemalja na silu vratiti Rusiji ali ne zbog Ruskih imperijalistickih ciljeva vec zbog zapadne zelje da sto vise naude Rusiji kao poslednjeg odbrambenog zida zapadne hegemonije i kapitalistickih ciljevea.
Mada sam ja ovo tebi dzaba napisao i trosio vreme na kucanju je ovo tvoje izlaganje me podseca na jednog mog bivseg prijatelja druge nacionalnosti tj. odskoranje nacije nastala na tlu bivse Juge.
Samo sam tada potvrdio jednu teoriju da slabiji uvek idu uz jace i rado se odricu svojih korena. Posle par vapsitno popravnih lekcija propevao je sve Srpke pesme za koje ni ja nisam znao da postoje.

offline
  • Pridružio: 06 Avg 2013
  • Poruke: 1708

Wrangler ::
Ako nastavi ovi tempom sledećeg Božića dočekati neće.

Лечење спроводи директно ФСБ.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/6018/FSB-istrazuje-n.....ski-spijun
А Руси копирају Израелце и случај са Јасером Арафатом.

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

Podpal o borbama jucer.
Citat:Прибыло подкрепление к укропу, 2й бат ДУК ПС, разношерстной техники и прочего нагнали до 100 ед., пытались прорватьсясходу через ж/д мост на западной оконечности водохранилища, отбито три атаки с жесткими потерями для ПСов у нас два 300х один с контузией, второй серьезно, но стабилен. На ночь укропы скапливались на рывок в Калиновку, посмотрим, что выйдет у них, а что у нас. С такой их активностью надежды на перемирие нет.Нетленка

Mislim da je ovaj most ovde.

offline
  • Pridružio: 19 Sep 2013
  • Poruke: 3373

"Prorusi žele da uhvate hrvatskog komandanta...živog!
Taman kad su u hrvatskoj Vladi pomislili da će delagacija, koja sledeće nedelje putuje u Moskvu, uspeti da olabavi nategnute hrvatsko-ruske političke odnose, neočekivano je iskrsao problem hrvatskih plaćenika u ukrajinskom ratu."

http://www.vesti-online.com/Vesti/Svet/471545/Pror.....anta-zivog

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1105 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 7 sakrivenih i 1054 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Bokiboks, Boris90, ccoogg123, Djokislav, DPera, DragoslavS, Džordžino, esx66, FileFinder, Fog of War, hyla, Ivica1102, JOntra, Još malo pa deda, Kubovac, ladro, laganini123, laki_bb, ljuba, Luka Blažević, maiden6657, mercedesamg, milanovic, mrvica78, naki011, Nemanja.M, Nobunaga, Pohovani_00, prashinar, proka89, royst33, Srle993, ss10, Sumadija34, Tvrtko I, VJ, x9, zeo, Zerajic, zlaya011, žeks62, 1107