Akcije ilegalaca u okupiranom Beogradu

21

Akcije ilegalaca u okupiranom Beogradu

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2018
 • Poruke: 80

Može li mi neko reći kako je Kalabić mogao da pomogne agentima OZNA-e i da li je on uopšte znao gde se Draža nalazi s obzirom da Nikola Kalabić nije bio ni među prvih 50 bitnijih Ravnogoraca već marginalna ličnost koju je proslavio novi režim. Sumnjam da su se njih dvoje videli više od 2-3 puta tokom rata, a u vreme hvatanja su bili na potpunom različitim lokacijama udaljenim više stotina kilometara. Prethodno su partizani izmislili da je major Predrag Raković izdao Dražu pa se ovaj ubio od besa tako da taj plan s njim im nije uspeo.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4331

Citat:Može li mi neko reći kako je Kalabić mogao da pomogne agentima OZNA-e i da li je on uopšte znao gde se Draža nalazi s obzirom da Nikola Kalabić nije bio ni među prvih 50 bitnijih Ravnogoraca već marginalna ličnost koju je proslavio novi režim.

Mogao bi ti prvo ovo da objasniš.

Citat:Prethodno su partizani izmislili da je major Predrag Raković izdao Dražu pa se ovaj ubio od besa tako da taj plan s njim im nije uspeo.

I ovo sa tvojim ljubimcem.

Citat:Sumnjam da su se njih dvoje videli više od 2-3 puta tokom rata, a u vreme hvatanja

I ove sumnje da pojasniš.

Aj živ bio,pa ćeš da dobiješ odogovor.offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 379

Ovo već zalazi u ranije tretiranu temu o Lažnom Draži i Lažnom Kalabiću. Fejk Kalabić je izdao Čičinog dvojnika, a oni pravi jedva da su se i poznavali.
Kasnih devedesetih godina sam se uverio u kojoj meri ne treba verovati bilo čijim iskazima i pripovedanju. Završavajući istraživanje o tzv. komunističkim prekim sudovima tokom i neposredno nakon Drugog svetskog rata, u pratnji još jednog člana ondašnje opštinske komisije sam se obreo na periferiji Kosjerića kod izvesnog Mijalka Perišića. Vrlo živahan i vitalan starac je s osmehom na licu pripovedao kako je bio pratilac Filipa Ajdačića, u njegovoj štabnoj četi probranih momaka. Pokazuje sačuvane slike, sve hronološki kako je rat odmicao. Razgovor je u jednom momentu otprilike ovako izgledao:
- "Odakle vam ovaj automat Tompson M28, što ga na slici nosi Filip, a kasnije Mladenko Likić?"
- "Od Nemaca!".
- "Zarobili ste ga od njih?".
- "Ma, jok. Dali nam kad smo bili legalni odred".
- "Pre ili posle one borbe u Sečoj Reci kada je ubijen Lautner?".
- "Njega su ubili Požežani, ja sam tad imao boginje...".
- "Gde ste vi bili kada su u jesen 1941. godine ubijene učiteljice Mileva Kosovac i Jelena Gmizović?".
- "Ja prvi put u životu čujem za ta imena!!!".
- "A kako ste onda i zbog čega odrobijali 20 godina? U presudi iz 1946. godine piše da ste bili pripadnik četničkog odreda koji je početkom novembra 1941. godine počinio zločin tako što su zarobljene učiteljice najpre pretučene, potom silovane, mučene usijanim gvožđem i na kraju zaklane od grupe četnika Filipa Ajdačića u kojoj ste tog dana bili i vi. Evo, tu na stolu vam je ta presuda".
(Stavlja naočare i čita)
- "Ene, stvarno...".

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Kalalaika to kakav je neko u civilu i kakav je u ratu su različite stvari. "Ljubi ga majka" nikad nisu bili dobri vojnici. Stvarno dobri vojnici su ljudi koji su na ivici. I posle Prvog svetskog rata su umivane biografsije srpskih generala i vojvoda. Svako ko bi čitao personalni karton vojvode Stepe bi bio šokiran (to je blaga reč). To što nije izlazio iz bordela ajde de al što je bio jedan od najvećih kockara u Srbiji ... I da ne navodim dalje. Njega ni jedan tast i ni jedna tašta ne bi ni u ludilu poželeli za zeta. Pera Opačić i Savo Skoko su napisali prilično ispeglane biografije naših slavnih vojvoda. Mislim na njihov privatni život. Od svih njih jedino bi se Živojin Mišić mogao, u privatnom životu, okarektisati sa onim "Ljubi ga majka" ... Ali i on u politici nije baš bio čist ...
S time što se ja slažem sa stavom koji je preovlađivao u Srpskoj vojsci: jebeš ti potporučnika, poručnika i kapetana koji ne preskače noću tuđe plotove i ne diže noge tuđim ženama. Kad to radi major ni to nije strašno jer je to samo problem njegove žene. Već kod potpukovnika je to problem komandanta puka i čaršije u kojoj je garnizon i moraju takve avanture da se rade u maksimalnoj diskreciji. E već pukovnici i đenerali moraju da zaborave na tuđe žene jer kad ih uhvate na delu to je već državni problem.

offline
 • Hladni 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 12 Jan 2019
 • Poruke: 3

Vathra,
zahvaljujem na slici na kojoj je Bojan Dimitrijević. Drugo, imaš li objašnjenje fotografije na kojoj je američki ambasodr u Pranjanima iz 2018. godine? Da li bi on smeo da ode na jednu takvu, izgleda svečanost, bez odobrenja iz SAD koje ne važe baš za neku banana državu koja izmišlja svoju istoriju tek tako? Iz tvog predhodnog komentara proizilazi da je akcija Halijard izmišljotina ravnogorske propagande. Da li su amerikanci propustili da saslušaju pilote koji su spašeni posle pada u Srbiji i saznali detalje, bar ko ih je spasio? Da li je Draža 1946 dobio visoki američki orden koji mu, naravno nikad nije uručen? Da li je dobio i francuski i poljski orden? Ili su to sve izmišljotine "revizionista"?

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11801

Hladni ::Vathra,
zahvaljujem na slici na kojoj je Bojan Dimitrijević.

Стварно нема на чему - нисам је ја поставио.

Hladni :: Iz tvog predhodnog komentara proizilazi da je akcija Halijard izmišljotina ravnogorske propagande.
Не знам како си то могао да закључиш?

Hladni :: Da li su amerikanci propustili da saslušaju pilote koji su spašeni posle pada u Srbiji i saznali detalje, bar ko ih je spasio?
Пише ти да су саслушани, и да наводе да су их четници евакуисали, као и да мањи број у познијем периоду наводи да су често са четницима били у контакту са Немцима и Бугарима.

Hladni :: Da li je Draža 1946 dobio visoki američki orden koji mu, naravno nikad nije uručen? Da li je dobio i francuski i poljski orden? Ili su to sve izmišljotine "revizionista"?
Објасни зашто ме то питаш кад ништа од тога није спорно?
Веће питање је како су Савезници престали да подржавају ЈВуО иако им је то био политички савезник.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Kalalaika ::Može li mi neko reći kako je Kalabić mogao da pomogne agentima OZNA-e i da li je on uopšte znao gde se Draža nalazi s obzirom da Nikola Kalabić nije bio ni među prvih 50 bitnijih Ravnogoraca već marginalna ličnost koju je proslavio novi režim. Sumnjam da su se njih dvoje videli više od 2-3 puta tokom rata, a u vreme hvatanja su bili na potpunom različitim lokacijama udaljenim više stotina kilometara. Prethodno su partizani izmislili da je major Predrag Raković izdao Dražu pa se ovaj ubio od besa tako da taj plan s njim im nije uspeo.


То је мало дужа прича, али врло проверена. Пошто видим да си радознао, а ниси сујетан, слободан сам да ти препоручим да погледаш тему о Гарди, где ћеш видети (на основу довољно много необоривих доказа) колико је Калабић био важан Дражи.
-Поновићу укратко, ако ниси обратио пажњу:
ОЗНА (на време подељена на КОС, КНОЈ и УДБ) је изграђена у крвавој пракси, на основу Титових налога. Подсећам да је реч о једном од највештијих и најзагонетнијих илегалаца и политичара, па и државника , тог времена. Он је одлично знао да служба (која је стално на ивици овлашећења, као и њена ''клијентела'') мора да се држи речи и то на светском нивоу. Само тако су наши оперативци могли да делују у Италији, Немачкој, Аргентини...Ово не пишем у титоистичком маниру и мотиву, већ на основу доказивих историјиских чињеница, свидело се то некоме или не.

Није чудо што се о судбини Калабића релативно мало зна, али (ако погледаш транскрипте са суђења Дражи) моћи ћеш да се увериш да постоје хиљаде докумената које га директно повезују са његовом колаборацијом са новим, краткотрајним, господарима са којима се четири године гледао преко нишана. ОЗН је предводио један рођени Ера, природно талентован и лукав човек, а у томе су му помагали људи чије ћеш име врло тешко наћи чак и сада, на нету. Нпр. човек који је с њим погинуо у саобраћајној несрећи, Светолик Лазаревић, био је његов оперативни заменик у операцији хватања Драже, Милован Пејановић је био истражни судија у случају Андрије Хебранга, итд...До данашњег дана су ти трагови лукаво развођени на сто страна...

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2018
 • Poruke: 80

@Sirius
Da li postoji mogućnost da je nešto više o slučaju Kalabić i Draža zabeleženo u arhivi Ozne/Udbe (ako ona stvarno postoji)? Uveren sam da ga je stvarmo izdao a sud ga skoro rehabilitovao i proglasio mrtvim pre hvatanja. Bilo bi šteta da jedan takav lik poput Kalabića uđe sutra dan u udžbenike.

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22666
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Kalalaika ::@Sirius
Da li postoji mogućnost da je nešto više o slučaju Kalabić i Draža zabeleženo u arhivi Ozne/Udbe (ako ona stvarno postoji)? Uveren sam da ga je stvarmo izdao a sud ga skoro rehabilitovao i proglasio mrtvim pre hvatanja. Bilo bi šteta da jedan takav lik poput Kalabića uđe sutra dan u udžbenike.


Ја сам имао ту могућност да приступам затвореним библиотекама из којих је мој отац могао да износи понеку књигу, па нисам превише копао по архивима. А имао сам, додуше ћутљивог, али правог сведока, који је умео да климне главом у правом тренутку. То са нашим архивима ће те Ватра и потпуковник боље упутити, мада и ја знам да се у нашем Војном архиву и у Архиву Југославије много тога може наћи, под одговарајућим условима.
Мени су пријемчивији архиви ЦАМО (Централни архив Министарства одбране РФ) јер се код њих налазе не само њихови документи, већ и сви наши - дуплирани. Био сам у прилици да се у то и лично уверим на лицу места.

Дакле, одговор је дефинитиван: да , постоји много докумената, валидних, класификованих, а приступ њима је законски регулисан. Професор др пуковник Милоје Пршић нам је о томе више пута говорио (''кад се отворе неки документи, поново ћемо писати неке делове историје'').

offline
 • Hladni 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 12 Jan 2019
 • Poruke: 3

Vathra,
zahvaljujem na odgovorima. Ja nemam problem da prihvatim činjenicu da nešto nisam razumeo. Odgovori su kristalno jasni. Slažem se da je problematično i pravo pitanje zašto su saveznici napustili JVuO? Možda se odgovor krije u činjenici da su partizani zaista vodili intenzivniju borbu sa Nemcima (nevezano sa činjenicom da su razbijeni krajem 1941 u Srbiji i faktički do pojave Sovjeta na granici Srbije, brigade bile u NDH). Opštepoznato je da je Draža (u svom heterogenom pokretu) izuzetno vodio brigu o naredbi 100 (50):1, te da nije sporno su njegovi vojnici pobili mnogo manje Nemaca nego što su mogli u Srbiji do 1944. Čerčil nije imao razloga posebno da vodi računa o toj naredbi (a ni Tito). Mnogo mu je bilo važnije, što je sasvim razumljivo sa aspekta njegovih interesa, ko vodi žešću borbu sa Nemcima, Smatram da nije bez značaja ni ideološka opredeljenost partizana koja se nadovezala na predhodno. Naime, ni Staljin, koji je Kraljevinu Jugoslaviju posmatrao kao leglo belogardejaca i bio Dražin ideološki protivnik. Znaš kad je SSSR uspostavio diplomatske odnose sa KJ. Kao saveznik, Staljin tek nije imao razloge da se brine za probleme vojske takve države, što je postalo važno 1944.? Ujedno, smatrao je da će posle rata u Jugoslaviju uvesti komunizam preko Tita. Ali dogovor je bio sa Čerčilom. Čini mi se da nije sve to tako ni komplikovano. Osnovni pricip međunarodnog prava - zaštita sopstvenih interesa je jednostavno smrvio JVuO, a i Srbe (ne povezujem to sa propašću JVuO!, da ne bude zabune) koji su imali žrtava koliko su imali, svakako daleko najviše u NDH. Ne zaboravi da su komunisti u Srbije dobili svoj komitet tek 1949 zbog Titove procene da su srpski partizani doživeli poraz 1941 u Srbiji.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 738 korisnika na forumu :: 21 registrovanih, 4 sakrivenih i 713 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., Alex 970, Cobi026, Dimitrise93, lacko, ladro, Levi, Lucije Kvint, MaksicZoran, milanstankovic087, mnn2, Njemac, Oluj2.1, Oscar, raketaš, Recce, Skywhaler, Trpe Grozni, Vexon, vlvl