MiG-29 Fulcrum

1684

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Poljaci i zanjimljiva kombinacija raketa V-V



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Nema toga tamo Miodraze ,nema . Smile

Poredjenje :

Citat:The N019 radar scanning cycle times are 2.5-5 seconds depending on mode.

Citat:The antenna on the AN/APG-68 scans for targets in a narrow beam that sweeps the azimuth in front of the F-16 over a period of time. It takes about 12 seconds for a complete sweep. That means radar targets only get updated every 12 seconds.

Dakle Rubinu treba svega 5 sek da obavi potpuno skeniranje( mehanicko skeniranje naravno ) sektora VaP u datom radnom rezimu .Sa druge strane ,radaru AN/APG-68 treba citavih 12sek.Pitanje je bilo kako to postize ako imamo u vidu da je kod njega ona `stara` antena sa Kasegrejnovim ogledalom i sa `zracecom lampom` ,na drugoj strani imamo planarnu antensku resetku sa proreznim talasovodima .

Nova pomenuta verzija ima i ovo :
Citat:
The AN/APG-68(V)9 radar is the latest development. Besides the increase in scan range compared to the previous version, it has a Synthetic aperture radar (SAR) capability.


Od ranije ..

miodrag2 ::

Sto se tice brzine skeniranja, veca je, recimo, iz istog razloga zbog koga ima problem sa rezolucijom cilja, pogotovu u look down/shoot down modu, i zbog koga ima problem sa gubljenjem cilja pri pracenju u odlasku, kao i problem gubljenja cilja pri prelazu iz jednog u drugi mod.



Nema to veze sa rezolucijom VC ,dalje ne postoji `look down/shoot down mode` kolega ,postoje radni rezimi/modovi koji su navedeni u `Uputstvu za N019EB`,dakle sl. rezimi : V,D,BB,AVT ,kod N019 je tu i 5ti radni rezim sa oznakom `SP` ,ostalo su podrezimi radara .Bile slike na temi tog pulta upravljanja radarom u kabini kako 9-12 ,tako i 9-12A/B.

Evo pojasnjenja

Citat:The baseline MiG-29B has a Phazotron RLPK-29 radar fire control system which includes the N019 Sapfir 29 look-down/shoot-down coherent pulse-Doppler radar and the Ts100.02-02 digital computer.

Dakle po definiciji je N019 `Rubin` koherentni impulsno-Doplerov radar sa mogucnosti onog `ld/sd` .

Zatim ,ne gubi se cilj u pravom smislu ,vec se desava ovo npr ,ovo se isto desava kod AN/APG-68 a sve ovo tesko da se desava kod N007 `Zaslon` zbog onog superbrzog el. skeniranja,svega 1.2milisek za skeniranje citavog sektora VaP (scanning sector of +/-70 degrees in azimuth and +70/-60 degrees in elevation) Smile

Citat:Lockon and transition to tracking mode takes 2 to 7 seconds in Encounter mode.Lockon and transition to tracking mode takes 1-4 seconds in Pursuit mode.

Dakle ,radaru N019 treba 2-7sek da nakon izvrsenog zahvata ( uski snop zracenja,usko ugaono pracenje VC ,to je pracenje VC po njegovim ugaonom brzinama a radna frekvencija u tom rezimu je naravno drugacija ) ,predje u rezim pracenja VC. Sto ce reci treba mu toliko da predje iz `nisanskog rezima` za rezim `Vstrecha` tj Susretanje ( susretni kurs ) u osmatracki .

Od ranije znamo da N019 istovremeno prati 10 VC od kojih jedan biva izuzet od strane racunara -SUV ( prioritetno najopasniji VC ) ,po tom prioritetu i odabiru pilota ( ima dugme na RUS koje se zove SBROS i pomocu kojeg pilot moze `odbaciti` takve VC ) ,takav VC se onda zahvata ( nisanski rezim rada radara ) ,to traje koliko traje da bi se nakon izvrsenog zahvata i komande `PR` tj lansiranja date rakete V-V ,vratio u osmatracki rezim, nastavio da prati onih 9 VC kao i onaj gadjani 10ti VC .

Vidimo takodje da je za tu radnju u rezimu `Dogon`-Gonjenje/Sustizanje , potrebno svega 1-4sek .U rezimu BB /`Boj po vertikali ` ( Blizhi Boj ) treba samo sek ili dva .

Citat:Lockon and transition to tracking mode takes 1-2 seconds in Close Combat mode.

Posto si pomenuo VTUP ,pogledaj podatke za VC tipa MiG-21 ( RERP 3m2 )

Arrow https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=13.....%20266.jpg

Arrow https://www.mycity-military.com/slika.php?slika=13.....%20267.jpg


Inace kad smo kod radara AN/APG-68 (V)9 , u upotrebi od 2005g , postoje info da on moze VC sa RERP 5m2 u celo-PPS ( moguci rakurs 0/4 ) otkriti sa nekih 100km sto je maltene jednako mogucnostima dosta starijeg N019 ( razvijen krajem 70tih ) .Ovo ide u prilog tome da i ona prastara `zraceca lampa` sa` prastarim` Kasegrejnovim ogledalom zna da posalje kvalitetan ,jak sondirajuci signal impulsa.

`Rubin` tako star a tako zaheban ,ko bi rekao ... Razz

Gresimo kolega ,gresim ja a gresis i ti . Wink

Pozdrav.


PS


Malo slika ...,izlozen na paleti,zanimljiv mu je ovaj kapotaz koji dodje ispod radarskog konusa ,da li neko moze da predpostavi mozda cemu on sluzi ? Dalje vidimo radar tokom ispitivanja pomocu `Mobilnog Kompleta` MK 9-12 ,te tokom radnji redovnog odrzavanja,zastitni kapotaz sa navlakom se dobro vidi .



Ova zadnja slika inace je sa jednog sajta ,ima li ovo ranije ali ovo vredi ponoviti ,bas su zacinili ,onako pikantno kako samo Madjari znaju ...uf Smile

Arrow http://szextant.blogspot.ba/2014/09/133-mig-29-fulcrum-mikoyan-superiority.html



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Posto u kontekstu poredjenja N019 i AN/APG-68 pomenusmo onu planarnu antensku resetku sa proreznim talosovodnima ,evo je na radaru N010M `Zhuk-M` verzije SMT(R)/Izd.
9-19R( trebalo da je ? ) .




Pored nove antene koja se naravno znacajno razlikuje od one sa Kasagrejnovim ogledolom kod N019,imamo i ovaj detalj na radarskom konusu kojeg ranije bilo .To je ova crvena upozoravajuca oznaka .

Razvijena je i izvozna verzija N010ME `Zhuk-ME` koja je cini mi se isla u Alzir sa tamosnjim SMT koji su kasnije znamo vraceni .

Arrow https://www.aviaport.ru/digest/2004/01/21/70308.html

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Ево га један мали МиГоња...

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

Ja sam na MCM-u stalno, ali ne postujem 350 postova mesecno kao ti. Pogotovu ne postova koji nemaju nikakvu vrednost.

A javim se obicno kada vidim notornu glupost, i to od strane nekoga ko pokusava da sebe predstavi kao neku velicinu, i glavna mu je razonoda pisanje po deset postova na jednoj temi dnevno.

A ti lepo knjigu u ruke, pa ces onda shvatiti sve, i zasto brzina pretrazivanja ima veze i sa rezolucijom radara, i gubljenjem ciljeva, i tako dalje i tako blize.

Shvatices i zasto povecanje vrsne snage radara ne mora da znaci nista. Moze, ali ne mora.

Shvatices i sta si propustio u clanku ciji je link Perko postavio, a sto je kljucno za poboljsanje osobina radara u ovom slucaju.

Mani se vikipedije, i mani se mentora. Nego knjige u ruke. Pa onda mozda i shvatis ponesto od onog sto sam rekao.

Nego, tesko je da se cita. Da bi razumeo sta u jednoj preoporucenoj pise, moraces da procitas jos deset, i da razumes sta je neko u njima napisao.

Zajebana je ta elektromagnetika, mikrotalasna tehnika i telekomunikacije uopste, mora mnogo matematike da se pregazi, treba mnogo toga da se nauci i poveze. Tu ne pomazu mentori kojima je specijalnost aerodinamika, tu se trazi znanje iz nekih drugih oblasti.

Prema tome, posto su ti struka i nauka najvazniji u zivotu, onda pocni da se bavis strukom i naukom.

Knjigu u ruke. Smile

Pozdrav!

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2009
  • Poruke: 4993
  • Gde živiš: Šid

Da presecem vise ovu dosadnu "svadju".


P.S. Probajte to da resite u PP.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^
Mozda je vise prepirka,nesporazumi ,slicno da ne kazem bas to `svadja` drugar .Pardoniram svima ,no covek nece na pp ,sta se moze.Ono sto je upadljivo je da stalno namece neku svoju pricu , knjige ,one su dobre ,za onog koga to zanima,interesuje se ,pitace,trazice pomoc,procitace nesto
.No ovo je tema o ruskom lovcu. Za ruske radare i elektroniku ne trebaju americke /zapadne knjige ,trebaju ruske knjige ,ruski VTUP ,konkretno za N019. Ponovicu ,tako velika brzina skeniranja nema ali nema veze sa navedenim ( odgovorenim ) u smislu uzroka istog .Ko se tu namece,`glumi velicinu` ,ili sta slicno ,`broj postova` ??? pa to je sve nidje veze .Sve se moze resiti i najmanji problem ...

Kaze se ovako ,Ukri modernizovali N019 tako sto su mu povecali domet ,skoro 30% .Pominju se cifre u citatu koje ne mogu odgovarati pravom stanju jer znamo koje su to kalibrisane daljine otkrivanja nekog VC ,posebno u rezimima V i D ( covek pominje ld/sd mod ,sta reci ) .Da bi tako nesto ostvarili morali su modernizovati blokove N019 i to : N019-02,N019-09 i N019-22 i jos neke .Dalje ,trebalo je poboljsati module za rezime SFP i VFP ( na ruskom je to `SCP` i `VCP` tj srednja i visoka frekvencija ponavljanja ) .Dakle u pitanju je modernizacija tj poboljsanje bloka predajnika,prijemnika ,analognog signal -procesora ,oscilatora,itd .Inace za osmatranje VaP radar N019 koristi kvazi-neprekidni rezim .

Recimo u citatu stoji da za otkrivanje VC ( nije navedeno nista konkretno ) ide veci domet za toliko i toliko .Zapravo je u pitanju bila jedna celovita modernizacija sa ciljem povecanja daljine zracenja na rezimu IZL ,tj ukljucenje radara na zracenje ( Izluchenie -zracenje ), sto ce reci rezim osmatranja sa povecanjem i daljina u datim rezimima rada ,posebno V i D .

U svom ovom ukr-. poslu ,inace jos od ranije ima dosta zanimljivih detalja ,detalja koji su vremenom procureli u javnost .Naime Ukri su u okviru duboke modernizacije radara N019 razmatrali uvodjenje rezima V-Z i to dodavanjem novog tipa sirokopojasnog sondirajuceg signala sposobnog da osmatra /skenira zemljinu povrsinu .Rezim naravno ne postoji u verziji N019/E pa ni M .Bila je planirana i integracija rakera V-Z H-29T ( kao kod MiG-29SM ) .

Ovaj posao je planiran cak i sa Azerima svojevremeno ,prvi plan iz 2008 a drugi iz 2010g .Isli su i dalje pa su planirali da integrisu rakete R-77AE ,koje bi kupili u RF ali im Ruje nisu htele prodati sisteme za radio-korekciju tih raketa tj blok sa kanalom za navodjenje tih raketa sa ARS u zavrsnoj fazi leta .Interesantno ali prve partije tih raketa su izradjene upravo u Ukr( naravno pomenuti blokovi su bili iz Rusije ) .Posao su obavljale firme poput ` Fazotron-Ukr.` te GP `Novator` .

Kad smo kod Ukra ... ( na jednoj slici se vide upravo blokovi radara N019 na paleti )

Citat:08-May 2014:An interesting and somewhat surprising sequence showing Ukrainian Mig-29s of the 204th Combat Aviation Brigade captured at Belbek AB in the Crimea being disassembled by Russian personnel for return back to Ukraine. The aircraft are to be trucked to Nikolayev/Kulbakino airfield outside of Mykolaiv. Of the 46 MiG-29/MiG-29UB and L-39M1 aircraft at Belbek - by 2014 the number of flyable examples had dwindled (decayed) to only three MiG-29s, one MiG-29UB and one L-39M1. Ukraine's economy remains in complete ruins.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2009
  • Poruke: 4993
  • Gde živiš: Šid

ray ban11 ::^
Ono sto je upadljivo je da stalno namece neku svoju pricu


Isto takodje je i upadljivo sto ti nameces svoju stranu price. Svako namece nesto svoje. Ja razumem da se obojica razumete u tu tematiku, ali meni je vise dosta vidjati "kilometarske" postove koje bas i ne razumem, a da ne pricam za vase prepirke, a verujem da nisam jedini.

SIAF 2017

offline
  • Luka 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 14 Mar 2011
  • Poruke: 3016

Uvlačenje stajnog trapa 27. juna 2016. pred postavljanje na pijedestal u Obninsku narednog dana. Ručno sa mnogo pumpanja Laughing



U nastavku, snimci samog podizanja aviona:
https://www.youtube.com/watch?v=EtcBVOGoKMw
https://www.youtube.com/watch?v=94KfEip_L-Y

Velika fotogalerija sa ovog događaja:
Arrow http://vylazki.ru/item/ustanovka-samoleta-mig-29-v-obninske

Konačni izgled spomenika:

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@USSVoyager

Potpuno si u pravu ,svako ima svoju stranu price ,tako i jeste ,zato pardon jos jednom Smile

Evo jednog kadra, Poljak tokom poletanja . Smajli



Kadar je poznatog snimka

Spectacular vertical take off MIG 29 at RIAT 2015

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1054 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 11 sakrivenih i 1011 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., Brana01, cifra, drimer, Fabius, galijot, Georgius, goxin, ivan1973, kolle.the.kid, Kubovac, Luka Blažević, madza, mercedesamg, milenko crazy north, Milos ZA, milos.cbr, misa1xx, novator, Pakito93, pein, robert1979, sevenino, slonic_tonic, Srle993, stankolich, stegonosa, styg, vlada035, Yugol33, zillbg