Tenkovi T-54 i T-55

126

Tenkovi T-54 i T-55

offline
 • Pridružio: 15 Jan 2017
 • Poruke: 10

- Pozdrav svima prije svega, već duže vremena pratim temu o T-55 tenkovima na ovom forumu, i kada se pokrenula priča o njihovom vraćanju nisam mogao da oćutim.
-T-55 se pokazao kao pouzdan tenk, na svakom ratištu gdje je dejstvovao, u Siriji se ovaj tenk itekako koristi i itekako je od koristi nije odbačen nego aktivno služi na prvoj liniji. Ovdje se spominje kako je zastario, prevaziđen, kako je sanduk za tenkiste ta ista T-55 se našla na udaru čim je petooktobarska hobotnica uzjahala Srbiju i naređeno je da se ovo vozilo ukloni a srbima proda priča kako je besperspektivno a zna se da se za dobrim konjem uvijek dizala prašina.
- Slažem se nije više sposoban za dejstvovanje protiv drugih tenkova, ali itekako je još uvijek dobar protiv pješadije, transportera, bunkera, utvrđenih zgrada U BITI SKORO SVEGA ŠTO ĆE SRPSKA VOJSKA U REALNOSTI MORATI SAVLADAVATI U NEKOM BUDUĆEM RATU. Ko misli da vozilo opremljeno topom od 100 milimetara, i jednim lakim i jednim teškim mitraljezom je beskorisno taj je ili budala ili plaćeno laprdalo.
- T-55- ici je potrebna minimalna modernizacija, ako ništa poboljšanje za dejstvo u noćnim uslovima. Treba iz izvući iz koncervacije, srediti, skupiti novu posadu i dobro obučiti a ovom tenku namjeniti DRUGAČIJU ULOGU od one kakvu je imao kada je povučen, dakle da bude za sve osim za borbu protiv drugih tenkova, Srbija bi vraćanjem barem 100 ovih tenkova višestruko pojačala vatrenu moć koja je u ovim složenim političkim vremenima itekako potrebna i osjeća se u cijelom svijetu.
- Mislim da je bacanje para prenamjena T-55 u nešto drugo kao teški oklopni transporter ili slično, jedino mi je konverzija u nošača Neve privlačna.

- Sve u svemu, ovo vozilo služi u svim državama gdje nema kolonijalne "vlasti" i vidimo da dokazuje da je oruđe koje itekako može biti i danas od koristi, a koristiti će se i narednih 30-40 godina sigurno na raznim borbenim poljima, lako za održavanje, jeftin, lak za upravljanje u ratovima koji se inače protežu na par godina upravo te karakteristike i danas kao i sutra igrat će ključnu ulogu.

- Naš neprijatelj nije Francuska, Kina, Brazil itd kojima ovakav tenk ne predstavlja problem, naši neprijatelji su države ili terorističke grupacije iz komšiluka kojima ovakvo vozilo uz manju modernizaciju, obučenu posadu i uz saradnju sa ostalim rodovima vojske IETAKAKO može da predstavlja OGROMNU glavobolju a mnogim našim momcima šansu da u budućnosti kući vrate glavu na ramenima.

- Veliki pozdrav svim forumašima i sretna nova godina. Svako dobro.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Miodrag
 • Pridružio: 12 Nov 2016
 • Poruke: 387

^
Objasnio stvarioffline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 15 Jan 2017 23:11

Victoria po čijim to taktičkim pravilima tenk ide ispred pešadije i krči njoj puta ako je reč o proboju organizovane odbrane. Pri proboju organizovane odbrane pešadije uvek ide ispred ili uz tenkove a nikako pozadi. Naravno najpre ide artiljerijski vatreni val. Čak i tenk T-55 nije teško zaštiti spreda od RB - problem je s boka ali ne samo kod T-55. Da bi se zaštitio bok tenka pešadije ide ispred ili u liniji tenkova. Pri proboju organizovane odbrane tenkovi faktički i imaju ulogu samohodnih topova a tek pri eksploataciji proboja imaju ulogu koja se obično pripisuje tenkovima. Problem je što u gusto urbanizovanim sredinama kao što je danas slučaj u Evropi vrlo je teško izvesti klasičbu eksploataciju proboja tj primeniti nemački Blic krig.
Pogledajte kako su Rusi upotrebljavali tenkove u Ukrajini - uvek u tesnoj saradnji sa pešadijom.
Što se tiče Kosova i Metohije na sajtu srpski oklop su dati skoro svi slučajevi kada je došlo do proboja oklopa i stradanja posade. Ali ima daleko, daleko više slučajeva kada nije došlo do proboja ili je došlo do proboja a da niko nije stradao. Od ukupno 6 "uništenih" tenkova na KiM od strane Šiptara ni jedan nije stvarno bio uništen. Čak kod 5 su oštećenja bila minimalna ali nije bilo moguće evakuisatih na remont u 14. oktobar pa su odpisani. Samo jedan je bio na granici odpisivanja premda je i on moga da se remontuje. Na KiM je poginulo maksimalno desetak tenkista što je s obzirom na broj angažovanih zaista minimalna cifra. Broj poginulih tenkista i u ratovima u Hrvatskoj i BiH je bio vrlo mali a gotovo zanemarljiv ako odbacimo gubitke stradalih na minama.
Van Vukovara broj stradalih tenkista JNA od hrvatskih RB je zaista apsolutno zanemarljiv a koliko znam isto je bilo i na drugoj strani.

Dopuna: 15 Jan 2017 23:19

Top 100 mm D10T sa savremenom potkalibarnom municijom može da probije oklop bilo kog savremenog tenka na daljinama efikasnog dometa (za Evropu je to do 2500 m) osim u prednjem uglu od 60 stepeni (tj 30 stepeni levo i desno od uzdužne ose). Direktan pogodak tog zrna u čelo kupole savremenih tenkova ne može da probije njihov oklop ali sasvim sigurno taj tenk trenutno izbacuje iz stroja - naravno pod uslovom da nije došlo do rikošeta. Dakle - bilo koji savremeni tenk koji pretrpi direktan pogodak savremenog potkalibarnog zrna 100 mm u čelo kupole ne može da nastavi dalju borbu bez obzira što čeoni oklop neće biti probijen.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

Kada kažeš "organizovanu odbranu" pretpostavljam da misliš na dobro utvrđene položaje jer je svaka odbrana organizovana . . . bolje ili lošije ? Istina je da na dobro utvrđene položaja prvo ide art.priprema pa onda "talas" ali ne možeš kod svakog napada( pa i onog koji izvodi četa- bataljon) koristiti toliku artiljeriju.Mislio sam na slučajeve koji su bili najčešći 90-ih(ne govorim o Kosmetu jer tamo nisam bio pa ne znam) a to je ulazak u međuprostor gde je sa druge strane poneki bunker od zemlje i trupaca i nn broj neprijatelja-najčešće nevelik.
-Čim su nabavili koliko-toliko protivoklopa . . . takvi pokušaji sa T-55 i M-60 su završavani onako kako si mogao videti kod Doboja donedavno.Nakon toga su zaista korišteni kao samohodni topovi,uglavnom.Meni je T-55 drag jer je izlazio bez problema na planinu i njega sam najčešće viđao ali čim mene teraju ispred njega . . . šta će mi ? Milija mi je onda Praga nego stari T-55 koji jednom opali pa onda čekaš.
-Nisam video da kod Engleza ide pešadija ispred Čelendžera pa i kod Amera ispred Abramsa osim po gradovima.Čelendžer i Vorior su se probili do Basre 2003-e i tek tamo zastali !!!
Ne verujem da i Rusi prave novi T-90 da bi trčali ispred njega !
-T-55 je "evergreen" sredstvo ali bez duboke modernizacije(povećanje čeone pa i bočne zaštite,nova municija,nove NS) on je dobar onima koji nemaju bolje.Ovakav kakvog smo ga mi ostavili do zadnjeg dana . . . prevaziđen odavno.Znači . . ili duboka modernizacija ili prenamena (odnosno rezerva)
P.S.
Njega sa prednje strane buši i obična Zolja a nama su još 86-e rekli da će u slučaju rata svaki pešadinac dobiti po jednu.To se naravno nije dogodilo(niti sam ja bio pešadinac) ali kakve su njegove šanse protiv odeljenja ili voda pešadinaca sa Zoljama ?
P.P.S.
Da ne bude zabune . . . ko nema bolje poslužiće ga i T-55 zbog robustnosti i pouzdanosti.Ali . . . koji bi to tenkista izabrao T-55 umesto M-84,T-90,Čelendžera pa i razvikanog Abramsa ?

offline
 • Pridružio: 22 Mar 2014
 • Poruke: 3095
 • Gde živiš: Bog će suditi mojim neprijateljima,mi samo ugovaramo sastanak.

Jel treba da izbacima m-84 i t72 da bi ubacili t55?
Druga stvar kukali ste što rusi šalju t72b3 zato što je m84 "bolji",kad ste čuli da se radi o t72s onda što nije b3...
Mani te se t55 oni su svi ispravni i to je sasvim dosta... znam da su vam dragi i da su uvek bili tu kad zatreba,ali je realno da m84 i t72 služe aktivno zato što su nekoliko puta bolji i perspektivniji tenkovi...
To što su neke članice NATO-a modernizovale svoje t55 na nagovor SAD,Nemačke.. to je da bi oni zapostavili svoje t72 i m84 i tako brže ostali bez pouzdanih tenkova i tako prešli na zapadne... evo vidite primer Slovenije ona je posle 10ak godina izbacila modernizovani t55 iz upotrebe i prodaje ih za neke smešne pare..

offline
 • Pridružio: 28 Dec 2016
 • Poruke: 913

Ni ja se ne bih odricao snage 100mm. Prosto - metak 100mm moze mnogo vise nego bilo koji 30-40mm. Na primer, jedan metak moze da unisti buker, srusi kucu, zgradu.

Komercijalno gledano (cost-benefit analiza), u T-55 nije isplativo ulagati, jer je mnogo bolje doplatiti 100.000 USD, kupiti T-72 i onda njega modernizovati. T-72 pruza mnogo vise.

Opet, ko nema para i kome treba force-multiplier, remont+nova DNNS+APS mi se cini kao optimum ulaganja. Cene APS su u padu - prve verzije kostale su oko 300.000 USD (Trophy/Arena), u poslednje vreme su se pojavili jeftiniji igraci i cena bi trebala da krene ka 100.000 USD/kom.
Potencijalni protivnici srpskih T-55/T-72/M-84 bi u novom sukobu raspolagali uglavnom kalibrima do 14,5mm i POVR (primer Sirije). Standardni oklop bi trebao da obezbedi zastitu zrna do 14,5mm, a dodatni APS od POVR/RRB.

Problem srpskih T-55 je municija, koje bas i nema nema, tj. morala bi da bude kupljena, ali i vremena - T-55 se ne moze remontovati za nedelju dana.

offline
 • Pridružio: 19 Jan 2012
 • Poruke: 2016

A metak 125mm može još više.
-Ne znam da li još neko planira modernizaciju T-55 ? Vidim da mnogi nude projekte ali nisam primetio da poslednjih godina ima mušterija ?!

offline
 • Pridružio: 28 Dec 2016
 • Poruke: 913

Mislim da je Vijetnam usao u proces modernizacije 310 tenkova T-54/55. Projekat je poceo 2012-e.
Moguce je da je nesto radila i Angola, Banglades (dobio laserski daljinomer).
Uglavnom zaziru od velikih investicija u T-55.

Ovo je najnovija sirijska ratna modernizacija:
- ubacen je laserski daljinomer dometa 4km,
- promenjen sistem za upravljanje vatrom,
- stavljen je novi meteo-senzor (barometar, higrometar, termometar),
- modifikovan je periskop.


offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15464
 • Gde živiš: Lublana

@Military 1991
NATO municija API od 30 mm probija 100 mm RHA. Za američku API municiju sa projektilima izrađenih od DU ispaljenu iz topova na A-10 kažu da probija čak 200 mm RHA na daljini od 500 m (dal to drži vodu neznam). Ruski T-55 ima oklop od 39-203 mm. Jugo T-55 od 45-120 mm.

Opsežnija modernizacija T-55 sa učinkovitim dodanim oklopom bila bi previše skupa jer bi zbog težine bilo potrebno menjati još i motor, transmisiju, vešanje i gusenice. To znamo iz slovenskog primera.

Modernizacija T-55 nema smisla i zbog toga jer dobiješ za pare modernizacije tenk T-72B mnogo bolji po svim parametrima od moderniziranog T-55.

T-55 je ograničeno upotrebljiv! I to još samo u okršajima sa lakim oklopom ili pešadijom a da se vodi računa da nebude u zoni efektivnog dometa neprijateljskih PORS.

offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 11833

Napisano: 16 Jan 2017 4:23

30mm ne probija tu debljinu oklopa ni u ludilu.
Spreda je T-55 imun na svu 30mm municiju, kao i na 40mm osim po oslabljenim zonama (oko spregnutog mitraljeza, teleskopske nisanske sprave, periskopa vozaca itd).
40mm potkalibarna busi oko 150mm@1000m. 30mm potkalibarna 70-90 @500m. Prvi top koji je mogao probiti T-55 spreda je bio izraelski 60mm ciji je potkalibarni projektil mogao probiti oko 200mm oklopa @ 1000m.

Dopuna: 16 Jan 2017 4:25

lukacbeli ::...
Ovo je najnovija sirijska ratna modernizacija:
- ubacen je laserski daljinomer dometa 4km,
- promenjen sistem za upravljanje vatrom,
- stavljen je novi meteo-senzor (barometar, higrometar, termometar),
- modifikovan je periskop.

1. Nije ratna, ti tenkovi su u naoruzanju od pocetka 1990ih.
2. Nije bas sirijska jer se bazira na severnokorejskom laserskom daljinomeru i kineskom "SUV-u" (ako se isti moze tako nazvati jer se svi podaci osim daljine unose rucno i racuna samo balisticku soluciju za dato rastojanje.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 37 registrovanih, 5 sakrivenih i 740 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksSE, alkatraz080, amaterSRB, Apok, aramis s, bata melenčan, bieffe, chester_perry, darkangel, DeerHunter, Drug pukovnik, FOX, havoc995, hyla, i.gvozdenovic, ibssa, kNikS, Krusarac, kuntalo, mendril, Mlav, moldway, ninareflex, Parker2, powSrb, Recce, rodoljub, S-lash, suton, Vladko, vlribar 2, vlvl, W123, Warhawk, yufighter, zveki63