Su-57 novi ruski lovac

1023

Su-57 novi ruski lovac

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Odlicna slika ali me jedan detalj zanima .Ako moze da se nadje datum nastanka te slike ,hvala .Zanima me sta se desava sa prvim prototipom ,jer evo proslo je 10 godina od njegovog prvog leta .Nadjoh jednom podatak da im je medjuremontni rok ( vremenski resurs 10g a nalet 2000h ,inace isto vazi i za Su-35S ) ,to bi znacilo da je prvi prototip zreo za generalni remont onda .Pise `fotografija dana` ,je li se to odnosi na danas ?



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097

27.8.2019.
Zukovski.
PS
Dugo nisam isao na sajt a oni ga unapredili. Ziveli



offline
  • Pridružio: 04 Jan 2012
  • Poruke: 78

Bravo Ray! Bravo!

offline
  • Aleksandar Milicevic
  • Pridružio: 17 Mar 2013
  • Poruke: 731
  • Gde živiš: Beograd

Su 57-052




offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Nastavak price o Veverici ...

Treba ovde naglasiti neke polazne osnove a vezane za jedan avionski radar sa AFAR pri cemu u prvi plan treba staviti njegove energetske sposobnosti .Kako je ta `energija` neposredno pomenuta na temi MiG-23 ,ovde ce ici izlaganje bas po toj tematici .

Naime ovde se radi o mogucnosti otklona snopa kod el.usmeravanja po zadanim sektorima koji se meri u nanosekundama,dosta brze nego li kod ostalih radara.
Da bi shvatili o cemu se radi,el.skeniranje kod AFAR omogucava prakticno gotovo trenutno osmatranje zadanog sektora ili citavog osmatrackog polja radara ( radarski konus ili ti radarska envelopa ) za zadani vremenski period ,tj snagu i trajanje radarskih signala.
Svaki PPM je zapravo sam za sebe `mali radar` ,taj omaleni uredjaj sadrzi u sebi od generatora sondirajucih signala preko visokofrekventniog predajnika ,prijemnog kanala sve do talasovoda u reflektoru antene .Sve je ovo upakovano u onih nekoliko cm .

Moguce je istovremeno slati razlicite signale razlicitih radnih frekvencija uz veliku frekventnu agilnost ( promena radne frekvencije u jedinici vremena ).Takodje nije nista novo u vezi slanja razlicitih signala (recimo dva signala ) na dve razlicite frekvencije jer to isto mogu i stariji /noviji radari bilo sa PFAR ,Schelevojom i Kasegrejnom, slanjem tzv heterodinih signala . Moguce je istovremeno vrsiti radne rezime za V-V i V-Z (osmatrati sektor VaP i zemljinu povrsinu ) a to isto moze i novi N035 Irbis npr iz razloga sto ima dva predajnika itd .
Recimo ,jedna od takticko-tehnickih prednosti radara sa AFAR spram onih starijih jeste u tome sto moze istovremeno da radi u rezimu kvazi-neprekidnog i neprekidnog zracenja,tj moze istovremeno da radi u osmatrackom i nisanskom rezimu ( ovo mogu i radari sa PFAR sa dva predajnika ) .Stariji radari su prekidali osmatranje za vreme zahvata i nisanjenja za gadjanje odabranog cilja .

Zapravo treba koliko je god to moguce razotkriti prave mogucnosti i sposobnosti `veverice` ,za onu u prirodi znamo da je veoma brza,okretna i snalazljiva ,o ovoj `letecoj zracecoj veverici` se javno zna veoma malo .Poznato je da su letna ispitivanja radara sa AFAR-X /PO pocela na prototipu `053` jula 2012g:
https://www.niip.ru/upload/iblock/e23/e2356583296b135b01e81cfed0604b9d.pdf
https://army-news.ru/2011/11/istrebitel-t-50-testiruet-afar/

Ispitivanja su vrsena u Zukovskom ( zemaljska/letna ) i Ahtubinsku ( 929 GLIC) -letna/vojno-tehnicka .Vrlo je vazno istaci realni bojevi opit radara na sirijskom nebu 21-23 feb. 2018g ,zanimljivo u vreme kad su Ameri i Izraelci imali zajednicke vezbe u Izraelu sa F-22A i F35I .

Podatak o dimenzijama antene za PO i broju PPM (predhodno navedeno ) se moze uzeti kao realno.Podatak o frekventnom radnom opsegu takodje mada on moze biti upitan iz razloga sto se cesto navodi podatak da ometacki sistem L402 `Himalaji` moze da koristi antenske reshetke radara N036 `Belka` .
Poznato je da Su-57 ima visokoautomatizovani i visokointegrisani osmatracko-ometacki sistem poznat kao Sh-121 ( uvezani N036 `Belka` i L402 `Himalaji` ) .Ako je ovo tacno(samo ako je tacno ) ,moze se predpostaviti da radari sa AFAR-X mogu raditi i na frekvencijama raspona 12-18GHz za zadani radni rezhim( to je tzv. Ku- opseg ,signali na talasnim duzinama 1.5-2.5cm ) .
Noviji el./radarski ometacki sistemi inace pokrivaju frekventni radni opseg 1-18 GHz i 18-40GHz na zadacima RTI/RTO. Nadalje ,dosta izvora navodi da je Sh-121 zapravo integrisani dvodijapazonalni radarski sistem ( radi na dva dijapazona radarskog zracenja: X i L ) koji objedinjuje i ima u sebi integrisano ukupno 8 antenskih reshetki ,4 u `X` i 4 u L-opsegu .Kod izvoznog Su-57E svega 4 ukupno:2 u X i 2 u L-opsegu .
Радиолокационный комплекс системы управления вооружением Ш-121
https://vpk.name/library/f/h-121.html

Razvoj radara sa AFAR-X /BO -bokovog obzora zapoceo je negde u isto vreme.Javno je prvi put prikazan na MAKS 2013.Vremenom su menjani detalji kao i kod antenske reshetke za PO ,druga slika sa MAKS2015 .Antenske reshetke se ugradjuju u 3 kapotazha,2 iza antene za PO i jedna u repnoj konzoli ,znaci za osmatranje bocnih rakursa i ZPS aviona .Antenska reshetka ima 358 PPM a na rezhimu visoke frekvencije ponavljanja signala ostvaruje maks daljinu osmatranja-otkrivanja-pracenja= 50-100km .



Sudeci po javno poznatim slikama, ono sto se vidi na reflektoru antene `Belke` za PO ali i za BO reklo bi se da se tu radi o sve istim talasovodnim pravougaonim panelima .Pogledajmo ,kod radarskih antena za BO ,talasovodni paneli su vertikalno rasporedjeni .Ovo je uglavnom nama sve manje vise poznato ,ovo za AFAR te neke sitnice ali u nastavku slede jos zanimljivi detalji vezani bas za energetiku ovog radara sa AFAR ,nastavak ide pa eto odmah ...

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Koliko radari mogu da otkriju i automatski prate vazd. ciljeva npr je takodje zanimljiv detalj s obzirom da se ovde radi prakticno o sverakursnom-kruznom radarskom osmatranju.Treba imati u vidu da se radi o 8 antenskih reshetki a kad su u pitanju oni AFAR-X pokrivenost je prakticno kruzna .Naravno zavisi i od mogucnosti novih racunara -radara/SUV tj novog integrisanog sistema oznake N036UVS univerzalni racunarski sistem tj IUS =informaciono -upravljacki sistem .Tu je svakako za pomenuti sasvim nesto novo , poznato kao IMA-BK `Интегрированной Модульной Авионики Боевых Комплексов` (ИМА БК),racunari serije `Baget` sa procesorima `Eljbrus` su zamenjeni upravo sa novim malogabaritnim a brzim IMA BK :

БЦВМ ИМА БК информационно-управляющей системы самолета Су-57 (Т-50)
Citat:В ИУС самолета Су-57 входят две БЦВМ ИМА БК, связанные в единую высокоскоростную резервированную сеть на основе последовательного интерфейса Fibre Channel со специально разработанным детерминированным профилем.

https://bmpd.livejournal.com/3305002.html

Posto se kod Su-57 radi o jednom umrezenom kompleksu antenskih reshetki kako radara sa AFAR-X ,tako i radara sa AFAR-L ( ukupno u 8 reshetki je negde 2612 PPUM), tu se radi o mnogo energije,o velikoj toploti .Godinama se provlaci pitanje odvodjenja toplote,nacina hladjenja ( tecno ,vazdusno i dr ) ,no jedan detalj na gornjaci oplate Su-57 vec duzi niz godina za posmatrace ostaje zanimljiv i zagonetan.

Smatra se da ovaj otvor-panel sa vrataocima sluzi za hladjenje blokova el. opreme ,radarskih blokova tj antenskih reshetki (prva slika zatvoren panel , druga- otvoren je ).Ovo svakako treba proveriti.



E sad koliko je vazna ta `energetika` koliko je zapravo ta `Veverica` energicna ??? Zanimljivo, radna energija se obezbedjuje tj dovodi po jednoj energo -mrezi ,onoj jednosmerne struje napona 27V .Isto tako kod AFAR nemamo rezim `Ekvivalent` ,pilot ukljuci radar i odmah ide na isijavanje,nema onog zagrevanja predajnika ( moze povecati toplotni odraz aviona iz PPS jer se na tom rezimu energija pretvara u toplotnu ) .Cudo je ta energija pa energija radarskih signala skupljenih/upijeniih na RAM -oplati se takodje pretvara u toplotnu cime se povecava toloplotni odraz oplate nekog stelt aviona npr .

Jedan od vaznih parametara u ovom domenu jeste frekvencija ponavljanja signala posebno na rezimu VChP ( HPRF ) .Kod starijih radara iz 70tih ,80tih je to bila raspona 100-200kHz ili malo vise,sta su uradili i koliko postigli kod novih AFAR ...

Sta je sa radnom energijom ? Koliko dugo moze da se obezbedi po jednoj mrezi energo-napajanja ? Sta je sa energijom isijavanom u prostor ? To se u praksi /realnim letnim-bojevim uslovima primene odnosi na to koliko dugo i koliko cesto jedan radar moze zraciti u prostor bilo na rezimu srednje( vrshne kao max vrednost prosecne ) snage ili na rezimu maks -pik izlazne snage impulsa tj radarske energije/ formulacije `duty cycle i peak power/.

AFAR nije samo da ga ukljucis na zracenje pa zracis do mile volje ,AFAR je tu ogranicen kao i svaki radar dabome .Koliko god ima prednost u broju radnih PPUM pa sto kazu ako nekoliko recimo desetina otkaze ,nastavlja se njegov rad ali koliko dugo i koliko cesto ,e to je ono kljucno ,bitno .Kako su sva ova prakticna pitanja Rusi resili sa Belkom ,to je upitno ,ostaje taj detalj veoma zanimljivog otvora-panela na gornjaci centroplana koji ranije cini mi se ovde nije detaljisan .Rad radara ( bilo kojeg ,bilo kakvog ) usko je vezan za energetiku koju obezbedjuju agregati , privod-/ generatori i svi pripadajuci podsistemi u sastavu obezbedjenja energo-mreze u jednom avionu .

Hoces sa AFAR da zracis cesto i dugo ,e pa mora se imati za to stabilna mreza energo-napajanja ,konstantno odvodjenje toplote ,hladjenje osnovnog sklopa onog PPUM itd itd .Koliko je tu samo kontradiktornosti ,hoces da imas `stelt-lovca` ( stelt u oba dijapazona ,radio-radarskom i onom IC ) a kad ukljucis radar/e na isijavanje ,ono toplote za izvoza .

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

Sta je najavljeno za proizvodnju?

Kad krece serijska?

Sta je od avionike i raketa zavrseno?

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

^

Zdravo Leonardo Smile Ovako u jednom intervjuu gendirektor NIIP im. Tihomirova J.Belij je izjavio da je ser. proizvodnja Belke pocela sredinom 2018g .Ista se obavlja u GRPZ u Rjazanju ako sam dobro shvatio .Naravno tu je rec o manjem broju proizvodnih jedinica i sad znamo da je prvi paket istih izgubljen zajedno sa prvim serijskom avionom krajem prosle godine .Verovatno oni imaju vec spremne komplete radara tj radarskih antena za drugog i naredne serijske primerke.

Avionika je u celosti zavrsena ,ona po planu i programu prve probne faze i ona se takodje serijski izradjuje. Dakle ne samo radari vec sve sto u celosti pripada pod avionikom jel tako .

Sto se raketa V-V posebno tice ,veoma je zanimljiva ova nova `zdepasta` raketica izvedena iz R-77-1 a koja je namenjena za BVB ,prevashodno za raketiranje ciljeva u svim rakursima .Zavodska oznaka je jos ( javno ? ) nepoznata ,zaista interesantno kako su je sakrili .Na temi o raketama V-V vec imamo slike iste te rakete u montaznoj hali GosMKB` Vimpelj` -Moskva gde se obavlja serijska prozivodnja tj montiranje iste .Jos jedna raketa je zanimljiva,ona ima oznaku Izdelie 171-1 .Ono po cemu se ona razlikuje od R-77-1 jesu otvori ( `prozorcici` ) na onim pravougaonim krilima .

Dakle sve je u serijskoj proizvodnji u globalu ,od radara,preko motora AL-41F1 pa do manjih detalja,komponenti i sklopova.Ove godine ocekujemo drugi serijski avion koji ce nakon fabrickih letnih proba biti prebaziran u AB Lipeck.

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5128

Ajde malo da prikažemo ipak i onu stranu "priče" koja je "više realistična", a manje se "oduševljava" reklamama, propagandnim lecima i slično, bez ikakvog opipljivog dokaza u praksi....
Već sam pisao o tome.
Izgleda da je vreme da se sve to ponovi.

NO36 Byelka

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Makedonija

Kubovac ::Ajde malo da prikažemo ipak i onu stranu "priče" koja je "više realistična", a manje se "oduševljava" reklamama, propagandnim lecima i slično, bez ikakvog opipljivog dokaza u praksi....
Već sam pisao o tome.
Izgleda da je vreme da se sve to ponovi.

NO36 Byelka


Било би добро да се обајаве задњи податци ако их има из отоврених извора.
податци од 2014 не значе ништа/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1163 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 7 sakrivenih i 1108 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, 9k38, airsuba, AK - 230, Andrija357, Apok, babaroga, bojanM84, Buzdovan, cifra, darios, Denaya, Dimitrise93, djboj, Dorcolac, dragoljub11987, flash12, hyla, ikan, Istman, Karla, kikisp, kjkszpj, Kubovac, kunktator, kybonacci, laganini123, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, Milometer, Miloskec, milutin134, mrav pesadinac, nemkea71, novator, panzerwaffe, procesor, robertino, Sale.S, Srle993, Stoilkovic, theNedjeljko, tubular, Tvrtko I, zillbg, |_MeD_|