Plavi voz

11

Plavi voz

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Mercury ::Da postoji volja, bili bi uhapseni u roku od par sati.

A zašto misliš da ne postoji volja?

Ipak se radi o povelikom parčetu gvoždja, koje vredi na tržištu. I koje sigurno nisu ukrali lokalni Romi, nego fino organizovana i tehički solidno opremljena banda, koja je radila pod nečijim rukovodstvom i koja je dobila tačne informacije.
I, pretpostavka, koja nije prvi put "ordinirala" u tom depou. Videćemo za par dana. Ili će ih otkriti, ili će biti "svako čudo za tri dana". Samo treba imati strpljenja.

Šteta je nemerljiva, ali, mi Srbi smo, izgleda, skloni da zanemarujemo svoje artefakte. Uostalom, koga je, osim kad je to bila prilika da se pljuje vlast, bila briga što muzeji nisu radili? Ali zaista briga? Samo one koji su radili u muzejima. Evil or Very MadRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10042
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

dobri covek ::Mercury ::Da postoji volja, bili bi uhapseni u roku od par sati.

A zašto misliš da ne postoji volja?Kradja je izvrsena pre 11 dana. Znaci moraju vesti da objave da se to dogodilo da bi neko radio svoj posao?

Al aj da im damo par dana, medijski pritisak nekad upali. Mada steta je nepopravljiva, nije ni neka vajda da ih pohvataju kad ce tuzilastvo da ''odradi posao''offline
 • bojank 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 12026

Taj depo je inace veliki trn u oku Beogradu na vodi, pa vi vidite. "Situacija se resila sama", kao i one srusene barake.

offline
 • Sim.a 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 29 Avg 2009
 • Poruke: 1978
 • Gde živiš: Zemlja čuda

Kad sledeći put nekog put nanese u Budimpeštu neka obiđe njihov muzej željeznice. I to je u gradu pa umestno n-te posete tržnim centrima obiđite to. Ja sam se oduševio i preporodio. Kao dete među čeličnim divovima a ima i vozić za decu i podetinjile Smile
Ovo je sramota da je tako izgledalo i pre a štetu koju su napravili je teško opisati.
I što reče kolega, nije to od ove vlasti jer očigledno je to bilo loše i pre njih.
Ovo je primer kako evolucija izgleda u Srbiji. Iz lošeg u gore. Uglavnom.

offline
 • su27 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2012
 • Poruke: 2209

post sa beobuild foruma, čisto da se vidi da država nema problema sa suverenitetom samo na KiM

Ok, evo rezime šta smo do sada utvrdili:

1. Direktor muzeja železnice je još pre dve godine shvatio da je ono što je ostalo od muzejskih predmeta u ložionici ugroženo i da bi trebalo da se otera u Topčider pre nego što tužno završi. Međutim, sistem železnica razbijen na četiri preduzeća (infrastruktura, srbija voz, kargo itd.) već je bio do te mere devastiran i nefunkcionalan da se pokazalo nemogućom misijom da se u tom četvorouglu dogovori i koordiniše angažovanje tehnike i ljudstva koji bi to preterali. Muzej železnice je u toj razbijenoj firmi jednostavno bio balast koji nikome ne treba. Premeštati železničku gvožđuriju koju duži muzej sa mesta na mesto, to jednostavno nije bio ničiji posao u razbijenom sistemu železnice.

2. Bivši čuvar ložionice je u neformalnom svojstvu obišao lice mesta 31. avgusta i tek kada je obišao iza ložionice (sa one strane koja se ne vidi iz Savske ulice) ugledao je petnaestočlanu ekipu koja radi sa brenerima. Onda se iz nekog razloga nije obratio najbližim radnicima policije (u stanici u Savskoj ulici) već se obratio policajcima na dežurstvu kod same železničke stanice. Ne kaže se zašto, ali moguće da je dugo postojala praksa da se svim dešavanjima na području železničkih objekata bave patrole MUP-a na samoj železničkoj stanici, a ne ovi iz Savske ulice. Ne kaže se ni da li je hodao kilometar od ložionice do patrole na samoj žellezničkoj stanici ili je nekome telefonirao i čekao da neko izađe na lice mesta. Uglavnom, do izlaska patrole policije na lice mesta prošlo je dobrih sat ipo, što je petnaestočlanoj ekipi bilo dovoljno vremena da nestane.

Ovde, dakle, postoji sumnja da je policija iz određenih razloga krivičnom delu pljačke u toku dodelila najniži mogući prioritet - sat ipo je prosečno vreme čekanja da policija dođe na poziv na bilo koju adresu na Savskom vencu, po prijavi za krivično delo koje nije više u toku, recimo za provalnu krađu koja je već završena u momentu kada se neko obraća policiji.
Dakle, železničari zovu policiju, adresa sa koje se prijavljuje pljačka je Beograd na Vodi. Očigledno u tom slučaju postoji praksa da se policija prvo konsultuje sa Beogradom na vodi oko toga da li je prijavljeno krivično delo zapravo krivično delo. Onda recimo taj neki operativac Beograda na vodi kaže policiji da ne zna ni za kakvu seču lokomotiva, ali videće da proveri pa će da javi. Onda on javlja dalje u lancu "provere" i tako se stiže sve do sekundaraca koji dobijaju informaciju da su primećeni i povlače se. Nakon toga Beograd na vodi potvrđuje policiji da oni definitivno nemaju ništa sa nekakvom sečom lokomotiva i onda policija nakon sat ipo vremena izlazi na lice mesta, jer je dobila potvrdu da to što su sečene lokomotive zvanično nije redovna aktivnost Beograda na vodi. Potom sledi uviđaj na licu mesta, ali avaj, niko nije uhvaćen na delu.

Dakle, ponašanje policije je suštinska karika u anatomiji ovoga što se desilo. Govorimo naravno o istoj policijskoj stanici u čijoj je nadležnosti bilo i čuveno rušenje u Savamali. I za šta je okrivljen šef smene Savskog venca zbog ovog istog ponašanja koje sam gore opisao: policija ne reaguje momentalno po prijavi za događaje koji se odvijaju na prostoru Beograda na vodi, već tek nakon konsultacija, po mogućnosti tek onda kada je posao već obavljen.

Drugim rečima, rušenje u Savamali se 31. avgusta ponovilo. Prvi put su na meti bili privatni objekti u Hercegovačkoj, ovog puta je na meti bilo kulturno dobro naše zemlje. Kao što neko reče, eksteritorijalnost Beograda na vodi po leks specijalisu nikako se ne odnosi na suspenziju krivičnog zakona, ali u praksi vidimo da je suspenzija krivičnog zakona neformalno u praksi sprovedena kroz suspenziju policijske funkcije. Policija jednostavno ne interveniše za dela protiv imovine na prostoru Beograda na vodi bez konsultacija sa Beogradom na vodi. U suštini sve ide linijom pretpostavke da u Beogradu na vodi ne može biti dela protiv imovine samim tim što je sve imovina Belgrade Waterfronta (koji ima privatno obezbeđenje za onaj deo imovine koji je njima vredan čuvanja) a što je već dvaput bila pogrešna pretpostavka - i kod rušenja u Hercegovačkoj i sada prilikom rušenja lokomotiva titular imovine je bio neko drugi, kojeg policija nije htela da štiti.

Naravoučenije: građani se sada moraju organizovati i podnositi tužbe protiv odgovornih lica iz MUP-a, s obzirom na ponovljeni scenario iz Hercegovačke. Samo što krivičnom prijavom pored šefa smene iz noći 31. avgusta treba obuhvatiti i sve ostale u lancu komandovanja, uključujući i Nebojšu iz Beograda, koji su svakako na osnovu rezultata istrage o Hercegovačkoj morali prepoznati upravo ovaj sistemski problem o kojem pišem (policija praktično izmešta nadležnost za sva krivična dela protiv imovine u Beogradu na vodi u istoimeno preduzeće, odnosno odbija da reaguje na prijavu bilo kakvog krivičnog dela protiv imovine ukoliko je ne prijavljuje sam Belgrade Waterfront). A to što nakon istrage u Hercegovačkoj apsolutno NIŠTA nisu uradili da promene OČIGLEDAN obrazac ponašanja u stanici Savski venac je jasna indicija njihovog saučesništva odnosno komandne odgovornosti. I tako sve dok Nebojša iz Beograda ne progovori o stvarnim nalogodavcima.

Ljudi, protiv toga se moramo boriti. Milion puta ponavljaju, to su u Hercegovačkoj samo srušene udžerice koje su ionako bile u procesu eksproprijacije (doduše onaj manji "legalni" deo koji nije već bio katastarski likvidiran pre samog čina rušenja). Pa kao, what's the big deal. Evo, sada se lepo pokazalo, po istom obrascu uništena je kulturna baština koja je bila pod zaštitom.

Treći put biće mrtvih ljudi na licu mesta, zadnji je voz da se zlo zaustavi.

offline
 • Pridružio: 13 Maj 2012
 • Poruke: 1301
 • Gde živiš: Karlmarksland

BEOGRADSKA policija privela je pet osoba zbog sumnje da su počinili krivično delo teške krađe na štetu preduzeća "Železnice Srbije".

Petorica muškaraca, od kojih su dvojica starosti od 36 godina, dok su ostala trojica starosti 29, 28 i 24 godine, sumnjiče se da su 3. septembra ove godine ušli u zgradu Ložionice u Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu, koja je u vlasništvu Železničkog muzeja, i brener aparatom isekli delove lokomotive "Pula", saopšteno je iz MUP-a.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/hronika/aktue.....kog-muzeja

pa zar se kradja nije odigrala 31.o8?

offline
 • su27 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2012
 • Poruke: 2209

**be lud zbunjenog

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Prosto, pravno pitanje - imaju dokaz za privodjenje za navedeni datum. Nisu evidentirani dani kada su lopovi išli u izvidjanje.
Dobra volja postoji, a da li će se slučaj završiti na onome "pojeo vuk magare" - kao što, mnogo pametan, rekoh, pokazaće vreme.

Doživećemo, videćemo.

offline
 • Pridružio: 21 Jul 2008
 • Poruke: 10042
 • Gde živiš: Gorod-geroй Moskva

dobri covek ::Prosto, pravno pitanje - imaju dokaz za privodjenje za navedeni datum. Nisu evidentirani dani kada su lopovi išli u izvidjanje.
Dobra volja postoji, a da li će se slučaj završiti na onome "pojeo vuk magare" - kao što, mnogo pametan, rekoh, pokazaće vreme.

Doživećemo, videćemo.


Jes jes, dobra volja proradi kad se udari naslovna u novinama, deset dana posto je delo pocinjeno..kradja u centru grada, ispred nosa policijsloj stanici u Savskoj..

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 5168

su27 ::
2. Bivši čuvar ložionice je u neformalnom svojstvu obišao lice mesta 31. avgusta i tek kada je obišao iza ložionice (sa one strane koja se ne vidi iz Savske ulice) ugledao je petnaestočlanu ekipu koja radi sa brenerima. Onda se iz nekog razloga nije obratio najbližim radnicima policije (u stanici u Savskoj ulici) već se obratio policajcima na dežurstvu kod same železničke stanice. Ne kaže se zašto, ali moguće da je dugo postojala praksa da se svim dešavanjima na području železničkih objekata bave patrole MUP-a na samoj železničkoj stanici, a ne ovi iz Savske ulice. Ne kaže se ni da li je hodao kilometar od ložionice do patrole na samoj žellezničkoj stanici ili je nekome telefonirao i čekao da neko izađe na lice mesta. Uglavnom, do izlaska patrole policije na lice mesta prošlo je dobrih sat ipo, što je petnaestočlanoj ekipi bilo dovoljno vremena da nestane.


Policijska postajana Zeleznickoj je zaduzena za sve na stanici. Cuvar se obratio njima jer je to njihova zona odgovornosti. Ovi iz Savske bi ga uputli na njih.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 669 korisnika na forumu :: 49 registrovanih, 2 sakrivenih i 618 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, amonsrb, babaroga, baza, bigfoot, bufanje, calvi, Cranium, crnitrn, darkangel, draganca, Drug pukovnik, Duško, GreenMan, hooraay, ikan, ILGromovnik, JOntra, Kinkou, kovinacc, Kruger, Logic005, Lošmi, Marko Marković, MB120mm, messerschmitt, mikki jons, MilosKop, MiroslavD, misa2, muaddib, PanchoVilla, Panter, pedjolino76, randja26, rikirubio, ruseskij, S2M, shone34, Skijavoneska, suton, t.mile, theNedjeljko, Trpe Grozni, Vlad000, Vlada1389, vsn111, vukm