Arapi vs Izrael - vazdušni rat

11

Arapi vs Izrael - vazdušni rat

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Javelin

Ima dokumentovanih obaranja izraelskih aviona od strane egipatskih pilota. Pogledaj malo prethodne stranice ove teme i videćeš da su dokumentovani dokazi.
To što Egipćani i Sirijci u sukobu sa Izraelom nisu imali sposobno vojno rukovodstvo, to je druga priča.

Nego tema je ARAPI VS IZRAEL - VAZDUŠNI RAT, aj da se vratimo njoj.
Ja sam samo prisutne zamolio da se u skladu sa naslovom teme koristi termin Izrael i Izraelci (umesto Židovi).Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 20 Jun 2010
 • Poruke: 9

Pokazalo se da su Arapi generalno lošiji piloti u sukobima prvenstveno zbog slabije obuke i nediscipline koja je vladala u tim vojskama tada ali i zbog pomanjkanja hrabrosti i inicijative zasigurno.

Mnogo puta su brojem pokušavali da nadoknade ostale nedostatke u svojim RV pa su išli na štetu kvalitne obuke pilota.

Evo pogledajte sa čime je raspolagalo IDF/IAF od obnavljna državnosti 1948, pa skoro do danas.

aces.safarikovi.org/victories/israel-aircrafts.html

Ako pogledate realno, vidjećete da su Arapi imali veliku podršku koju jednostavno nijesu znali da iskoriste. Rusi su im davali aviona koliko im je god trebalo, ali sve im je bilo uzalud jer nijesu imali dobar program školovanja pilota, a i selekcija im je bila puna rupa.Pustinjski orlovi su uvjek spremni.offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 577

Hrabrost, sposobnost i vrhunska obuka pilota je znači zaslužna za dominaciju IDF/AF nad nebom bliskoga istoka.

Baš lijepo da nešto naučimo iz prve ruke jer sam do sada mislio da je tehnološka prednost bila taj odlučujući faktor u dosadašnjim arapsko -izraelskim zračnim ratovima.

Jedini momenat kada je ona bila na arapskoj strani je bilo uoči 5.6.67. ali je nestala u 30 minuta zbog gluposti čovjeka koji je za 6 godina stigao od majora do feldmaršala.

1973. na arapskoj strani nije bilo tehnološkog ekvivalenta za F-4E, a 1982. za F-15A i F-16A ali to nije bio razlog da plavo-bijeli ne dobiju po nosu.

Ni danas nema ekvivalenta za IDF F-16C, F-15C a kamoli za F-16I i F-15I što ne znači da neće opet biti felgi.

A to nije zbog tamo neke arapske nesposobnosti a izraelske superiornosti već što mnogo veći igrači i od arapa i od izraelaca žele da to tako bude.

I nisu izraelci toliko sposobni pa su u stanju da samostalno razvijati tolika savremena borbena sredstva. 90 % je čisti transfer tehnologije iz USA.

A to ko je dežurni agresor na bliskom istoku znamo do sada sigurno svi

offline
 • Pridružio: 20 Jun 2010
 • Poruke: 9

@azarakhsh

Poštovani, samo fakti i činjenice su za mene dokaz. To arapska strana ne posjeduje, sem nekih fotomontaža koje može da napravi bilo koji srednjoškolac danas.

Superiornost IDF/IAF je u čovjeku a ne u mašini kojom leti. Kada se MiG-21 pojavio dolje Izrael nije imao adekvatan odgovor na nebu, ali je odradio posao na zemlji.

Naravno zaboravljate da je 1948. u vazdušnim bojevima odlučila samo vještina i srčanost izraelskih pilota, dok je isto izostalo kod arapskih.

Dobro ste naveli da nema ekvivalenta za izraelske avione u arapskim armijama, sem nešto u egipatskom, ali vam mogu garantovati da egipćani neće mrdnuti prstom ako se ikada neki novi arapski "veliki vođa" odluči na neki novi rat protiv Izraeala.

Naravno, u ishod ne treba sumnjati kao ni do sada, jer Arapi nijesu dovoljno ni složni ni jaki ni utrenirani...a nemaju ni sa čime.

Pozdrav!

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 577

Javeline

Ne znam o kojem to nadčovjeku u IDF mašinama pričaš samo mi zvuči vrlo poznato iz nedavne prošlosti.

Izrael je što se tiče prebjeglog IRAF MiG-21F uradio posao na zemlji ali to nije bio ni prvi ni zadnji put da Mosad odrađuje dobar posao jer njegove aktivnosti čine 80 % izraelskih vojnih uspjeha. To što arapi nisu nikad bili spremni za takav oblik rata ne znači da su izraelci sposobniji.

Nemoj samo o jevrejskim vojnim uspjesima iz "rata za nezavisnost" od palestinskih seljaka jer ako imalo poznaješ dešavanja iz tog perioda onda znaš da jevreji nisu imali ozbiljnog protivnika u tome ratu ni na zemlji a kamoli u zraku. O tome sam ranije pisao pa probaj pronaći.

Nemaju ekvivalenta za sada ali u budućnosti sigurno predstoji velika saradnja vojne industrije Egipta, Turske, Irana i Saudijske Arabije koja će izroditi te ekvivalente. Neće arapski svijet zauvjek biti podijeljen a to je ono što najviše brine cionističku vlast u izraelu i njihove sponzore.

Za Izrael je uvijek najveća vojna prijetnja bio Egipat a to će sigurno ostati i u budućnosti. Kada neki veliki arapski vođa odluči da stane na put cionističkom ugnjetavanju palestinaca to če sigurno biti uz punu podršku Egipta. Samo u međuvremenu mnogo toga moraju uraditi poput npr. nuklearnog potencijala i vlastitih elektronskih komponenti u US borbenim avionima jer je za postojeće IDF sigurno dobio potrebne informacije od proizvođača za njihovo ECM neutralisanje. Da se ne bi hvalisati superiornošći svoga ljudstva

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

Danko SVIK VRS ::Jedna ispravka.

Istorijski gledano, ne kaže se Arapsko-židovski (Arapsko-jevrejski) ratovi, već Arapsko-izraelski ili Izraelsko-arapski ratovi.

Kad pominješ Židove ili Jevreje onda misliš na komplet populaciju tog naroda u svetu, pri čemu baš užasno grešiš ispravnije je koristiti termin Izraelci i izraelski narod. Jer tada se to odnosi na populaciju koja živi u Izraelu.

A i u gornjem tekstu se pominju sirijske i izraelske vazduhoplovne snage i Arapsko-izraelski rat, a ne sirijske i jevrejske vazduhoplovne snage i Arapsko-jevrejski rat.

Stoga bi sve učesnike rasprave zamolio da se koriste termini iz istorije: Arapsko-izraelski rat i izraelsko vazduhoplovstvo (a ne Arapsko-jevrejski rat i jevrejsko vazduhopolovstvo).


U redu druže, slažem se da si u pravu ali isto tako ljudi koji su upoznati sa problemom Bliskog istoka, dobro znaju da su Židovi svuda u svijutu vrlo solidarni, i da su sve ratove Izraela vođene protiv Arapa podržavali na vrlo aktivan način, novcem ili propagandom ako ne ličnim učešćem u ratu. No dobro nazivaćemo stvari oficijelnim imenom, kako i sam naslov kaže.

Malo je off ali moram da primjetim kad si već pomenuo. Pa eto zašto srbijansko vazduhoplovstvo ne može da bude samo srpsko, zbog dvije srpske nacionalne države u kojima postoje oružane snage i RV, a to su Republika Srpska i Republika Srbija.

Javelin ::@Danko

Da u pravu si, arapsko izraelski ratovi su niz sukoba u kojima je država Izrael branila svoj suverenitet od ujedinjene agresije arapskih zemalja i iz svih izašla kao pobedjednik.

Nekima ovdje postojanje države Izrael nije dovoljan dokaz njenih ratnih pobjeda izgleda.


Shvatite ovo kao dobronamjernu kritiku na ovu inače izuzetnu temu, koja doduše malo više favorizuje one koji su vršili agresiju na Izrael.

Pozdrav od jednog bivšeg "židovskog" pilota. Very Happy


Kao da slušam cionistički ratni radio koji non stop ponavlja kao pokvarena ploča priču o izraelskoj vojsci kao nedodirljivoj i najboljoj na svijetu, a posebno o njihovom RV koji kuju u zvijezde a Arapi ih polupali u bici za Al Masuru kao zvečku.

Ja ti kažem da mi postojanje drževe Izrael ne smeta, ali njihova propaganda i stalno pokazivanje mišića nad Arapima mi pomalo ide na živce, pa eto čisto radi objektivnije slike o vazdušnom ratu nad Svetom Zemljom da prikažemo i arapsku stranu, posebno moj omiljeni MiG-21 koji sa nekim nedostacima se ravnopravno nosio sa mnogo skupljim i sofisticiranijim lovcima izraelskog RV.

Gdje si to letio Javeline i na čemu? Je si bivši pilot IAF-a?

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Malo usporiti.
Poštovana gospodo, sad ću vam ponovo postaviti ovaj deo teksta: Sovjetski izveštaj o kvalitetu vojnog kadra pre svega Sirije i Egipta

Извештај који су совјетски инструктори и саветници послали врху Совјетског Савеза, потврдио је речи већ бившег министра одбране Египта Садека. Наиме, у извештају је највише критике упућено арапском војном руководству, кога су саветници оценили неспособним за озбиљнију и брзу али успешну војну акцију. Овај извештај ће бити врло брзо потврђен, током друге фазе рата када је Израел преузео иницијативу. Cовјетски инструктори позитивно су оценили оспособљеност египатских пилота, нарочито оних пилота који су прошли обуку у СССР-у.

Ovde gore sve je rečeno.

Nego svi vi izgleda zaboravljate jednu istorijsku činjenicu:

ISTORIJU PIŠU POBEDNICI.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2010
 • Poruke: 51

Ovaj link sam vec postavio u temi "Izraelsko - Arapski sukobi", mislim da najbolje objasnjava probleme Arapskih modernih vojski. Americki oficir koji je radio na obuci Egipatske vojske.

unc.edu/depts/diplomat/AD_Issues/amdipl.....rabs1.html

U sustini se svodi na to da od recimo cele klase pitomaca vojne akademije pukovnici i generali postaju oni ciji su ocevi generali, dok sinovi seljaka ostaju porucnici ceo zivot.

Cak na ispitu kada treba ispitati sina nekog generala treba se osigurati da on zna odgovor unapred kako ne bi obrukao oca. To dovodi do jos jedne interesantne konstatacije a to je da su klanovi i familije vazniji nego drzava ili neki visi cilj.

Tu je i nesaradnja i medjusobna netrpeljivost rodova i njihovih komandanata i ogranicavanje (namerno) slobode odlucivanja oficirskog kadra a sve zbog straha od vojnog udara sto je vecna boljka Arapskih drzava kao i deo razloga za nesredjene vojske.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Hvala Oklop.

Znači i Američki oficiri su došli do istog zaključka, do kojeg su došli njihove sovjetske kolege pre skoro 40 godina. Problem i dalje tinja i nije rešen.

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

Oklop ::Ovaj link sam vec postavio u temi "Izraelsko - Arapski sukobi", mislim da najbolje objasnjava probleme Arapskih modernih vojski. Americki oficir koji je radio na obuci Egipatske vojske.

http://www.unc.edu/depts/diplomat/AD_Issues/amdipl.....rabs1.html

U sustini se svodi na to da od recimo cele klase pitomaca vojne akademije pukovnici i generali postaju oni ciji su ocevi generali, dok sinovi seljaka ostaju porucnici ceo zivot.

Cak na ispitu kada treba ispitati sina nekog generala treba se osigurati da on zna odgovor unapred kako ne bi obrukao oca. To dovodi do jos jedne interesantne konstatacije a to je da su klanovi i familije vazniji nego drzava ili neki visi cilj.

Tu je i nesaradnja i medjusobna netrpeljivost rodova i njihovih komandanata i ogranicavanje (namerno) slobode odlucivanja oficirskog kadra a sve zbog straha od vojnog udara sto je vecna boljka Arapskih drzava kao i deo razloga za nesredjene vojske.


Ovo je suština arapskog problema. Jasno da su poslije toliko vremena i Ameri došli do istog zaključka kojeg i Sovjeti.

Ono što neda Arapima da napreduju u vojno-organizacionom smislu ali i samom vazduhoplovstvu jeste malograđanština i birokratija, jer tate glavonje guraju svoje sinove da budu piloti iako oni to nijesu sposobni da budu. Jednostavno nijesu izgleda još razlučili šta je moderna armija a šta plemensko-rodovski prestiž u društvu koje je iz srednjovjekovlja preskočilo u mlazno i raketno doba velikih ratova gdje to jednostavno ne može da opstane a da nema posledica po učinkovitost vojske i vazduhoplovstva uopšte.

Pored svega ovog navedenog, Arapi su pokazali da znaju da lete i da se bore, a sa boljim rukovodstvom bili bi nezamislivo efikasniji u vazduhu.

Moram se složiti sa Javelinom da je snaga svakog vazduhoplovstva u pilotima pola a pola u avionima, jer kako je Čak Jeger jednom fino demostrirao, da dobar pilot u slabijem avionu uvijek može pobijediti lošeg pilota u dobrom avionu, a ako se te dvije stvari slože to je onda ubitačna kombinacija.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 504 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 500 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bato, S-lash, shaja1