MiG-31 Foxhound

506

MiG-31 Foxhound

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4280

Ma Kaplar sve je jasno, ovo je više bilo za ''inžinjera'' koji u bespućima interneta pročita mrežne podatke u voltamperima i onda mrtav ladan to ovdje izvali kao impulsnu snagu predajnika u kW pa čak dođe do 1MW.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13816
 • Gde živiš: Apsurdistan

Ma ona zvezdica između VA je "zbunila". Mada kad se napiše VA nije W jasno je da je reč o prividnoj i aktivnoj snazi, te da se nema šta palamuditi i citirati iz osnova energetike što profesori ni ne diskutuju na prvom času. Već pokušavam da zamislim kako profani objašnjavaju studentima druge godine šta su VA, W i VAr. Laughingoffline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Drug pukovnik ::Ma Kaplar sve je jasno, ovo je više bilo za ''inžinjera'' koji u bespućima interneta pročita mrežne podatke u voltamperima i onda mrtav ladan to ovdje izvali kao impulsnu snagu predajnika u kW pa čak dođe do 1MW.Sta si ti kao inzenjer jel ? Pa procitaj sefe sta ti je to `ishodna impulsna moshnost`,dakle ishodnaja i sta znaci to `po seti ` i zasto je vrednost tolika kolika je a ne glumite mi neke kao elektronicare,el.inzenjere i ostalo i zasto sam pitao kako je to maks izlazna snaga kod RP-25 citavih 600kW,na sta se to odnosi ... Povezi malo sve to ,mozda ti i bude jasnije .

No kad si vec zapeo za tu tabelu koju je zapravo postavio Oluj2.1 sto ti bolan ne kazes Kubovcu kako tu imate info za rezime Obzor i Podsvet ,sta bi tek to moglo da znaci ,a ,sta mislis ti ovako ?

Pogledaj to sve dobro ,prostudiraj malo to ,nesto mi tu nema onog zahvata jel da ...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Kubovac ::Može li neki link ili nešto u vezi podatka o "osmokanalnom predajniku osvetljenja" kod N035 Irbis? Ili sličan primer kod N007 Zaslon, recimo link za "4-kanalni predajnik osvetljenja"?

Sta ce ti link Kubovac ? Nesto ti nije jasno ,kako mislis da predajnikom Podsveta istovremeno ozracujes tj osvetljavas 4 tj 8 razlicith ciljeva u VaP ? Pa kanalima valjda, istim onim kanalima koje imas kod predajnika N001 i N019 jel tako Kubovac ?
Dakle jedan predajnik sa dva kanala kod N001/N019 gde jedan osmatra a drugi prati i osvetljava za gadjanje odabrani cilj .

E to ti je isto i kod N007 i N035 .Kod njih imas po jedan predajnik samo za osmatranje i onda posebne predajnike sa rezim Podsvet .Noviji N007AM je rekoh takodje osmokanalan po cilju ,sama ti rec kaze osmokanalan -8 kanala jel tako .

Sta je 2K22 Kub kao RS- PVO ? Jednokanalan po cilju i trokonalan po raketi jel tako bi ? Dakle jedan kanal Podsveta i 3 kanala za potrebe upotrebe PAVR tog RS PVO ...

E tako ti je isto i kod N007 i N035 ,imamo dakle 4 odnosno 8 kanala rezima Podsvet tj posebnog predajnika za Podsvet ,vidimo iz Tabela TTK da kod oba radara ,taj predajnik Podsveta ima maks snagu 2kW .

Nadam se da ti je sad sve ovo jasno ...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Drug pukovnik ::Ne treba mu raketa, samo pusti zraku smrti Smile

Salili se malo jesmo ,ajd ali ovo je sad ozbiljno .Ovo nije za salu .Zasto ? Jednostavno zato sto radarski talasi i jesu `zraci smrti` jel tako ? Cemu onaj znak `Opasnost zracenje` kao upozorenje o jakom jonizujucem zracenju ... Zasto se radari lovaca ukljucuju na zracenje tek po poletanju ?

Pogledajte kad je cuveni bug. pilot Rumen Radev ukljucio svoj N019E na zracenje -Izluchenie tj rezim osmatranja .

Moment na 0:44Nego idemo da se potrudimo da ako se moze pronadjemo podatak o srednjoj i maks snazi impulsa kod N007 .Taj je podatak nekad davno , pre vise od 30 godina Tolkacev predao Amerima i glavom platio ,mi sigurno platiti glavom necemo .

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 4280

...........panj

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@Ray ban 11

Molim da mi se obraćaš kulturno i bez provociranja, kao što i ja radim.

Elem...Prvo mala ispravka: 2K12 Kub, a ne 2K22....

Što se tiče PESA radara N007 Zaslon kod MiG-31, ja ovako vidim stanje stvari....

Imamo 2 predajnika. Jedan predajnik je za osmatranje i praćenje ciljeva (monoimpulsni), drugi predajnik je za osvetljavanje.
U predajniku za osmatranje i praćenje ciljeva, formira se jedan jedinstveni signal i on se preko programabilnog mulitpleksera deli po emiterima po unapred utvrđenoj shemi emitovanja tj. prebacivanja talasa uzduž i popreko jedne matrice, rešetke.
Programabilnom multiplekser dalje predaje taj multiplikovani signal na razvrtač faza (phase shifter) koji ima zadatak da te signale "pušta" na pojedinačne emitere sa određenim programiranim kašnjenjem između njih.
Tako će recimo na emiter br. 1 signal biti poslat odmah, na emiter br. 2 nakon 0,01 ms, na emiter br. 3 nakon 0,02 ms i tako dalje.
Razlog kašnjenja je u tome što je antenska rešetka nepomična, a potrebno je obezbediti pokrivanje šireg polja dijagrama zračenja. To se postiže tako što postoji frekventna 0 ose snopa radara, a kašnjenje u emitovanju signala od pojedinačnog emitera do emitera uzrokuje da se ti signali superponiraju u jedan uski snop koji se emituje u prostor pod određenim uglom u odnosu na frekventnu osu snopa antene. Taj ugao pod kojim se emituju signali sa pojedinačnih emitera se menja veoma brzo (1 - 2 ms) po unapred programiranoj šemi kašnjenja. Taj "prostor pod određenim uglom" možemo kolokvijalno nazvati "generalni pravac zračenja".
Ovde se može reći da deo signala koji ostane van tog uskog snopa "pod određenim uglom", predstavlja bočne lepeze zračenja.
Taj proces se odvija velikom brzinom, kontinualno i omogućuje veoma brzo skeniranje polja osmatranja i brzu detekciju ciljeva. S obzirom da je snop uzak i da veoma brzo skenira polje pretraživanja i osmatranja, pored brze detekcije 10 (kod N007 Zaslon) ili 24 (kod N007 Zaslon-M), može vrlo brzo i odrediti 4 (Zaslon) odnosno 6 (Zaslon-M) najopasnijih ciljeva sa njihovim koordinatama i projekcijom leta i tačke susreta raketa sa ciljevima. Utoliko je i predaja podataka na dalju obradu pre lansiranja u velikoj meri "sažvakana" još u fazi osmatranja i pretraživanja.
Podaci se predaju na obradu u računar, koji projektuje trajektorije leta 4 ili 6 najopasnijih ciljeva i kao početne podatke ih dodeljuje na 4 ili na 6 raketa R-33.
Lansiraju se PARS rakete R-33.
Predajnik osmatranja i praćenja (monoimpulsni) nastavlja da velikom brzinom skenira sektor osmatranja i podatke o koordinatama ciljeva šalje u računar. Računar upoređuje koordinate ciljeva sa projektovanim putanjama odabranih ciljeva i ako se slažu ili imaju minimalna dozvoljena odstupanja, memoriše ih i uzima kao sledeću osnovu, a te podatke šalje prema Razvrtačima faza (Phase shifterima).
Ovo je iz razloga što radar skenira i osmatra više od 4 ili 6 ciljeva, pa se oni ciljevi koji nisu odabrani, brišu u računaru.

Pošto su rakete R-33 lansirane, sada se uključuje i drugi predajnik, predajnik osvetljenja.
Predajnik osvetljenja šalje signal jedan jedinstveni u programabilni multiplekser koji ga multiplikuje i raspoređuje na pojedinačne emitere koji na matrici, rešetki imaju zadatak osvetljavanje ciljeva.
Multiplikovani signal sa jedinstvenom referentnom 0, stiže na pojedinačne emitere, koji su, kao što sam prethodno opisao, već usmereni prema odabranim ciljeva po unapred određenoj shemi.
Tada emiteri puštaju signal osvetljenja, svaka grupa na rešetki prema svom cilju prema kome je Razvrtač faza usmerio njihovu osu snopa emitovanja.
Tako svaka od 4 ili 6 raketa dobija istu frekventnu 0 od avionskog radara, a drugačiju povratnu informaciju f0 + fd (dopler) reflektovanu od cilja. Na osnovu upoređenja dva signala, računa se brzina zbližavanja rakete i cilja i vreme aktiviranja blizinskog upaljača. Usmeravanje raketa prema svojim ciljevima vrši se tako što višekanalani čeoni prijemnici upoređuju snagu primljenog reflektovanog signala i na osnovu upoređenja "od slabijeg ka jačem " signalu, određuju pravac kretanja cilja i formiraju komande koje usmeravaju let rakete ka tački susreta sa ciljem...

Ovako ja to vidim. Možda nisam u pravu, ali sam barem detaljno objasnio..... Smile

PS. Ovo isto važi i za PESA N035 Irbis-E, sa razlikom što kod Irbisa ima još jedan mehanički otklon antene po azimutu, tako da radar skenira širi prostor nego N007 na primer.....

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

mean_machine ::Kop nista nije pisao iz svoje glave vec na osnovu tekstova, i lepo pominje kolike su snage bile ranije za te cevi. Tekstovi su Rej ruski cesto i od proizvodjaca. Ti predpostavljam znas ruski pa je tebi znatno lakse da to nadjes, ja sam guglujuci "челнок Ирбис-Э" nasao ove linkove:
http://wap.vko.forum24.ru/?1-3-220-00000045-000-40-0
http://www.telenir.net/transport_i_aviacija/vzlyot_2006_04/p23.php

Tu lepo pise dve twt cevi maks snage 20kW dakle 10kW po cevi.


`Mean` drugar , ko je glavni inzenjer i konstruktor u NIIP , Jurij Belij ili Karlo Kop ? Naravno ovaj prvi ,prema tome svaka dalja prica po tom pitanju je bespotrebna jel tako .

Evo citat sa tog drugog linka :

Citat:Передатчик, выполненный на базе твердотельного задающего генератора «Олива» и цепочки из двух усилителей мощности на лампах бегущей волны типа «Челнок», обеспечивает максимальную пиковую мощность на обзорных частотах не менее 20 кВт при средней мощности 5 кВт, а также среднюю дискретную непрерывную мощность передачи на частотах подсвета не менее 2 кВт.

Dakle pominju se dva pojacivaca na bazi cevi sa putujucim talasom tipa Chelnok .Jedan je za osmatranje ( obzornih castotah ) i maks snaga impulsa tog predajnika je 20kW pri srednjoj snazi impulsa 5kW .Pominje se i rezim Podsveta tj kaze se za srednju snagu rezima DNP ( diskretno-neprekidni podsvet ) vrednosti 2kW .

Neko je jednostavno napisao da se radi o dve cevi ( one LBV/TWT ) maks snage po 10kW ali je to sasvim pogresno jer se tu ne radi o maks snazi predajnika ( tih 20kW navodno ) nego o maks snazi impulsa predajnika Obzora ,tu je i nastala zabuna . Wink

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

@Kubovac

Sve je bilo u granicama i normama ,nikakve provokacije i nije bilo ,od kuda ti to ? Rekoh ti ranije ,N007M ne postoji ,taj je radar bio samo prototipskog nivoa. Imas kao serijske radare N007/A oni su cetverokanalni po cilju u gadjanju i N007AM koji je osmokanalan kao i N035.

To sto si pisao tj detaljisao za N007 je u redu sa stanovista truda,trud se mora ceniti no ako nesto nije u redu ,sledi ispravka .Sta je poenta price svo vreme ,sta je to sto veze N007/N035 i radare N001 i N019 za koje vi toliko zapinjete .

Ono sto njih povezuje jesu iste funkcije ,principski iste radnje o tome se radi .Kod N001 i N019 Kubovac imas jedan dvokanalni predajnik jel tako ? E taj dvokanalni predajnik ti tokom faze gadjanja salje dva signala ,jedan signal je za rezim Obzor a drugi za rezim Podsvet ( rezim DNP ) .Pazi jedan predajnik a dva kanala i imas ona tri rezima koja su opisana juce jel bi ?

Dalje ,veza sa radarima N007/N035 ,pa kod njih imas po jedan predajnik za rezim Obzor ( ono sto je glavni kanal predajnika kod N001/N019 ) i taj poseban visekanalni predajnik Podsveta u ovom slucaju osmokanalni kod N007AM i N035 .Da bi istovremeno mogao da navodis 8 raketa na 8 razlicitih ciljeva treba ti Kubovac 8 razlicitih kanala Podsveta jel tako ?

E to je takodje poenta price ,visekanalnost po cilju i raketi tj ta visekanalnost predajnika Podsveta i mogucnost da se u sirokom osmatrackom polju prati i osvetljava 8 razlicitih ciljeva .

Neces se naljutiti ako te budem pitao, zasto si ovih dana ignorisao onaj citat na engleskom u kojem fino pise da radar N001V ima mogucnost gadjanja dva razlicita cilja sa dve rakete sa PARS ...

Za kraj jos nesto ,rakete sa ARS koje su jedno vreme toliko hvaljene ovde na MCM, u nebo dizane ,kao svemocne ,svemoguce itd ,pa ljudi i raketa sa ARS vam ima kanal radio-korekcije i za tu raketu radar treba da obezbedi kanal Podsveta .

Nije zar da i kod raketa sa ARS treba stalni zahvat cilja tokom gadjanja ???

Kubovac sasvim je nebitno kojom raketom gadjas cilj ,da li sa ARS ili PARS ,radar svakako mora omoguciti kanal Podsveta koji ce obezbediti funkciju RK-e ako situacija to dozvoli .Tvoji komentari da je gadjanje dva cilja sa raketama sa PARS( radari N001V i N019M npr ) nisu bili tacni .

MiG-31BM uskoro dobija novu dalekometnu hiperzvucnu raketu R-37M koja ima ARS ,da li to znaci da za nju ne treba Podsvet cilja vise ? Naravno da ne znaci ,pa kako raketu dovesti u zonu cilja koji je udaljen recimo nekoliko stotina km od trenutka lansiranja iste ... Isto vam vazi i za Su-35S sa novom R-77-1.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

Napisano: 30 Okt 2018 23:05

ray ban11 ::@Kubovac

Ono sto njih povezuje jesu iste funkcije ,principski iste radnje o tome se radi .Kod N001 i N019 Kubovac imas jedan dvokanalni predajnik jel tako ? E taj dvokanalni predajnik ti tokom faze gadjanja salje dva signala ,jedan signal je za rezim Obzor a drugi za rezim Podsvet ( rezim DNP ) .Pazi jedan predajnik a dva kanala i imas ona tri rezima koja su opisana juce jel bi ?


Objašnjenje da signal praćenja i podsveta ne može istovremeno već sekvencijalno

Dopuna: 30 Okt 2018 23:07

ray ban11 ::

Dalje ,veza sa radarima N007/N035 ,pa kod njih imas po jedan predajnik za rezim Obzor ( ono sto je glavni kanal predajnika kod N001/N019 ) i taj poseban visekanalni predajnik Podsveta u ovom slucaju osmokanalni kod N007AM i N035 .Da bi istovremeno mogao da navodis 8 raketa na 8 razlicitih ciljeva treba ti Kubovac 8 razlicitih kanala Podsveta jel tako ?


Znači, kod PESA radara N007 Zaslon, ne postoji kanali kako ih ti opisuješ. Postoji samo 2 predajnika i samo 2 kanala (po jedan za svaki predajnik). Ono što imamo je veliki broj (na stotine i hiljade) pojedinačnih emitera, dok na N019 i N001 imamo samo jedan emiter, zar ne?

Dopuna: 30 Okt 2018 23:21

ray ban11 ::
Neces se naljutiti ako te budem pitao, zasto si ovih dana ignorisao onaj citat na engleskom u kojem fino pise da radar N001V ima mogucnost gadjanja dva razlicita cilja sa dve rakete sa PARS ...

Za kraj jos nesto ,rakete sa ARS koje su jedno vreme toliko hvaljene ovde na MCM, u nebo dizane ,kao svemocne ,svemoguce itd ,pa ljudi i raketa sa ARS vam ima kanal radio-korekcije i za tu raketu radar treba da obezbedi kanal Podsveta .

Nije zar da i kod raketa sa ARS treba stalni zahvat cilja tokom gadjanja ???

Kubovac sasvim je nebitno kojom raketom gadjas cilj ,da li sa ARS ili PARS ,radar svakako mora omoguciti kanal Podsveta koji ce obezbediti funkciju RK-e ako situacija to dozvoli .Tvoji komentari da je gadjanje dva cilja sa raketama sa PARS( radari N001V i N019M npr ) nisu bili tacni .

MiG-31BM uskoro dobija novu dalekometnu hiperzvucnu raketu R-37M koja ima ARS ,da li to znaci da za nju ne treba Podsvet cilja vise ? Naravno da ne znaci ,pa kako raketu dovesti u zonu cilja koji je udaljen recimo nekoliko stotina km od trenutka lansiranja iste ... Isto vam vazi i za Su-35S sa novom R-77-1.


Ignorisao sam taj link jer je sa Wikipedije, a ja sam pronašao više izvora koji se bave lovačkim avionima koji tvrde ono kako ja kažem, mogu ih i postaviti, ali ja se ne opterećujem puno linkovima i neću da bombardujem kao ti, jer je to nepotrebno.
Raketa sa ARS u početnoj fazi može primati radio-korekciju jer su u pitanju 2 cilja u jednoj kutiji 8x4, a računar ima mogućnost razdvajanja 2 cilja. U završnoj fazi, svaka raketa ide na "svoj cilj".
Što se tiče PARS, nije moguće da predajnik osvetljenja osvetli oba cilja jer bi bio potreban još jedan predajni kanal, a toga nema ni kod Topaza ni kod N001VE. Takođe, s obzirom da su dva cilja blizu, ukoliko bi postojeći kanal radio u dužem taktu radi osvetljenja oba cilja, dolazilo bi do mešanja signala reflektovanih od ciljeva na RGS-ovima raketa....
Više puta sam govorio da bi bilo dobro da nađemo neku dokumentaciju za Topaz ili N001V, ali nismo uspevali. Ja ovo govorim iz onoga šturog što sam pronašao ali i iz analogije svog mog prethodnog i sadašnjeg znanja....Pa i ako grešim, biću ispravljen, ali dam objašnjenje....Razumeš?
Ne može se samo reći: nemate pojma, vidite kako ovo: i onda bubnuti link....Objasni svojim rečima, lepo da te svi razumeju.....
Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 627 korisnika na forumu :: 20 registrovanih, 3 sakrivenih i 604 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Andrija357, Atomski čoban, Ctrl x, Drug pukovnik, Georgius, goxin, HrcAk47, Ilija Cvorovic, Mixelotti, pein, prle122, suton, tmanda323, virked, VJ, VladaKG1980, yrraf, zlaya011