Sremski front

3

Sremski front

offline
 • Kibo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 03 Okt 2007
 • Poruke: 7498
 • Gde živiš: gde i mnogi Srbi pre mene

vathra ::Kibo ::Meni bi bio interesantan podatak koliko je ljudi iz Srbije mobilisano i poslato na Sremski front. Mislim na mobilizaciju iz 1944. godine.
По овим подацима
http://www.vojska.net/eng/world-war-2/yugoslavia/statistics/partisans/
крајем 1943 крајем 1944
БиХ 108000 100000
Хрватска 122000 150000
Косово 7000 20000
Македонија 7000 66000
Црна Гора 24000 30000
Србија (ужа) 22000 204000
Словенија 25000 40000
Војводина 5000 40000
Укупно 320000 650000

Видимо да је дошло до дуплог повећања у броју партизана, али да он није једнако распоређен. У деловима где се дотад највише водила борба је дошло до незнатног повећања (Хр, ЦГ), или чак смањења (БиХ).
У деловима где је створена слободна територија - Македонија и Црна Гора, је дошло до драматичног повећања.


Vathra puno ti hvala za ovu tabelu. Ovde se vidi sta sam hteo da kazem sa aktivnosti partizana u Srbiji od 1941. do 1944. godine. Vidite i sami, u uzoj Srbiji 1943. godine 22.000 boraca, a prakticno godinu dana posle kada 1944. godine ulazi Crvena Armija taj broj je skoro deset puta veci. Velika razlika se vidi i u Vojvodini. Sa 5.000 1943. godine dolazis 1944. godine do osam puta vece cifre a to je 40.000.

To potvrdjuje ono sto sam napisao, pa i spekulacije pojedinih istoricara o poginulim srpskim mladicima na Sremskom frontu. Ali ja ne bih vise o tome.

Drugo je pitanje, da li je nama uopste bio potreban Sremski front. Ja bih rekao, sto se tice Srbije i Srba, on i nije bio potreban, ali ako se pogleda Jugoslavija u celovitosti onda je bio potreban. Posto znamo da su partizani bili jugoslovenski orijentisani, ne mozemo ih sa te strane okriviti jer su hteli da dobiju celu Jugoslaviju.

Sa druge strane vidimo da su Rusi kasnije u toku operacije jednostavno opkolili Nemce pa su ih tukli i frontalno i sa ledja. Da li bi se to desilo da JA nije ucestvovala u toj operaciji, to je veliko pitanje. Ne znamo da li bi Crvena Armija sama bila sposobna za to. A Tito je morao da se i oduzi Rusima za njihovu pomoc, prema tome, ima tu i politike i strategije i svacega.

Na jedan nacin gledano, mi smo pomogli Crvenoj Armiji da dobije trku do Beca, sto je ona i uspela da uradi. Ali dobro, rat ima svoju politicku pozadinu, prema tome to je to.

I cetnici su se spremali da dejstvuju po fasistima u slucaju da je doslo do iskrcavanja zapadnih sila na obalu Jugoslavije, samo sto oni nisu znali da su ih ovi debelo slagali. Prema tome, nikom nista.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Šuca  Male
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 10 Feb 2011
 • Poruke: 386
 • Gde živiš: Aleksinac

vathra ::
Сличност постоји, али треба напоменути да је ЈА напредовала на 2 правца. Северни правац је, после пробоја Сремског фронта, најбољи за напредовање.
На јужном правцу је такође било великих борби - Книнска операција, Мостарско-Сарајевска, Тршћанска...

Moram ti reci da si se malo zabrojao u pravcima napredovanja JA...Bilo ih je 3 pravca.
(1.pravac)Ove operacije koje si nabrojao su operacije armija koje su isle juznim pravcem.
(2.pravac)Armije koje su ucestvovale u oslobodjenju Beograda i proboju Sremskog fronta su napredovale severnim pravacem (kao sto si i sam pomenuo)

Te armije, iz ta dva pravca, su imale za zadatak da opkole neprijatelja sa istoka,severa i zapada i zabrane izlazak nemackih,ustaskih,cetnickih i domobranskih trupa iz zemlje ka Austriji.

(i 3.pravac)Pravac zvani savski pravac ili centralni pravac.Armije na tom pravcu su oslobodile Tuzlu,Doboj,Dereventu,Sisak,Zagreb,Celje,Maribor i zavrsili svoje napredovanje u Lajbincu.A imali su za zadatak da zatvore obruc sa juga i da razbiju i primoraju na predaju neprijatelja koji se nasao u okruzenju.
(Inace moj deda je gonio nepriatelja savskim pravcem Very Happy)
Mali off topic...offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4982
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Napisano: 25 Avg 2011 15:47

Kibo

Upravo to, istorijski gledano opravdanost Fronta je postojala iz tadašnje vojno-političke situacije.
Front je predstavljao nastavak krila jedinica Drugog i Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije i dalje preko Bijeljine južno.
Mobilizacija je takođe bila opravdana, jer su se trebali popuniti gubici u ljudstvu, nastali tokom brojnih borbi i neprijateljskih ofanziva do oslobađanja Beograda.
Na Frontu je poginulo 13.000 boraca, od neiskusnih mobilisanih boraca, pa do boraca sa trogodišnjim ratnim iskustvom, koji su prošli i Neretvu i Sutjesku i Drvar i brojne druge borbe, ali eto ostavili su kosti u sremskoj ravnici.
Što kaže Šuce JA je napredovala u tri pravca i stoga je Front koji su nametnuli Nemci imao potpunu opravdanost.

Lako je sa današnje distance negirati opravdanost postojanja Fronta, a ne uzimati faktičke činjenice opravdanosti otvaranja Fronta i to iz udobne fotelje i tvrditi da front nije imao krila i tako to i bla, bla, bla.

Dopuna: 25 Avg 2011 16:21

Evo ovako:

SREMSKI FRONT iz Vojnog leksikona str. 1062.

SREMSKI FRONT, formiran je posle oslobođenja Beograda u nizu teških borbi vođenih u istočnom Sremu između jedinica Prvog proleterskog korpusa NOVJ, odnosno Prva armije JA i 34. nemačkog korpusa.
Stabilizovan je u drugoj polovini januara 1945. na liniji Mohovo-istočno od Tovarnika-zapadno od Šida-Ilinci-r. Bosut-Batrovci.
U sklopu opšteg strategijskog plana Generalštaba JA za konačno oslobođenje zemlje, jedinice Prve armije JA otpočele su proboj fronta 12. aprila uz istovremeno forsiranje Save kod Brčkog i Županje, Dunava kod Opatovca i Dalja, i Drave uzvodno od Osijeka.
Dvostrukim manevrom na bokovima pretila je opasnost od okruženja 34. korpusa do linije Osijek-Vinkovci-Županja, ali se on povukao, što je doprinelo brzom savlađivanju utvrđene zone i ostvarivanju tempa nastupanja pešadije JA 20-30 km na dan.
Do 13. aprila su oslobođeni Vinkovci, Vukovar, Županja i Osijek i otvoren put za prolaz prema Slavonskom Brodu i Zagrebu.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5854

boksi ::Albanci tvrde

Fronti i Sremit frontë luftues në mesë forcave të armatosura pro komuniste dhe pro fashiste afër qytetit të Sremit. Në janar 1945 për në frontin verior janë mobilizuar rreth 18.500 shqiptarë në përbërje të Brigadës "Kosmet" dhe 5.000 të tjerë nga Maqedonia

da je ucestvovalo na frontu oko 18500 Albanaca od kojih je 5000 bilo iz Makedonije a ostali sa Kosova

referenca

Kolonat e vdekjes përfunduan në Tivar - Sheradin Berisha në "Zëri i ditës", e shtunë-e diel, 2-3 prill 2005, f. 20)


Verujem da ovi podatci nisu vezani samo za Sremski Front i prvu armiju JA, vec i za ostale jedinice JA koje su se borile u sastavu ostalih armija, ili u pozadini.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7101

Mene kopka jedna stvar a to je da li je jugoslovenski softver mogao da napreduje uz sovjetski hardver. Da Sovjeti obezbjede artiljeriju, oklop i mehanizovane jedinice za ostvarivanje proboja, a da Jugosloveni učestvuju sa pešadijom (ojačanom) za obezbjeđenje postignutih uspjeha. Jer Sovjeti su imali sa čime da rade takve rabota, a i neophodno iskustvo velikih operacija is stepa dok Jugosloveni nisu imali ništa.
Evo sad me kopka i druga stvar. Da li je bilo moguće da se jugoslovenska operacija proboja sa glavnim snagama nasloni na sovjetsku operaciju proboja kod Batine? Time bi fašisti sa Sremskog fronta bili u veoma opasnoj situaciji odsjecanja.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1362
 • Gde živiš: NIŠ

Припремио сам серију карата, везаних за завршне операције за ослобођење земље (Југославије).
Стога сматрам, да је примерено да се крене с југа.

Борбе за ослобођење Македоније октобар - новембар 1944.годинеПродор групе дивизија НОВЈ у Србију август 1944.годинеБорбе за ослобођење Србије

СТРУКТУРА НОВЈ

Извор: ВЛАДО СТРУГАР, Југославија у рату 1941-1945, БИГЗ, 1975.
(све су то стари погледи на нашу историју)

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 25825
 • Gde živiš: I ja se pitam...

kljift ::Mene kopka jedna stvar a to je da li je jugoslovenski softver mogao da napreduje uz sovjetski hardver. Da Sovjeti obezbjede artiljeriju, oklop i mehanizovane jedinice za ostvarivanje proboja, a da Jugosloveni učestvuju sa pešadijom (ojačanom) za obezbjeđenje postignutih uspjeha. Jer Sovjeti su imali sa čime da rade takve rabota, a i neophodno iskustvo velikih operacija is stepa dok Jugosloveni nisu imali ništa.
Evo sad me kopka i druga stvar. Da li je bilo moguće da se jugoslovenska operacija proboja sa glavnim snagama nasloni na sovjetsku operaciju proboja kod Batine? Time bi fašisti sa Sremskog fronta bili u veoma opasnoj situaciji odsjecanja.


Ни теоријски ни практично то није никакав проблем. Постоје официри за везу, а руски међу нашим старешинама (од којих су велики број били коминтерновски илегалци пред рат) тих година није био никакав проблем... Wink

Мој отац је, као пратилац Пека Дапчевића, био извесно време официр за везу са бугарским снагама. Тако му запало. После је добио орден од бугарског генерала. На теми ''били су поносни ратници'' има скен потврде. Иначе, партизани су у прво време трпели значајне губитке док нису схватили да је најважније оружје у равници - ашовче.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5854

padobranac75 ::

2. Avio priprema proboja fronta

Saveznička strategijska avijacija nije dejstvovala 12. aprila 1944. ni po jednom cilju na teritoriji Jugoslavije.
Da li to znači da su avio pripremu izvršili ruski avioni? U knjizi Predraga Pejčića "Prva i Druga eskadrila NOVJ" nisam našao podatak da to bili oni. Uostalom, dolet njihovih aviona nije im omogućavao da iz baza u Italiji pokriju i ovu teritoriju.
Padobranac, promasio si godinu, radi se o 12 aprila 1945 godine. Very Happy Wink
Evo sta je napisano na jednom drugom nasem topicku ovde

Citat:12. aprila
Izvršen je proboj sremskog fronta uz masovnu vazduhoplovnu podršku. Za proboj fronta bile su određene 1. i 3. armija. a vazduhoplovnu podršku pružile su jedinice Grupe vazduhoplovnih divizija i to u dve etape. Prva, u vremenu od 26. marta do 9. aprila, u kojoj je avijacija izvršila izviđačke zadatke u rejonima Brčko-Vukovar-Đakovo-Našice-Vinkovci-Tovarnik, i druga etapa, od 9. do 11. aprila, u kojoj je avijacija neprestano i masovno pružila vatrenu podršku proboja. Posle proboja sremskog fronta, jedinice Grupe vazduhoplovnih divizija nastavile su da pružaju podršku 1,2. i 3. armiji od 15. prila do 25. maja 1945. godine.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13932

Moje pokojne bake rođak je poginu u borbi. Dete sa nepunih 17 godina. Upravo su takva pogibija dovela u pitanje opravdanost postojanja ovog fronta.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4982
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Leonardo ::Moje pokojne bake rođak je poginu u borbi. Dete sa nepunih 17 godina. Upravo su takva pogibija dovela u pitanje opravdanost postojanja ovog fronta.

Ginula su i mlađa deca tokom slavne epopeje NOR-a, pa niko nije postavljao pitanje opravdanosti suprotstavljanju okupatoru i ideologiji fašizma-nacizma.
Bilo šta da se uradilo u tadašnjoj okupiranoj Jugi opet bi se ginulo, to je bila neminovnost u tadašnjem vremenu i događajima.
E, a sad mnogi dušebriznici sa sadašnje distance lupetaju gluposti, da li je front imao smisla ili ne. Nemoguće je sa ove distance dati iole realan odgovor, jer niko ko živi u današnjem vremenu nije sposoban da realno oceni tadašnju situaciju, ako nije prethodno živeo u tom vremenu i osetio tadašnje događaje na svojoj koži.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 817 korisnika na forumu :: 32 registrovanih, 2 sakrivenih i 783 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: cavatina, ccoogg123, DavidA, doktor123, doloress, doom83, Dorcolac, FileFinder, FOX, hyla, ivan1973, jackreacher011011, Kriglord, kybonacci, Leonov, mercedesamg, Milometer, milos.cbr, Pikac-47, rajkoplje, royst33, ruger357, S2M, shone34, Srle993, Steeeefan, tmanda323, Trpe Grozni, uruk, Vlad000, W123, zivojin32