Boeing 787 Dreamliner

1

Boeing 787 Dreamliner

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 398
 • Gde živiš: Zemun

VIŠE OD PRVE KLASEFabrika Boing je javnosti predstavila tri godine razvijanu letelicu, prvi pravi putnički avion 21. veka. Zbog velikog učešća kompozita u strukturi letelice, održavanje će biti daleko jednostavnije i brže, što će se odraziti na cenu karte. Odluka o stvaranju "drimlajnera" doneta je tačno na stogodišnjicu prvog leta braće Rajt. Ne izgleda radikalno drugačije od već postojećih putničkih aviona, skoro nimalo, ali i ispod sveže boje nije samo aluminijum, već je pola ukupne strukture načinjeno od ugljeničnih kompozita, a 15% od titanijuma. Konstrukcija je tako ojačana i olakšana, a motori su ekonomičniji nego kod postojećih aviona iste kategorije.

Baš kada je izgledalo da je evropski konzorcijum Erbas konačno preuzeo inicijativu u proizvodnji velikih putničkih aviona, Boing, koji je u protekloj deceniji progutao brojne manje kompanije, prenuo se iz sna i započeo novu rundu. Jedna od najstarijih svetskih kompanija za proizvodnju aviona se nije plašila novog rizika, jer nije imala šta da izgubi. Već se jednom Boing kockao svojom egzistencijom sedamdesetih godina prošlog veka, stvorivši džambo-džet "boing-747", koji je prosto oduvao sve konkurente. Ali, od stare slave se ne živi. U avijaciji je potrebno stalno usavršavanje.Proračuni su pokazivali da će novi avion imati 20% veću energetsku efikasnost od postojećeg modela "767". Sazvan je sastanak Boinga i brojnih predstavnika velikih svetskih avio-kompanija, na kome je ustanovljeno šta potencijalni klijenti žele. To je bio prvi veliki skok iz globalne depresije nastale posle čuvenog terorističkog napada na Njujork, posle koga je Boing smanjio svoju radnu snagu za čak 35.000 ljudi. Sada je predviđeno da američki gigant, u stvari, vodi globalni projekat gradnje novog aviona iz snova. Japanci će praviti krila, Italijani i američka fabrika Vot – zadnji deo trupa i horizontalni rep, fabrika Spirit – nosni deo, dok će jedini veliki deo kog će proizvoditi sam Boing biti vertikalni rep. Međutim, jedna druga stvar je revolucionarna za ovaj avion, a ne globalna podela rada koji će se vršiti na preko 300 lokacija. Naime, veliki cilindrični delovi trupa će biti pravljeni od jednog komada kompozita, tj. karbon-fibera. To ne samo da će učiniti strukturu čvrstom, već će eliminisati potrebu za detaljnim rastavljanjem aviona pri revizijama ili večiti strah od zamora i korozije materijala. Doduše, Boing je razmatrao i tzv. crni aluminijum, tj. kompozitne panele koji bi bili spajani poput metalnih, šrafovima i nitnama, ali se odlučio za drugačiji, novi pristup. Naime, na kalup se namotava traka kompozita u više slojeva, natopljena polimerskim smolama, a onda sve ide u posebne peći, gde se pod pritiskom i toplotom kompozitna obloga sjedinjuje i konačno formira. Glavni problem je kako zatim izvaditi kalup iz nastale cevi od kompozita. To već spada u domen Boingove poslovne tajne. U početku, Boingovi stručnjaci nisu imali odgovor na to pitanje, ali su vremenom razvili tehnologiju odvajanja kalupa bez oštećenja. Prepravljen je i jedan standardni "boing-747" u posebni kargo-avion za prevoz napravljenih kompozitnih delova trupa. Jednom kada budu proizvedeni svi delovi za "drimlajner", procenjuje se da će biti potrebna samo tri dana da se ceo veliki avion sklopi.

"Drimlajner 787-8" će prevoziti 210-250 putnika na linijama od 14.200 do 15.200 km, dok će model "787-9" prevoziti 250-290 putnika na rutama od 14.800 do 15.750 km. Treći model u gami, "drimlajner 787-3", imaće kapacitet za 290-330 putnika i leteće na linijama od 4.600 do 5.650 km, a sve to brzinom od 0,85 Maha. Boing je izabrao Dženeral Elektrik i Rols Rojs za razvoj novih motora, koji će sa 8% učestvovati u ukupnoj uštedi goriva.

Boingu se, sudeći po 584 narudžbine za "drimlajner", smeši uspeh. Avion je, znači, već postavio rekord u brzini prodaje. Razlozi za to su jednostavni – kupci za isti novac koji su izdvajali za model "767-300" tokom osamdesetih, oko 120 miliona dolara, dobijaju novi, brži avion sa daleko jednostavnijim održavanjem. Zbog lakoće konstrukcije, trošiće se manje goriva, a putnici će uživati veći komfor, zbog mogućnosti jače presurizacije kabine. Figurativno govoreći, leteći "drimlajnerom", nećete udisati vazduh sa planine visoke 2.400 m, već 1.800 m.

Pod imenom "boingovi poslovni mlaznjaci" prodaju se fabričke konverzije putničkih aviona za korporativno tržište, što je započeto serijom čuvenih "737". Ovi avioni obično imaju mesta za 30 do 50 putnika u luksuznoj konfiguarciji. Velika spavaća soba, kupatilo, sala za sastanke i dnevni boravak već dugo nisu sastavni deo samo vile na zemlji. Ceo program je ravnopravna partnerska podela između Boinga i Dženeral Elektrika. Najaktuelnije verzije BBJ, kako i glasi zvanična skraćenica, bazirane su na modelima "777" i "787". Ovaj zapanjujući enterijer na slikama je još uvek samo kompjuterska vizuelizacija ideje firme BMW Dizajnvorks aplicirane na Boingov novi avion. Ovakav koncept predstavlja najviši nivo luksuza u nekom velikom dugoprugašu.

Zamišljen da primi približno 20 putnika, on obuhvata ne samo kancelariju sa vrhunskom tehničkom i komunikacionom opremom, već i vanredno udobno okruženje za pravog svetskog putnika. Sa mesta za radnim stolom može se gledati u glavnu salu sa koktel barom. Prostorije su odeljene jedna od druge elektrohromatskim staklom. Tu je i kuhinja koja će oduševiti svakog gurmana, bioskopska sala sa velikim ekranom, luksuzni boravak i dve prostrane gostinske sobe. Na donjem nivou sofisticirano ukrašenog i svetlog putničkog dela se nalaze teretana i sauna. Definitivno je cilj da i najduži let bude uživanje, a ne samo putovanje. Kroz stakleni pod omogućen je pogled pravo u tovarni deo i BMW tu parkiran. Stoga, putnik zna da može udobno nastaviti putovanje i po sletanju.Zvanični sajtovi:
http://www.boeing.com/commercial/787family/
http://www.newairplane.com/

Dopuna: 11 Jan 2008 21:38

Blic: Kako oteti avion - preko interneta
Petak, 11. januar 2008. 13:30

Vodeća američka avio-industrija "Boing" našla se pred neočekivanim problemom, jer je ustanovljeno da bi teroristi putem Interneta mogli da upadnu u kompjuterski sistem najnovijeg i najsavremenijeg Boinga 787, popularnog "drimlajnera", i preuzmu kontrolu nad letelicom.

Izgleda da zabava u kojoj putnici mogu da uživaju tokom leta nije više samo u gledanju filmova, igranju igrica ili upotrebi mobilnih telefona i lap topova, već je sada moguće i upasti u kompjuterski sistem navigacije i preuzeti upravljanje samim avionom.

Vest o ranjivosti, prema mnogima najsavršenijeg puničkog aviona svih vremena, privukla je ogromnu pažnju jer je "Boing" do sada dobio 802 narudžbine za svog novog ljubimca kojim planira da osvoji tržište i nadjača svog glavnog rivala, evropski "Erbas", prenosi "Blic"


Američka federalna agencija za avio saobraćaj (FAA) tvrdi da terorista sa kompjuterom i tehničkim znanjem može sa svog sedišta da upadne u sistem i otme avion.

Agencija je već naredila kompaniji da preduzme posebne mere kako bi onemogućila hakerske upade u sisteme svojih aviona. Istu zabrinutost izrazili su i piloti.


"Mogućnost konekcije izmedju putnikove internet mreže i avionskog komjuterskog sistema je zastrašujuća. Nijedna razumna osoba ne bi ugradila tako nešto", rekao je neimanovani pilot.

Sa druge strane, portparol Lori Gunter "Boinga" tvrdi da su odgovarajuće zaštitne mere već ugradjene u ovaj model aviona. Iz kompanije su rekli i to da će informacije sa testiranja i probnih letova biti stavljene na uvid FAA i da odobrenje letenja očekuju već u martu.

Boing 787 je prvi komercijalni putnički avion napravljen uglavnom od ugljeničnih vlakana, koja su lakša, čvršća i otpornija u odnosu na uobičajeni aluminijum od kojeg su napravljeni današnji avioni. Osim toga, ovo je avion koji u cugu preleće dva okeana i pritom najmanje šteti okolini jer proizvodi 20 odsto manje ugljen-dioksida u odnosu na druge letelice.

(MONDO)

IZVOR:
http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=82989

Kao u onoj TV emisiji - Od trača do istine.

Koliko li ima istine u ovome? WinkRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Zidam zgrade i fasade ......... I armiram, betoniram. Utovaram, istovaram i nikad se ne odmaram.
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 25203
 • Gde živiš: Na istoj adresi ali promenih četiri države

35 Boinga 787 "Drimlajner" za Etihad Airways : http://lenta.ru/news/2008/07/14/boeing/offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 511
 • Gde živiš: Beočin selo

Ali Boeing 777 i dalje ostaje najveci dvomotorni avion na svetu..., a moguce da su mu i motori najjaci; svaki oko 55 t potiska (nisam siguran da su to najjaci mlazni motori, ali su sigurno pri vrhu)

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2009
 • Poruke: 473
 • Gde živiš: Beograd

Ovaj boingov dreamliner je prelep avion.Spoljne linije su savršene.A o komforu sve najbolje.. Zagrljaj

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2009
 • Poruke: 3330
 • Gde živiš: Gola Plješevica, SFRJ 8)

Airbus je velik,ali Dreamliner je designom ipak vrh. Pravi konfortni avion. Steta sto kasni sa prvim letovima.

Dopuna: 06 Sep 2009 15:53

Rađanje...


Upoznavanje sa javnoscu...
Obratite oaznju na izduvnike motora(na oblik)...

I unutrasnjost sa 5 ***** Very Happy

Zna li neko tezinu Dreamlinera?

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2009
 • Poruke: 511
 • Gde živiš: Beočin selo

U verziji za 290-330 putnika MTOW 165 t.

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2009
 • Poruke: 3330
 • Gde živiš: Gola Plješevica, SFRJ 8)

165t... Sta uradise ugljikovi kompoziti od aviona...

offline
 • Pridružio: 12 Avg 2009
 • Poruke: 78
 • Gde živiš: Antarktik

Ogroman dolet, top advanced kokpit, udobnost, masivni motori, prelep avion i veliki je prijatelj "planete zemlje"

Koji pilot ga nebi poželo...

@ frenki1986

Ako misliš na Airbus A380 to je već nešto drugo.

Pogledaj ovo:

en.wikipedia.org/wiki/Airbus_A350

To je njegov budući protivnik i kako kažu iz Airbus-a biće bolji od letećeg sna Smile

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2009
 • Poruke: 3330
 • Gde živiš: Gola Plješevica, SFRJ 8)

Da,da...380ka je konkurent Dreamlineru. A ovaj 350 dok se pocne proizvodit i dok se prevazidu svi problemi do tad ce Boeing da osvaja trziste na veliko.

offline
 • Pridružio: 12 Avg 2009
 • Poruke: 78
 • Gde živiš: Antarktik

Pa nije nego A330. A380 nema veze sa dreamlinerom.


Edit:

Prednost kompozita jeste samnjena težina, fleksibilnost ne postojanje korozije itd.

Ali jedna stvar recimo je jako loša za kompozitne materijale a to je da ne daju vizualni dokaz da su oštećeni u slučajevima kada mala energija deluje na materijal kao npr. kad bi ispustili čekić na kompozit. On bi bio oštećen ali ne bi bilo vizualnog dokaza što naravno može da bude vrlo opasno. Čak i udarac nekom malo jačom (srednjom) energijom ne ostavlja baš jak trag ali je vidljivo okom.

Tako da graditi trup recimo samo od kompozita nije moguće, moraju da se dodaju neke legure metala i naravno aluminujum je obavezan ili neka druga legura jer kompozit ne može da provodi struju efektivno kao aluminijum i onda u slučaju udara groma nastao bi problem.

P.S kako stavljate onaj bold teks Dopuna tad i tad....??

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 504 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 500 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Penzula, sasa76, Shilok, zlaya011