MiG-23/27

200

MiG-23/27

online
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 1141

Mislim da je nesmisleno uvoditi presretače tipa Tu-28 i Su-15 i drugih igračaka PVO u priču, njihova uloga je ipak malčice drugačija. Mada i njihovo raketno naoružanje nikad nije bilo nešto bogznašta. Evo, mogu da se mere sa Tomcatom i Phoenixom ako vole Very Happy

Najbitnija stvar je da su Rusi zasrali imidž MiG-23ke na početku; nudili su ubogi MiG-23MS koji je bio na papiru ekvivalentan MiG-21MF; a po novčaniku znatno jači. Ko god ga je kupio, proplakao je majčino mleko, pa su i opet bili prikazani slučajevi gde su Egipćani sa MiG-21 brukali i obarali libijske 23ke. Nije ni čudo da JNA nije htela ni da pogleda MiG-23 u korist Biseva.

MiG-23ML, MLA, MLD su po meni, potpuno novi avioni i skroz druga priča. Uvođenje u upotrebu R-23R i R-24R je konačno dozvolilo Rujama i drugarima im da pariraju Fantomu i AIM-7. Treba još uzeti u obzir da se to desilo jako kasno. R-24R i AIM-7M su po mogućnostima tu negde.

Iračani su ih dobro koristili, i kod njih su se fino pokazali, ali to je više izuzetak nego pravilo. U operativnoj upotrebi su stalno kaskali; izbacivače mamaca nisu dobili nikad, ometače nikad, indikator radarskog zračenja je bio bož' pomozi. Sve je to moglo da se ispegla, ali nije. Uvek je kaskao. Mada, ruku na srce, ni realni naslednik, MiG-29 se nije nešto posebno iskazao u tome. Uvođenje AMRAAMa na F-16 je značilo masovnu proliferaciju istih i apsolutno gubljenje razloga za postojanje MiG-23 bilo koje modifikacije (a i MiG-29).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Pominjala se DRB tj rakete srednje daljine lansiranja pa u tom kontekstu treba pomenuti i lovce -presretace iz 60tih ,uostalom u sastavu Av- PVO je bio takodje MiG-23,verzija P. Nego kolega jesi siguran da 23ka nije imala tzv dispenzere IC i PR -mamaca i stanice aktivnih smetnji ???

Sto se tih `srednjedometnih` raketa tice, R-23R je bila prva sa tzv monopulsnim tragacem u RGS/PARGSN pocetkom 70tih ,AIM-7M je to isto dobila tek 10 godina kasnije.

Opet taj F-16 i AMRAAM ,kolega treba pitati Izraelce ( ispitivanje poljskih MiG-29A sa N019EA ,R-27R1 i R-73E tokom 1997 g) ,zatim te iste Poljake sta oni misle o svemu tome .Samo cu vam navesti ovo .Uputstvo za MiG-29B nam daje podatak da R-27R1 ima maks racunarom radara /SUV dozvoljenu daljinu lansiranja na veliki cilj 60km u PPS . Raketa R-27R/R1 je teska preko 250kg ,koliko je teska AIM-120A/B/C ,masa je raspona 150-170kg .Sa ovim vam je sve receno ako razumete ...

Po daljinama lansiranja na male,srednje i velike ciljeve u VaP ispred tih AMRAAM su pored R-27/E i francuska Matra Super 530E/F/D, brit. Skyflesh i jos neke .Imaju PARS u zavrsnoj fazi ? Pa sta sto imaju ,kod daljine lansiranja u prvom redu `se pita` vreme aerodinamicke upravljivosti jedne rakete V-V ,tu je i njena masa ( masa rak. goriva ) i sto sta jos .Samo za primer ,vreme aerodinamicke upravljivosti R-27R1 je 60sek ,gde je tu ta AMRAAM ?

Citat:Управляемая ракета Р-27РI
Время управляемого полёта, с ……………….60online
 • Pridružio: 14 Mar 2017
 • Poruke: 1141

Apsolutno, tek MLD (23.1Cool je dobio bacače IC mamaca. Igrarija sa ometačima je bila tek na opitnim 23.37 i 23.57 modelima (MLG), koji serije videli nisu. Muka 23ke je da ni nema gde pošteno da se ugrade ometači i drugi korisni kontejneri bez teškog kompromisa u ostalom payloadu.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Ma ne kolega ,jos su MF i ML imali SPO-10/15,zatim SPS-141,kutije sa IC/PR- mamcima ( ranije su IC .PR mamci lansirani cini mi se iz onih NAR/NRZ itd ) .Ovo vazi za one u VVS ,e sad kod izvoznih moguce da ih nije bilo mada kod Iracana sumnjam .Oni su prakticno na svim svojim MiG -ovima i Suskama imali one SPS-141/151 i njihove verzije ( Sirenj/Geranj ) .

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23398
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Честитке свима за 200. страну теме...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Evo jedne impresivne slike .. (mozda neko ima istu u vecoj rez. )

Пуск Р-23Т с МиГ-23МФ

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2018
 • Poruke: 210

Skenirani članak je dosta vremešan, verovatno je bio solidan za doba kada je izdat.

U Juznoj Africi - Angoli, imali smo obrnuti slučaj. Juznoafrička strana nije imala sverakursne rakete bilo radarski ili infracrveno vođene, a samo vojište je bilo takvo da su zemaljski radari bili daleko od "mesta dešavanja". To je činilo paradoks da što god je kopneni rat išao gore MiG-ovi su bili opasniji jer im je mesto komandovanja bilo bliže a južnoafrikancima dalje. Južnoafrikanci su kompenzovali slanjem na samu liniju fronta odlične samohodne haubice G-5 kojom su mogli da dobace do jedne od dve glavne Kubanske baze (Cuito Cuanavale). S vremena na vreme su u blizinu aerodroma uspevali da ubace i diverzantske grupe UNITA opremljene sverakursnim IR raketama koje se lansiraju "s ramena".

Neki modus operandi Juznoafrikanci su dobili posle pobede na reci Lomba (10 septembar 1987). Kubanci su pokusali da umanje štetu udarima iz vazduha. Par Mirage F.1 se na maloj visini približio paru MiG-23 koji nisu reagovali sve dok vizuelno nisu uočili Južnoafrikance. Pilot A. Rensburg je rekao da je u momentu kada je zašao MiG-ovima "u rep" bilo jasno da će morati da lansira rakete na granici efektivnog dometa. Nijedna R-550 nije sustigla MiG-ove koji su ubrzavali i morali su da prekinu napad. Ovo je bio neki obrazac za prilazak MiG-ovima koji se koristio kad god je to bilo moguće, kao i za bekstvo.

27. Septembra 1987. Arthur Piercy je kao pratilac dobio naređenje za uzletanje oko 15:00. Ispričao je da su leteli nisko da izbegnu da budu primećeni. Kada su dobili naređenje za iskakanje na veliku visinu, kao i za odbacivanje potkrilnih rezervoara te smer ka ciljevima Arthur je shvatio da se dešava nešto ozbiljno, naime on do tada nije bio siguran da sve što se dešava nije u stvari deo obuke.

Ciljevi na koje su usmereni su bili dva "ML" koji su obezbeđivali područje evakuacije helikopterima. Vođa je bio Alberto Rivas u činu majora i Juan Carlos Chavez Godoy u činu poručnika. Operater ih je usmerio na čeono presretanje. Čavez je počeo da petlja oko radara i prijavio da mu je uspeo zahvat na daljini od 12km, ali je bilo prekasno za R-24 jer se nije dogovorio sa Rivasom da zamene mesta. Rivas, koji nije imao rakete srednjeg dometa već samo četiri R-60MK. je agresivno uleteo ispred Čaveza dok su Miraži okretali hladniji deo aviona prema njima.

Pierce se seća da je video Čavezov avion kako je proleteo 300 stopa ispod njega i da je u tom trenutku pomislio kako MiG-23 "sjajno izgleda".

Čavez se seća da je pomislio kako su u prilazu "sve izgrešili" i da se osećao glupo spremajući se za horizontalno manevrisanje pri velikoj brzini.

Pierce se seća da mu je brzina bila oko 1600km/h i da brzina MiG-a "nije bila mnogo manja" te da su radijusi zaokreta kod obojice bili toliki da mu je protivnik nestao iz vida. Sledeće čega se seća je da je ugledao drugi MiG "na jedan ili dva sata" i kako je "oslobodio" dugme za vatru iz topa smatrajući da će mu ovaj na kratko proći kroz nišan kada je video da je nešto sevnulo pod levim krilom MiG-a. Po njegovim rečima raketa se čudno kretala puštajući beli dim i tu se prisetio obuke gde su ga savetovali da manevriše ka njoj a ne od nje. Seća se kako je pomislio kako sve to lako zvuči u učionici ali u stvarnom životu kad se radi o životu i smrti treba prisiliti sebe na takvo postupanje. Raketa mu je prošla iznad desnog krila i nestala a onda je čuo tup udarac. Pogledao je indikatore i ništa nije delovalo oštećeno, pogledao je iza, ali MiG više nije video.

Rivas kaže da je bio na oko 300m od Miraža kada mu je lansirao R-60Mk ali za razliku od Pierce-a on veruje da ga je gađao od pozadi. Kaže da je odmah u slušalicama čuo Čaveza kako urla a potom i kontrolora sa zemlje. Obojica su videla da je bio pogodak, a i kontrolor je verovao u isto. Čavez je vikao da nađu i drugog ali je bilo jasno da je drugi naglo smanjio visinu i da ga neće pronaći a goriva je sve manje.

Pierce veruje da je sve trajalo oko 60 sekundi. Radiom je javio vođi da veruje da je pogođen na šta mu je ovaj rekao da je Ok i da se vraćaju se nazad. Pierce je stabilizovao avion na maloj visini i pri brzini pod 730 "knots" preispitivao svoje postupke i da nije prenaglio? Na kraju krajeva, nije bilo vibracija niti problema pri kontrolisanju aviona.

Posle pet minuta dobio je indikaciju da EP pumpa ne radi, i da je odmah javio vođi koji je počeo da mu čita procedure. Samo što je završio dobio je signal da više ne radi ni Hyd 2. Nije se zabrinuo jer je Hyd 2 samo "bekap" Hyd 1, i generalno mu je laknulo jer je jedina posledica da neće moći da upravlja nosnim točkom. Kako se udaljio od mesta događaja malo je povećao visinu i dobio indikaciju "Oil". Smatrao je da je ovo već ozbiljno - ručica gasa i izduv motora zavise od toga. Gas može da se kontroliše električno ali je odziv jako spor. Tad ga je vođa sustigao i rekao da mu avion "curi" a da je deo sa kočionim padobranom otpao. Dok su pričali pali se upozorenje o preostalim 500l dok pokazivač stoji na 1700 - ko je u pravu?

Na sletanju avion je proleteo kroz zaštitni peščani nasip a potom i kroz metalnu ogradu koja je pilota izbacila iz kabine. Pierce je završio sa C6, C7 prelomima i doživotno je ostao vezan za invalidska kolica. Komisija je detaljno fotografisala mesto a ostaci aviona su upotrebljeni da se popravi drugi Mirage.
25. Februara 1988. Eladio Avila sam pokriva grupu MiG-21MF kada ga kontrolor upozorava na cilj. Avila neuspešno pokušava da ga pronađe sopstvenim radarom i zbog nedostatka goriva na kraju odustaje. Kada se okrenuo video je dva druga Miraža koji su se razbežali. Pokušao je da juri jednog ali je zbog goriva na kraju odustao. Nije mogao da se vrati na svoj primarni aerodrom (Menongue), pa je sleteo na Cuito Cuanavale. Motor mu se ugasio tokom rulanja a onda je otpočeo artiljerijski napad na aerodrom. Dok je čekao da mu se dopuni gorivo fotografisao je zgradu za smeštaj koja je pogođena.Istog dana Orlando Carbo je bio u izviđanju, kada ga je operater poručnik Rikardo Kastiljo upozorio na približavanje Miraža. Carbo ne može da ga pronađe radarom ali se iza njega pojavljuju još dva. Carbo veruje da je tog dana ostavio iza sebe bar tri rakete i da mu je Kastiljo spasao život, svo vreme ga informišući gde je koji.Ove i slične aktivnosti potvrđuju ono što se inače znalo o MiG-23, ali je srećom po njih ovde su koncentracija i kvalitet snaga suprotne strane bile mnogo manje nego 1981 i 1991. Rusi su naravno sve gubitke Miraža tokom rata pripisali MiG-23, sa obrazloženjem da Južnoafrikanci borbene gubitke kriju kao udese iz propagandnih razloga. Tako je i ovaj inicijalno pripisan MiG-23 iako je bar 30 ljudi videlo da ga je Strela pogodila.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 7478

Samo jedna sitnica G-5 je vučan haubica, G-6 je samhodna. Wink

offline
 • Pridružio: 25 Jun 2019
 • Poruke: 105

@Zeka_Peka
Sta potvrdjuju sto se i inace znalo o MiG 23? Ubih se ceo dan da shvatim. Radim, a ne mislim o poslu, nego o migovima.

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2018
 • Poruke: 210

Pa ništa na zadnjih 4-5 stranica smo se bavili "kakav je MiG-23 u odnosu na...". Tu su pomenute neke karakteristike koje su neosporne - na primer izvrsno ubrzanje, ali i neke koje nas dovode u zabludu poput podataka o daljinama otkrivanja i zahvata cilja. U praksi (pa i ovde na forumu) bubnu se statistike za najjednostavniji/najpovoljniji režim rada radara "BSV" (sverakursno presretanje na velikim visinama) i time se dokazuje kako je po mogućnostima radar MiG-23 maltene "barabar" sa vodecim lovcima 80-ih bez osvrta na princip rada tog radara i na ogromne posledice koje taj princip vuče. Južnoafričke avanture su pokušaj da izađemo iz okvira popularne literature, reklamnih brošura i sličnog i da vidimo šta može da se očekuje na terenu, a da taj teren ne bude Dolina Beka ili Pustinjska oluja gde su izazovi postavljeni pred pilota MiG-23 obično višestruko prevazilazili njegove psihofizičke mogućnosti.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 649 korisnika na forumu :: 22 registrovanih, 4 sakrivenih i 623 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., CrazyDiablo, djboj, dr_grof, Duh sa sekirom, Georgius, HrcAk47, hyla, indja, ivan1973, ivan979, raketaš, sakota79, sevenino, Smiljke, stug, Toni, Trpe Grozni, vlvl, W123, zdrebac, zlaya011