Vojni kamioni FAP (sve verzije)

287

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Da se malo vratimo na onog sanducara 8x8 u kadru filma `LSLG`.Mislim da tu ima novih detalja .Cak sta vise , ovaj bi mogao biti jos jedan novi u nizu vozila 8x8 . SmileFAP 2832 BS/AV

Meni se cini da on nema levu izduvnu granu ( gledano od iza ), tj nema onaj lonac i auspuh iza kabine ??? Ranije smo komentarisali i pitali se ,da li je sanducar pripadao VRS ili VJ ( tema o Orkanu ) .

Odgovor nam veoma moguce stize u dokumentarcu o snimanju samog filma .Poslusajmo sta se kaze od 8:25 a pogotovo kad se zna da je prvi dan snimanja bio 19.04. 1995g u RS .

Arrow https://www.youtube.com/watch?v=nn4MrLrOCiM

Ucesnici snimanja pominju tadasnje sankcije koje je SRJ uvela RS ( blokada na granicnim prelazima na Drini ) tako da je izgleda bilo nemoguce u tom periodu da su vojna vozila bila iz sastava VJ .Jos nesto, u kadru se vidi i MAZ-502 i pitanje je da li je taj kamion imala VRS ili/i VJ ?


MAZ 502

Ono sto je najvaznije u svemu ovom ,ako je sanducar zaista bio u VRS odakle on tamo .U tom periodu ( april-maj i dalje tokom 1995 g ) lanser Orkana i njegov prateci VPPR su jos bili u SVK i tek su avgusta`95 usli u sastav VRS .Dakle ovaj sanducar po tome ne moze biti taj VPPR , vec pravi sanducar i to izgleda u VRS .

Mi smo ovo i ranije detaljisali , na tacno 1:18 min se vidi reg. tablica na masci kamiona kao i taj detalj da on nema onaj lonac sa auspuhom iza kabine .U kadru se vide pripadnici UN koji su mogli biti u BiH a ne u SRJ tada .Da je lonac sa auspuhom lako upadljiv vidi se na ovoj slici ( skoro isti ugao gledanja ) .
Za tablicu opet i nije neki veliki problem ako sad imamo info da je tad bila ta blokada na Drini tako da je pomoc po pitanju dovozenja vojnih vozila zaista iskljucena .Koliko vidim na netu gotovo citav film se snimao na prostoru RS . Sanducar po svojoj prilici jeste bio u VRS .

Evo i potvrde za to u izjavi `Bjele` u Nedeljniku o.g.

Citat:Bjelogrlić: Pre snimanja logično je bilo da odemo na Pale. Tamo nas je primio Radovan Karadžić od koga smo tražili dozvolu za snimanje filma. Trebala nam je i vojna podrška, tačnije vojni resursi. Mislili smo da nam Vlada Republike Srpske pokrije neke troškove snimanja u Višegradu. Karadžić je rekao da što se tiče vojske to vidimo sa Ratkom Mladićem, ali da bi, ako do saradnje dođe, trebalo da na odjavnoj špici piše zahvalnost RS.

Arrow http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/dvade.....epih-sela/

Sad je glavno pitanje odakle on u VRS ??? Ako nije bio VPPR Orkana a nije mogao biti ( period pocetka snimanja april-maj `95 se poklapa sa operacijom HV `Bljesak` ,tj napad na neke delove RSK ) , VRS je izgleda imala ili onaj 2832BS/AV iz JNA( sto je bio na paradi `85g ) ili serijski VPPR Orkana na 3232 ili opet neki od serijskih sanducara 2832 a koji su radjeni u FAP nakon 1988 za potrebe JNA . Nesto od ovog bi trebalo da bude ...

Kolega `voja64` je ranije ako se dobro secam komentarisao kad smo pisali o onom `Webasto` i izduvnim granama da je kod ovih V10 motora pozeljna sto duza izduvna grana ? Da li je moguce da je tokom serijske izrade sanducara doslo do promene pa je onaj lonac sa auspuhom iza kabine izbacen ?

Mi jos nemamo sliku serijskog VPPR na 3232 sa te strane da vidimo da li je to tako .Sad kad gledam ovog sanducara pomisljam da nije FAP stvarno serijski radio sanducare za JNA ? Mi za to nemamo ni potvrdu a ni demanti .Naravno postavlja se pitanje sta je kasnije bilo sa ovim kamionom ? Da to nije mozda onaj raskupusani pored puta kod Srpca ??? A opet onaj ima dizalicu a recimo nema hidro-stope za istu sto je neko ranije uocio ...Ako je npr bio serijski VPPR na 3232 ( kao onaj u kasarni `Masline` u PDG ,isto u SMB ,sto je prodan ) onda nije on onaj kod Srpca jer onaj ima na vratima plocicu sa oznakom 2832 .

Meni se cini logicnim da je ovaj kamion mogao biti ili serijski sanducar JNA 2832 , izradjen nakon 1988 ili serijski VPPR Orkana 3232 a koji je tokom 1992 ostao na prostoru BiH tj RS i radjen za JNA nakon 1990. Predpostavka je onda da je to vozilo 92g bilo na TK/VK na vojnom poligonu FAMOS -Hrasnica,kasnije pripalo mozda sarajevsko-romanijskom ili drinskom korpusu VRS .


Jedan rezime : sva vozila Orkana bilo SVLR, bilo VPPR koji su radjeni za Irak u periodu 1988- avg. `90 su farbani u zutu boju a sva ta vozila radjena od kraja 1990 do leta 1992 su bila za JNA kao uostalom i ova neisporucena vozila zute boje i farbana su u SMB .Arrow http://www.slobodanpraljak.com/materijali/ratni%20.....h/1922.pdf

Zaista ima dosta pitanja a malo odgovora i cini se evo da mi nadjosmo jos jedan u nizu FAP- ovih vozila 8x8 Smile

ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22373

Dok smo na temi o vojnoj paradi i TT zboru imali dosta komentara kolega Gargantua je iz serijala izvukao moju sličicu i na njoj detalj o kome sam se i ja zapitao...

Odmah iza mene je posle PTS transportera FAP 2220 sa pontonom srednjakom učestvovao a na paradi je bilo ako sedobro sećam osam vozila FAP 2026 sa šest srednjaka i dva krajnja plovna članka a iza je još dva BDSa vuklo remorkere.
Iz slike se lako da zaključiti da se do sredine 1985 još dosta pontona iz kompleta PM M71 nalazilo na starijim vozilima a nedavno je neko okačio i dobar deo vozila u RR u sa ovim kamionima i pontonima.
Što sve skupa samo potvrđuje onaj moj detalj opaske da je popriličan broj FAPova 2026 bio za zamenu ovih 2220 ali ih na žalost sve nije zamenio.offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Vezano za sanducara 8x8 u filmu ....

Da li je onaj kamion u kadru filma `LSLG` iz serije 2832 ili 3232 je jedno od pitanja koje se samo po sebi namece.Detalj da iza kabine nema lonac sa auspuhom od leve izduvne grane ukazuje da bi mogao biti iz serije 3232 ( kao tegljaci i SVLR Orkana ) .

Kod 2832 znamo imamo razdvojene izduvne grane od pocetka do kraja izduvnih cevi .Leva izduvna grana zavrsava odmah iza kabine sa loncem i auspuhom dok je desna razvedena sa donje strane vozila kroz lonac ,onda razvod ka levoj strani vozila i auspuh zavrsava iznad levog tocka trece osovine . Primer je kamion koji cami pokraj puta kod Srpca u RS .

Arrow http://www.mycity-military.com/Neborbena-vozila/Vo.....l#p1841138

Sa dizalicom ,ocigledno VPPR Orkana ( zadarski-krajiski -kozaracki ) i dakle pripada seriji 2832 BS/AV ,`sanducara` kao ona dva sa parade `85.

Citat:

2 FAP2832BS/AV na vojnoj paradi ,maj 1985 g

Za razliku od serije 2832 , kod serije/ sasije vozila 3232 imamo na pocetku razdvojene izduvne grane a onda od sabirnog lonca dve grane su razvedene po istoj liniji i 2 auspuha izvedena iznad tocka trece osovine sa leve strane vozila .Kod tegljaca i ser. SVLR Orkana se to vidi

Evo i na ovoj slici ser. zutog SVLR

Arrow http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=139754_108999760_Capture2.JPG

Isto resenje je primenjeno i kod prvog vozila 8x8 serije 2632BDS/A,tj prvog ali i drugog prototipa ( predserijskog ) SVLR Orkana na 3232
Na slici koju imamo sa teme Orkan ,vidi se serijski VPPR na sasiji 3232 ,vidi se tocak trece osovine sa leve strane .Postoje li ikakve sanse da uvecanjem,osvetljenjem kontrasta ili kojom drugom forom saznamo tj uocimo da li VPPR na slici ima 2 auspuha iznad treceg tocka leve strane ?`Gargantua` je i ovog puta pomogao pa imamo isecke manjeg i veceg formata kadra sa sanducarem .

+ Kadrovi iz LSLG

E sad ,jel ima ili nema onog lonca sa auspuhom .Kamion u SMB je tamnija pozadina spram njega i on onako sivkast bi trebao lako da se uoci ali ga nema ??? Na slikama VPPR na 2832 koje imamo se bas lako uocava .

offline
 • Pridružio: 24 Sep 2013
 • Poruke: 3169

Jeste ponavljanje slika sandučara tegljača sa parade ali malo su frejmovi poboljani, ništa spektakularno no možda pomogne. Ako visak, metla.

Lonac izduva u pozadini

offline
 • zoro+ 
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 11 Feb 2006
 • Poruke: 921

voja64 ::Dok smo na temi o vojnoj paradi i TT zboru imali dosta komentara kolega Gargantua je iz serijala izvukao moju sličicu i na njoj detalj o kome sam se i ja zapitao...

Odmah iza mene je posle PTS transportera FAP 2220 sa pontonom srednjakom učestvovao a na paradi je bilo ako sedobro sećam osam vozila FAP 2026 sa šest srednjaka i dva krajnja plovna članka a iza je još dva BDSa vuklo remorkere.
Iz slike se lako da zaključiti da se do sredine 1985 još dosta pontona iz kompleta PM M71 nalazilo na starijim vozilima a nedavno je neko okačio i dobar deo vozila u RR u sa ovim kamionima i pontonima.
Što sve skupa samo potvrđuje onaj moj detalj opaske da je popriličan broj FAPova 2026 bio za zamenu ovih 2220 ali ih na žalost sve nije zamenio.

Ovi fapovi trule preko puta Smederevske celicane.. koliko sam video seckaju ih na komadice i verovatno predaju celicani

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22373

Nedavno je neko okačio sliku iz Šabačkog skladišta nedaleko od grada gde ima još jedan lep broj ovih trafika 2220 sa koih su pontoni skinuti dole a kamioni čekaju sudbinu poput tih iz Smedereva.
Čisto da dodam na onu gornju opasku sa druge teme o
http://www.mycity-military.com/Vojske-sveta-baze-i.....l#p1871288
https://www.youtube.com/watch?time_continue=1917&v=aiykDgCZigI
Kada mi je Kos poslao ovaj snimak i ja sam bio zatečen jer sam na brzinu izašao iz paradnog poretka da se prebacim na ovaj gore pominjani TT Zbor pa nisam ni gledao paradu.
Na snimku se vidi da je iz poretka ešelona inžinjerije u zadnjem trenu neko skratio ešelon i uz izbacivanje dva kopača koje sam ja spremao su izbačeni i FAP 2026 sa pontonima.
Tamo na temi o paradi je sve u tom a i drugim ešelonima detaljno pobrojao Kos pa koga interesuje može i da pogleda ovaj gornji snimak ili na temi o samoj Paradi isčita obilje detalja.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Stefan Nikolić ::Sta je ovo i da li je original, lici na busilicu ?

Foto Klemen Lunder


Ovo je valjda isti kamion iz drugih uglova

fotke sa foruma

Arrow https://www.bmwslo.com/topic/35753-stari-kamioni/page-38

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 22373

Verovatno je vojni kamion 2026 iskorišten kao platforma u druge svrhe.
Toranj za pogon žičare u šumariji pri izvlačenju drveta mi liči na prvi pogled.
Sličnih grdosija ima na Diskaveriju koi rado gledam između kuckanja po ovoj tastaturi.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

U vezi nedavno postavljenih komentara na racun ovih FAP-ovih novajlija ( 1118 posebno ) a sa FB strane koji se ticu jako losih osobina narocito te lose limarije pa i drugih detalja ,da se pita da nije mozda takav slucaj kod 2228 pa i 3240 ?

Los kvalitet izrade,losa kontrola kvaliteta i sve sto ide uz to imaju za rezultat ovo o cemu se pise .

Na temi o Orkanu na 275 str , nadjem jedan koment kolege `voja64` ,zapravo citat drugog kolege sa druge teme .


voja64 ::Sa jedne druge teme komentar o kome sam ja pisao ovde
"Kako im je onda prosao Fap 2632 i 3232 iako se znalo da vozilo ima ozbiljne nedostatke? Ili kamion nije isao u TOC ili se opet umesala politika i to sve u onoj drzavi koja je bila daleko uredjenija i ustrojenija od ove."
Sa ove teme:
http://www.mycity-military.com/Vojske-sveta-baze-i.....l#p1657683
zumzum danas napisa a zaključak je ono što i ja tvrdim da se od civilne konstrukcije sa normalnim profilom točkova zahtevalo malo više nego li se moglo postići...
Sad zašto se o tome ćutalo i ja bi voleo da znam..
Uzgred se malo stidljivo o toj trećoj osovini i lomu pisalo i na nekim drugim DOMAĆIM forumima pa i ovde na MCM u gde se javljaju bivši vojnici i starešine iz Kraljevačke Ribnice.
Tamo su znam pouzdano imali za potrebe obuke na četvoroosovincu jedan Teretni 2832...


Izgleda da kad su pitanju vozila 8x8 ovo nije nista novo ???

Ranije sam pitao cini mi se u vezi ovih novih detalja na 3240BS/AV a to su nisko postavljen filter vazduha iza kabine i jako kratka izduvna grana koja zavrsava sabirnim loncem odmah iza kabine uz jedan auspuh .Da li je to prihvatljivo i dobro za motore V10 ?

online
 • Doca  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 24 Mar 2016
 • Poruke: 547
 • Gde živiš: Pomoravlje

Ne bih rekao da 3240 ima V10. Trebalo bi da je to om 457 L6.
Fap 2832/3232 ima OM 403 koji je V10 i ima 320ks i nema verzije sa turbinom,tj jaci od toga.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 901 korisnika na forumu :: 75 registrovanih, 7 sakrivenih i 819 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Apok, aramis s, Areal84, awathorn, babaroga, Bane san, benne, bojank, bufanje, calvi, crnitrn, croato, darcaud, darkangel, DARKMEN22, Dejan84, Denaya, Dimitrise93, djordje92sm, Doca, DucicM, Duško, galijot, goxin, GreenMan, GrobarRomanticar, havoc995, ikan, ivica976, kalens021, Krusarac, Lieutenant, ljuba, Mahovljani, MarKhan, Marko Marković, MB120mm, Mercury, metemma, Milos ZA, MilosKop, mirbat, MiroslavD, Misa63, Mitraljeta, mladen.zovko, mrmr, mustangkg, nemkea71, novator, Paja Pajser, pbg12345, pein, PrintZip, Profica, renoje2, rkekoke, royst33, S2M, sakota79, slonic_tonic, Snorks, Sonyboy, sovanova95, stegonosa, suton, T-72, theNedjeljko, Vl veliki, vlad the impaler, vlvl, Wrangler, zdrebac