Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

131

Low cost solucije u sistemu Odbrane i benefitiranje tehnološkim razvojem u oružanim snagama

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

https://iwi.net/arad/

Israel Weapon Industries - ARAD. Nova modularna automatska puska dizajnirana za pesadiju, specijalne te bezbjedonosne snage. Nastala po uputima istih. Da li se radi o jeftinoj alternativi za
H und K 416 vidjecemo.
Bastini dizajn AR 15/M4 no uz klip kratkog hoda. Omogucena je brza izmenjivost komponenti i upotreba u lepezi kalibara od 5.56X45mm do 300 BLK.
Pikantini sina je integralni dio gornjeg dijela sanduka na kojoj se integrisu nisanski instrumenti. Kundak teleskopski, podesiv. Puska je fully ambidextrous sa kontrolama na obije strane. Cijev moze biti zamijenjena od strane korisnika za nekoliko sekudni. U ponudi se duzine od 11,5, 14,5 i 16 inca.
Regulator pozajmice gasova omogucuje upotrebu prigusivaca. Puska je dizajnirana za minimalni nivo odrzavanja i upotrebnih troskova, 100% izmenjivoscu dijelova, corrosion resistant i kovanom, hromiranom cijevi povecane preciznosti i zivotnog vijeka. Hrani se iz svih celicnih, aluminijumskih ili polimerskih okvira.
Trajnost cijevi predvidjena je na nekih 20.000 ispaljenih metaka. Puska je teska samo 2,85kg. Smatra se da je predvidjena samo za izvoz i ne ugrozava sadasnji asortiman pusaka IDF + Unutrasnje vojske. No tvrdi se da je na upotrebi kod Nacionalne kontrateroristicke jedinice. Tu su jos korisnici iz zemalja Juzne Amerike i Filipna ali uglavnom kod specijalaca. Bespucima interneta kruze informacije o novim ugovorima IWI i zainteresovanih strana.

https://fragoutmag.com/iwi-signs-agreement-arad-assault-rifles-peru/
IWI SIGNS TOT AGREEMENT WITH FAME S.A.C FOR THE ASSEMBLY ARAD ASSAULT RIFLES IN PERU

https://defence-industry.eu/growing-interest-in-iw.....ed-forces/
Growing interest in IWI ARAD assault rifle in European armed forces

https://www.indiandefensenews.in/2020/07/new-israe.....armel.html
NEW ISRAELI ASSAULT RIFLES ARAD & CARMEL SET TO BE MANUFACTURED IN INDIA

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

https://euro-sd.com/2024/04/major-news/37356/iwi-launches-arbel-system/
IWI Unveils Groundbreaking ARBEL – World's First Computerized Small Arms System, revolutionizing Combat Lethality and Survivability

Uz modularnu pusku Arad IWI je lansirao i novi racunarski automatizovani sistem za korekciju nisanjenja na malokalibarskom oruzju Arbel. Sistem je "angazovan na mitraljezima 5,56 i 7,62mm te jurisnim puskama poput Arad, Tavor, Mini Tavor i Karmel.
Sistem cine elektromehanicka obaracka jedinica, jedinica detekcije (senzori), jedinica obrade podataka (komp), te zamijenjiva baterija integrisana na pusku ili mitraljez uz Arbel mod gadjanja.
Upotrebom kompleksnih algoritama te senzora pokreta sistem eliminise sve negativnosti vezane za ljudski faktor prilikom nisanjenja i gadjanja.
Sistem prevenira greske i povecava efikasnost strijelca narocito kada je pod stersom borbe za razliku od sistema za upravljanje vatrom poput takodje izraelskog SMASHa.
Sistem znalizira ponasanje strijelca i gadja kod visoke mogucnosti pogotka prepoznajuci centar mete uz prilagodjavanje kadence u odnosu na to. Strijelac uvijek drzi kontrolu nad oruzjem, a u slucaju "pada" sistema oruzje nastavlja da djeluje standardno.
Baterija hrani sistem nekih 50 sati i to kada je selektor paljbe na Arbel modu. Baterija je zamijenjiva i za punjenja koristi 12-28V DC punjac.
Tezina sistema ukljucujuci i bateriju iznosi 900 grama. Sistem raspolaze LED indikatorima sopstvene dijagnostike ispravnosti.
Baterija kod mitraljeza pozicinirana je rukohvatu, a kod jurisnih puska na kundaku.
Kod IWI Negeva mijenja se samo rukohvat, a kod ARAD i AR 15 pusaka mijenja se donji dio sanduka sa Arbel donjim dijelom sanduka. Sve ostalo ostaje isto.
Prakticnost sistema bazirana je na devet pogodaka od deset opaljenja.Osim toga vrijeme nisanjenja je skraceno na 0,5 sekudni na 10 opaljenja.
Sistem znacajno uvecava letalnost, redukuje potrosnju municije i smanjuje pritisak na municionu logistiku.
Osim toga "grupa pogodaka" po cilju je znacajna i zbog velike kolicine individualnih sistema balisticke zastite gdje je visestruko pogadjanje po cilju odlucujuce.
Sistem se uspjesno pokazao i pri gadjanju UAV prijetnji. Tvrdi se da je sistem vec u upotrebi u pojasu Gaze. Po zahtijevu narucioca sistem je moguce kastomizovati poput limitiranih rafala od tri, cetiri ili pet opaljenja, brzo i jednostavno apdejtovanjem softvera.
Sistem ne zahtijeva nikakve opticke komponente.

https://euro-sd.com/2024/04/major-news/37356/iwi-launches-arbel-system/
IWI launches Arbel ‘computerised small arms system’

https://www.janes.com/osint-insights/defence-news/.....ing-system
IWI unveils Arbel accuracy-improvement electronic firing system

https://iwi.net/arbel/
ARBELTHE FIRST COMPUTERIZED WEAPON SYSTEM

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105Nestandardan gost na temi - metak. Puscani. Rizicno podrucje, klizav teren ali bilo bi nedoreceno da bude preskocen iz price o novim gamama pusaka velikih svjetskig proizvodjaca poput HK, IWI pa i SIGa.
Rijec je o .300 AAC Blackout odnosno 7.62×35mm.
Nastao je kao derivat metka 5.56×45mm NATO odnosno 221 Fireball/.223 Remington caure. Zasto je nastao? Pa imao je ko da ga napravi, a ima ko i da ga koristi.
Karakteristike metka uslovno podsjecaju na sovjetski 7,62x39mm (koji nije zadovoljio), moguca je njegova upotreba iz karabina kratke cijevi narocito u bliskim i CQB borbama. Upotreba metka veze se za "specijalne snage" no to je veoma sirok pojam i poceo je da obuhvata i one strukture pod sinonimom law enforcement (u SAD cesto popunjene veteranima afganistanskih i slicnih ratova).
Metak i zrno nude se u podzvucnoj i nadzvucnoj varijanti kao i u raznim "gramazama". Sto veoma pospjesuje njegovu upotrebu zavisno od date situacije.
Cost - efektivnost ogleda se u tome sto metak nesmetano koristi platforme AR 15 u raznim varijacijama gdje se kod karabina poput M4 zahtijeva samo zamijena cijevi i prilagodjavanje gasnog sistema.
Tako da se Blekautom zadrzavaju postojece "platforme", okviri, zatvaraci, a dobija se automatsko oruzje koje ce u buducnosti najvjerovatnije mijenjati porodicu automata poput MP5 SD, FN P90 i MP7. Takodje sam metak + platforma daju znacajno bolje rezultate od 5,56mm koji se koristi bilo u CQB borbama bilo kao priguseno oruzje a uz metak od 110 grejna i na dometima od oko 500 metara uz zadrzavanje kapaciteta okvira na 30 komada.
Navodi se mogucnost da na jednoj pusci korisnik kombinuje podzvucnu, nadzvucnu i barrier penetrating municiju .300BLK prostom promijenom okvira. Ne navodi se da li data oruzja raspolazu mogucnostima regulisanja rada gasnog bloka.
Komentari u vezi svega ovoga su razni, a vidjecemo i kako ce teci realizacija mada govorimo o specificnostima Zapadnog bloka. Metak se i nasao na temi zbog navoda o samoj ekonomicnosti koju pruza u odnosu na gomilu slicnih projekata. Ekonomicnosti u odnosu na vidjenje ekonomicnosti u Zapadnom bloku.
Eventualne korisnike tesko je popisati, jer ako kazemo da ih je malo cesto se radi o jedinicama koje postizu mnogo.
Uglavnom informacionu rupu popunjavaju razni net clanci.

https://www.recoilweb.com/the-curious-case-of-300-blackout-172050.html
The Curious Case of 300 Blackout

https://blacksheepwarrior.com/an-argument-for-300-aac-blackout/
An Argument for 300 AAC Blackout..

https://www.wearethemighty.com/mighty-tactical/us-.....-blackout/
US wants to issue special operators a new personal defense weapon

Nema tekstova o eventualnom poredjenju sa sovjetskim/ruskim 9x39mm "paketom" za koga se tvrdi da u podzvucnoj varijanti prevazilazi Blekaut.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19568

Kako je tacno isti "jeftino resenje" kada kosta duplo vise od 5.56?
Citat:
Nema tekstova o eventualnom poredjenju sa sovjetskim/ruskim 9x39mm "paketom" za koga se tvrdi da u podzvucnoj varijanti prevazilazi Blekaut.

Ne trebaju ti testovi da ti kazu da zrno ~iste pocetne brzine a 50% vece mase ima bolje performanse.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

Ali "njih" 5,56 pa 9mm, pa 5,7 i 4,6mm ne zadovoljavaju. Bilo kao municija bilo kao "platforme" sa kojih se ta municija koristi. Blekaut ih sa jedne strane zadovoljava, a sa druge ne pravi logisticki dar - mar.
Blekautom dobijaju novo sredstvo zadrzavajuci AR platformu, milione okvira i zatvaraca mijenjajuci samo cijev + koncepcija municije popunjava raznorazne zahtijeve i "nishe" sve na jednoj pusci u kapacitetu 30 komada po okviru.
Cijena samog metka je jedna stvar ali cijena njegovog uvodjenja u upotrebu i nacin upotrebe sasvim deseta. Od drveta ne vidis sumu.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19568

Usteda nije nikakva jer svako (u vojsci) ko kupuje nesto novog kalibra kupice celu pusku, a ne samo "upper". Usteda je za nekog civila da se lozi, ali i tu jako retko ljudi "setaju" delove.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

Sve i da je tako kod Blekauta kupuje vec postojecu AR platformu samo sa drugom cijevi i vjerovatno regulatorom gasova umjesto tipskih/kompanijskih (prigusenih) automata, jurisnih pusaka, urbanih snajpera kod kojih i sama municija lako moze biti skuplja od gore pomenutog metka. Obican 5,56 je jeftiniji ali nije samo on u prici, pri tome, istom traze alternativu u varijacijama samog Blekauta. Gdje te varijacije uz masivnost proizvodnje sigurno uticu na cijenu.
Tu je i vjerovatno par miliona municionih okvira koje BLK zadrzava osim cinjenice da Blekaut municija na jednoj pusci eliminise potrebu za lepezom streljackog oruzja koje se trenutno koristi ili trebuje u raznoraznim formacijama. Cak i u pojedinacnom slucaju svaki municioni okvir moze da ima svoju namijenu. Jedan RAP Blekauta pokriva citav repertoar streljackog oruzja.

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 19568

Korisititi iste, ne posebno oznacene okvire za .300 kada imas i 5.56 pusku je recept za katastrofu.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

Nego osjecam se duznim sovjetskom 9x39 koji je u fer odnosu i prema cijeni i prema dozvucnim kvalitetima.
Tu su i cost effective 'platforme' 9A91 i VSK 94.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 7105

bojank ::Usteda nije nikakva jer svako (u vojsci) ko kupuje nesto novog kalibra kupice celu pusku, a ne samo "upper". Usteda je za nekog civila da se lozi, ali i tu jako retko ljudi "setaju" delove.

" Poland: Jednostka Wojskowa Grom and JW Formoza acquired the SIG MCX VIRTUS and MCX RATTLER in .300 AAC Blackout with conversion kits to 5.56×45mm NATO and 7.62×39mm ammunition"

source
https://en.wikipedia.org/wiki/SIG_MCX

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 694 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 2 sakrivenih i 659 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Andrija357, babaroga, bokisha253, branko7, flash12, Fructo, galijot, Istman, kunktator, laki_bb, laurusri, Lucije Kvint, mane123, mikrimaus, mile33, Milos ZA, MistaNo, Mixelotti, mkukoleca, moldway, MrNo, procesor, ruger357, solic, stankolich, Steeeefan, stegonosa, Struna, tubular, Tvrtko I, Wrangler, ZetaMan, 79693