Arapi vs Izrael - vazdušni rat

16

Arapi vs Izrael - vazdušni rat

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Ovo je moj mali of, ali je potreban da bi se neke stvari rasvetlile.
Bitni elementi sporazuma između Izraela i Palestine:


Status spornih teritorija
Bezbednost Izraela
Obostrano priznavanje
Pitanje palestinskih izbeglica
Izraelska naselja

1. Status spornih teritorija


Zapadna obala i pojas Gaze –
Od 1967. godine pod vlašću Izraela. Snage Izraela se povlače iz pojasa Gaze (21 naselje) i iz četiri naselja na severu zapadne obale 2005. godine u skladu sa planom Arijela Šarona o jednostranom povlačenju.

2006. godine Izraelske snage ponovo zauzimaju pojas Gaze posle raketnih udara na Izrael.


Istočni Jerusalim –
Osvojen u “Šestodnevnom ratu” 1967. godine protiv Jordana.

1980. godine Kneset proklamuje Jerusalimsko pravo, pripajanje i nudi stanovnicima državljanstvo Izraela.


Bivši premijer Izraela Ehud Barak ponudio je Jaseru Arafatu uspostavljanje nezavisne palestinske države sastavljene od celokupnog pojasa Gaze i 92% Zapadne obale. Arafat je to odbio.


2. Bezbednost Izraela


Potpuno prepuštanje Zapadne obale vodilo bi do veće ranjivosti Izraela kod potencijalnih sukoba sa Arapskim državama. Zapadno od sporne teritorije nalazi se najveća koncentracija Izraelskog stanovništva.
Sama konfiguracija teritorije omogućava napadaču prednost jer napada sa znatnog uzvišenja i ne mora prelaziti reku Jordan pri napadu na Izraelsku teritoriju.


Mapa: http://www.un.org/Depts/Cartographic/map/profile/israel.pdf


3. Obostrano priznavanje


Mirovni sporazum iz Osla iz 1993. godine podrazumeva prenošenje vlasti na Palestinsku upravu u oblasti politike i ekonomije. Za uzvrat Palestinska strana je obećala da će razvijati miroljubive odnose sa Izraelom, da će se odreći nasilja i da će podsticati javnost u pravcu priznavanja Izraela.
Danas velika većina arapskog stanovništva ne prihvata postojanje samostalne izraelske države, poziva na nasilje prema izraelskom stanovništvu, dok organi palestinske uprave i mediji ne ulažu napor u cilju unapređenja mira.
Ovakvoj atmosferi u mnogome je doprinela izborna pobeda Hamasa na parlamentarnim izborima kao i nasilje između rivalskih grupa Fataha i Hamasa.

4. Pitanje palestinskih izbeglica


Procenjuje se da je broj palestinaca koji su napustili teritoriju Izraela posle uspostavljanja nove države i njihovih naslednika oko 4 miliona. Oni ističu svoje pravo na povratak i na uživanje svih prava koje uživaju Izraelski građani.
Iako velika većina Izraelaca smatra da je davanje ovog prava neprihvatljivo, levičarski političari su nudili razne finansijske reparacije Palestincima (npr. Ehud Barak na Kemp Dejvid samitu 2000.godine.)
Palestinci nisu silom proterani, oni su se dobrovoljno opredelili za status izbeglica, s tim u vezi Izrael nema odgovornost.
Ne postoje pravne osnove za repatrijaciju izbeglica i njihovih naslednika.
Ovo bi dovelo do stvaranja takve demografske situacije u Izraelu u kojoj bi Arapsko stanovništvo bilo većinsko.


5. Izraelska naselja


Do 2006. godine u Zapadnoj obali i Istočnom Jerusalimu živelo je oko 267.163 Izraelaca, od ukupno 2.535.927 stanovnika
Arijel Šaron je započeo proces premeštanja Izraelskih naselja iz pojasa Gaze i do avgusta 2005. godine sva Izraelska naselja iz te oblasti bila su premeštena.
Mišljenja o povlačenju podeljena: “zemlja za mir”, 76% građana Izraela, dalje vojno prisustvo uz malo prenošenje vlasti, pripajanje uz priznanje statusa Jordanskih državljana sa odobrenjem prebivališta, asimilacija i davanje državljanstva (“one state solution.“)

Kadima


Šaronova ideja o stvaranju konačnih i fiksnih granica Izraela
Povlačenje iz određenih oblasti Zapadne obale.
Dugoročna namera priznanja posebne Palestinske države

Fatah


Organizacija formirana pedesetih godina od strane Jasera Arafata sa ciljem promovisanja oružane borbe protiv Izraela.
Postaje najveća politička grupacija Palestine. Priznajući pravo Izraelu na postojanje, ulaže napore ka uspostavljanju dve samostalne države.
Najznačaniji faktor administracije posle uspostavljanja Palestinske samouprave, sporazumom iz Osla.
Gubi na izborima 2006. godine od rivalskog Hamasa zbog korupcije i nestručnosti.
Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas zalaže se za nastavak mirovnog procesa, a protiv svakog vida terorističkih napada na nedužne civile.
Cilj je uspostavljanje nezavisne Palestinske države od teritorija Zapadne obale, pojasa Gaze i sa Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Hamas


Hamas (Islamski pokret otpora) nastao je 1987. godine. U svom programu iz 1988. godine, koji je još na snazi, jasno iskazuje stav da Izrael treba uništiti i da na njegovoj teritoriji treba formirati Palestinsku islamsku državu a jedino sredstvo za to je džihad.
Organizacija je proglašena terorističkom od strane Kanade, Evropske Unije, Izraela, Japana i Sjedinjenih Američkih Država.
U svom izveštaju iz 2002. godine Human Rights Watch konstatuje da su lideri Hamasa odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene od strane njihovih članova.
Hamas je organizovao niz napada bombaša samoubica, artiljerijske napade, raketne udare i obuku gerilaca.
Ne odstupajući od programa, palestinski premijer Ismail Hanije opredeljuje se za neku vrstu dugotrajnog primirja sa Izraelom ukoliko se Izrael povuče sa teritorija okupiranih 1967. godine.
Hamas i Fatah potpisuju sporazum o međusobnom prekidu neprijateljstava februara 2007. godine. Marta 2007. obrazuje se vlada nacionalnog jedinstva.
Poslednje primirje u subotu 19.maja u 15h, peti prekid vatre. Pretodne nedelje više od 50 ubijenih Palestinaca.


Izrael i Sirija


1976. godine građanski rat je izbio u Libanu.
Maroni Hrišćani


Sirija se borila za kontorlu nad Libanom, a u isto vreme ratovala sa Izraelom koristeći teritoriju Libana i libanske vojnike na jugu zemlje.


Prisustvo Sirije u Libanu kao okupacija.


Odnosi između Damaska i UN postali su veoma zategnuti krajem 2004, kada je Savet bezbednosti zatražio od Sirije da povuče svoju vojsku i zaustavi mešanje u unutrašnje poslove Libana.


Sirijske trupe su ostale prisutne u Libanu sve do 2005. godine, nakon što je izvršen atentat na bivšeg premijera Rafik Haririja.


Izrael i Egipat


Ratno stanje između Egipta i Izraela je okončano potpisivanjem Izraelsko - egipatskog mirovnog sporazuma 26. marta 1979. u Vašingtonu.
Rat je trajao od 1948.


Rezultati: Povlačenje izraelskih snaga sa Sinaja, obezbeđen slobodan prolaz izraelskim brodovima kroz Suecki kanal i priznanje Tiranskog tesnaca i Akabskog zaliva kao međunarodnih vodenih puteva.


Sporazum je načinio Egipat prvom arapskom zemljom koja je na taj način priznala Izrael.

Izrael i Jordan


Ratno stanje sa Jordanom je zvanično okončano potpisivanjem Izraelsko-jordanskog mirovnog sporazuma 26. oktobra 1994.


Rezultati: ustanovljena je granica u vidu reke Jordana, Izrael je dao Jordanu 300 km2 u Arabhu. Deo granice od Ein Gedi do Beit She'an nije određen, jer je Jordan insistirao da se ona odredi zajedno sa Palestinskim vlastima.

Medjunarodna krizna grupa i njene preporuke


Podrska vladi nacionalnog jedinstva Palestine
Uspostavljanje pregovora na vrhu izmedju vlasti Izraela i Palestine , uz medijaciju Kvarteta,Arabske lige kao i ostalih kljucnih zemalja u regionu
Paralelni razgovori uz posredstvo Kvarteta izmedju Izraela i Sirije kao i izmedju Izraela i Libana
Medjiunarodna krizna grupa iznosi zakljucak da je za trajno resenje izraelsko-palestinskog sukoba neophodno i pozitivno resesenje konflikta izmedju Izraela i Sirije kao i Izraela i Libana.Ostavljanje ovih konflikta neresenim je destabilizirajuce za ceo region.Takva situacija ostavlja prostor za dalja neprijateljstva koja uvek prete da krizu ucine jos dramaticnijom.
Konacan uspeh u ostvarenju trajnog mira je u resavanju svih kriticnih tacaka u svim sferamma i nivoima konflikta.To podrazumeva jednu opseznu mirovnu akciju Izraela,Palestine,Libana,Sirije i ostalih zemalja u regionu.
ONA DAJE PREPORUKE SVIM RELEVANTNIM UCESNICIMA U PROCESU:


Vladi Sirije


Ulaganje napora na obnavljanje pregovora sa Izraelom, radi uspostavljanja trajnog mira


Podrska Arapskoj ligi na konstantni razgovor sa Izraelom


Dogovor i pronalazenje zajednickih interesa sa Libanom i njihovo zastupanje u otvorenom dijalogu sa Izraelom
Vladi Libana


Pristupanje obnovljenom dijalogu sa Izraelom uz posredstvo Kvarteta


Angazovanje na ispunjenju postojecih rezolucija UN-a koje se ticu regiona i mira u njemu


Smirivanje militantnih grupa , pre svega Hezbolaha


Rad na demokratizaciji njihovog politickog i vojno-bezbednosnog sistema

3. Arapskoj ligi


Insistiranje na direktnim i sveobuhvatnim razgovorima sa Izraelom
Preduzmanje diplomatske kampanje u kljucnim zemljama regiona radi promovisanja jednog novog pristupa u resavanju regionalnih problema
4. Vladi Palestine


Sve napore usmeriti na uspostavljanje vlade narodnog jedinstva
Prihvatiti dijalog kao dalji nacin resavanja sukoba
Zaustavljanje teroristickih akcija militantnih grupa pre svega Hamasa

5. Vladi Izraela


Pustanje na slobodu svih palestinskih zatvorenika


Zaustavljane oruzanih sukoba na okupiranoj teritoriji, uz istovremeno otvaranje granica za slobodan prolaz ljudi kao i zaustavljanje dalje gradnje i naseljavanja


Zapocinjanje realisticnijh pregovora sa vladom Palestine


Kao i nastavak daljih pregovora sa Libanom i Sirijom

Budućnost dve države


Uspostavljanje nezavisne demokratske Palestinske države od teritorija sadašnje Zapadne obale i pojasa Gaze.


Političko – pravne reforme


Formiranje ekspertske komisije sastavljene od predstavnika Palestinske uprave i po jednog predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Evropske Unije, Rusije i Ujedinjenih nacija sa ciljem pripreme pravnih dokumenata koji bi poslužili kao uzor za novi ustav nezavisne palestinske države. Novi ustav mora biti u duhu Povelje UN i svih najvažnijih međunarodnih sporazuma i mora biti potvrđen na referendumu.
Održavanje demokratskih izbora na svim nivoima.
Demokratska kontrola jedinstvene vojske.
Reforma policije i pravosuđa, izgradnja pravne države. Formiranje specijalnog krivičnog suda koji bi se bavio isključivo terorizmom i ilegalnom trgovinom oružja.


Davanje ustavom zagarantovane autonomije Izraelskim naseljima u Zapadnoj obali


Nesmetana komunikacija i razvijanje posebnih odnosa između Izraela i tih autonomnih oblasti.Uspostavljanje diplomatskih odnosa između Palestinske države i Izraela


Potpisivanje posebnih sporazuma sa Izraelom o najvažnijim problemima.
Unapređenje saradnje između Izraela i ostalih arapskih zemalja.
Održavanje godišnjeg samita najviših zvaničnika Arapskih država i Izraela.
Finansijska pomoć Izraela u izgradnji porušenih škola, bolnica i džamija.


Usvajanje specijalne deklaracije kojom se sve političke partije i organizacije odriču upotrebe nasilja


Promene programskih orijentacija onih političkih organizacija koje pozivaju na nasilje prema Izraelskim stanovnicima i na uništenje Izraelske države.


Uspostavljanje demilitarizovanog pojasa duž granice sa Zapadnom obalom pod kontrolom UN na određeno vreme


Posle utvrđenog roka Izrael će razmotriti rušenje ograde duž granice sa Zapadnom obalom.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Jesu, jer su ostvarili potpuno medijsku kontrolu u USA i zemalja evrope sto im je omogucilo da sire informacije sta zele, da glorifikuju sebe a pretvaraju palestince i taj Narod u teroriste na TV-u novinama kao sto su uradili i sa nama '90-ih.
To im je najveca dobijena bitka kao i kompletna opskrba sa US hardware-om "for free".
Da li postoji mogucnost doci u posed tih video materijala i gde bi se mogli naci ako ikako moguce?offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6654

Postoji li podatak sa kojim je sredstvom iz borbenog kompleta egipatski MiG 21 ostvarivao najbolje rezultate u vazdušnim borbama protiv izraelskih aviona?

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

kljift ::Postoji li podatak sa kojim je sredstvom iz borbenog kompleta egipatski MiG 21 ostvarivao najbolje rezultate u vazdušnim borbama protiv izraelskih aviona?

Sa raketama kratkog dometa za blisku vazdušnu borbu K-13 raznih varijanti nazvane još i R-3 (NATO je zove Atol) dometa do 8 km i topom Gsh 23 mm.

offline
 • Pridružio: 07 Mar 2009
 • Poruke: 772
 • Gde živiš: Srbija, Beograd

Citat:Procenjuje se da je broj palestinaca koji su napustili teritoriju Izraela posle uspostavljanja nove države i njihovih naslednika oko 4 miliona. Oni ističu svoje pravo na povratak i na uživanje svih prava koje uživaju Izraelski građani.
Iako velika većina Izraelaca smatra da je davanje ovog prava neprihvatljivo, levičarski političari su nudili razne finansijske reparacije Palestincima (npr. Ehud Barak na Kemp Dejvid samitu 2000.godine.)
Palestinci nisu silom proterani, oni su se dobrovoljno opredelili za status izbeglica, s tim u vezi Izrael nema odgovornost.
Ne postoje pravne osnove za repatrijaciju izbeglica i njihovih naslednika.
Ovo bi dovelo do stvaranja takve demografske situacije u Izraelu u kojoj bi Arapsko stanovništvo bilo većinsko.


Danko,koji ti je izvor za ovaj tekst ?

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Jedan naučni rad iz 2007. godine, ja ga samo kopirao i postavio. Inače rad je valjda branjen ovde u BG.

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 577

[quote="Danko SVIK VRS"]4. Pitanje palestinskih izbeglica


Citat:Procenjuje se da je broj palestinaca koji su napustili teritoriju Izraela posle uspostavljanja nove države i njihovih naslednika oko 4 miliona. Oni ističu svoje pravo na povratak i na uživanje svih prava koje uživaju Izraelski građani.
Iako velika većina Izraelaca smatra da je davanje ovog prava neprihvatljivo, levičarski političari su nudili razne finansijske reparacije Palestincima (npr. Ehud Barak na Kemp Dejvid samitu 2000.godine.)
Palestinci nisu silom proterani, oni su se dobrovoljno opredelili za status izbeglica, s tim u vezi Izrael nema odgovornost.
Ne postoje pravne osnove za repatrijaciju izbeglica i njihovih naslednika.
Ovo bi dovelo do stvaranja takve demografske situacije u Izraelu u kojoj bi Arapsko stanovništvo bilo većinsko.

Ako si ovaj naučni rad naveo kao nešto relevantno i argumantovano čime bi rasvijetlio stanje u regiji samo si pokazao svoje ne poznavanje izraelsko-palestinskog sukoba.
Drug savjetujem ti da se sam pokušaš informisati tražeči knjige o ovoj tematici relevantnih autora a ne nekih kvazinaučnika koji šire neistine na koje neupućeni nasjedaju.
Za konkretnu neistinu ti preporučujem autora Ilana Pappea (izraelski istoričar i predavač na predmetu Politička nauka na Univerzitetu Haifa. Direktor Istraživačkog instituta za mir u Givat Havivi, te predsjednik Instituta za palestinske studije Emil Touma. Autor knjiga Istorija moderne Palestine, Moderni Bliski istok i Izraelsko-palestinsko pitanje. Pripada grupi Novih izraelskih istoričara, poznatih pod nazivom Revizionisti) koji je na osnovu istraživanja izraelskih arhiva napisao knjigu "Etničko čišćenje u Palestini".

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Ne samo sam izneo taj rad koji sam našao, a koji navodi priču da je PLO priznao postojanje države Izrael.
Da je Egipat to isto učinio.
Sve ostalo se treba dogovoriti.
Prostor gde treba biti Palestina je određen, samo treba to i sprovesti. a i do toga će doći, samo treba vremena.
Stoga smatram da treba dalje prestati kvariti ovu temu.

offline
 • Dragi Ivić
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23606
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Citat:

azarakhshAko si ovaj naučni rad naveo kao nešto relevantno i argumantovano čime bi rasvijetlio stanje u regiji samo si pokazao svoje ne poznavanje izraelsko-palestinskog sukoba.
Drug savjetujem ti da se sam pokušaš informisati tražeči knjige o ovoj tematici relevantnih autora a ne nekih kvazinaučnika koji šire neistine na koje neupućeni nasjedaju.
Za konkretnu neistinu ti preporučujem autora Ilana Pappea (izraelski istoričar i predavač na predmetu Politička nauka na Univerzitetu Haifa. Direktor Istraživačkog instituta za mir u Givat Havivi, te predsjednik Instituta za palestinske studije Emil Touma. Autor knjiga Istorija
moderne Palestine, Moderni Bliski istok i Izraelsko-
palestinsko pitanje. Pripada grupi Novih izraelskih istoričara, poznatih pod nazivom Revizionisti) koji je na osnovu istraživanja izraelskih arhiva napisao knjigu "Etničko čišćenje u Palestini".Budi oprezan sa navođenjem istorijskih podataka i citiranjem istoričara, pogotovo ako dolaze s tog područja. Morala bi da postoji kakva-takva distanca za tako nešto. U svetu postoje i istoričari - cionisti, i revizionisti rasnih teorija, itd, itd, i svi oni prefereiraju da daju Konačnu, Generalnu i Jedinu pametnu istinu.

Što se mene tiče, naši istoričari su dovoljno objektivni , stručni i potkovani znanjem pa za početak milsim da treba poći od njih.


PS

Kad sam se već javio, da podsetim sve učesnike ove interesantne debate:
Pre nego što napišete novi post ili odgovor, polemiku, pogledajte naslov teme. Ako imate nešto validno, novo i PROVERENO na tu temu, pišite bez ustezanja. Inače, nije nam se prvi put dogodilo da se tema pretvori u raspravu ''čiji je veći''. OK? OK.

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6654

SailorCG ::kljift ::Postoji li podatak sa kojim je sredstvom iz borbenog kompleta egipatski MiG 21 ostvarivao najbolje rezultate u vazdušnim borbama protiv izraelskih aviona?

Sa raketama kratkog dometa za blisku vazdušnu borbu K-13 raznih varijanti nazvane još i R-3 (NATO je zove Atol) dometa do 8 km i topom Gsh 23 mm.


E mene interesuje jel te '73. top imao prednost na raketom ili su rakete odrađivale svoje barem kod MiG 21?
Kako su se kod Izraelaca pokazale Aim 7 (ako su ih imali).
Mislim da su u Vijetnamu šezdesetih imale katastrofalno loš učinak.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 536 korisnika na forumu :: 2 registrovanih, 2 sakrivenih i 532 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: caesar, Miskohd