Akcije ilegalaca u okupiranom Beogradu

19

Akcije ilegalaca u okupiranom Beogradu

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 11419

neutralac ::
Ове "глупости" вадим из најсигурнијег могућег извора - од непосредних и неутралних сведока. Наиме, овим питањем си показао да ти нико од предака није био у Београду за време окупације. За разлику од њих, моја бака јесте. Пошто је имала доста рођака у ул. Карађорђевој (брат јој је био капетан речне пловидбе) и Гаврила Принципа па је често пешке пролазила је поред Саве, па и поменутог моста. Више пута ми је причала да се није могло проћи поред наведеног моста од смрада, е да су сви мислили, кад су чули експолозије око моста да је реч о диверзијама, а онда је, као и увек, права информација прошла кроз цео Београд - да су минирани лешеви из наведених разлога. Иначе, сличну причу је изнео проф.др Милан Брдар (бивши председник Филозофског друштва Србије) на интернету само што је устврдио да смрад страшно ширио и по Теразијама, што моја бака заиста није.

Najpouzdaniji izvor ti je trač koji je neko preneo tvojoj baki, i nešto što si čuo na Balkan info kanalu?
Izvini, ovaj forum nije za tebe.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 3374

Citat:А ја с тобом морам да се сагласим (''сложим''). Smile Написао си тачно оно што је требало ја да напишем како не би дошло до неспоразума. Мислим да је потпуно разјашњена ствар шта је посао историјске науке, а шта шарлатана и ''научно-популарних истраживача'', па зато нисам улазио у формулације које си ти потпуно правилно поставио.

Malo nas zeza terminologija, ja verujem da će većina nas na kraju dana da se složi. Doduše i mne je teže razumeti po nekada,zbog poremećaja koje imam.


Citat:Петен није стрељан (живео је десет година после рата, не знамо у којим околностима,

Peten je proveo ostatk života u jednoj staroj tvrđavi francuske vojske,na jednom ostrvcetu u Atlanskom okeanu. Oduzeto mu je sve sem maršalske palice,koja mu je ostavljena zbog doprinosa kod Verdena.
Promena kazne u doživotni zatvor je velika brljotina De Gola. Mnogi mu i dalje spočitavaju da je to uradio iz ličnih razloga, štiteći mentora i nude maršala Mišela Neja kao kontrargument. Maršal Nej je i pored zasluga uredno streljan zbog izdaje i ako je bio maršal. U Francuskoj je krivično delo pisati o njegovoj rehabilitaciji.

Streljanje Ace Cvetkovića i Jovana Tanića je brljotina režima, po onome što je dostupno sada.

Citat:Otisli smo daleko od teme ovog topika. Very Happy

Luping ka temi.

Mnogi tumače prvu epizodu Otpisanih kao spašavanje Aleksandra Rankovića Marka.

Meni se ipak čini da je epizoda zapravo mnogo realnija i da se odnosi na spašavanje doktorke Ivanke Muačević Nikoliš, supruge Gojka Nikoliša. Naime dr Maučević Nikoliš je uhapšena krajem oktobra i zbog podmakle trudnoće bila je smeštena u zatvorks odljenje Vojne bolnice. Angažmanom doktorke Olge Popović Dedijer i doktora Todora Toše Borockog,prebačena je na manje čuvanu ginekologiju gde se i porodila. Sutradan su dvojic ilegalaca ušli u bolnicu kao posetioci,pokidali telfonske veze,vezali žandara i sapasili dr Ivanku i njenu tek rođenu kćerku. Olga Popović Dedijer je uhapšena i kasnije razamenjena. Doktor Toša Borocki nije bio te sreće, uhapšen je i tokom trenutka nepažnje stržara izvršio je samobistvo skokom kroz prozor. U Otpisanima doktor Borić,koga tumači Voja Mirić, strada na isti način. Olga Popović Dedijer gine tokom bitke na Sutjesci (njena smrt se pojavljuje i u filmu, glumi je Milena Dravić), doktorka Ivanka Maučević Nikoliš je streljna od strane ustaša u Zagrebu 1942. godine. Njena kćerka spasena sa njom je nastavilaputem roditelja i bila docent na Medicinskom fakultetu.offline
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5487

A.R.Chafee.Jr. ::
Mnogi tumače prvu epizodu Otpisanih kao spašavanje Aleksandra Rankovića Marka.

Meni se ipak čini da je epizoda zapravo mnogo realnija i da se odnosi na spašavanje doktorke Ivanke Muačević Nikoliš, supruge Gojka Nikoliša. Naime dr Maučević Nikoliš je uhapšena krajem oktobra i zbog podmakle trudnoće bila je smeštena u zatvorks odljenje Vojne bolnice. Angažmanom doktorke Olge Popović Dedijer i doktora Todora Toše Borockog,prebačena je na manje čuvanu ginekologiju gde se i porodila. Sutradan su dvojic ilegalaca ušli u bolnicu kao posetioci,pokidali telfonske veze,vezali žandara i sapasili dr Ivanku i njenu tek rođenu kćerku. Olga Popović Dedijer je uhapšena i kasnije razamenjena. Doktor Toša Borocki nije bio te sreće, uhapšen je i tokom trenutka nepažnje stržara izvršio je samobistvo skokom kroz prozor. U Otpisanima doktor Borić,koga tumači Voja Mirić, strada na isti način. Olga Popović Dedijer gine tokom bitke na Sutjesci (njena smrt se pojavljuje i u filmu, glumi je Milena Dravić), doktorka Ivanka Maučević Nikoliš je streljna od strane ustaša u Zagrebu 1942. godine. Njena kćerka spasena sa njom je nastavilaputem roditelja i bila docent na Medicinskom fakultetu.


Cetvrta strana na ovoj temi bavi se tom epizodom, a dan je i opis akcije iz knjige na kojoj je bazirana ova serija. Wink

https://www.mycity-military.com/Drugi-svetski-rat/.....l#p1109787

Na prethodnoj strani je opisana i akcija spasavanja Leke Rankovica. Very Happy

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 158

Skrabalo ::Da ne zaboravimo jedan važan detalj iz naučnog stvaralaštva gospodina Dimitrijevića:Kada sam ja iz nekog svog decackog bunta, negde pocetkom gimnazije opet na pragu devedesetih, na bermudama napravljenim od farmerica nacrtao oznaku Princ Eugena hemijskom olovkom, misleci da je to kul, nemacko poreklo bla bla truc, otac me prebio kao vola! Sa punim pravom.

Ovde vidim coveka koji je istoricar po vokaciji kako nosi majcu sa istim simbolom, javno paradira i slika se sa njom.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 12 Jan 2019 14:22

Прва акција СС Принц Еуген дивизије је био покољ у селу Крива Река на Копаонику. Дивизија још није била оперативна и била је на обуци у Србији. Штаб јој је био у Врњачкој бањи. Елем, група официра из ове дивизије која је била у Крушевцу је у неколико аутомобила са својим швалеркама из Крушевца отишла на излет на Копаоник у планинарски дом (касније одмаралиште Олга Дедијер). У близини је био штаб Кесеровића. У селу Ђорђевићи. Део Кесеровићевог обезбеђења се налазио код планинарског дома и кад су Немци наишли дошло је до сукоба. У борби су изгинули скоро сви немачки официри а и њихове пратиље. Немци су потегли цео батаљон и још два бугасрка батаљона блокирали цео крај око села Криве Реке јер су имали обавештење да се ту налази Кесеровић. На сву срећу било је време брања грожђа и управо на сељаке који су брали грожђе су налетели Бугари. Сељаци су ми причали да им је бугарски официр викао: "Бегај, братко бегај!" и махао рукама да беже кроз бугарски стрељачки строј. Они који су га послушали су преживели а они који су се сећали лошег искуства са Бугарима из претходног рата су почели да беже ка селу (и тамо СС-овцима пали у руке) премда Бугари нису пуцали за њима. На сву срећу жене и деца у берби нису ни покушала да беже и њих су Бугари покупили и склонили чак у Прокупље (накнадно су их камионима вратили у село - веровали или не). Део сељака је прошао кроз бугарски строј и крио се неколико дана по планини. У међувремену СС-овци су ушли у село налетели углавном на жену, децу и старце и бабе и пострељали их на лицу места. Одрасле мушкарце, које су похватали, су одвели код цркве и пострељали их испред цркве а онда њихове лешеве убацили у цркву и запалили је. То је прва акција записана у оперативном дневнику дивизије Принц Еуген.

Dopuna: 12 Jan 2019 14:29

У борбама код Краљева новембра 1944. године је заробљено доста Немаца. Припадници Вермахта су послати на Јатребац и Буковик да секу шуму. СС-овци, њих 460 су доведени у Крушевац. Огромна већина њих је била из 7 СС дивизије највећи део је одмах пострељан на Багдали а око 70 њих за које утврђено да су били у дивизији у време масакра у Кривој Реци није одмах стрељано. Доведени су преживели сељаци и сељанке из Криве реке подељене су им лопате, будаци, секире и слично оружје и дозвољено им је да тим оружјем побију везане СС-овце. И правда је задовољена.

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2018
 • Poruke: 80

Nadovezaću se na poruku u kojoj neko od forumaša tvrdi da je i za vreme SFRJ postojao naučni pristup istoriji. Možda je postojao ali nije bio ozvaničen, da su ti ,,profesionalci" obavljali svoj posao ne bi se pojavio Samardžić koji piše za široke narodne mase. Svi znamo za četničke zločine gde i kada su se dogodili a zašto ti silni stručnjaci nisu pisali o partizanskim zločinima ili možda nisu smeli? Čak i danas izbegavaju da daju odgovor na to, verovatno ne jer su ostrašćeni već ih nije briga da se time bave i tu nastupa Samardžić koji može neograničeno da piše i što jeste i nije.

Sad jedno pitanje, zašto su partizani streljali maloletnog sina Nikole Kalabića? Da li je dete od 11-12 godina zaslužilo da bude ubijeno jer mu je otac u drugoj vojsci? Jutros na instagramu čitam o nekom kragujevačkom gimnazijalcu od 15-16 kojeg su ubili partizani verovatno jer je napravio neku šalu koja im se nije dopala, sud ga rehabilitovao momentalno. I kad narod to čuje onda Samardžić dobije još veću popularnost.

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 158

Sad jedno pitanje, zašto su partizani streljali maloletnog sina Nikole Kalabića? Da li je dete od 11-12 godina zaslužilo da bude ubijeno jer mu je otac u drugoj vojsci? Jutros na instagramu čitam o nekom kragujevačkom gimnazijalcu od 15-16 kojeg su ubili partizani verovatno jer je napravio neku šalu koja im se nije dopala, sud ga rehabilitovao momentalno. I kad narod to čuje onda Samardžić dobije još veću popularnost.

Dokumenta?

offline
 • Hladni 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 12 Jan 2019
 • Poruke: 3

VATHRA,
duže vreme pratim tvoju diskusiju sa neutralcem. Smatran da si ti načelno u pravu. Ipak, par, više formalnih primedaba. Prvo, on nije predhodno prepričao "trač koji je neko preneo njegovoj baki", već je rekao da mu je to što je izneo "REKLA NJEGOVA BAKA PO OSNOVU SPOSTVENOG OPAŽANJA". Primetio sam da i drugi na ovom forumu iznose često svoja promišljanja, naravno bez navođenja izvora, kao npr. o pitanju da li je Leka Ranković spašavan iz bolnice već neka partizanka, a mislim da je to istorijski nesporno........ Drugo, naveo si, sa indignacijom da je kao drugi izvor naveo neki portal ili šta već sa JUTUBE. Očekivao sam da ćeš se osvrnuti na ono što je navedeno ili bar na validnost pomenutog izvesnog profesora koji je tvrdnju izneo (da nije izmišljena ličnost ili sl.). Smatram da je potrebno obratiti na to šta je neko rekao, a ne ko je nešto rekao. I treće, konstatovao si da "NEUTRALAC NIJE ZA OVAJ FORUM". Čini mi se da su u sva ova tri elementa sadržani tvoj osećaj apsolutne superiornosti (iako si u više slučajeva naveo da je neutralac u pravu!), pa i etikecije kao put eliminacije. To ne bi trebalo da odlikuje nekog ko evidentno raspolaže sa dosta istinitih podataka i zavidnu moć sintetizacije istih u smislu utemeljenog dolaženja do materijalne istine. P.S. Izvinjavam se na obraćanju sa "TI", ali sam oprimetio da je to običaj na ovom forumu.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Најпре син Николе Калабића је имао 15 (рођен 1930) а не 11 до 12 година када је страдао. Друго цела прича да су свештеника Глушца и Николиног сина стрељали комунисти крајем маја 1945. године потиче из врло непоузданог извора. Чак и да је стварно стрељан (а не погинуо у борби) тешко је веровати да би комунисти стрељали сина Николе Калабића кад би дечак био одлично средство за уцењивање оца. Скоро је 100% сигурно да ако је Милан стварно стрељан није стрељан зато што је син Николе Калабића. Комунисти можда јесу били острашћени али нису били толико луди да испусте из руке таквог аса.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 3374

Citat:Nadovezaću se na poruku u kojoj neko od forumaša tvrdi da je i za vreme SFRJ postojao naučni pristup istoriji. Možda je postojao ali nije bio ozvaničen, da su ti ,,profesionalci" obavljali svoj posao ne bi se pojavio Samardžić koji piše za široke narodne mase.

Zbog prirode svog posla imam jako dobre nerve i užasno mnogo strpljenja. Verujem da neki drugi učesnici ove diskusije nemaju moj prag tolerancije.

No uspeo si da dostigneš skoro samu ivicu moga strpljenja i tolerancije. No pošto između ostalog učim decu samokontroli, moram po ugledu na Miloša Đurića, da držim neki nivo.

Na Odljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu,što je bila i ostala krovna institucija za obrazovanje naučnika istoričara (nemojte da se uvredite istoričari iz Niša i Novoga Sada), je tokom trajanja SFRJ radila i stvarala, ozbiljna grupa istoričara. Mnogi od njih (nei su već pokojni) imaju svetsku reputaciju i renome.Pomenuh Georgija Ostrogorskog, čovek je radio u Beogradu,pod komunistima i ako je bio beli Rus i stvorio je jednu od najprestižnijih katedri za viznatologiju u svetu,njegove naslednike i dan danas zovu vizantološka mafaija,pa profesoru Radiću redovno stižu knjige i radovi za recenzije.

Tu je radio i Miloš Blagojević i pored karijere golotočkog robijaša, jedan od prvih autora koji piše knjigu za sve, Srbija u doba Nemanjića. Zatim pominjani Jorjo Tadić, Dubrovčanin i Viktor Novak. Ivan Božić, Radovan Smardžić,koji takođe piše popularne radove.
Supruga Ostrogorskog,Fanula Papazoglu, pa Jovanka Klaić. Sa nekim od njih sarđuje Dimitrije Mita Đorđević, četni,pa kasnije uticajni istoričar u Americi.

I na kraju,pošto sam Andreja Mitrovića predstavio, verovatno najbolji srpski istoričar Sima Ćirković, ne onaj na koga se pozivaš ti ovde, već jedna ozbiljan i veliki stručnjak.

No ti mešaš babe i žabe ovde, ne kapiraš da je u papzjaniji devedesetih svašta nešto pušteno, da je sa raznim motivima dozvoljeno da se piše svašta. Danas je to uzelo posebnog maha pa se gleda kao da se nemačka oružna sila i njeni sateliti što lepše predsave,pa zapadni saveznici i Rusi tek izgledaju nakazno.
Sa druge strane,tokom SFRJ još uvek istoriju, kao i mnoge druge nauke pišu naučnici za naučnike. Popularni pristup je relativno moderna pojava.

No meni se nako čini da ti samo ovde raspravljaš zarad rasprave, donoseći paušalne ocene, sa genralizacijama koje su negde na nivou srednjoškolca. No ne mislimda si srednjoškolac zapravo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 691 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 3 sakrivenih i 661 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aramis s, bojank, darkangel, Dovla, FOX, havoc995, i.gvozdenovic, joca83, Marko Marković, Megapurpletv, Mercury, Metanoja, Milan A. Nikolic, Milos ZA, mnn2, Novi, Oluj2.1, Profica, Sall, Sirius, Srky Boy, USSVoyager, Van, vasa.93, vobo, YU-UKI