Vojni kamioni FAP (sve verzije)

80

Vojni kamioni FAP (sve verzije)

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24132

zumzum
Odlično pitanje
Evo o čemu je reč.
Pošto je ceo kamion izgrađen na bazi civilne verzije Mercedesovih kamiona a da bi ga Fap prilagodio i za vojne potrebe dodavanjem ratnih svetala,nastao je problem pa je za tu svrhu dodat i taj prekidač a isti je ranije postojao na seriji Fapova u svrhu prekidača pokazivača pravca(smerokazalecžmigavci).
Izmenjena je i kontakt brava pa na nekim serijama se uključenjem kontakt ključa u kontakt bravu sa okretanjem ključa u poziciju 1 se pali-propušta napon za ablender glavnih svetala (levi prekidač).Na poziciji 2 je isključivao prolazni napon i ulčkičivao napon na desni prekidač sa kojeg bi se pomeranjem ručice gore ili dole propuštao napon na ratna svetla.Ti kamioni su imali i dugme za startovanje motora .
Na nekim je kamionima ostala i originalna Mercedesova kontakt brava sa sve ključem koi otvara i vrata a pomoću tog se ključa i palilo vozilo i na njima je ta ručica dodata stim da se i na njemu pomeranjem ručice na gore isključivalo glavno svetlo a uključivalo ratno svetlo..Taj je prekidač silom ušao u igru jer je Fap imao tih prekidača na veliki zalihama a trebalo je rešiti problem isključivanja glavnih svetala i uključiti pomoćna-ratna svetla...Inače ako se sećam taj je prekidač proizvodio Saturnus...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1230
 • Gde živiš: Srbija

Hvala na odgovoru, ako moze jedno malo pojasnjenje. Da li to znaci da ne postoje poziciona svetla ako je polozaj 1 BOSCH kljuca bila obicna svetla, 2. ratna svetla. Posto je na civilnom FAP-u sa BOSCH bravom polozaj 1 poziciono svetlo, a 2 kratko svetlo, kontakt se daje naravno ,,potapanjem" kljuca.
Jednom sam okrenuo jedan krug vojnim 2226,ali se ne secam koji je tip kontakt brave (cini mi se klasicna) i kontakt se davao na neko malo crno dugmence pored dugmeta za paljenje.offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24132

Sve je normalno na položaju 1 kao i na civilnim kamionima a na položaju 2. se ukida napon na ulaz od dela br.1 i to samo deo za osvetljavanje (kratka-duga svetla i pozicija).
PS.
Kod ratnih svetala je na prethodnim serijama Fapova bilo drugačije rešenje i to;
Postojala su dva kontakt ključa i to jedan glavni sa dužim kontakt ključem na kome su se osim davanja kontakta uključivala i svetla na 1.je bila samo pozicija a na 2.kratko svetlo dok je na 3.bilo dugo a na drugoj su se kontakt bravi sa kraćim ključem uključivala ratna svetla i to tako da se na 1.prvo isključivao prolaz za onaj glavni i gasila sva svetla pa bi se 2 palila sva ratna svetla a tu nema posebno pozicije ni kratkih ni dugih svetala već samo ta ratna svetla koja su i za vožnju a i za obeležavanje od nazad...
Na novoizgrađenim vozilima na civilnoj bazi je dodata ta druga kontakt brava sa ovom istom funkcijom..

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1230
 • Gde živiš: Srbija

Hvala na odgovoru Vojo Ziveli

offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

Desna ručica je bila od proizvodjača "Zrak" Sarajevo, ubačena da bi se mogla koristiti zajednička žarulja/sijalica u stražnjim svjetlima, i za funkciju stop-svjetla i žmigavaca, što preko originalne Mercedesove ručice nije moguće postići.U desnu bravu (22) stavlja se obični boš-ključ, i njegovim potapanjem daje se kontakt za osnovne funkcije signalizacije, i pali se kontrolna sijalica punjenja akumulatora.
Pritiskom na taster (23) uključuje se elektromagnetska sklopka koja stavlja sve potrošače pod napon. Pale se sve kontrolne žaruljice. U ovom položaju moguće je tasterom (21) uključiti grijače usisnog zraka, ili direktno pritiskom na taster (24) startati motor.

Kad je boš-ključ u desnoj bravi (22) u položaju 0, moguće je okrenuti ključ u lijevoj bravi (20) u položaj 1, (normalna poziciona svjetla i gabaritna), i u položaj 2, čime se pale oborena svjetla u farovima, odnosno duga svjetla, ovisno o položaju lijeve kombinirane ručice, kao na svakom Mercedesu.

Kad se boš-ključ u desnoj bravi (22) okrene u položaj 1, lijeva brava (20) stavlja se izvan funkcije, i pale se zamračena svjetla. U položaju 2 pali se zamračeni (ratni) far s pola snage, a u položaju 3 punom snagom.

Ovo su ključevi FAP-a:Prvi i treći slijeva su ključevi lijeve brave-prekidača svjetla (20), drugi je standardni boš-ključ za kontakt bravu (22), preostalo su ključevi tahografa (1 i 2) za dva, odnosno za jednog vozača.

Dodatno, pritiskom na prekidač 28 (IC rasvjeta), isključuje se sva rasvjeta, čak i na instrument-ploči, svjetlo u kabini i sirena. Moguće je koristiti samo glavne farove s IC-filterima.

offline
 • Pridružio: 26 Avg 2012
 • Poruke: 1230
 • Gde živiš: Srbija

Detaljan opis, nema sta Shocked , imao sam osecaj da sedim u kabini Fapa. Very Happy Nista bez slike.

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1843

Aj malo pojasni ovo oko IC farova i ratnih svetala. Sta mu dodje jedno a sta drugo. ??


jedan offtopic, nista od finaca izgleda http://www.priboj033.com/molimo-boga-da-neko-uzme-fap/

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24132

Kod većine tipo VOJNIH kamiona je sa prednje strane dodat i ovaj univerzalni deo na kraju branika poput ovog na slici Fapa 18ke vučnog voza.


ili na ovoj 13ki.

Gore je deo koi je služio kao pokazivač pravca ili smerkazalec-žmigavec kaj ne a u sredini je ispod filter stakla sijalica isijavala samo manji spektar belog svetla koi je taman toliko jak da se sa njim moglo voziti a da se ne zagubiš izvan puta.Taj filter su nazivali i IC jer sprečava isijavanje IC spektra koi je naravno demaskirajući znak u ratu.
Na samom je dnu takođe sijalica sa filterom Ic spektra i po potrebi bi se palilo ili srednje svetlo kao tzv zamena za dgo svetlo ili samo ono donje kao zamena za kratko svetlo.
Ta svetla je neko označio i kao ratna svetla smanjene i pune snage.
Da ne ostanem nedorečen i da se ne brka pojam IC far postoji na drugim sredstvima a ne i na kamionima mada se može ugraditi.Evo isečka sa(http://oklop2.tripod.com/bvp80.htm- U slucaju tamne noci moze se koristiti IC far komandira za "osvetljavanje" ciljeva, mada je ovo aktivna mera i demaskira vozilo.Osim Ice aktivnih farova koriste se i pasivna ICsredstva za detekciju IC svetlosti a o tome na istom mestu stoji: Za osmatranje nocu koristi se IC periskop TKN-1, kojim se moze osmatrati do daljina od 250-400m.)Ja više o ovome ko čola ništa nebi dodavo.

Od zada se na većini vojnih kamiona nije nalazilo klasično univerzalno štop svetlo već ovo kao na slici od 13ke

Na ovom je svetlu dole štop svetlo i na drugom vlaknu sijalice pozicija jednovremeno .
U sredini je to zadnje ratno svetlo malog inteziteta koje je obeležavalo vozilo da ga sledeće u koloni ne naleti i bele je boje a na gornjem je delu takođe crveno žmigavac.
Nadam se da sam dobro upamtio redosled i da nisam ništa permutovao...Mnoga vojna vozila su bila po ovom pitanju nedorađena i nisu imala ovakva ratna svetla poput Pizgauera ili ovog fapa sa koim sam se ja godinama družio na terenima u izgradnji putne i druge infrastrukture.

offline
 • Shtex  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Sep 2018
 • Poruke: 1843

Evo nesto svetlima na 1118


Сл. 143 – Предња светла аутомобила, општи изглед
1 – главно светло; 2 – маскирно (ратно светло); 3 – маскирна (ратна) позициона светла


(2) МАСКИРНО (РАТНО) СВЕТЛО

411. Маскирно (ратно) светло (2) учвршћено је на левој страни браника испод главног левог светла, (сл. 143). Пошто је светло замрачено и баца узан светлосни сноп испод сенила, користи се само у маскирним условима експлоатације возила.
Маскирно (ратно) светло (сл. 146) има исте основне делове као и остала светла, а од њих се разликује по сенилу и маски. Да би се активирало маскирно светло неопходно је активирати прекидач на инструмент табли који служи за пребацивање светлосне опреме из цивилног у ратни режим и обрнуто. Када се прекидач стави у ратни режим, укључење маскирног светла се врши преко истог прекидача преко кога се врши укључење главних светала. Када се маскирно светло укључи, преко прекидача на стубу управљача помоћу кога се пребацује главно светло са дугог на оборено и обрнуто, сада је могуће подесити замрачено светло да светли јачим или слабијим интензитетом.
412. Подешавање маскирног светла врши се на тај начин, што се светло постави тако да сенило буде у хоризонталном положају и усмерено напред у правцу осе аутомобила. Када се то постигне, у том положају чврсто затегнути навртку за учвршћивање.
413. Маскирна позициона светла (3) смештена су на доњу страну предњег браника, испод главних фарова (сл. 143). Активирање се врши редоследом као и за маскирно (ратно) светло.
Замена сијалица маскирних позиционих светала се врши одвијањем четири вијка са предње стране и скидањем предњег поклопца, чиме се остварује приступ сијалицама.

offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

Napisano: 06 Avg 2014 9:15

http://www.mycity-military.com/imgs2/55247_66813756_bdfac%20009.jpg
http://www.mycity-military.com/imgs2/55247_141051270_bdfac%20011.jpg

Dopuna: 06 Avg 2014 9:42

Ratna ili zamračena ili maskirna svjetla ovisno kako ih tko zove.
Dakle, analogno sa slikom koju je Stefan postavio,
1 - glavni farovi
2 - "ratni far" (zamračeni, maskirni...)
3 - zamračena (maskirna) poziciona svjetla

IC-filteri postavljaju se preko glavnih farova. Nisam ih nikad vidio uživo.
Kod Fapa 2026, u režimu normalne rasvjete radi i veeliki žmigavac bočno na kabini.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 645 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 609 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., doklevise, dragon986, Drug pukovnik, Dzoni90, francis begbie, gile58, Kaplar2, krlebgd77, kuntalo, Lieutenant, liman, ljuba, Marko Marković, mercedesamg, MIg, Mirage 2000N, Misirac, mocnijogurt, moldway, neutr-al, Panonsky, pavle_pzs, pein, Recce, royst33, S2M, sabros, Smiljke, VJ, Vlad000