Lockheed F-117A Nighthawk

2

Lockheed F-117A Nighthawk

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 32378
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Penzula ::Zna li se uopste kako je poljubio njivu?


Imaš ovde iznetih nekoliko mišljenja i teorija -

http://www.mycity.rs/phpbb/viewtopic.php?t=15745Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Avg 2005
 • Poruke: 31

Za Svica zlato se koristi jer ne oksidira, jer je vrlo bino da su kontakti uvek u redu, a materijal aviona nije nešto posebno specijalan, danas se od njega pravi sve i svasta, plus specijalna boja i tako to!offline
 • Pridružio: 07 Okt 2005
 • Poruke: 439
 • Gde živiš: U stanu

Koliko ja znam, avion je oboren sistemom "Neva", i to vrlo verovatno na sreću. Naime pošto je to više stacionarni PVO sistem koji zahteva puno vremena da bi se preveo iz mobilnog u stacionarni tj. borbeni položaj, naši raketaši su tu"akciju" izvežbali do perfekcije. Postave sistem, maskiraju se i čekaju. Kada dobiju dojavu o dolasku avijacije u rejon dejstva, uključuje se osmatrački i nišanski radar (uključi se na svega nekoliko minuta) i tad šta se uhvati kao cilj, lansiraju se rakete koje se takođe vrlo kratko vode do mete. Ako nešto i pogode, pogode - sve je bilo više na sreću. Radari su radi maskiranja položaja i njegovog neotkrivanja morali da rade vrlo kratko jer je u zonama delovanja bombarderske avijacije kao podrška istim nalazila i grupa za otkrivanje i neutralisanje radarskih i raketnih položaja. Ta borbena grupa obično je bila naoružana protivradarskim raketama tipa HARM, Alarm i sl...
A inače postoje i izjave starešina iz jedinice koja je oborila "nevidljivi".....ljudi su sami rekli da su gađali da nešto pogode, i nisu ni sanjali da će to "nešto" biti F-117.Jeremy istina je ipak tamo negde sto bi rekao onaj ludi Molder, zapravo jedno je sigurno za sistem Neva je velika norma posedanja i napustanja VP, nasi momci (divizion) su to stvarno uvezbali i cak smanjili tu normu do perfekcije.
Nije u pitanju nikakvo cudo od tehnike koliko sam cuo vec akvizicijski radar stare generacije( formiranje snopa od zemlju).
Tacno je da su postojale grupe za unistenje PVO sa raketama HARM i ALARM i naziv te grupe je SEAD i DEAD, ali posto NEVA ima komandno vodjenje nisu mogli da efikasno dejstvuju po radaru.
Ne mogu dokumentovati ovo jer se svodi na onu frazu "Rekao mi jedan covek".

offline
 • krkan 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 25 Okt 2005
 • Poruke: 17

, da se ukljucim...materijal je kompozit na bazi ugljicnih vlakana, koristi se u zrakoplovstvu kod bespilotnih letjelica, , u zadnje vrijeme kod samogradnji radi velike cvrstoce,makar je 20-30%tezi od klasicne gradnje.
neotporan na torziju jer se kao slojeviti lagano da raskoliti

offline
 • Pridružio: 04 Sep 2003
 • Poruke: 14189
 • Gde živiš: Wien

Sto se tice materija i tehnologije, nije bas neka novotarija.
Imam drugara (neko ce reci: opet rekla-kazala, ali vas uveravam da je tip fanatik), koji mi je ispricao pricicu u ono vreme kada se prvi put proculo o postojanju nevidljivog aviona.
On kaze da je "izmisljotina" (pronalazak) delo Poljskog naucnika, iz vremena pred drugi svetski rat, ali da je u to vreme tehnologija bila daleko od dovoljne za realizaciju. Nemci su se dokopali projekta, i poceli da ga realizuju krajem rata. U momentu ulaska saveznika u Nemacku, jedan avion je bio skoro gotov, dok je drugi bio negde na polovini izrade. Kazu da je plen podeljen izmedju Amera i Rusa (Ameri odneli "kompletniji" avion).

Fora je u "izrezbarenoj" povrsini (sto je sada lako uraditi laserom). Drugar je spominjao piramidalna udubljenja, maksimalne ivice piramide od 4mm. Takav oblik rasipa radarski snop do te mere da avion postaje na radaru istovetan oblaku.

Ako gornja prica nije tacna, onda je barem interesantna Smile

offline
 • Pridružio: 21 Apr 2005
 • Poruke: 80
 • Gde živiš: Pančevo

evo nešto, što mnogi imaju ali ima i nekih što nemaju
jedan lep video "našeg" f-117 Wink

freewebtown.com/jkrv_102nd_yu_sqn/filmovi/F_117.MPG

3.5 mb

offline
 • Pridružio: 11 Okt 2006
 • Poruke: 174

...opet stara prica... a glavne role igraju jednoimpulsni radari...plus otvoren kontejner na F-117, a tip ispod oblala... betmenov znak na nocnom nebu prekrivenom oblacima + mesecina... M-48 bi imala ozbiljne sanse Smile

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4598

Taj otvoren kontejner je rekla kazala i nije tacno.

offline
 • Pridružio: 22 Dec 2006
 • Poruke: 405
 • Gde živiš: Zemun

Studije za razvoj novog borbenog aviona započete su u konstrukcionim biroima nekoliko američkih firmi. Razvojni projekat je označen kao „XST“ (Experimental, Stealth, Tactical) što je značilo konstruisanje i izradu eksperimentalnog taktičkog aviona tzv. niske uočljivosti.

Zamisao naručioca i želje konstruktora bile su u tome da se konstruiše borbeni avion koji će izvršavati, uglavnom, specijalne zadatke; uništavanje i neutralisanje dobro branjenih i utvrđenih objekata, važnih komunikacijskih čvorišta, mostova, komandnih mesta, centara veze i ključnih položaja RS PV na pravcima udara glavnine vazduhoplovnih snaga.

Početkom 1977. firma Lockheed sa agencijom DARPA ugovorila je izradu dva prototipa stealth aviona pod kodnim nazivom projekta Have Blue.

Već u januaru (ili februaru) 1978. godine izvršen je i prvi let sa prvim prototipom, dok je drugi prototip prvi put leteo u martu (aprilu) iste godine.

Prototipovi su ličili na poslednju verziju F-117A, ali nešto manjih dimenzija i mase. Maja meseca 1978. u ispitivanjima u letu izgubljen je prvi prototip zbog neizvlačenja jedne od nogu stajnog trapa. Pilot je, međutim, uspešno napustio avion pomoću izbacivog sedišta.

Drugim prototipom izvršeno je preko 100 letova bez većih otkaza ili problema, ali početkom 1980. na jednom letu došlo je do požara, tako da je i taj prototip uništen.

U međuvremenu, firma Lockheed je potpisala novi ugovor i započela sa konstrukcijom i izradom predserije aviona F-117 (do 20). Prvi let novog prototipa (od pet ugovorenih) izvršen je nakon nepune tri godine, u junu 1981. U odnosu na prva dva prototipa, glavne modifikacije odnosile su se na sistem protiv zaleđivanja uvodnika vazduha za motore i na povećanje repnih vertikalnih površina za oko 50 odsto, a nešto kasnije i na primenu drugih vrsta materijala za njihovu konstrukciju.

Jedan od pet prototipova izgubljen je u prvom letu 1982. zbog neadekvatno postavljenih žiroskopa za uzdužnu i poprečnu stabilnost aviona u okviru sistema električnih komandi leta tipa FBW (fly-by-wire).

Prve cenzurisane i retuširane fotografije aviona (bez karakterističnih detalja) objavljene su krajem 1988. kada je ratno vazduhoplovstvo SAD (USAF) potvrdilo postojanje taktičkog lovca-bombardera tipa F-117A. Prvo predstavljanje američkoj javnosti izvršeno je u aprilu 1990. skoro deset godina nakon početka serijske proizvodnje i prve borbene upotrebe u napadu SAD na Panamu (1989). U navedenom periodu, RV SAD je priznalo gubitak u katastrofalnim udesima još tri aviona tipa F-117A (jul 1986, oktobar 1987. i maj 1990. godine).

Avion F-117A je dvomotorni borbeni avion, niskokrilac, jednosed. Namenjen je za vatrena dejstva po objektima na kopnu i, eventualno, moru, kao i za izviđanje, a u verziji dvoseda i za obuku i trenažu.

Konstrukcija aviona F-117A datira iz vremena kada je sistem električnih komandi leta mogao da se sa skoro stopostotnom sigurnošću upotrebi na tako konstruisanom avionu, obezbeđujući mu veštačku stabilnost. Površine aviona F-117A su uglavnom horizontalne, ravne, tako da većina postojećih radara na površinu aviona emituje radarske talase pod izuzetno kosim uglom.

Osnovni kvaliteti stealth konstrukcije aviona F-117A ogledaju se u: širokoj primeni materijala koji apsorbuju radarsko zračenje (RAM – Radar Absorbent Material), primeni ravnih linija (izbegavanju zakrivljenih) u konstrukciji trupa, krila, komandnih površina itd.

Trup aviona je metalne konstrukcije, poluljuskast, uglavnom izrađen od legure aluminijuma i sa neophodnim pojačanjima legurom titanijuma. Obložen je sa nekoliko slojeva RAM-materijala i nema krivih linija. Izrađen je od velikog broja malih i glatkih pločica.

Na prednjem delu trupa aviona uočljiva su četiri nekonvencionalna davača parametara okolne sredine (podataka) s obzirom da je avion opremljen četvorostrukim sistemom električnih komandi leta.

Unutrašnji prostor za smeštaj ubojnih sredstava dugačak je 4,70 m i širok 1,75 m. Avion je opremljen aresterom (ispod trupa u visini vertikalnih repnih površina) i padobranom za kočenje nakon sletanja (u korenom delu vertikalnih repnih površina). Kabina aviona, raspored instrumenata i uređaja je drugačiji od klasičnih rešenja. Poklopac kabine se otvara na gore i unazad, a sastoji se od pet posebno izrađenih ravnih prozora sa debelim okvirima, uključujući i jednodelno čeono staklo (vetrobran). Pilotska kabina je klimatizovana i opremljena izbacivim sedištem tipa ACES II i vrste 0-0.

Krilo aviona strelastog je oblika u planu, slobodnonoseće sa dve remenjače i relativno velike površine. Može se zaključiti da krilo aviona počinje od samog nosa i avion F-117A je niskokrilac. Krilo aviona je projektovano shodno zahtevima stealth tehnologije i obloženo je sa nekoliko slojeva RAM-materijala.

Ugao strele po napadnoj ivici krila je 67°30’. Za sada je visokopodzvučni avion F-117A jedini avion na svetu sa navedenim uglom strele krila.

Klasične komandne površine aviona smeštene skoro duž celog razmaha izlazne ivice krila (krilca i zakrilca) gotovo su podjednake veličine, dok je oštra napadna ivica krila bez aerodinamičke mehanizacije.

Upravljanje komandama leta je električno. Krila su odvojiva, što omogućava transport aviona vazdušnim putem.

Pogonska grupa – sastoji se od dva turboventilatorska motora firme General Electric tipa F-404-GE-F1D2 maksimalnog potiska od po 53,43 kN i bez mogućnosti korišćenja naknadnog sagorevanja.

Motori su uvučeni u trup aviona čime je smanjen IC-odraz. Da bi se smanjila uočljivost aviona na osnovu dimnog traga, modifikovane su komore za sagorevanje, tako da je boljim sagorevanjem smanjen dimni trag, a narednim modifikacijama, „maskiranjem“ i raspršivanjem vrelog vazduha na izduvniku motora, smanjeni su IC-odraz i buka motora. Izduvni gasovi su „hlađeni“ sekundarnom vazdušnom strujom iz usisnika vazduha radi snižavanja temeprature izduvnih gasova, a time i IC-odraza.

Stajni trap tipa tricikl, uvlači se i izvlači hidrauličko-mehanički, sa upravljivim nosnim točkom i dva točka glavnih nogu stajnog trapa. Kočnice su hidrauličke i sa uređajem za sprečavanje blokiranja točkova. Svi amortizeri su uljno-vazdušnog tipa. Avion ima četvorokanalni sistem električnih komandi leta sa uređajem za automatsko upravljanje, koji obezbeđuje uzdužnu i poprečnu stabilnost i upravljivost aviona u celom opsegu režima i visina leta aviona. Sistem je preuzet sa aviona F-16, a razlika u primeni sistema se ogleda u tome što su komandni ulazi bazirani na položaju pilotske palice, a ne na sili koja se ostvaruje na njoj kao kod aviona F-16. Inače, bez sistema FBW avion ne bi mogao da leti i za sada ne postoje sigurni podaci da li je avion opremljen rezervnim mehaničkim sistemom komandi leta. Tokom ispitivanja u letu, pokazalo se da avion, pri velikim napadnim uglovima sa gubitkom brzine postaje izrazito nestabilan i može da padne u kovit. Ograničeni raspoloživi prostor na avionu nije dozvolio mogućnost ugradnje padobrana protiv kovita. F-117A ima uređaj za identifikaciju, sistem za upozorenje pilota na ulazak u snop protivničkog radara raketnih ili artiljerijskih sistema PV i avionskih radara neprijateljevih lovaca, avionski digitalni računar, koji obrađuje i daje podatke za optoelektronski nišansko-navigacijski sistem i služi kao sprega između navedenog sistema i sistema FBW. Kod aviona F-117A ugrađen je identičan inercijalni navigacijski sistem (INS) kao i kod aviona B-52. Sistem za navigaciju obezbeđuje neprekidno automatsko određivanje navigacijskih parametara leta i u sprezi je sa sistemom za registrovanje vazdušnih parametara.

Naoružanje zavisi od varijante opterećenja za konkretni zadatak. Nema podataka da je avion opremljen odbrambenim naoružanjem, već samo da može nositi vođene rakete klase vazduh-zemlja i vođene bombe u unutrašnjem spremištu i maksimalnog kapaciteta do 2.270 kg za ubojna sredstva.

F-117A je avion stealth tehnologije, koji nije nevidljiv za sve radare, ali zahvaljujući maloj odraznoj površini, profilu leta i elektronskim protivdejstvima, biva otkriven na daljini koja ne obezbeđuje uvek efikasno protivdejstvo.

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2091
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

kNikS ::Taj otvoren kontejner je rekla kazala i nije tacno.

Ako je rekla kazala,kako znas da nije tacno? On se nastavio koristiti poslije obaranja i u planu je da leti makar do 2009 ako se sta ne promjeni...

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 541 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 531 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, Georgius, Leonardo, mikki jons, Mixelotti, mrav pesadinac, Ognjen D., saputnik plavetnila, vasa.93