Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

127

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6904


Photo credit: Turkish Air Force

Ozgur (projekat Sloboda) modernizacije turskih F 16 Blok 30. U centru paznje je korporacija Aselsan sa svojin "nacionalnim" vazduhoplovnim mission racunarem u proizvodnji i upotrebi od prosle godine. Ozgur projekat omogucava laku upotrebu turske municije i senzora na starijim generacijama turskih F 16.
Osim toga "nacionalni" AESA radar je u razvoju i takodje je ukljucen u projekat + sistem oznacavanja na pilotskoj kacigi, nova interfejs jedinica, kolor displeji, hidraulicni mjerac goriva, displej motora, nacionalni IFF, novi RWR i INS. Kompanija TUSAŞ radi na strukturalnoj modernizaciji sa produzenjem zivota na zmaju sa 8.000 na 12.000 sati.

ÖZGÜR bi trebao omoguciti starijim generacijama F 16 dejstvo po ciljevima u vazduhu na zemlji i moru uz novu "pametnu" municiju turske proizvodnje + PED kapaciteti.

Kakav je krajnji rezultat ovog modernizacionog paketa, vrijeme ce pokazati. No osim ociglednog osavrmenjevanja flote F16 turskog RV od nekih 270 komata i znacajnog produzenja resursa i mogucnosti samog aviona, Turci uposljavaju sopstvenu industriju i to onu perspektivnu i rentabilnu zaobilazeci sav pakao politike i finansija u slucaju iskljucivog oslanjanja na prvobitnog isporucioca.

https://www.aviacionline.com/2022/06/project-ozgur.....echnology/
Project ÖZGÜR: Turkey starts modernizing its F-16 with indigenous technology

https://bulgarianmilitary.com/2023/04/06/critical-.....ish-f-16s/
Critical process has begun in the modernization of Turkish F-16s

https://www.scramble.nl/military-news/tuerkiye-to-.....s-approves
Türkiye to get new F-16s, if Congress approves

https://gagadget.com/en/weapons/285981-turkey-anno.....d-block-5/
Turkey announced the ÖZGÜR-2 project to modernise all of its fourth-generation F-16 Block 30, Block 40 and Block 50 fighters

Projekat ide dalje prilagodjavajuci flotu upotrebi turskih Merlin i Peregrin projektila kako se navodi analognim AIM 9X/AIM 120. Osim sto je proizvodnja ovakvih tipova municije zadovoljavanje kljucnih atributa sustinske nezavisnosti navodi se i da ce domaca municija biti znatno jeftinija od uvozne.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6904Barrett Optical Ranging System

Integrisani balisticki racunar dizajniran radi poboljsavanja preciznosti puscane paljbe – taktickih snajpera i dalekometnih pusaka.
“SUV” se montira na okular optickog nisana gdje se kaci za dobos elevacije. BORS konstantno mjeri temperaturu, barometarski pritisak, gornje i donje uglove. Sa ovim inputima automatski izracunava balisticke solucije za od korisnika odredjeni metak.

"You simply adjust the BORS elevation knob to match the target's known range with that displayed on the BORS. This eliminates the need for "counting clicks" as target ranges change, allowing you to focus on other environmental conditions and quickly engage multiple targets at varying ranges."
source https://www.shootingillustrated.com/content/the-ba.....stem-bors/

Memorija sistema dovoljna je za “skladistenje” nekih stotinu balistickih tablica sto se nalazi na Barrett Ballistic Software CD-ROM. Koristenje programa je jednostavno, a BORS jedinica jedino mora biti konektovana tokom apdejta, poput Ajpoda.
Ed Fridmen iz NRA hvali sistem i kako kaze na 1.000 metara pogadja bokal mlijeka ko da je na 50 fita.
U slobodnoj, komercijalnoj prodaji cijena sistema levitira od 999 do 1.700 dolara. Skup gadzet no opet mocna alatka sa visestrukim funkcijama posebno pogodna za vojne strijelce ili sto bi jedan drugi NRA veteran rekao "najjeftiniji i najkvalitetniji “combo” u svome arsenalu u zavisnosti iz cega gadjas i u sta gadjas."
Oplemenjuje i reanimira standarde repetirke i poluautomate starijh modela na funkcijama taktickih snajpera, a o korisnosti kod sve prisutnijih dalekometnih 12,7mm pusaka da se ne govori. Uz ustedu narocito skuplje municije. Sistem je dizajniran primarno za djelovanje u vojnim operacijama, robustan i prilagodjen za uporebu na sirokoj lepezi optickih nisana, kalibara i pusaka od .22 preko .223 do .50BMG.

https://www.shootingillustrated.com/content/the-ba.....stem-bors/
The Barrett Optical Ranging System–BORS

https://www.swatmag.com/article/long-distance-call.....ing-scope/
Long Distance Calling: Barrett Optical Ranging Scope

https://www.youtube.com/watch?v=axSbd4hd8J4
Barret Firearms

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 30744

Pošto su nekako dronovi bombarderi postali popularni a na Aliekspresu može da se kupi dronova srednje veličine kao npr naš Pegaz 011 koji mogu poneti 20-30 kg UBS pa čak i više jedno idealno i precizno oružje za iste MB mina 120mm sa krilima i upravljivim repom navođena GPS-om, relativno jeftino i uboito. Možda ne jeftinokao obične MB mine 81/82/120mm sa posebnim upaljačima al dozvoljava dronu da otpusti teret sa veće udaljenosti i stim veće šanse za preživljavanje, za razliku od kvadrokoptera koji mora da lebdi iznad i ispušta iste.

https://www.armyrecognition.com/weapons_defence_in.....ition.html

Demonstrativna slika stim što ovaj nosi obične mine 81mm

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6904

Ovo je zaista munjeviti "napredak" dostavno - ubilackih tehnologija po "affordable" parametrima. U stvari ucinak upravljive minobacacke mine 120mm lako moze da bude i vrhunac cost - efektivnosti. Pri tome i kitova za navodjenje odnosno montaza istih na minu ima raznih za lepezu varijanti i "nosaca".
Nije sporno da ce po BPL, dronovima, "retardiranim" krstarecim projektilima "raditi" PVO, PED + dodatna obuka svih ostalih u KoVu, a mozda i opremanje necim opet dodatnim ali i to je makar posredno dostignuce gore pomenutih tehnologija. Pri tome, PVO, PED i ostalo ne mogu svi da isprate.

https://www.washingtonpost.com/investigations/2023.....d-alabuga/
Inside the Russian effort to build 6,000 attack drones with Iran’s help
Rusija se vraca kuci. Groznicava izgradnja fabrika oko Urala, oduzimanje pasosa inzenjerima, masovna proizvodnja revolucionarnog sredstva, potraga za komponentama i materijalima. I ministri u posjeti. A Specijalne ekonomske zone mogu opet da pretvore u zatvorene gradove.

https://www.rferl.org/a/russia-iran-suicide-drones.....45386.html
A Russian Factory Is Using Underage Workers To Assemble Iranian 'Suicide' Drones Destined For Ukraine
Sve za front!

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6904

https://aviationweek.com/defense-space/aircraft-pr.....ne-ukraine
Australian Company Reveals Cardboard Spy Drone For Ukraine

https://www.sypaq.com.au/news/sypaq-awarded-logistics-drone-contract-by-army/
SYPAQ awarded logistics drone contract by Army

https://gagadget.com/en/uav/302776-australian-sypa.....g-air-def/
Australian SYPAQ cardboard drones could hit five Su-30 and MiG-29 fighter jets on Russian territory, bypassing air defences

Sypaq Corvo Precision Payload Delivery System - mali vazdusni dron namijenjen za poslove "dostave" tereta do 5kg. Zmaj je napravljen od voksiranog kartona i isporucuje se u obliku "sam sklopi" konfiguracije - ranca sa kontrolnim centrom u vidu PC - tableta. "Alat" i oprem za sklapanje dolaze sa kompletom. Ima domet od 120 kilometara ili 1 - 3 sata zavisno od tereta. Moze se koristiti vise puta, posle dostabe dron se vraca i slijece na zemlju ali zbog niske cijene moze se koristiti i jednokratno kao potrosna roba - " low-cost but military-grade system, capable of re-use but cheap enough to be treated as expendable when required"
source https://en.wikipedia.org/wiki/Sypaq_Corvo_Precision_Payload_Delivery_System
Smatra se da je isporucen oruzanim snagama Ukrajine koji ga kastomizuju za svoje potrebe. Malih dimenzija, kartonske konstrukcije i bez komunikacionih linkova smatra se teskim za otkrivanje uz navodjenje nezavisno od GPS. Detalji plana leta su kriptovani pa i u slucaju zarobljavanja lokacija kontrolora ne moze bit identifikovana.
Lansiranje se vrsi katapultom sa lake konstrukcije. Katapult se isporucuje posebno.

https://coopwb.in/info/australian-sypaq-cardboard-drones/
Australian Sypaq Cardboard Drones Revolutionizing Warfare in Ukraine

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6904


Photo sourced https://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/pmmc_g5/pmmc.htm

PMMC G5 Protected Mission Module Carrier oklopni je gujenicar njemacke kompanije Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft mbH. FFG je poznata po odrzavanju i modernizaciji OT M113, a G5 je nekakav evolutivni primjerak tog procesa iako se radi o potpuno novom vozilu. Vozilo je zamisljeno kao visenamjenski gusjenicar tezine 25 – 26,5 tona klasicnog dizajna sa upotrebom COTS odnosno vec dostupnih komercijalnih tehnologija + modified off-the-shelf (MOTS) komponenti. Teretni kapacitet iznosi 8,5 tona uz unutrasnji prostor od 14,5m/3. Projekat je zamisljen kao cost – effective solucija sa maksimalnom “ponudom” koja se moze dobiti za novac. Niski Life Cycle Costs uz mogucnost brze izmjene modula specifikovanih za odredjene misije redukovali su cijenu kostanja flote. Module je moguce lako transportovati uz lako prosirivanje lepeze njihovih karakteristika. FFG nudi naravno neprekidni ciklus odrzavanja.
Oklopna zastita je obimna i modularna. IED, RPG prijetnje, balisticka zastita te zastita od parcadi i EFP. Tu je jos i protivpozarni sistem + integrisana ABHO zastita + klima “kondicioniranje” + sigurnosna sjedista + sasija rezistentna na udarni talas. Crew compartment dizajniran je za komforne uslove funkcionisanja posade.
Vozilo prevozi do 12 vojnika sa karakteristikama situacione svjesnosti + “samoodbrambeni” RCWS + stelt karakteristike + mali nivo buke + veliki teretni potencijal.
Visoka mobilnost na putevima i terenu + izvanredna mobilnost u urbanim uslovima sa mogucnoscu okretanja oko svoje ose. Gumirane gusjenice omogucuju glatku trakciju sa brzinom max 74km/h i radijus od 1.000km. Pogoni ga 410 kW/2.200 Nm motor + automatski menjac sa 6+2 brzine.
Vozilo je robusno, a odrzavanje minimizovano i pojednostavljeno + single-unit power pack removal.

Zahvaljujuci modularnom dizajnu vozilo je moguce prilagoditi funkcijama oklopnog transportera, komandnog mjesta, inzinjerijskog vozila, saniteta, samohodnog minobacaca, TZI, BVP/ FLW200+ RWS 20mm, kao i vozila za PVO, transport i logistika, Joint Fire Support Team + Explosive Ordnance Disposal.

Prema podacima vozilo je naslo svoj put kod Norvezana u formi Armoured Combat Support Vehicle (ACSV). Radi se o kolicini od 51 komata, a ocekuju se i narudzbe i u buducnosti. Holandija je narucila odredjen broj vozila za PVO sisteme, a i Danska se interesuje i vrsi testove.

https://www.ffg-flensburg.de/en/products/technology-demonstrators/pmmc-g5/
PMMC G5 - MAXIMUM FLEXIBILITY WITH MISSION MODULES

https://www.youtube.com/watch?v=_-GrAeTAuC4
Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft (FFG) - Protected Mission Module Carrier

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6904

https://www.kp.ru/daily/27562.5/4830971/

Мини-Град и движущееся минное поле: На помощь бойцам СВО пришли боевые роботы
Читайте на WWW.KP.RU: https://www.kp.ru/daily/27562.5/4830971/

Tekst o izvjesnom IT strucnjaku kodnog imena "Prizrak" koji je za razliku od mnogih svojih kolega po izbijanju rata u Ukrajini okrenuo nazad u Rusiju.
"Prizarak" je tvorac zanimljive porodice robota koja pokriva i modifikuje mnoge od frontovskih taktickih desavanja. Koristi postojece naoruzanje, frontovsku klasiku sa novim pogonom i zanimljivim nacinom upravljanja te otpornoscu na izazove fronta. Karakteristike datih sredstava dosta su zanimljive, a navodi se i njihova velika dostupnost, cost - efektivnost te tehnologicnost proizvodnje.
Ideja podsjeca na nekadasnju Vermahtovu radio komandnu samohodnu minu ali u novom ruhu i novijoj izvedbi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1128 korisnika na forumu :: 60 registrovanih, 9 sakrivenih i 1059 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, airsuba, amstel, Apok, aramis s, Battlehammer, Bobrock1, bolenbgd, Boris90, cole77, djboj, Dogma21, draganca, draganl, flash12, goxin, Istman, ivan1973, ivan979, JimmyNapoli, Karla, konstruktor, Koridor, krkalon, Krusarac, Kubovac, laki_bb, Mad Serb, maiden6657, mean_machine, mercedesamg, moldway, nemkea71, nenad81, opt1, Panter, robertino, rovac, royst33, S-lash, salesam, sevenino, Shinobi, solic, stegonosa, Stoilkovic, Stojković, Tamo neko, vathra, virked, VJ, Vlad000, vladaa012, voja64, Vojvoda86, vsn, wexy, YugoSlav, zillbg, |_MeD_|