MiG-29 Fulcrum

1342

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 06 Maj 2013
  • Poruke: 748

Skywhaler, osim angažovanja 29ki i "angažovanja" F-16, još po nešto...
http://theaviationist.com/2015/01/27/polish-f-16-combat-ready/



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Poljaci su interesantni pre svega jer obaraju pricu o tome kako su zapadni avioni i pored velike cene jeftiniji u eksploataciji zbog manje kvarova, duzih resursa i medjuremontnih rokova i stedljivijih motora. Oni svoje dvadesetdevetke koriste intenzivno i pored F-16 koji je verovatno jedan od najekonomicnijih zapadnih aviona. Pritom nemaju bas neku veliku podrsku proizvodjaca tj. sure ih Rusi gde god mogu zbog politickih odnosa. Tako da mnoge price padaju u vodu, ukljucujuci i ona nasa pravdanja da nam avioni ne lete jer su komplikovani i skupi za odrzavanje. Ne, samo smo drustvo bez reda i ne postujemo pravila i autoritet struke a to se vidi na svakom koraku pa i u RV.



offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Ako sam dobro primetio kod nas se ta zamerka na komplikovanost kod MiG-29 odnosila na cinjenicu da se kod nas naviklo na MiG-21 koji je u poredjenju sa devetkom, mnogo manje zahtevan.
Da ne pominjem da su Poljaci ipak imali nekakav kontinuitet sa opremanjem novijim vazduhoplovima, pa su posle MiG-21 imali i MiG-23.Tu je naravno i visoka tehnicka kultura, a Poljaci su samostalno usvojili remont 29ke sto je zaista za pohvalu.

offline
  • yrraf  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 03 Jan 2012
  • Poruke: 2488
  • Gde živiš: Loznica Srbija

Svi problemi naseg RV mogu se svesti u jednu recenicu. "Ne mozes za RV da potrosis isto novca kao za slanje 200 pesadinaca da patroliraju po inostranstvu i da ocekujes da imas vazduhoplovstvo." Matematika je zahebana stvar. Nema tog aviona koji bi mogao da ostvari dovoljno naleta godisnje sa ovakvim budzetom pa sve da piloti i svi ostali pripadnici RV rade za klikere a ne za pare. Mi prvo treba da odlucimo jer hocemo da imamo drzavu, pa ako je odgovor potvrdan, onda da ukinemo 112 vladinih agencija za bacanje para, da isteramo 50000 partijskih neradnika iz javnog sektora a taj novac usmerimo u institucije koje drzavi zaista trebaju ( u slucaju vojske dosta je 2,5% bdp-a, nista vise). Mislim da bi istog trena prestali nasi problemi sa MIG-29 ili bilo kojim drugim vazduhoplovom, a i tehnicka kultura bi bila znatno bolja.

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96554

Banglades

offline
  • Pridružio: 02 Jan 2012
  • Poruke: 291

Mercury ::Ako sam dobro primetio kod nas se ta zamerka na komplikovanost kod MiG-29 odnosila na cinjenicu da se kod nas naviklo na MiG-21 koji je u poredjenju sa devetkom, mnogo manje zahtevan.
Da ne pominjem da su Poljaci ipak imali nekakav kontinuitet sa opremanjem novijim vazduhoplovima, pa su posle MiG-21 imali i MiG-23.Tu je naravno i visoka tehnicka kultura, a Poljaci su samostalno usvojili remont 29ke sto je zaista za pohvalu.


Mislim da ovo ne stoji. 29ka je u poredjenju sa ovim novim čudesima i dalje jako jednostavan avion i mislim da su naši inženjeri i tehničari sasvim sposobni da ga održavaju korektno. Mislim da je problem u nečem drugom što se može videti iz ovog intervjua:
http://tangosix.rs/2015/23/02/sreto-malinovic-prob.....15-godina/

Citiram relevantan deo:
Citat:
Remont MiG-ova 29

Malinović je remont aviona MiG-29 opisao kao “korektan” ali je rekao i sledeće:
– Problem je što su avioni dobijeni bez ijednog rezervnog dela, jer to nije bilo predviđeno ugovorom.
To najbolje pokazuje koliko oni mogu biti u upotrebi, ukoliko dođe i do nekog banalnog kvara. Tako da smo došli u situaciju da jedan avion “čerupamo” da bi obezbedili operativnost drugih vazduhoplova kada bi došli u problem. Zato je pitanje koje je postavljeno o ceni remonta i koliko avioni časova naleta imaju moglo dati odgovore kojima bi možda mogle da se pozabave čak i neke stručne službe. – rekao je Malinović za FoNet.


Dakle rezervni delovi su problem. Setite se samo one smešne sitacije sa akumulatorima i piropatronama.

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

@yrraf
Treba uzeti u obzir da je poljska smanjila LA vise puta u odnosu na kraj 80-ih ( posle povlacenja MiG-21 se cela LA svela na puk MIG-29 do dolaska F-16).Osim nemackog poklona od 22 MiG-29, pametno su iskoristili sansu da od svaba kupe i "bogatu" radionicu sa rezervnim delovima i pratecom opremom za MiG-29 (same avione su dobili dzabe ali je ova prateca oprema ipak placena Nemcima).Od upkupno 44 nabavljena aviona odlucili su se da oko ~ 30 koriste a ostatak je u muzejima , sluzi za "cerupanje" i tako to...Sto je najvaznije "osvjili" su avion u velikoj meri tako da se Rusima "obracaju" samo kada moraju Wink

Usput rade ono sto je SFRJ radila vec pocetkom 80-ih.
Kombinuju najbolje od "oba sveta" tj. odrzavaju sovjetsku tehniku na "zapadni" nacin i tako izvlace najbolje.Evo kako je to odrzavanje i remontovanje Migova izgledalo u SFRJ , iz pera bivseg radnika "Zmaja" (prenosim post uz neka objasnjena sa sada vec ''de facto mrtvog" foruma "Avijacija bez granica"):

Citat:"Ono sto smo mi imali i po cemu smo bili poznati je da smo zbog postizanja bolje kvalitete kombinovali istocnu i zapadnu tehnologiju, pronalazili najbolje tehnologije zapada i to ugradjivali u remont. Na taj nacin su reseni mnogi problemi (jedan od njih je bilo odvajanje krova kabine) i podignut kvalitet remonta. To je remontnim resursima u istocnim zemljama bilo nedostupno (zato su se i snabdevali preko nas).Za svoju osnovnu aktivnost, remont nadzvucnih aviona Mig-21 i podzvucnih aviona familije N-60, N-62 bili smo najbolje opremljeni, jer smo koristili najbolje sto se moglo nabaviti i sa istoka i sa zapada (opremu, tehnologije, kao i ostale faktore, hemikalije, na primer). Obzirom da smo imali dosta kontakata sa slicnim remontnim zavodima istocnog bloka, generalno razmena je bila specificni rez. delovi (posebno elektronike) sa istoka za zapadne tehnologije i hemikalije.

Nije tacno da su nam Rusi uskracivali dokumentaciju (za remont irackih MiG-23), ma ne daj boze Very Happy Very Happy Very Happy
Na razgovorima (oko sovjetske dokumentacije za remont irackih MiG-23) su nam rekli (neki njihov general sa zvezdicama i dve i po kile ordenja sa leve strane grudi): "Dajte nam da mi to napravimo i gotovo", i ti ne bi vjerovao, nevjerojatno, ali iznenadjujuce brzo smo zavrsili razgovore Very Happy

Mislim da su na sve racunali osim na nasu tvrdoglavost i inat (poetski receno: zelju da se dokazemo), a mi se bas zainatili, osim toga nisu mogli razumeti, pa su podcenili nase znanje, kao i to kako i koliko mozemo primeniti zapadnu tehnologiju na istocne avione, no da bi se to razumelo treba znati da su oni, a i ostali iz istocnog bloka radili samo ono sto im se kaze (napise).

Malo neskromno za reci, ali mi smo to na neki nacin skuzili, pa smo, ne samo na ovom primeru bili premosnica izmedju istoka i zapada. (kako to gordo zvuci ).
Kako?Jednostavno, pokazali smo Madjarima, Bugarima, Istocnim Nemcima, Poljacima i drugima da je neke zahvate u remontu moguce mnogo efikasnije resiti zapadnom tehnologijom!
Primera ima koliko hoces: 3M lepkovi, hermetici, pa do alata i standardnih delova (tehnologija valjanih navoja jos nije bila prodrla na istok a mi smo im isporucivali vijke sa valjanim navojem (10-15 % veca povrsinska cvrstoca) i to za badave, donesemo kao poklon nekoliko desetina kila u gepeku sluzbenog auta, a oni jednostavno kazu: evo vam kljuc od naseg skladista rezervnih delova, uzmite sta vam treba, nas ne interesuje), isto se to odnosi na hemikalije, lepkove i hermetike.

Trebas znati da su rukovodeci ljudi u remontnim zavodima na istoku bili strucnjaci koji su znali posao i potrebe svojih pogona.Necu otkriti vojnu tajnu ako kazem da je Moma redovno snabdevao (u vrecicama i kutijama ali ipak) prijatelje zaptivnim materijalom...

Bilo je svega, sve po zakonu, a sa nase strane jedini uslov (zakon) je bio: nemoj nesto privatno da uzmes , odmah visis, sluzbeno, za potrebe firme, mozes i pola drzave, niko te ne pita.Nepotrebno je reci da smo tako bili i vaspitavani i nismo ni razmisljali o nekom "privatnom" profitu, osim neke vecerice ili slicno.

Sto se stajnog trapa tice za iracke Migove 23, nisam cuo za doticnu gospoju, no remont stajnoga trapa je resen u suradnji sa Masinskim fakultetom u Beogradu i njihovom analizom kriticnih tacaka i elemenata. Doticna gospoja (svaka cast) je tako konstruisala stajni trap da je uputstvo za remont glasilo: zameniti ga sa novim! Jasno je da si takav luksuz nismo mogli priustiti, pa smo se (preko Masinskog fakulteta) dali u analizu razloga i dosli do rezultata, te kriticne delove zamenili, a ostalima produzili resurs (uz zamenu neophodnih delova, popravku, dovodjenje u tolerancije i ostalo, zakljucno sa funkcionalnoscu i ispitivanjima, da ne zamaramo cenjeni publikum).To je bio samo jedan primer u nizu, a bilo ih je bezbroj.
No, ono sto je za nas bilo bitno, a nikako ne odgovara sadasnjim mjerilima i ciljevima je bilo da smo uzivali u svemu tome i nista nam nije bilo tesko!

Imali smo cilj, izazov, i bili smo spremni da damo sve samo da ga napravimo, da dokazemo da to mozemo, to ti je neki licni izazov, ja nisam poet da znam kristalno jasno objasniti, no ziveli smo za to punim plucima.Drago mi je da smo to uspeli zavrsiti i svima uspeli dokazati (jer iza toga sve ostalo je muzika...)

Sto se tice Mig-29 pripreme za remont su pocele prije nego su avioni kupljeni, kada se napravila razrada i plan usvajanja remonta, jer se vec tada znalo da ce ti avioni doci u Zmaj na remont. I ne samo to: RV je zelelo da i pored proizvodjaca koji "pokriva" avione za vreme garancije, ima nekoga koji ce te avione pratiti i na koga moze da se osloni i prije remonta. Tada se u tom dokumentu preciziralo koje ce biti kriticne tacke i cime bi se trebalo, te kojom dinamikom opremiti. Jer sve specijalne ispitne uredjaje se moralo naruciti i po nekoliko godina unapred.
Kada smo obisli proizvodjace i porazgovarali sa njima, konstatovalo se da ni oni jos nisu usvojili remont (mlad avion, nijedan nije "ispucao" resurs), ali se moglo usaglasiti misljenje oko toga sta i kako ce treba napraviti na remontu za svaki konkretan sistem i dogovoriti medjusobnu saradnju. Na osnovu raspolozive dokumentacije smo i krenuli u pripreme.

Mi jesmo uspostavili jako dobru saradnju sa jedinicom i radili smo na nekoliko projekata od kojih su dva bila znacajna po svojim novitetima.

Prvi je bio pracenje stanja agregata i opreme na avionima. Ideja je bila da se nakon svakog leta, pomocu kompjutera "skinu" svi podaci o letu i radu agregata, proanaliziraju i proceni se da li ce uskoro i kada doci do otkaza nekog dela opreme, kako bi se to moglo pravovremeno spreciti.Mr Milan Majetic konstruisao je portabl racunar ,mjerni sistem za snimanje registrovanje i analizu parametara leta MiG-29...koji se direktno prikljucuje na avion i prima parametre motora i leta snimljene
u flight recorderu..citav uredjaj je tezak do 8 kg umjesto starog koji vuce kamion..

Drugi je bio da se na osnovu podataka koji se skinu sa aviona nakon leta napravi reprodukcija leta u trodimenzionalnom prostoru, gde bi se moglo analizirati sta je pilot radio, kako je reagovao u svakom trenutku i kako je reagovala oprema. Smatrali smo da bi to bilo veoma korisno za pilotsku analizu i da bi se na taj nacin ustedelo dosta novaca. Nazalost, ni jedan projekat nije doveden do kraja."


Jbg bila jednom jedna ozbiljna drzava na Balkanu, a sada nas stize ono jevrejsko "Dabogda imao, pa nemao".Usput ne mislim kao yrraf da bi se svi nasi problemi resili kada bi neko dosao i samo bacio dzak sa parama i rekao "evo vam, radite kako treba od sada"....Nama sada nije toliki problem kadar zato sto leti po par aviona i to relativno mali broj sati.Kada bi recimo kupili 12-14 novih lovaca i resili da ih koristimo kako je "bog zapovedio" tj. 100 i vise sati godisnje itekako bi se videla RUPCAGA u nedovoljnom broju kadra, njegovoj starosnoj strukturi (kako kod pilotskog tako i kod tehnickog kadra) i iskustvu sa modernim tehnologijama.Za skolovan i dobar kadar pored NOVCA (koji je neosporno neophodan i od koga sve pocinje ) treba i vremena , to ne ide bas preko noci kao sto neki zamisljaju....

offline
  • Pridružio: 02 Nov 2010
  • Poruke: 939

^^
Pa Poljacima kada bas "zagusti" da ne mogu sami da rese, onda se obrate Rusima a ovi ih tu sacekaju pa ih dobro "osure" Very Happy Very Happy Very Happy
Kada je u pitanju MiG-23, to nije bio tehnoloski toliko sofisticiran avion da SFRJ krajem osamdesetih ne bi mogla sa njim da se uhvati u kostac (ipak su to bili radari "lampasi" i sovjetska tehnologija 70-ih), sto se na kraju u praksi i pokazalo.Nase zaostajanje tada nije bilo toliko da to nekako ne bi moglo da se savlada (u 80-90% slucajeva).Jednostavno receno - velika koncentracija znanja i motivacije na jednom mestu sa jakom drzavom iza sebe Smile

Uostalom Zmaj se kao sto pise gore ispomagao sa zavodima iz zemalja Varsavskog ugovora.Oni nama elektroniku ili neki deo za motor, mi njima vijke, lepkove i domaci (za njih tada "egzotican" asortiman) Wink
Neke stvari su se tokom remonta kod nas prepravljale-modifikovale (nesto iz nuzde a nesto iz zelje tj. mogucnosti da se poboljsaju performanse i pouzdanost) Smile Naravno, radnici i inzenjeri Zmaja i Mome su bili novcano nagradjivani za ove inovacije pa su "prijave za poboljsanja" pljustale vrlo cesto.Onda bi se sastala komisija, prodiskutovala modifikaciju-poboljsanje i u slucaju prihvatanja predlagac bi dobio lepu "apanazu" u vidu jos pola ili cele plate recimo (zavisno od kompeksnosti samog poboljsanja, al svakako nije bilo za baciti) Wink

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10344

Futurama ::Mercury ::Ako sam dobro primetio kod nas se ta zamerka na komplikovanost kod MiG-29 odnosila na cinjenicu da se kod nas naviklo na MiG-21 koji je u poredjenju sa devetkom, mnogo manje zahtevan.
Da ne pominjem da su Poljaci ipak imali nekakav kontinuitet sa opremanjem novijim vazduhoplovima, pa su posle MiG-21 imali i MiG-23.Tu je naravno i visoka tehnicka kultura, a Poljaci su samostalno usvojili remont 29ke sto je zaista za pohvalu.


Mislim da ovo ne stoji. 29ka je u poredjenju sa ovim novim čudesima i dalje jako jednostavan avion i mislim da su naši inženjeri i tehničari sasvim sposobni da ga održavaju korektno.


Da procitas opet sta sam napisao shvatio bi da sam 29 poredio sa 21 a ne sa nekim drugim, modernijim avionima.
MiG-29 je za nas bio veliki tehnoloksi skok i dosta komplikovaniji i sofisticiraniji sistem u odnosu na MiG-21 koji se leteo gotovo 3 decenije pre toga.

offline
  • Pridružio: 02 Jan 2012
  • Poruke: 291

Mercury ::

Da procitas opet sta sam napisao shvatio bi da sam 29 poredio sa 21 a ne sa nekim drugim, modernijim avionima.
MiG-29 je za nas bio veliki tehnoloksi skok i dosta komplikovaniji i sofisticiraniji sistem u odnosu na MiG-21 koji se leteo gotovo 3 decenije pre toga.


Ok loše sam se izrazio ali činjenica je da je Mig-29 i dalje jednostavniji za održavanje od zapadnih aviona iste kategorije. Operativnost ovih aviona 1999te (bila neispravna uglavnom el. oprema za koji je bio potreban gore pomenuti reverzni inženejring i zamena komponenti) govori o tome da su naši inženjeri i tehničari itekako sposobni da ih održavaju.
Ja bih više verovao na reč generalu Malinoviću kada kaže da su rezervni delovi problem.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 873 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 858 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: doloress, draggan, ivica976, Koridor, Kristian_KG, mikki jons, Neutral-M, robytz, scimitar19, simazr, slonic_tonic, stalja, Vitomir