Republika Srpska

102

Republika Srpska

offline
 • Pridružio: 20 Avg 2005
 • Poruke: 546

Мени су код Бошњака три ствари заиста интерсантне. Прва је лажна толеранција. Из петних жила се труде да се прикажу свету како су толерантни, како их ето други убијају а они јадни мирољубиви не би ни цвет погазили. И та гостопримивост, мислим ја то поштујем, и то је добра стратегија. Али зашто онда кад ту и тамо залута неки инцидент где се Бошњаци баш и не прославе са толеранцијом креће пљувачина и негирање. Хрвати су то добро прокљувили шта је Бошњацима најбитније, па ударају контром о тероризму. Зашто наши у Србији то не раде запитај се.

Друга ствар је тај њихов измишљени језик. Да цркнеш од смеха. Сви причамо исто и разумемо се, али од тога направили 4 језика. Нека им буде.

И трећа је та њихова самоувереност у случају рата која ваљда проистиче из освете, чуј Срби из РС ће бити на удару уколико дође до одвајања ентитета. А шта ћемо са Србијом? Она треба да стоји и ћути док ви кољете Србе?

Зар стварно мислиш да ће доћи до референдума уз ризик да будемо угрожени војно и од стране запада? Неће. Није ни Додик Алија да гине за туђе интересе. До референдума ће доћи кад моћ запада ослаби, или када подршка западу целовитој БиХ опадне. А сваки дан који прође смо ближи тој ситуацији.

Никаква свемоћна Бошњачка војска ту није фактор. Већ само велике силе.

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1316
 • Gde živiš: Loznica Srbija

Evo jedne lepe vesti iz BIH. Da razbijemo negativnost.
Nadam se što boljem povezivanju i što boljoj saradnji unutar BIH ali i između BIH i Srbije na zadovoljstvo svih strana. A istoriju i razmirice ćemo upeglati već nekako, nekad. Vreme leči sve!

http://www.politika.rs/scc/clanak/423618/Dogovoren.....d-Sarajevo

offline
 • Pridružio: 01 Jun 2006
 • Poruke: 2092
 • Gde živiš: Malo tamo malo vamo

Napisano: 28 Feb 2019 23:56

yrraf ::@zgembo

Opaska za srpsku politiku na Kosovu koja ima u vidu državu i teritoriju a izgubila je iz vida narod je apsolutno tačna i ta se greška konstantno ponavlja. Ja baš u tome vidim najveću sličnost sa BIH. Još devedesetih je politička elita u BIH izgubila iz vida ogroman deo naroda BIH, koji ima svoj politički stav i spreman je da ga brani, kao što i Bošnjaci kako ti reče ne bi dali mirno danas cepanje države (i ja to potpuno razumem i smatram normalnim) nije mi jasno kako je neko sa druge strane očekivao da devedesetih pocepa Jugoslaviju ( koju su Srbi zaista doživljavali svojom i bilo nam je jako bitno da živimo u jednoj državi) pritom grubo kršeći ustav SFRJ i čuveni član 5 i da Srbi na to ostanu mirni? Ako, kako tvrdiš, političari u Sarajevu razumeju i ne zaboravljaju narod, kako očekuju da ih neko prihvati u Banjaluci ako su protiv devetog januara a u isto vreme veličaju prvi mart koji isti smatraju neposrednim uzrokom rata i direktnim atakom na sopstvenu konstitutivnost; ako na svakom ćošku generalizuju ceo narod i nazivaju pogrdnim imenima, ako veličaju i slave razne Oriće, Dudakoviće i Ganiće. To je konstantno guranje prsta u oko a ovamo pričamo o nekakvoj nameri da se država očuva integriše. Srbi nemaju problem sa Dejtonom već sa svim onim što je došlo posle i što ga je značajno izmenilo, ali mislim i da bi se i sve to prihvatilo da imamo drugačiju politiku sa druge strane. U Sarajevu, a boga mi i u Beogradu a naročito u Prištini, prvo treba potpuno počistiti celu tu političku kliku koja je i izazvala sukobe pa bi možda i bilo rešenja, ovako ja ne vidim svetlu budućnost sa ovakvim politikama i da, apsolutno mislim da je i politika naših srpskih lidera katastrofalna i to mislim mnogo gora u Beogradu nego u Banjaluci (i po pitanju RS i Kosova). Politika Banja Luke je trenutno više odgovor na jednu seriju pritisaka i poniženja kojoj je bila izložena u dugom vremenskom periodu pa se sad vraćaju stari dugovi jer su se okolnosti malo promenile.

Valjda ti je poznato da Bosna nije razbila jugoslaviju, tako da ne razumijem sto tako zasto mislis da je Bosna pocjepala jugoslaviju kad je to ucinila Slovenija i Hrvatska...znaci to ne stoji.
Drugo, ne znam je li ti poznato prva drzava koja je zanemarila ustav SFRJ je Srbija kada je autonomije ugasila, i upala u monetarni sistem SFRJ, i uvela embargo na robu iz slovenije...i jos pokoja sitnica...znaci ustav vazi za sve.
Trece, Bosna je uvjetovala ostanak ako i hrvatska ostane u SFRJ, radi hrvata koji isto tako zive u BiH i kojih je znacajan broj oni onda nebi bili mirni da je Bosna ostala u jugoslaviji, znaci ima jos naroda koji je trebalo da bude u vidu a ne potrebe samo srpskog naroda koji nipocemu nije izgubio na konstitutivnosti, zato je i islo se na samostalnost kako bi bio tampon izmedju srbije i hrvatske koje su u ratu...ali eto, tako biva kad gledas da svima ugodis, ispadne da nikom ne valjas.
Ne znam kakav je to pritisak bio na Banjaluku, sto nije bio dio ustava.
Molim te de mi objasni kako moze biti 1 Mart neposredni razlog za rat, a deveti januar nesto sasvim legalno? Znaci kada Srbi nesto proglasi to je ko sveto jevandzelje, a kad drugi slicno naprave i to poslije e onda je provokacija i uvod u rat...buraz, nema logike...a da ne pominjem razne SAO,. koje su nastajale i prije devetog januara...Bijeljina, Zvornik je napadnuta prije 1 marta, ako cemo po toj logici...znaci nije trebao prvi mart, to je ba providna prica za unutrasnju upotrebu, pa ko zeli da vjeruje u to, vjeruje.
Nasera Orica (obicnog gangstera i Milosevicevog cuvara) su sudovi pustao tri puta, jer nije bilo dokaza, tako i ganica...i ostale koji su dobro naplatili patriotizam, ali bez dokaza tesko da ce ti iko vjerovati na rijec.
Naravno da treba skinuti sve ove politicare cija valst se zasniva na nacionalistickoj demagogiji u svrhu ogromnog bogacenja..ali tesko ce se to desiti kada mi evo poslije 25 godina se vrtimo oko iste price...ali makar narod normalno funkcionise, a drugo su ova forumska prepucavanja.

Dopuna: 01 Mar 2019 0:20

@cyber warrior
Ja se jedino nadam da ces biti medju dobrovoljicma, to je najbolji nacin da se neke stvari osjete iz prve ruke....ako bog da pa dozivimo te uslove sto si postavio, prije da nece nikoga vise biti na ovim prostorima.
ostalo mi mrsko komentirati.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6357

Pri raspadu Jugoslavije velike su sanse bile da BiH pripadne Hrvatskoj. Bilo direktno, bilo posredno.Tu je jos bio I efekat muslimansko - hrvatske koalicije u samoj BiH sa ogromnim uplivom zvanicnog Zagreba. Koja je nelegalno I na silu izgurala referendum. Koji je opet uz spolja uvezenu demokratiju nepogresivo odveo zemlju u rat. Cak je I pitanje odnosa Abdica - Izetbegovica ostalo nerijeseno. Nerijesene su I koncesije date Erdoganu. Identitet muslimana u BiH je eksterni vjerovatno I mnogo vise od Srba I Hrvata. U stvari osnova identiteta je negdje u Anadoliji I Saudiji.

offline
 • yrraf  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 03 Jan 2012
 • Poruke: 1316
 • Gde živiš: Loznica Srbija

@zgembo

To što je Milošević prekršio ustav nije izgovor da to rade i drugi i to do te mere da rasture državu. Da li to znači da danas RS može da se odcepi od BIH mimo ustava ako neko u FBIH prekrši neku odredbu ustava (npr. onu o zastupljenosti svih konstitutivnih naroda u državnim organima)?
Ja ga prvi ne volim i veliki broj ljudi u Srbiji je i tada bio protiv te politike. Koliko se sećam druge republike su mu dale dozvolu da izvede saveznu vojsku na ulice Beograda protiv opozicije ne bi li ostao na vlasti a sad ga opisuju kao najvećeg neprijatelja. Ako su smatrali da Srbija krši ustav, postojali su federalni organi i ustavni sud gde su sporne odluke mogle biti osporene i nemam ništa protiv političke borbe u okviru državnih institucija.
Činjenica je da je Milošević pokrenuo bitna pitanja, ali je to uradio sa 15-20 godina zakašnjenja. Ustavno uređenje iz 1974.-e je bilo katastrofalno za celovitost i funkcionalnost SFRJ i značajno ugrozilo prava Srba i "opljačkalo" veći deo onoga što je Srbija de facto unela u zajedničku državu i dalo ga na upravljanje nekim drugim narodima. Međutim, za to glavnu krivicu snose srpski komunisti koji su ćutali kad nisu smeli da ćute, tako da smatram da je Miloševićevo ponašanje bilo neprimereno i da je morao da mnogo taktičnije pristupi otvaranju tih pitanja i da shvati da dobar deo odgovornosti za takav položaj Srbije u SFRJ snose upravo njegovi komunisti iz SR Srbije. Prosto, složićemo se, nije smeo jednostrano da vuče poteze i opet složićemo se, snosi najveći deo krivice za ono što je usledilo ali nije jedini kriv i nije on bio jedini problem i nije raspad počeo 1989.-e već mnogo, mnogo ranije zbog nečijih neostvarenih državnih kompleksa (ne mislim naravno na BIH ali mi ide na živce kada u BIH o tome ćute i upiru prstom samo u Srbiju).
Takođe ćemo se složiti da je 9. Januar vodio u rat ali je i 1. Mart i sve odluke skupštine pre 9. Januara (zbog kojih je isti i usledio) i ignorisanje ustava SFRJ i ustava SR BIH i ignorisanje činjenice da bez saglasnosti sva tri konstitutivna naroda nije moguće promeniti međunarodni pravni status BIH (ni onda ni danas jer to znači politički aparthejd jednog konstitutivnog naroda i to kod donošenja najbitnije političke odluke u državi).
Ustav SFRJ (čak i onakav iz 1974.) jasno je definisao da se republike mogu otcepiti samo ako ispune dva uslova: izgalasaju na referendumu otcepljenje (50%+1 glas ili 2/3+1 glas u slučaju BIH) i dobiju saglasnost SVIH drugih republika i pokrajina da mogu da se otcepe bez obzira koliko njih želi da se otcepi a koliko da ostane u SFRJ. Ovi uslovi nisu postavljeni slučajno. Jugoslavija nije formirana kao federacija 6 republika i prema tome nije se mogla ni raspasti automatski tako bez saglasnosti drugih jer republike nisu bile ni u kom pogledu nosioci suvereniteta države već su to bili njeni narodi. Jugoslaviju su formirali Kraljevina Srbija (koja je u svom sastavu imala celu današnju Srbiju uključujući i Banat, Bačku, Baranju, Srem i Crnu Goru koji su se prisajedinili istoj pre ulaska u Jugoslaviju (prvo SHS) kao i Makedoniju koja je već bila deo iste) i sa druge strane privremena državna tvorevina zvana Država Slovenaca, Hrvata i Srba koja je obuhvatala sve ostale teritorije potonje Jugoslavije tj. ostale oslobođene delove AU monarhije koji se nisu ujedinili sa Srbijom.
Dakle ni jedna republika nije unela svoj suverenitet u zajedničku državu u granicama koje je imala posle pa ga nije mogla ni samovoljno steći a upravo je to pokušano.
Opet naglašavam Milošević ima najveću odgovornost ali nije jedini odgovoran. Zapitaj se da li je Tuđmanu bila prihvatljiva bilo koja Jugoslavija, ili bilo koja Hrvatska koja nije etnički čista i kako se moglo doći do kompromisa sa takvima?
Što se tiče BIH, i razloga što je otišla u krvavi rat, ne slušaj mene, jer sam ja tada bio klinac, već npr. vidi šta govori veliki bošnjački nacionalista i političar Muhamed Filipović. Čovek koji je direktni učesnik svih događaja koji su prethodili ratu. Vidi šta čovek kaže, šta je nuđeno BIH i šta je BIH potpisala da prihvata i koje je ustupke Srbija bila spremna da prihvati da bi sačuvala makar krnju zajednicu i zašto ni on do dan danas ne zna ko je pritisnuo Izetbegovića da povuče potpis. Shvati da je Jugoslavija isto bila država, i da je trajala duže nego većina onih koje su od nje nastale. Da je bio veliki broj nas, naročito Srba, koji smo želeli da ona opstane i čijim raspadom je naš život drastično otežan. Meni je majka iz jedne, otac iz druge republike a živeli smo u trećoj. Jugoslavija je značila da mogu slobodno da živim i komuniciram sa svojom porodicom i rodbinom, danas to ne mogu. Samo što su, zaslepljeni nacionalizmom i glupim kompleksom da moraju da imaju svoju državu, neki to zaboravili i onda odlučili da pocepaju državu po linijama koje je iscrtala nelegalna partija bez legaliteta i legitimiteta u sred svetskog rata i koje je i sama definisala kao "administrativne" i kojima je podelila cele narode. Ne razumem zašto se stalno prećutkuje činjenica da republike nisu imale nikakav državni subjektivitet i nisu de facto postojale pre 1943.-e (kad su formirane odlukom nelegalne partije) i da i danas vuku isti od Jugoslavije i ne razumem odakle im pravo da misle da su se mogle samostalno odvojiti bez dogovora kad istu nisu nikada formirale?
Priče i pozivanja na srednjevekovne županije i kraljevine ni na koji način ne definišu državni subjektivitet istih ili ne daj bože granice već samo mogu opravdati činjenicu da se oslanjajući se na njihovu tradiciju mogu formirati nove administrativne jedinice. A opet, ako teramo mak na konac, gde su onda Travunija, Hum, Zahumlje, Dubrovačka republika? U BIH smo imali naročito komičnu situaciju u kojoj "državnost" i tradiciju Bosne tako žestoko brani islamizirani Srbijanac a srpski identitet u Bosni brani Crnogorac. Potpuno ludilo. Zato se valjda tako i završilo?

Da rezimiram svoj stav. Dakle ne bežim od krivice Srba i Srbije za raspad, sigurno da je ima, ni od naše želje za većom centralizacijom i proporcionalnom upravljanju naspram suprotnih politika nekih drugih naroda (liči dosta na situaciju u BIH danas) ali ne mogu da shvatim da neko misli da je bio apsolutno u pravu, da su u Jugoslaviji pre 1989. tekli etnički med i mleko i da su svi bili za tu državu, a onda došao neki zli čika i otvaranjem "srpskog pitanja" sve odjednom srušio. Nije bilo Maspoka, nije bilo genocida u drugom ratu, nije bilo tajnog naoružavanja Slovenaca i Hrvata, nije bilo terorističkih napada emigracije, nije bilo namernog slabljenja federacije zadržavanjem para u republikama, nije bilo administrativnog cepanja pred-jugoslovenske Srbije do te mere da je efektivno (kad oduzmeš pokrajine) srezana na ispod 50% prvobitne veličine, nije sve to učinjeno pod jednim nedemokratskim režimom u kome je glavnu reč vodio Hrvat a glavni zakonodavac bio Slovenac? I u celoj toj priči i dalje Hrvati i Slovenci se osećali ugroženo i ugnjeteno? Priče za malu decu. Sve to je neko umislio i problem je nastao tek kad je neko počeo da postavlja pitanja je li to u redu, iako slažem se, pregrubo, netaktično i na pogrešan način? Razumem sporenja oko uređenja države i rasprave ali ne razumem srljane u cepanje i to neću nikada razumeti.
Onako kako su neke republike zamislile razlaz, Srbi i Srbija nisu mogli prihvatiti bez rata i to je fakat pa da je bio na vlasti ne znam ko, a pogotovo sa netaktičnom budalom koju smo imali. Isto kao što npr. Bošnjaci ne mogu prihvatiti mirno cepanje BIH, i ja to potpuno razumem jer to cepa njihovo nacionalno tkivo i pravi dobar deo njihovih sunarodnika građanima drugog reda u novonastalim hipotetičkim državama a to naprosto nije pošteno jer su tu istu državu gradili. Ja samo ne razumem da vi sa druge strane niste imali i danas nemate to razumevanje za nas koji smo se isto tako osećali kad je rušena Jugoslavija. Ista je sudbina Srbina iz Like ili Krajine u nezavisnoj Hrvatskoj ili nezavisnoj BIH kao što bi bila Bošnjaka u nezavisnoj RS. Džaba mu sva ljudska i manjinska prava. To jednostavno nije prihvatljivo jer konstitutivni građanin ne može postati manjina odlukom drugih i to je princip.
Shvati da mrzim granicu na Drini, ne zato što imam nešto protiv Bosne i Bošnjaka već zato što me deli od mojih isto onako kao što bi ti mrzeo granicu između tebe u FBIH i nekog tvog u npr. Zvorniku kad bi je uspostavili i to nema veze sa mojim srpstvom ili tvojim bošnjaštvom to su prirodne ljudske emocije i želja da bude povezan sa svojim najbližim, naročito ako je ta veza postojala a onda je neko prekinuo zbog nekakve glupe politike.

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 909

Meni je zanimljivo kod Bošnjaka. Dođu sa istoka osvajači, prihvatiš ih kao svoje. I religiju uzmeš... Slaviš ih još min narednih 500 godina. Dođu sa zapada. Ma super. Ajde nisu im dirali vjeru, ali eto začetak nacije i šta sve ide uz to. I to od nekoga ko ima i srpske korjene. Taman se našao pravi. Preteča ovovremenih visokih predstavnika koji su isto kao najbliži prihvaćeni. Samo su nekada bila gospodska vremena, pa otvoreno spominjali aneksiju i slično. EUfemizam nije još postao moderan.
Zakače se sa Srbima bez da je prvo tuđa čizma došla, ali ih jeste malo pogurala zbog kolebanja. I postadoše oni koji su im zaista najbliži, osim po religiji, najveći agresori u istoriji ovog prostora.

Razmišljam malo tragikomično, možda baš zbog nekog istorijskog kompleksa su i očekivali agresiju. Pa kada su vidjeli da se povlači JNA, a ne napada, onda iz ljutnje i udarili na kolone. Možda da su kolone ulazile iz Srbije, znali bi kako da se ponašaju i šta da rade. Na ovo nisu navikli.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6357

Najbolje je rekao Bruno Busic, kad padne Berlinski zid, kad padnu komunisticke drzave - pobicemo se. Postoji verzija citata koja osim Srba pominje i Turke. Hrvati su uvijek imali beskompromisne mislioce spremne na rizik. Mi uvijek neke budzetlije koji seru foke o ustavima, pravima i ostalim nezivim stvarima kojima sarlatanizuju srpski narod. Cak su i udzbenici iz matematike bili jasniji kod zagrebackih u odnosu na beogradska izdanja.
Sta god da zivi u BiH jednoj Srbiji se ne isplati da je prepusti Hrvatskoj kao sto je opasno Kosovo prepusteno Albaniji. Bildujes svoje neprijatelje. Hrvati su pak borbu protiv Srba uvijek bazirali na bosanskoj krvi.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6357

danijell ::Meni je zanimljivo kod Bošnjaka. Dođu sa istoka osvajači, prihvatiš ih kao svoje. I religiju uzmeš... Slaviš ih još min narednih 500 godina. Dođu sa zapada. Ma super. Ajde nisu im dirali vjeru, ali eto zečetak nacije i šta sve ide uz to. I to od nekoga ko ima i srpske korjene. Taman se našao pravi. Preteča ovovremenih visokih predstavnika koji su isto kao najbliži prihvaćeni. Samo su nekada bila gospodska vremena, pa otvoreno spominjali aneksiju i slično. EUfemizam nije još postao moderan.
Zakače se sa Srbima bez da je prvo tuđa čizma došla, ali ih jeste malo pogurala zbog kolebanja. I postadoše oni koji su im zaista najbliži, osim po religiji, najveći agresori u istoriji ovog prostora.

Razmišljam malo tragikomično, možda baš zbog nekog istorijskog kompleksa su i očekivali agresiju. Pa kada su vidjeli da se povlači JNA, a ne napada, onda iz ljutnje i udarili na kolone. Možda da su kolone ulazile iz Srbije, znali bi kako da se ponašaju i šta da rade. Na ovo nisu navikli.


Prelaskom na islam odredjena kasta ovdasnjih ljudi postajala je dominantna na podruciju Osmanskog carstva. Ako im se ukine ta dominacija odnosno privilegije - za koji krasni si onda mijenjao vjeru i zamjerio se onima od kojih si potekao. U Anadoliju ne mozes, na Balkanu ti nema zivota. Islamiziranima/muslimanima/Bosnjacima nema zivota bez nekog spoljnjeg faktora koji treba da im uchini mjesto na Balkanu. U suprotnom osjecaju se kao zatvorski cinkaros tokom pobune. Zato im je Bosna bitna kao neki prostor koji im daje sansu da se osiguraju jer ih tamo ima dovoljno i konzistentni su. Nekom spoljnjem faktoru pak, islamizirani/muslimani/Bosnjaci valjaju u cilju krajcovanja srpskog pa i hrvatskog naroda odnosno njihovih drzava. Tako da su islamizirani/muslimani/Bosnjaci uvijek na fonu Istanbula, Becha, Berlina, danas Londona i Vasingtona. Sve lijepo pise u Travnickoj hronici. Jedino autenticno sto su uradili islamizirani/muslimani/Bosnjaci u BiH je Veliki bosanski ustanak kojim su se usprotivili reformama iz Carigrada koje su obuhvatale ukidanje zuluma nad hriscanima i davanje prava Srbiji i Grckoj. Sultan je poslao Micu Latasa koji ih je u slasti poklao.

offline
 • Pridružio: 17 Feb 2016
 • Poruke: 1035

kljift ::Pri raspadu Jugoslavije velike su sanse bile da BiH pripadne Hrvatskoj. Bilo direktno, bilo posredno.Tu je jos bio I efekat muslimansko - hrvatske koalicije u samoj BiH sa ogromnim uplivom zvanicnog Zagreba. Koja je nelegalno I na silu izgurala referendum. Koji je opet uz spolja uvezenu demokratiju nepogresivo odveo zemlju u rat. Cak je I pitanje odnosa Abdica - Izetbegovica ostalo nerijeseno. Nerijesene su I koncesije date Erdoganu. Identitet muslimana u BiH je eksterni vjerovatno I mnogo vise od Srba I Hrvata. U stvari osnova identiteta je negdje u Anadoliji I Saudiji.
Nisu bile tolike šanse da pripadne Hrvatskoj, bilo je i pregovora da BiH ostane u Jugoslaviji, bilo je različitih pregovora, a Milošević je Izetbegoviću nudio čak i mesto predsednika te Jugoslavije, pa čak i sama SR Jugoslavija je pravljena sa idejom da u nju uđu BiH kao celina i Makedonija, dakle i nakon proglašenja njihovih nezavisnosti, a da bi se mogli priključiti Srbi iz Hrvatske.

Savezništva u BiH su bila određena trenutnim interesima ili pod silom stranaca, tako da je prvobitno savezništvo vrlo brzo puklo, a kasnije je uspostavljeno tek prisilom.

offline
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 4197
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

http://www.historija.ba/d/468-skupstina-bih-donije.....osti-rbih/
15 Oktobar 1991 ....
Mozda mjesec dana ranije Franjo je naredio opste napade na sve kasarne u Hrvatskoj.... povezano ?
Mozemo se natezati datumima , ali pocetkom demokratije u BiH je pocelo nadglasavanje Srba u BiH . Sve protivno odlukama ZAVNOBIH-a .
Zato je i uslijedio 9 januar ....
Mada to je sve politicki bilo...

http://radiodonjivakuf.com.ba/sutra-u-travniku-obi.....rcegovine/
07 Februara 1992 selo Mehurici , Travnik nakon sto su predstavnici Srba nagovjestili da nece podrzati planirani referendum za odcjepljenje , odrzano je prvo zasjedanje patriotske lige sve sa vojnim starjesinama i planiranjem " odbrane BiH " bez Srba .
Uglavnom jedma od odluka je bila preuzimanje vlasti i kontrole buducih granicnih prelaza na Drini prema Srbiji, t.j tih gradova .
Visegrad , Zvornik , Bjeljina.
To je prvo otvoreno zveckanje oruzjem .
U Visegradu je Murat pokusao da napravi " sr..e" a na pokusaj Patriotske lige da preuzmu Zvornik i Bjeljinu , desili su im se Arkanovci, pa ne pije vode da su Arkanovci napali goloruk narod ....

1 mart se ne pamti po referendumu kod Srba , vec po napadu na svatove pod Srpskom zastavom koji su dosli pred Pravoslavnu crkvu u SA. Jednostavno islo se na rat ....

Nije muslimanski narod kriv , kriva je politika , anti Srpska , koja je opisana u deklaraciji 1986 SANU , koju inace Muslimanski i Hrvatski politicri optuzuju za pocetak raspada Jugoslavije...

Ima tu mnogo dubljih stvari od 1 SR i od prije jos. Uglavnom Srbi ne mogu imati drzavu kojom ce kontrolisati strateski vazan Balkan
Sve je to dovelo do strasnih zrtava nad Srbima u 20 veku , i mozda malo frustiranog odgovora naroda 90 -ih .
Mada , kako da reaguju potomci zrtava 2 SR , pa sve se to prepricavalo kako su im djedovi ubijani na kucnim pragovima ...i opet ista politika .... ?

Duboka je ta prica .... Srbi su u partizanima iznijeli teret 2 SR , pa sta se desilo sa ratnim komandantima poslije 2 SR ? Sve je to u cilju jedne politike bilo .... Vremenom su se stekli uslovi za Ustavne promjene u SFRJ ... Veciniski narod u SFRJ su bili Srbi ....
Da se vratimo na Dresden 1928 ?
"...Конгрес потврдио претходно већ установљену политику која је позивала на отцепљење „угњетених народа“ на самоопредељење и донео одлуку о стварању независних држава - Хрватске, Црне Горе, Македоније и Словеније, док би мађарски и албански народ имали право да се одвоје, јер је закључено да је њихову земљу анектирала српска буржоазија [1][2] Евентуална права српског народа на спорним територијама нису помињана, већ се српским радницима и сељацима налаже да подрже право на отцепљење "угњетених народа". Срушити империјалистичку творевину, Југославију“ - гласила је одлука Конгреса..."

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 445 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 0 sakrivenih i 437 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Arhiv, dragoljub11987, JOntra, Profica, sasa76, Srki94, vukovi, zlaya011