Oduvek ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

1114

Oduvek ste hteli da znate, a niste imali koga da pitate

offline
  • weez  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 23 Apr 2011
  • Poruke: 1518
  • Gde živiš: Planet Earth

...nije nitko pitao ,ali će sigurno mnoge zanimati Cool

Svi narodi i vojske imali su pogrdne nazive za ostale sudionike Prvog, a kasnije i Drugog svjetskog rata. Sudionici su bili uglavnom isti, pa su se i nazivi ponovili. Čak su i narodi na istoj političkoj strani imali pogrdne nazive za svoje saveznike.



Tako su Britanci, primjerice, svoje saveznike Amerikance nazivali Yanks. Taj je naziv zabilježen još u doba naseljavanja Sjeverne Amerike, kad su Britanci pogrdno nazivali nizozemske koloniste Janke prema nadimku od nizozemskog imena Jan. Kao što ime Mujo u Hrvatskoj predstavlja Bosance, tako je Janke predstavljao Nizozemce. Nakon nekog vremena, a pogotovo nakon Američkog građanskog rata, Britanci su sve stanovnike SAD-a počeli tako nazivati. Način pisanja se s vremenom mijenjao i nastala je riječ Yanks.

I Britanci su zaradili svoj pogrdni naziv. To je bio Limeys i odnosi se na – limunadu. Naime, krajem 18. stoljeća škotski liječnik James Lind proveo je prvo kliničko istraživanje na svijetu kako bi poboljšao uvjete života na brodovima. Mornari su često obolijevali od skorbuta, odnosno nedostatka vitamina C, zbog loše prehrane tijekom dugih putovanja. Osim depresije i nedostatka energije skorbut uzrokuje stvaranje otvorenih rana i ispadanje zubi te u težim slučajevima smrt. James Lind prvi je uvidio kako citrusi mogu smanjiti pojavu skorbuta. Stoga su Britanci uveli limunadu kao obvezni napitak za svoje mornare. Tako su mnogi narodi počeli nazivati Britance Limeys.


Nijemci su također dobili nekoliko nadimaka od svojih neprijatelja: Fritz, Jerries i Krauts. Britanci su ih uglavnom nazivali Fritz, što je skraćeno od Friedrich i jedno je od vrlo čestih njemačkih muških imena. Bilo je popularno i u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Mnogo popularniji pogrdni naziv u Drugom svjetskom ratu bio je Krauts. Naime, Sauerkraut je kiseli kupus i jedno od najpoznatijih njemačkih jela. Kiseljenje povrća bio je čest postupak konzerviranja hrane prije moderne tehnologije. Čitave zime narodi srednje Europe jeli su kiseli kupus. Amerikanci su se uvjerili u njemačke prehrambene navike tek tad, ali Jules Verne u djelu Petsto Beguminih milijuna iz 1879. opisuje zlog njemačkog industrijalca Schultzea kako pohlepno jede kiseli kupus.


Naziv Jerry za Nijemca pojavio se još u Prvom svjetskom ratu i ima možda najneobičnije podrijetlo, a postao je vrlo popularan među britanskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu. Nijemci su 1916. počeli proizvoditi čelične kacige koje su Britance svojim oblikom podsjećale na noćne posude, a njih su Britanci nazivali jeroboam. Tako je nastao još jedan popularan pogrdni naziv – Jerry.

Francuze su, pak, nazvali po životinji koja je obitavala u regiji La Grenouillère, blizu Pariza. U močvarnim nizinskim područjima obitavale su brojne žabe. Francuzi su postali poznati kao Frogs, odnosno Žabari. Poznate francuske novine Le Figaro ovako su objasnile poveznicu između žaba i Francuza. U 18. stoljeću u regiji La Grenouillère radilo je mnogo žena koje su prale odjeću za bogataše. Ljude iz okolice Pariza, neuke seljake i naivne dobričine, plemstvo je nazivalo Žabarima, a uskoro se naziv odnosio na sve Parižane budući da su tijekom Francuske revolucije niži slojevi društva došli na vlast. Nakon što je plemstvo pobjeglo u Englesku, proširilo je naziv Žabari. Revolucija je završila, ali je naziv ostao.





Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
  • Pridružio: 17 Maj 2006
  • Poruke: 25611
  • Gde živiš: I ja se pitam...

На теми ''СССР против сила Осовине'' имаш и руске називе за Немце...Wink

online
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35511
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Nisam znao gde ovo da stavim, ali biće korisno i ovde - ameri su krajem 50-tih posadama USAF uzimali otiske stopala jer imaju više šanse "da prežive" nesreću pošto su navodno zaštićena u pilotskim čizmama

Citat:In 1959, the US Air Force began experimenting with keeping footprints of it’s air crews to better help identify remains in case of accidents. Feet tending to have a higher chance of remaining intact due to the bulky boots worn by them.
Source: LIFE Jan. 12, 1959





offline
  • povjesničar, pedagog
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 2269
  • Gde živiš: Rijeka

Pošto su švabe imali SS oklopne divizije, pješačke, brdske, lovačke, einsatzgruppen, policijske itd, da li su imali koju SS grupu, jato, eskadrilu da li je KG200 bila pod SS-om

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Jedno pitanje, a tiče se ove naše tehnike koja je stigla a koja je ako se ne varam stigla železnicom.
Posto ova vojska verovatno nema ali jel u JNA postojala neka ranžirna stanica ili generalno stanica u sklopu neke kasarne ili baze kako bi neke ovakve kompozocije bile sklonjene od očiju javnosti.
Znam u danasnjem vremenu satelita i ostalih špijunskih sredstava nema mnogo efekta ali tada je bilo drukčije vreme.
Za SAD sam istrazio postoje koloseci koji vode direktno u baze i skladista, kod Rusa isto, a kakva je situacija kod nas bila.

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25468

Kasarna Stevica jovanović u Pančevu je pored pruge i na stotinak metara od nje je rampa za utovar istovar.
No poenta je ta da je u toj kasarni do raspada SFRJ u toj kasarni kao zasebna jedinica radio i centar za prijem strane tehnike a ista je većinom stizala železnicom.
U toku istovara te tehnike sam i sam učestvovao više puta i nikada ništa nije skrivano.
Takođe sam učestvovao u bezbroj utovara/istovara svega i svačega na železnicu pa samim tim i izlazio na mnoge železničke stanice pa ni tu nije bilo nikakvih skrivenih rampi i sl..
Posebno mi je ostala u sećanju stanica u Makišu gde smo mogli jednovremeno da natovarimo bezmalo celu kompoziciju pošto je sama rampa duga poprilično a isto smo se patili i na rampama koje su dužine koliko za jedan vagon pa se sve prebacivalo sa vagona na vagon i na utovaru a i na istovaru a tu se gubi i vremena a i živaca .O tem kako se prelazi sa vagona na vagon i kako se pojedini tipovi vagona morali aranžirati da se preko onih sa manjom nosivošću ne prebacuju tereti većih .Takođe je isolidan utisak pregled provera kompozicije nakon utovara i to prvo na pravilnost u zatezanju a potom i vozanje na šablon za minimalni poprečni presek tunela na pravcu gde se kompozicija upućuje.
No za ovu materiju je naš Jester daleko kompetentniji jer radi u toj branši a ja sam samo dvadesetak godina imao muku da se na početku i na kraju sezone švrćkam kao i na razna gađanja ,opite sredstava i sl železnicom..

online
  • Pridružio: 21 Maj 2008
  • Poruke: 14764

Укрцне рампе су биле релативно ретке и на пругама које су биле од великог значаја (барем у Србији).
Доста их је било и кратко, па је композиција морала да се истовара по деловима.

online
  • RJ 
  • SuperModerator
  • Gavrilo Milentijević
  • Komandir stanice milicije Gornje Polje
  • Pridružio: 12 Feb 2005
  • Poruke: 35511
  • Gde živiš: ovalni kabinet

Pričao mi komšija koji je već 20 i kusur godina u penziji da je on nekad u kas.S.Jovanović primao ruske T-55 negde 70-tih godina.Dođe kompletna kompozicija sa 20-30 tenkova, istovara se na navoz a posle toga kreće prijem svakog tenka pojedinačno po TK.
Sad ne znam da li je tu bio "distributivni" centar za oklopnu tehniku za celu SFRJ ili samo za tadašnju vojnu oblast, pretpostavljam da je svaka VO imala svoj centar za prijem.
Znam da sam imao prilike da vidim sanduke npr.sitema Fagot i Strela-1 na kojim je pisao isporučilac iz SSSR-a a da je prijem žel.stanica Subotica.Verovatno je tu "carinjena" odnosno kontrolisana roba jer je tu bio železnički ulaz u SFRJ i prvi prijemni centar sa vojnom kontrolom kvaliteta.

offline
  • voja64  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 10 Okt 2012
  • Poruke: 25468

U Pančevački CENTAR za prijem STRANE tehnike je stizalo sve NOVO nabavljeno a potom su se tu za ona sredstva za koja se po prvi put pojavljuju u JNA izvodila obuka za inicijalni broj starešina koje će prve zadužiti ta sredstva za CELU SFRJ.Paralelno su iz VTI i TOC za ta sredstva u toku te inicijalne obuke izrađivali onu osnovnu tehničku dokumentaciju u obliku skripti ,da bi potom pre uvođenja/uvoza naredne ture neki broj sredstava išao u TOC-u Nikince za KoV na testiranje a resto u školske centre i velike jedinice nosioce pristiglih ssredstava.
Tako sam ja recimo tu bio da preuzmem neka od tek pristiglih sredstava koja još nisu postojala u JNA pa da samo na brzaka pobrojim jesen 1983 pristigao snegočistač ROLBA R-400(prva javna upotreba im je bila na čišćenju snega po Jahorini a mi sa prvog kursa smo radili na njuma do 8/9 Februara 1984),jesen 1984 ili proleće 1985 je stigao set od dve dizel makare iz DELMAGa manja DM-500 i golema DM1500(prva upotreba i javni nastup sa obe makare je izveden na izradi mosta kod Knića leta 1985.g sa tada prvi put korištenim AB šipovima).Te jeseni je stigao i novi gater -cirkular Harvester(1 kom) na prijemu i obuci bio zastavnik koji ga je zadužio i ja kao pratilac a sledećeg su proleća 1986 sa njim seckali nekih destak drvenih mostova u LŠG u Bačkom Monoštoru gde sam ja samo gostovao sa dizalicom.1988 nam je u jesen stigao prvi Utovarivač Zettelmajer ZF5001 a u proleće 89 su stigla još dva i uz njih još 4/5 dozera točkaša iste marke samo je oznaka beše ZF3500-(ova sredstva su po preuzimanju jednim delom imala i javni nastup na renoviranju obale na Adi ciganliji na delu do AK Šumadija gde je do tada bila baza sa golaći).
U kasnijim prijemima su neka od tih sredstava direktno po preuzimanju na toj stanici u SU išla nakon carinske procedure pravo u jedinice primaoca nakon što bi ih VK/TK usmeravala sa novim tovarnim listovima ka primaocu.Eto ja toliko kad ste već teli da znate a za RJ pitanjce da mu komša nije moj znalac ZIK u pemziji Ćure?
Jedna od nekoliko legendi iz 51mbr sa kojim sam se družio u ta davna vremena...

offline
  • Pridružio: 10 Feb 2010
  • Poruke: 3863

Да ли наши авиони Ј-22, Ј-21, МиГ-29 итд. имају самозаптивајуће резервоаре и да ли постоје нека војна копнена возила са самозаптивајућим резервоарима?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1359 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 6 sakrivenih i 1322 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Ageofloneliness, babaroga, bojcistv, darkangel, Dorcolac, FileFinder, GandorCC, Georgius, kolle.the.kid, Marko Marković, MB120mm, Mi lao shu, Milos ZA, Mixelotti, nebkv, Nemanja.M, nenaddz, oganj123, procesor, RJ, rodoljub, royst33, S2M, Skywhaler, Toper, Trpe Grozni, vathra, vladulns, YugoSlav, zlaya011