Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

119

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 6969
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

^Ovo je umjetnost bilo postaviti, pucalo ne pucalo .

https://www.yugoimport.com/lat/proizvodi/brodski-p.....nje-vatrom

Samo nam Sherpa fali....Optoelektronika i SUV a jeftinije od DUBSA , rucno pokretanje .


SISTEM UPRAVLjANjA VATROM

Sistеm upravljanja vatrom (SUV) jе modularni tip sistеma koji sе sastoji od slеdеćеg:

Dnеvnih nišanskih sprava sa CCD kamеrom za prikaz slikе na monitoru kompjutеra
Noćnе nišanskе spravе sa tеrmovizojskom kamеrom za prikaz slikе na monitoru kompjutеra
Lasеrskog daljinomеra
Tablеt računara, balističkog kompjutеra
Kolimatorski nišan
Durbin za rеktifikaciju 20mm

KARAKTERISTIKE ODREĐENIH MODULA SUV-a
Dnеvna nišanska sprava sa CCD kamеrom

optički zum 36x
vidno poljе 42°(široko) do 1.7°(usko)
Noćna tеrmovizijska kamеra

vrsta sеnzora nеhlađеna tеrmovizijska kamеra (mikrobolomеtar)
vidno poljе:10.4° x8.3°
spеktralni opsеg:7.5-13.5 μm
digitalni zum 2x, 4x

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757


Photos FAMAE


Photos FAMAE


Photos FAMAE

Zajednicki projekat cileanske armije i drzavne kompanije FAMAE. Baziran je na tenkovima Leopard 1V ocigledno planiranih za razduzenje. Poenta je u skidanju topa, a zadrzavanju kupole na cijem krovu je izvrsena instalacija blokova visecjevnih lansera raketa. Za prvo testiranje i kao demonstrator iskoristen je domaci Tralcan 70mm MLRS ali se cilja na istalaciju MLRS kalibra 122mm sa maksimalnim dometom od 40km.
Koncepcija se ogleda u iskoristavanju prednosti gusjenicnog vozila u vidu njegove prohodnosti na svim terenima, a valjda i neke zastite uz relativno brzo zauzimanje i pustanje vatrenog polozaja + vatrena moc MLRS. Naglasava se da je cileanska ingenioznost primenjiva na svim gusjenicarima + tockasima, a ne samo na Leu 1.
Sofisticiranost sistema ogleda se u Nekulpan komandno - kontrolnom sistemu koji omogucava kontrolu svih balistickih varijabila ukljucujuci kartografiju te upotrebu bilo kojih tipova raketa u skladu sa njihovim porijeklom ili proizvodjacem.


Photo by André Forkert
Na Marderu.

https://www.armyrecognition.com/weapons_defence_in.....assis.html
Chile has developed new 122mm rocket launcher based on Leopard 1 tank chassis

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757

https://www.l3harris.com/all-capabilities/vampire

https://www.thedrive.com/the-war-zone/what-the-vam.....ctually-do
What The VAMPIRE Weapon System The U.S. Is Sending To Ukraine Can Actually DoVehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment or VAMPIRE americkog L3 Harisa. Dizajniran na maksimalno inovativan nacin, konceptualno prilagodjen iskustvima sa raznoraznih bojista + tehnoloskim dostignucima u vidu optronskih gimbala i lanser - raketa sistem sa upakovanim navodjenjem i pristupacnom cijenom.
Vampijer se sastoji od optickog nisanskog sistema na teleskopskom jarbolu, municije, te paletizovanog - zapakovanog - nosaca - lansera.

WESCAM MX-10 RSTA opticki digitalni nisanski sistem ukljucuje:
- termalne kamere
- kolor uvecani IR night vision
- opticki zum
- laserski daljinomjer
- IR target marker
- Image smoothing and blending between the optics and thermals
- internu stabilizaciju
- proboj kroz losu vidljivost
- Inertial Measurement Unit (IMU)

Za raketu uzet je Advanced Precision Kill Weapon System II (APKWS) odnosno nekadasnja NRZ kalibra 70mm sa kitom za lasersko navodjenje velike preciznosti. Na tehnoloskom demonstratoru koristi se cetvorostruki lanser, a cijena jednog projektila procjenjuje se na 27,500 dolara. Domet sa zemlje ispaljenog APKWS procjenjuje se na 2,5 - 3 kilometra. Naravno Vampijer je koncipiran za upotrebu siroke lepeze laserski vodjene municije.

Sistem je moguce instalirati na bilo koje vozilo sa teretnom/ravnom platformom, poput pikapa, od strane dva operatera sa uobicajenim alatom u roku od dva sata. Sistem dolazi sa sopstvenim napajanjem, a kontrolni modul pored instrument table. Namjera svega ovoga je u brzom opremanju obicnih, komercijalnih vozila.
Za Amerikance radi se o jednostavnom, low - cost sistemu brzog rasporedjivanja. Njegovo djelovanje vide u dejstvu po vazdusnim ciljevima poput dronova i sporoletecih helikoptera + napad na zemaljske ciljeve preko laserskog markiranja.
Navode se mogucnosti kod partizanskog ratovanja, hunter - killer misija, “shoot and scoot” taktike, pa i kao pratecim orudjem pesadije.
Naravno kao kompanijski projekat tezi ka narudzbinama americke federalne vlade odnosno njenim paketima pomoci Ukrajini.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757Zanimljiv projekat inzinjera Karlosa Kardoen Korneha, jednog od jahaca trzista naoruzanja i vojne opreme iz osamdesetih. Radilo se o privatnom preduzetniku i inovatoru koji je postao nezaobilaznom karikom u snadbijevanju ratnih teatara sirom svijeta osamdesetih godina, narocito iracko - iranskog rata gdje je uz licna poznanstva sa Sadamom Huseinom, americkim establismentom te drzavnim strukturama monogobrojnih zemalja imao funkciju posrednika ali i kreatora neophodnih oruznih sistema poput kasetne bombe za potrebe irackog RV.
Njegova Kardoen Industrija vrsila je proizvodnju oruznih sistema na osnovu hitnih narudzbi i trenutnih situacija projektujuci, proizvodeci i isporucujuci naoruzanje i vojnu opremu sastavljenu od na trazistu vec prisutnih proizvoda + prilagodjavanje zahtjevima narucioca.
Jedan od takvih "sistema" bio je kit za modifikovanje komercijalnih LongRanger III helikoptera u multi - role jurisni helikopter.
Projekat je podrazumjevao izmjenu nosne sekcije ili bolje receno postavljane jednoclane kabine sa vjerovatnom balistickom zastitom, HUD displejom uz dodavanje podvesnih tacaka za ubojna sredstva ispod trupa uz dotjerivanje aerodinamike, brzine leta i ostalih karakteristika. Helikopter je gotovo sigurno ciljao zahtijeve linije fronta na blisko - istocnom teatru uz finansijsku efektivnost.

"With its price tag of $2.6 million - one-third of what a similar aircraft would cost if manufactured in France or Italy - Cardoen officials planned to sell the 206L as a long-range attack helicopter in Third World markets."
source
https://www.joc.com/iraqs-deadly-arms-network_19910219.html
Iako je dogurao da prototipa iz ko zna kojih razloga sredstvo nije uvedeno u upotrebu. Osim Long Rejndzera pominjao se i projekat adaptacije MB 105 helikoptera.

https://www.washingtonpost.com/archive/sports/1990.....248f4ed0f/
WAS DEATH IN CHILE LINKED TO IRAQ DEAL?

https://www.youtube.com/watch?v=ajZsrwLM1K4
HELICOPTERO DE CARLOS CARDOEN

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757


Snajperska puska ОЦ-48К

Budzetska varijanta snajperske puske - OC 48K 7,62x54R tulskog ЦКИБ СОО. Namjenjena je opremanju specijalnih jedinica te jedinica Unutrasnje Vojske MuPa za dejstvo po otkrivenoj zivoj sili opremljenoj individualnim sredstvima balisticke zastite.
Pusku nije trebalo razvijati od nule vec je iskoristen provjereni obrazac Mosin Nagana 1891/1930 koja se u velikim kolicinama nalazila po skladistima.
Puska je bila gotova 2000 godine. Za potrebe projekta iz skladista su izvucene snajperske puske koje su na osnovu gadjanja odredjene za modifikaciju.
OC 48K koristi cijev, sanduk sa zatvaracem i magacinom od puske 1891/1930 koji su postavljeni u novu drvenu lozu konfiguracije bull – pup. Tezina prazne puske bez optickog nisana iznosi 5,5kg.
Puska je osim toga i ergonomski dotjerana za potrebe lakse i komfornije upotrebe te preciznijeg gadjanja. Slobodno plivajucu cijev moguce je opremiti skrivacem plamena ili prigusivacem pucnja.
Puska je opremljena mehanickim nisanima te bocnom sinom na koju je moguce postaviti nosac sa optickim ili nocnim nisanom. Navode se upotrebe optickih nisana PSO 1 i PKS 7. Efikasna daljina dejstva procijenjena je na 800 - 1.000 metara.
Kapacitet okvira iznosi 5 metaka. Preciznost se procjenjuje na 1 МОА sa snajperskim mecima 7Н1.
Puska se proizvodi preradom iz skladista izvucenih snajperskih varijanti puske 1891/1930 po specijalnim naruzbama i u nevelikim kolicinama nalazile su se u inventaru MuPa Rusije.
Oruzje je koristilo standardnu armijsku municiju, zahtjevalo je malu cijenu proizvodnje, omogucavalo visoku preciznost dejstva - iznad armijske SVD te ogromnu pouzdanost.
Osim toga za potrebe civilnog trzista razvijen je lovacki karabin OC 48. Lovacki karabin je projektovan u klasicnoj semi uz modifikovanje elemenata te po narudzbi za potrebe sportskog streljstva dodatne dorade.

https://weaponland.ru/load/snajperskaja_vintovka_oc_48k/88-1-0-394
Снайперская винтовка ОЦ-48К

https://military.wikireading.ru/40701
Магазинные снайперские винтовки ОЦ-48 и ОЦ-48К

http://shooting-iron.ru/load/240-1-0-403
Снайперская винтовка "ОЦ-48 / ОЦ-48К"

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757

Calidus B 350


Photo Secretprojects.co.uk

Calidus B 350, zanimljiv projekat turbo – prop jurisnog aviona (navode se i mogucnosti trejnera). Projekat je dogurao do makete, a njegova proizvodnja osim originalnih TT karakteristika uslovljena je i naporima/zeljama UAE da izgradi sopstvenu vazduhoplovnu industriju poput projekta klasicno dizajniranog turbo - prop trejnera B 250 (oslanjajuci se na spoljne partnere).
Zbog svoje velicine pa i neke namjene cesto ga uporedjuju sa Daglasovim A 1 Skajrejderom.
Avion “pogoni” Pret i Vitnijev motor od 1,900kw + 6 – kraka elisa. Na 12 podvesnih tacaka planiran je kapacitet od 3,800kg tereta. Raspon krila iznosi 15,5 metara. Maksimalna take - off masa iznosi oko 9 tona. Konstrukcija aviona je gotovo u potpunosti od kompozita sto omogucava napredan odnos snage i tezine uz povecanje letnih karakteristika i nosivost korisnog tereta.
Namjena aviona je posebna prica. Navode se standardne COIN/CAS uloge ali i nekakava ispomoc borbenim avionima ranga Mirage2000/F16 u dejstvu po zemaljskim (manje rentabilnim) ciljevima. Zbog svoje originalnosti B 350 se uporedjuje sa jurisnim helikopterima, jurisnim avionima, bespilotnim letjelicama, odnosno postavlja se pitanje ko obezbjedjuje vise robusnosti i vatrene moci po nizoj cijeni. Po nekim izvorima navodi se i kovanica “Border Patrol Aircraft” sa “combat intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR)” kapacitetima.
Posebno se istice dvoclana kabina, odnosno pozicija operatera sa target location, tracking and designation equipment poput MX-25 EO/IR sistemom ispod nosa te Leonardo Osprey 30 AESA radar ispod trupa. Tu je i ne manje bitna mogucnost dugog orbitiranja nad zonama interesovanja uz relativnu “bliskost” sa sopstvenim snagama.

Kod naoruzanja “posebno se isticu” v –v rakete AIM 120 te laserski vodjene bombe GBU 12, a navodi se i
"The in-development model is on show alongside its larger sibling, carrying dummy Halcon Desert Sting 16 air-to-surface missiles and Thunder P32 guided bombs."

U svijetlu daljeg razvoja projekta i konacno proizvodnje i prodaje aviona, navode se njegove znatne prednosti. Krug potencijalnih kupaca nije poznat ali kruze glasine o svim tim “specijalnim komandama” koje njuskaju uz ocekivanje da narudzba UAE startuje proizvodnju. No za sada ugovori se ocekuju tek u daljoj buducnosti.


Source: Craig Hoyle/FlightGlobal

https://en.topwar.ru/189143-perspektivnyj-turbovin.....b-350.html
Promising turboprop attack aircraft Calidus B-350

https://hushkit.net/2021/11/17/the-gargantuan-cali.....nt-happen/
The gargantuan Calidus B-350: A 21st century Skyraider or yet another COIN aircraft that won’t happen?

https://www.blogbeforeflight.net/2021/12/calidus-u.....t-isr.html
Calidus unveils giant B-350 combat ISR turboprop

https://www.flightglobal.com/dubai-2021/calidus-un.....70.article
Calidus unveils heavily armed B-350 turboprop

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757

https://defense-update.com/20120523_spark_m109i7_upgrade.html
Rheinmetall, IMI Team to Propose M109 SPG Upgrades for the IDF

Izraelski IMI i njemacki Rajnmetal sa paketom modernizacije samohodnih haubica M-109A5. Modernizacija pod imenom M109I7 ‘Spark’ ukljucuje modernu, duzu 155/52 kal. cijev sa poboljsanom gasnom kocnicom i odvodom barutnih gasova, zatvaracem i automatskim punjacem odnosno sistemom asistiranja punjenja redukujuci posadu sa 6 na 3 - 4 tobdzije.
Paket ukljucuje Combat NG artillery C3 sistem, autonomnu navigaciju, sistem polaganja cijevi omogucujuci autonomno upravljanje topom.
Navodi se i integracija IAI TopGun vodjenog projektila koji je u razvoju. Brzina gadjanja procijenjena je na 6 granata u minuti.
Sistem cilja armije kod kojih budzetom nije obuhvacena zamijena M109 samohotki. Sistem ukljucuje znacajne elemente njemackog PzH 2000 programa i nudi 90% njegovih mogucnosti po cijeni od 20% tog topovskog sistema.
Program je "implementiran" na samohotkama M109 A3GE iz sastava Bundesvera oglasenih viskom 2007 i ustupljenih Grckoj. U ovom slucaju pominju se i novi power - pakovi.
U zavisnosti od izbora municije dometi gadjanja su veoma veliki uz ‘shoot and scoot’. Posada ispaljuje 3 granata u 15 sekundi ili 6 u jednom minutu uz pun profil ‘multiple round simultaneous impact’ (MSRI).
Samohotka u roku od 60 sekundi postaje spremna za gadjanja posle prelaska iz marsa na borbeni polozaj i treba joj novih 60 sekundi za promjenu vatrenog polozaja posle gadjanja. Ovo je cini podesnom za skrivanje i izbjegavanje kontrabatiranja.


https://www.dutchdefencepress.com/modern-artillery-at-low-cost/
Modern artillery at low-cost

Tekst o 80% performansi za 50% cijene PzH 2000. Rheinmetall Waffe Munition (RWM) iz sastava Rheinmetall DeTec grupe pominje oko 5.000 samohotki M 109 pogodnih za revitalizaciju i modernizaciju narocito u "sredinama" bez budzetskih "pogodnosti".
Modernizacija je toliko opsezna da se nudi na nekoliko nivoa uz kastomizovanje po zahtijevu narucioca. Uz projekat ide i ponuda nove palete municije zakljucno sa DM702 SMArt 155.

offline
 • Pridružio: 08 Avg 2019
 • Poruke: 3055

Ovo sad vidim prvi put. Američka mornarica koristi Xbox džojstike umjesto namjenski pravljenih. Ušteda - umjesto 38 000$, Xboxov košta 20ak.

https://www.theverge.com/2017/9/19/16333376/us-navy-military-xbox-360-controller

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757

https://below-the-turret-ring.com/artillery/boxer-.....abilities/
Boxer RCH 155 demonstrates MRSI and fire-on-the-move capabilities

Artillery Gun Module (AGM) - maksimalno iskoristavanje PzH 2000 tehnologije u laksem, fleksibilnijem, jeftinijem pakovanju prilagodjen instalaciji na staticnim, tockaskim, gusjenicnim platformama (unifikacija sa postojecim voznim parkom + iskoristenje "demobilisanih" platformi). Iako sa redukovanom posadom (2) modul raspolaze pribliznim/istim "kapacitetima" PzH 2000 - kraljicom bojnog polja. Modul je aero - transportabilan, stavka toliko bitna "kolektivnom Zapadu".
Predvidjena je i varijanta za staticno pozicioniranje, odnosno autonomno dejstvo iz isturenih baza. Brodogradilista pak imaju svoj program MONARC naval modular artillery gun gdje se kupola sa topom + autopunjacem sa PzH 2000 prilagodjava instalaciji na pramcima plovila.

http://www.military-today.com/artillery/agm.htm
The Artillery Gun Module 155 mm self-propelled howitzer was developed as a private venture

Kao i svaki kompanijski projekat maksimalno je razgiban na siroku lepezu vozila. Najpoznatije varijante su Donar (GDELS ASCOD sasija), Boxer RCH 155 8x8, IVECO Trakker 8x8 military truck chassis (AGM adapter + AGM kupola), M270 MLRS sasija, Navistar 6×6 sa AGM modulom opremljenim L/39 cevkom, Rheinmetall MAN Military Vehicles HX3 10×10 truck...........sve zavisno od zelja i potreba narucioca za mobilnoscu, oklopnom zastitom poput add-on roof armor against top-attack threats/mine protection kit/zastita od sovjetske 14,5 pa sve do 30mm AP municije , unifikacijom, potrosnjom goriva, smjestajem municije, cijenom...

Clanci navode i Nutzungsdauerverlängerung projekat vezan za produzenje zivota za PzH 2000. Pominje se L/60 cijev sa komorom kapaciteta od 29 litara od nove metalne legure koja "hendluje" pritiske do 500 MPa. Ovo omogucuje gadjanje boat tail ammunition na 48km, base-bleed municijom do 64km, V-LAP municijom do 83km.

Diehl i Leonardo razvijaju Vulcano Guided Long-Range (GLR) projektil sa GPS vodjenjem sa maksimalnim dometom vecim od 70km. KMW radi i sa usvajanjem buduce NAMMO muncije gdje se cilja na maksimalni domet od cak 150km! Tu je i specijalizovana protivoklopna municija DM 702 SMArt (Suchzündermuniiton Artillerie) 155mm sa dva self-targetting pod - municiona punjenja sa bojevim glavama za dejstvo po gornjem dijelu oklopnih vozila.

https://www.kmweg.com/systems-products/wheeled-vehicles/artillery/agm-iveco-8x8/
The truck-mounted AGM is a combination of automated artillery firepower and MOTS wheeled mobility.

https://www.globalsecurity.org/military/world/europe/agm.htm
Donar Artillery Gun Module
(AGM, Artillerie-Geschütz-Modul)

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6757

https://topwar.ru/202042-ukraina-zakazyvaet-nemeckie-sau-rch-155.html
Украина заказывает немецкие САУ RCH-155
Ukrajinsko iskustvo oko pokusaja nabave nemeckih samohodnih haubica 155mm/RCH 155. Samo sredstvo + paket opreme i obuke iznosio bi 12 miliona evra po haubici. No nije samo to karakteristika price.

https://topwar.ru/201738-pomosch-za-dengi-francuzs.....rainy.html
Помощь за деньги. Французские гаубицы TRF1 для Украины
Francuske samovozne TRF 1 iz francuskog surplusa za potrebe opremanja Ukrajinaca u nuzdi. Kontra - strana kritikuje pak ugovor oko modernosti i upotrebljivosti sredstva te pitanju karaktera vezanog za isporuku.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 906 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 870 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Bobrock1, bojank, comi_pfc, Dannyboy, Dejan84, djordje92sm, draggan, DucicM, ekser222, FileFinder, galerija, Georgius, gomago, HrcAk47, Istman, Kubovac, lord sir giga, Lubica, Marko Marković, nemkea71, Pohovani_00, ras007, repac, ruma, slonic_tonic, srbijaiznadsvega, suton, Toni, Vlada1389, zexoni, Živković