Beriev A-50 - ruski AWACS

2

Beriev A-50 - ruski AWACS

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4234

jooj, aeromagazin... ajde nesto pouzdanije, molim te.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4982
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

SSSR {RUSKA FEDERACIJA}


Berijev/Iljušin A-50 MAINSTAY
Taganrogski avijacijski naučno-tehnički kompleks Berijeva, poznatiji po projektovanju amfibija, predvodio je opremanje transportnog aviona Iljušin IL-76MD osmatračkim impulsno-doplerskim radarom Šmelj. Celokupan korisni prostor upotrebljen je za smeštaj glomazne opreme koja sa masom od 20 tona gotovo dvostruko nadmašuje američki AWACS. Radarski sistem “šmelj” radi u centimetarskom opsegu i može da otkrije avion dimenzije lovca na fonu zemlje na udaljenosti 200-400km ili na velikoj visini na 300-600km. Istovremeno može da prati 50-60 ciljeva i navodi 10-12 sopstvenih lovaca-presretača. Unutar A-50 radi deset operatora. Oni opslužuju velike kolor ekrane sa prikazom taktičke situacije i sistemom za održavanje veze sa operativnim centrom PVO na zemlji i lovcima u vazduhu. Tipičan zadatak A-50 je četiri časa patroliranja na visini od 10000m. Avion leti po putanji u obliku osmice sa razmakom od oko 100km između centra dva kruga. Deo nedostataka radarskog sistema, pre svega prevelika masa i ograničen broj kanala za vođenje lovaca , nadoknađeni su u modernizovanom uređaju “šmelj-M” koji je 1989. godine ugrađen na A-50. Usavršena elektronika je omogućila istovremeno praćenje do 150 ciljeva. Zadaci su prošireni na vođenje udarnih grupa frontovske avijacije do rejona površinskog cilja.
A-50U poseduje IC sistem za praćenje mlaza raketnog motora balističkih raketa taktičke i operativne namene. Sa visine patroliranja od 10000m može da se otkrije lansiranje rakete na daljini do 1000km. Na rutinskim letovima A-50 se često pojavljuje u bazama Dalekog Istoka i na Krimu. Kroz proveru u realnim borbenim uslovima A-50 je prošao 1991. godine, za vreme Zalivskog rata. Tada su dva aviona pratila napade na Irak savezničkih aviona baziranih u Turskoj. Zapadni analitičari pretpostavljaju da je deo prikupljenih informacija ustupan iračkoj PVO koja nije mogla, zbog oštećenja u napadima, da se oslanja na zemaljski sistem ranog radarskog upozoravanja.Konstruktor: Konstruktorski biro Berijeva i Iljušina.

Namena: Četvoromotorni mlazni avion za rano upozorenje i kontrolu iz
vazdušnog prostora.

Razvoj: Uveden u naoružanje 1984. godine.


Pogonska grupa: Četiri turboventilatorska motora Solovjev D-30KP
-potiska 117,66KN.
Gorivo: Ukupna količina goriva 64820 litara.
Ima mogućnost punjenja gorivom u letu.
Dimenzije: Razmah krila 50,50m; dužina 46,59m; visina 14,76m; površina
krila 300m2; prečnik diska 10,2m; m. maks. 190000kg.
Karakteristike: Brzina patroliranja 600km/h.
Operativni vrhunac leta 10200m.
Radna visina patroliranja 5000-10000m.
Maksimalni dolet 5000km.
Trajanje leta 7h.
Posada: 5+10 operatora.
Oprema: Osmatrački radar za otkrivanje aviona i plovnih objekata, uređaj za identifikaciju, kompjuter za obradu podataka, sredstva veze za prenos podataka o situaciji u vazduhu, oprema za PED i navigaciju.

Korisnik: SSSR{Rusija}.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12567

Danko SVIK VRS ::Pa samo da se zna da su avioni A-50 RV SSSR-a 1991. godine snabdevali informacijama RV Iraka koje je ostalo bez VOJIN podrške u prvim danima rata. A gde je Irak a gde je SSSR (pogledajte udaljenost pa zaključite koliki mu je domet radara Šmelj - negde preko 500 km). Ima bolju mogućnost otkrivanja NLC od američkog takmaca.

Tada je mozda imao.Ali kako stoje stvari sa sadasnjim vremenom?

offline
 • Pridružio: 21 Avg 2009
 • Poruke: 460

http://www.deagel.com/Aircraft-Warners-and-Sensors/Irbis_a001800001.aspx

Ruje bas lepo eksperimentisu sa aesa/pesa hibridima i otkrivaju 0,1m kvadtatni na 90km.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12567

Anubis ::http://www.deagel.com/Aircraft-Warners-and-Sensors/Irbis_a001800001.aspx

Ruje bas lepo eksperimentisu sa aesa/pesa hibridima i otkrivaju 0,1m kvadtatni na 90km.


Neko eksperimentise a neko vec devet godina ima aktivnu faznu resetku u upotrebi.

Dopuna: 15 Sep 2009 20:19

Nego jel postoji neka slika antene radara koji se ugradjuje u A-50? Nesto kao ovo (antena AWACS-a iz brosure NG)Dopuna: 15 Sep 2009 20:27

10x10 ::Vrlo zanimljiva recenica: "Performanse radara su gotovo nepoznate.Predpostavlja se da je ruski radar manjeg dometa od americkog i da ima poteskoce u razlikovanju letelica od signala stalnih odraza, a da racunar ima ogranicene sposobnosti obrade podataka ako je vazdusni prostor previse zasicen."
Nemao pojma o karateristikama ali smo ga automatski proglasili za losijeg od suparnickog, jel ovo prepisano iz reklamnog pamfleta NATO.
Krajnje neprofesionalno, ako nesto neznate onda kazite da neznate i nemojte davati ocene o tome.


Nazalost uopste nije tajna da Rusi odavno zaostaju u elektronici za zapadom. Bili su prednosti sa pasivnom faznom resetkom samo zato sto su Ameri tada vec radili na aktivnoj faznoj reseci i nisu hteli da ugradjuju pasivne resetke u svoje lovce (B-1B je imao pasivnu resetku npr.).

Pogledaj samo sovjetske procesore. Sve sami klonovi Intel-a. Cak se nisu potrudili da daju drugi broj svojim procesorima u odnosu na Intel. Zaostajenje u elektronici je greska koja je nastala za vreme Hruscova. Tada su sve pare isle pre svega za raketnu tehnologiju i fondovi za razvoj elektronike su smanjivani dok nisu odlucili da umesto sopstvenog razvoja kradu resenja od amera preko spijunaze.

offline
 • Pridružio: 21 Avg 2009
 • Poruke: 460

Ovu zadnju recenicu potpisujem, secam se izjave Siraka kada je rekao bukvalno "Rusija nam je ukrala buducnost"

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12567

suponik ::I iracani su ga imali ali neku njihovu verziju adnan,pa su ih poslije prvog zalivskog rata prebacili u iran i oni ih sada i dalje koriste.
A koliko su ih imali,jesu li ih sve prebacili u iran i koliko ih je danas operativno ne znam?


Ma Iracani su sklepali nekog frankestajna. Ugradili su u trup IL-76 francuski zemaljski radar Tigar. To je 2D radar i vrlo je kvalitetan ali nije nikako predvidjen da se ubaci u avion. Elektroniku su ugradjivali od razlicitih proizvodjaca (americka, francuska, italijanska) tj. sta su od koga mogli da kupe da ne upali crvenu lampicu.

To iracko cudo je elektronski verovatno bilo naprednije od sovjetskog A-50 (SSSR je imao zabranu uvoza napredne zapadne elektronike) ali verovatno da Iracanin nije uopste radio tj. da je daleko bio od gotovog uredjaja.

Dopuna: 15 Sep 2009 20:35

Anubis ::Ovu zadnju recenicu potpisujem, secam se izjave Siraka kada je rekao bukvalno "Rusija nam je ukrala buducnost"

Zanimljivo da i danas Rusija ne moze da kupi sta hoce sa zapada (Bus je uveo neke kvazi sankcije) ali im to i ne treba jer sve sada rade Tajvanci Mr. Green

Tako su Rusi i zavrsili svoj prototip AESA radara. Jednostavno moduli koji se koriste u modernim telekomunikacijama se koriste u novoj generaciji AESA radara. Kada se pojavila prva generacija AESA radara module nisi mogao naci na trzistu. Takodje Rusi danas svoje procesore prave u Tajvanu. Rusi ga projektuju a Tajvanci naprave Cool

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25786
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Za Ruse važi onaj stari vic o Nemcima: ''Radim u fabrici dečjih kolica i kako god da ih sklopim - na kraju ispadne mitraljez''. Sve što Rusi naprave ima dvostruku funkciju. Tako se i na ovom Il-76 ne može sakriti njegovo rasno vojno poreklo i namena:

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 572

Sirius ::Skeniraću vam sutra ujutru istovetnu rečenicu koju je svojevremeno (1977, dakle pre više od tridest godina) Bil Ganston (samozvani znalac i štancer slikovnica) pisao šablonski za sve ruske avione. Jednom je, da ne grešim dušu, za MOSS (TU-126) rekao: ''Pretpostavke da je radar ograničenih mogućnosti samo su puste želje gospode iz DoD''. Dakle, ta rečenica sa omalovažavanjem performansi, se ,eto već decenijama, prepisuje iz knjige u knjigu, iz slikovnice u slikovnicu...No, eto - ima nas koji posedujemo i originalnu literaturu i slonovsko pamćenje. Mrzi me, sad da skeniram, ali sutra stiže na tacni...

PS
Nigde ne spominju kada je taj Tu 126 ''Moss'' (mahovina),neometano i neprimetno zalazio u vazdušni prostor Zapada, koristeći do tada nepoznate mere ped i zaštite.

Evo obećanog skena: prethodnik Iljušinovog avaksa, sa ''inkriminisanim'' tekstom...Siriuse druze zar si jos uvijek na literaturi iz 1977 Very Happy
.
Salim se naravno. Pa ne bih sa slozio sa tobom da je Gunston bio obicni "stancer slikovnica". Zamisli kako je bilo 70-tih doci do pouzdanih informacija o borbenim sposobnostima pojedinih borbenih aviona, pogotovu onih na istoku, a pogotovu mogučnostima pojedinih sistema kao sto su radari. Tip je 1979. izdao i po meni dobru knjigu o vođenim raketama sa uglavnom tacnim podatcima koji se u ono doba nisu mogli lako sakupiti.
On smatra da je Moss jedino iznad morske povrsine mogao detektirati niskoletece ciljeve ( i to vrlo ograniceno) sto je i razumljivo s obzirom da se prvi upotrebljiv ruski puls-doppler pojavio tek krajem 70-tih. U to vrijeme su rusi tehnoloski zaostajali barem 10 godina, a danas pa barem 20. A-50 po svojim sposobnostima detekcije ciljeva u zraku i distribucije podataka lovackim avionima u zraku je znatno zaostajao u odnosu na izvorni E-3A sa APY-1 koji je niskoletece avione detektirao cak na 350 km.

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2009
 • Poruke: 706
 • Gde živiš: Beograd

Sirius ::Skeniraću vam sutra ujutru istovetnu rečenicu koju je svojevremeno (1977, dakle pre više od tridest godina) Bil Ganston (samozvani znalac i štancer slikovnica) pisao šablonski za sve ruske avione. Jednom je, da ne grešim dušu, za MOSS (TU-126) rekao: ''Pretpostavke da je radar ograničenih mogućnosti samo su puste želje gospode iz DoD''. Dakle, ta rečenica sa omalovažavanjem performansi, se ,eto već decenijama, prepisuje iz knjige u knjigu, iz slikovnice u slikovnicu...No, eto - ima nas koji posedujemo i originalnu literaturu i slonovsko pamćenje. Mrzi me, sad da skeniram, ali sutra stiže na tacni...

Kolega,Bill Gunston ni jednom recenicom nije omalovazio TU-162 MOSS..

Suvremeni vojni avioni i helikopteri Alfa,Zagreb 1977,strana 161.

citat.

S druge strane vjerovanje Amerikanaca da je avion >ogranicenih mogucnosti nad vodom i sasvim neefikasan nad kopnom< predstavlja samo njihovu[americku] lijepu zelju.

ja ovde nevidim nikakvo podcenjivanje Sovjetskog aviona od strane autora Billa Gunstona koji je Britanac,nego vidim da ga amerikanci podcenjuju.

A da li je istina da smo i mi experimentisali na jednom AWACS projektu...??

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 801 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 6 sakrivenih i 755 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Apok, Areal84, bestguarder, CikaKURE, Dimitrije Paunovic, Dimitrise93, DPera, FileFinder, FOX, Georgius, Grah0, hyla, ikan, janbo, Kaplar2, kybonacci, laurusri, Marko Marković, mercedesamg, Mi lao shu, NoOneEver Dreams, operniki, rasok, rovac, Sančo, sasa87, SlaKoj, Srle993, Sumadija34, Trpe Grozni, uruk, vathra, VJ, Vladko, VP6919, zastavnik, zlaya011, Žoržo