Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

1092

Nabavka novih aviona za RV i PVO vojske Srbije

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

@ awathorn
od reci do reci potpis.

@ mb120
Ma nema ljutnje, diskutujemo samo.
Evo probacu da ti objasnim preko primera. Nije problem imati 3,4 ili 5 tipova aviona ako moze efektivno da ih odrzavas, gde pod efektivno mislim da u svakom trenutku imas 80% aviona u funkciji. Nas problem je sto mi nemamo para vec dugo vremena da to radimo, zato predlazem da smanjimo broj tipova aviona. Konkretno manja nosivost na preradjenom G4 u odnosu na J22 ce se ogledati u smanjenju nosenja 2 bombe od 100kg (obicne bombe), dok sa modernizovanom varijantom G4 mozes da nosis precizne bombe pa da imas veci ucinak na cilju. Po meni apsolutno je jasno sta izabrati.
Mislim da se ovim postupkom bezbednost zemlje povecava jer ces moci da imas visok procenat isparavnih aviona pa ce piloti imati veci nalet i biti uvezbaniji. Danasnji piloti na J22 nisu oni koji su sa akademije isli u jedinice i leteli tokom 80ih jako puno pa su mali nalet 90ih mogli da podnesu i da 99 budu spremni. Danasnji piloti su oni koji su sa akademije dosli 90ih kad se malo letelo a nakon 99 se i dalje malo leti. Sta mislis koji su spremniji bili?7

Pitanje migova je ne zavisno od ovoga, jer mora se izbrati ili 21 ili 29 i dovesti do broja 12 i to vec poceti raditi od sledece godine.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

A što ne bi lepo prebacili ekipu iz Pančeva u Niš već da se 63. seli? Tamo kompletno vojni i za posebne potrebe aerodrom da kažemo centar. Sa spremnim objektima za pristigle ekipe kad nam šta gori, pliva itd. Centar za obuku i ostalih a ne da svaka spec. jedinica pravi svoj klub. Od žandarmerije pa nadalje. Ostali kad dođu bez obzira da li su Rusi Ameri itd tamo. Kreveti i obuka na jednom mestu. Podguzićemo sve na oko Beograda a vojska je osim sile i ekonomija tih mesta. Treba i to uzeti u obzir.

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

Sim.a ::A što ne bi lepo prebacili ekipu iz Pančeva u Niš već da se 63. seli? Tamo kompletno vojni i za posebne potrebe aerodrom da kažemo centar. Sa spremnim objektima za pristigle ekipe kad nam šta gori, pliva itd. Centar za obuku i ostalih a ne da svaka spec. jedinica pravi svoj klub. Od žandarmerije pa nadalje. Ostali kad dođu bez obzira da li su Rusi Ameri itd tamo. Kreveti i obuka na jednom mestu. Podguzićemo sve na oko Beograda a vojska je osim sile i ekonomija tih mesta. Treba i to uzeti u obzir.
Nis ima civilni humanitarni centar (koji ce uskoro preuzeti kasarnu kod aerodroma) i civilni aerodrom koji i ima neki potencijal za avio saobracaj. Ladjevci nemaju vece izglede za civilni saobracaj pa je bolje da oni budu 2 vojni aerodrom a ne Nis, takodje imaju bolji strateski polozaj kao i vise vojne infrastrukture.
Komanda specijalne brigade je u Pancevu i ima potpuno razvijen centar pa je zbog ovoga ali i gore navedenog bolje da se 63. seli u Pancevo i da letove avionom obavlja sa Batajnice dok se helikopterski skokovi mogu vrsiti iz kasarne u Pancevu.
Ostavimo zandarmeriju i ostale van ove price jer se takve kombinacije uvek urade na stetu vojske. Zandarmerija nema sta da radi sa specijalnom brigadom, a kamoli sa padobranskim bataljonom.

Sto se tice lokal patritizma, ekonomije i ostalih gluposti, zbog takvih genijalnih kombinacija i imamo dodatne nepotrebne troskove. Kao sto su otvaranja jos dva garnizona a bez povecanja brojcanog stanja GUZ - Glavom U Zid
Nis ima sasvim dovoljno vojske i komande u gradu tako da...

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Pančevo Batajnica je koliko? Jedno jutarnje trčanje? Ako padobranca udaljiš od aviona toliko onda možeš slobodno i da 63. ogasiš i priključiš mlađima koji su u Pančevu . Ko izmisli to famozno specijalna i sl. Sad se to uguralo u Pančevo jer je bliži Beograd pa samo 63. visi kao slepo crevo. Otprilike kao i lovačka avijacija. Koji će nam to, ne skače se više jer dosta su helikopteri itd. Tako se i bara suši od periferije ka centru ali na kraju ipak i tamo stigne kriza. Treba menjati sistem jer ne daje rezultat a ne prilagođavati se njegovim malim i slabim rezultatima. To je put samo za sporiju smrt a ne život i ne samo 63. već i An-26 i ostalog.

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

Sim.a ::Pančevo Batajnica je koliko? Jedno jutarnje trčanje? Ako padobranca udaljiš od aviona toliko onda možeš slobodno i da 63. ogasiš i priključiš mlađima koji su u Pančevu . Ko izmisli to famozno specijalna i sl. Sad se to uguralo u Pančevo jer je bliži Beograd pa samo 63. visi kao slepo crevo. Otprilike kao i lovačka avijacija. Koji će nam to, ne skače se više jer dosta su helikopteri itd. Tako se i bara suši od periferije ka centru ali na kraju ipak i tamo stigne kriza. Treba menjati sistem jer ne daje rezultat a ne prilagođavati se njegovim malim i slabim rezultatima. To je put samo za sporiju smrt a ne život i ne samo 63. već i An-26 i ostalog.
Prvo malo oladi sa NIS STRONG! stavom.

Potom malo se informisi kada, ko i zasto je dosao u Pancevo pa ce ti biti jasno zasto je tu sediste specijalne brigade kad su vec spojene 72. i 63.
To sto sami bataljon nije na krug trcanja od aerodroma nema veze sa zivotom. Pancevo je dovoljno blizu Batajnici da se ista bez problema moze koristiti za letove avionom. Sama kasarna ima heliodrom a bas za tvoju informaciju Pancevo ima aerodrom sa koga moze da poleti An2 tako da ti argumenti ne stoje.
Da je kojim slucajem Spec brigada u Kraljevu predlagao bih da se 63. salje u Kraljevo, ali posto nije ipak ce morati taj omrzeni Beograd.

Aerodrom u Nisu je nepotreban za vojnu upotrebu, vec je cist izdatak jer pored 63. i troskova prevoza tamo i nazad za AN26 imamo i dodatne troskove jos jednog bataljona koji je zaduzen za obezbedjenje aerodroma kao i par duplih funkcija. Samo od tih para bi se za godinu dana moglo kupiti nekoliko montaznih kaponira da nam ne kisnu avioni.

Da li ja sad treba da placem i mrzim BG zato sto je neko posle 2 svetskog rata resio da skloni padose iz Novog Sada.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

NIS STRONG?
Misliš na Niš? A ne, nije to osnova onoga što govorim. Mislim da bi u takvoj uštedi sledeće što bi nekom palo na um kao ušteda da se 63. utopi u nešto. Ne tebi sad ali nekom gore da te poslušaju. Tradiciju Pančeva ja ne sporim. Naopako bilo, već se plašim za takvu budućnost 63. Nije meni Beograd omžen ali tako mic po mic radi uštede završila bi cela vojska u komandantovom dvorištu. Samo taj deo videći ove naše političare me baš onako plaši.
Daleko sam ja od Niša Smile

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7589
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Shone 89
Logicnije je imati vise baza, kampova specijalnih jedinica po teritoriji Srbije nego sve imati u jednoj , na taj nacin imaju brzinu reakcije. Ako su u jednoj Bazi, lakse se blokiraju, kontroliraju i laksa su meta.

offline
  • Pridružio: 05 Dec 2011
  • Poruke: 388

@Sima
Ok ako smo se vratili normalnoj raspravi onda da se razumemo, iskljucivo i jedini razlog ostanka Nisa kao aerodroma u okviru Vojske je 63. bataljon. U trenutku kada nam je vazduhoplovstvo totalno u rasulu slozices se (bar se nadam) da treba da kresemo nepotrebne troskove. Nama nisu potrebne 3 baze jer nemamo ni toliko teritoriju niti toliku avijaciju. U datim uslovima:
1. komanda 63. je vec u Pancevu pa se cesto ide tamo-vamo sto je trosak
2. Nis ima jako dobre sanse da privuce putnicki saobracaj
3. Imamo humanitarni centar na aerodromu i kasarna na njemu ce se koristiti za to
4. Ladjevci imaju manje sanse za avio saobracaj ali bolju infrastrukturu (vojnu) pa su pogodniji
5. Ladjevci su bolje starteski pozicionirani

Naravno ovo ne znaci da ce se 63 gasiti ili nesto slicno, uostalom ona je i sad deo Spec brigade (nije ni meni ovo omiljeno resenje ali tako je).

@ goxin
Ok ovo je tacno u principu, ali ako objektivno pogledamo nas jedino NATO moze da blokira a u tom slucaju nam broj kasarni ne znaci nista. Naravno u slucaju sukoba ljudstvo se moze bez problema dislocirati po potrebi.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2011
  • Poruke: 5389

Ne verujem da je Nis kao aerodrom u okviru vojske nekakav veliki trosak za samu vojsku, niti bi se ukidanjem tog aerodroma dobila neka velika usteda. To sto mi imamo smesnu kolicinu ispravnih letelica, je druga prica. Na koliko smo niske grane spali, i jedan aerodrom nam je velik.

U ostalom do kad ce vojska da stedi smanjujuci svoje resurse, brojno stanje.... Na kraju cemo dogurati do onoga da moze cela vojska pod jednu krusku sa sve tehnikom koja ce joj biti na raspolaganju.

offline
  • Pridružio: 08 Nov 2008
  • Poruke: 2832
  • Gde živiš: U vecnoj Srbiji

Ajde da i ja napisem nesto. Prvo ako bi vec prebacivali 63 legendarnu padobransku brigadu a sada desetkovanu i dovedenu na nivo batoljana, onda neka jedinicu presele ovde na jugu Srbije,baza Jug je kao izmisljena za ekipu iz Nisa,jedino sto hvali je aerodrom jer heliodrom ima.Medjutim kako su nasi od baze Jug napravili cirkus pa se svaka belosvetska cizma seta po bazi od te moje zelje nema nista. Dovoljno je samo reci da je 63-a na bazi Jug i momentalno bi nastao mir u kopnenoj zoni bezbednosti. Ja sam se juce setao po Kavadarcima i okolini u Makedoniji u majici sa amblemimna 63 padobranske brigade sa dvoglavim orlom na ledjima i mogu reci da u kom god kaficu da sam usao ljudi su se sklanjali po tri metara od mene

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 799 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 5 sakrivenih i 747 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., airsuba, antonije64, Apok, Ben Roj, ccoogg123, chica, debeli, deLacy, DonRumataEstorski, doom83, DPera, dragoljub11987, FileFinder, Gall, hyla, ILGromovnik, Jahorina, Krvava Devetka, kuntalo, kybonacci, laurusri, ljuba, Marko Marković, MiroslavD, Mixelotti, Mlav, nemkea71, NikolaGTR, NoOneEver Dreams, Ognjen D., operniki, RJ, rodoljub, sasa87, simazr, Sirius, Sićko, SlaKoj, slonic_tonic, Smajser, uruk, wizzardone, wolf431, YugoSlav, žeks62, 125