Arapi vs Izrael - vazdušni rat

6

Arapi vs Izrael - vazdušni rat

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

azarakhsh ::Bravo Sailor.
Treba rušiti cionističku propagandu o neprikosnovenoj nadmoći izraelskih pilota nad arapskim.

Tokom zračnih bitki između IDF/AF i SyAAF 6/1982. sukobili su se borbeni avioni različitih generecija tako da je sukob u startu bio potpuno neravnopravan. Sirijski gubitak osmatračkih radara u Libanonu onemogućio im je uvid u stanje u zračnom prostoru na zapadnoj strani libanonskih planina. To je omogućilo izraelcima da se neprimjećeni privuku sirijskim lovcima koji su u rejon zračne bitke stizali bez ikakvih informacija o neprijateljskim pozicijama.
Istovremeno su izraelski AEW&C E-2C leteći na visini od 8000 m na 100 km od libanske obale detektirali sirijske lovce odmah nakon polijetanja vektorišući F-15A i F-16A u rejone presretanja. Ovi su opet preuzimali ciljeve na svojim PD radarima i redovno dolazili u poziciju da prvi napadnu Pythonom-III ili AIM-9L obje sa sposobnošću zahvata iz prednje hemisfere. Istovremeno su izraelci vršili i intenzivno ometanje radio komunikacije sirijskih pilota sa preživjelim radarskim stanicama velikog dometa u dubini sirijske teritorije tako da nisu imali informacije ni o položaju neprijatelja na većim visinama.
Uprkos tome što sirijci nisu imali tehnološki ekvivalent ovim sposobnostima IDF/AF u nekoliko navrata su na svojim MiG-23MF uspjeli na vrijeme otkriti neprijatelja (20-25 km) i napasti sa R-23R/T na daljinama 8-10 km. Smatra se da su u tim zračnim pobjedama uspjeli oboriti 5 F-16A i 2 F-4E uz gubitak 6 MiG-23MF i 4 MiG-23MS što i nije bio neki debakl za lovačke Floggere. Istina zato su zaplatili MiG-21 i MiG-27.

Ove gubitke si izraelci uspjeli prikriti jer su svi srušeni F-16A pali u rejon Golana tako da nikad nisu objavljene fotografije njihovih olipina.


Odlično objašnjenje mnogih nedoumica u vezi bitke u Libanonu 1982.

Ja lično ne mrzim Židove, ali ne volim laži i propagandu sa njihove strane. Imam prijatelja koji je letio na izraelskom Miražu u oktobru 1973.Imali smo zanimljivih diskusija na tu temu. Čovjek je otišao iz Izraela jer se nije slagao sa politikom koju je vodila cionistička vlast u Tel Avivu.

Zamolio bih sve učesnike u diskusiji samo da ne idemo u politiku, jer bi onda otišli mnogo daleko. Meni je bitno da pokažem da židovska avijacija nije toliko efikasna koliko imaju dobru logistiku i proagandu.

Bio sam svjedok, a imam to i snimljeno, u aprilu 2006, kako je jedan izraelski F-16 prebrisao preko Nazerata naseljenog Arapima samo radi demonstriranja sile.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 577

Naravno tu je besplatna tehnička logistika od strane USAF-a koja im omogučava da aktivni pilot IDF/AF može godišnje da ostvari preko 150 sati naleta, a rezervni gotovo 100.
Istovremeno piloti SyAAF imaju jedva 60-80 sati.

Poslednji meni poznati sukob izraelskih i sirijskih pilota se desio nekoliko dana nakon 11.09.2001. Sve do toga vremena izraelci su svojima B-707 vršili redovne ELINT/COMINT letove u blizini sredozemne sirijske obale. SyAAF se redovno držao po strani sa lovcima u zraku ali na dovoljnoj distanc. Međutim toga septembarskog dana par MiG-29a se odlučio na nešto agresivniji manevar što su izraelci protumačili kao pripremu za napad. Par F-15C iz pratnje je momentalno reagovao jer je prijetila opasnost za obaranje dragocjenog aviona za elektronsko izviđanje. Svojima Python-IV su uspjeli oboriti oba sirijca, pa je to bio momenat kada su došli do izražaja ovi sati obuke jer su sigurno doprinjeli visokoj agresivnosti i spremnosti pilota, ali i sposobnije AAM jer su MiG-29A imali samo R-60.
Sirijski piloti su se uspješno katapultirali i nakon čega su ih pokupili helikopteri. Nakon ovoga incidenta izraelci su obustavili ove izviđačke letove.offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Jedna ispravka Sirija nije imala 1982. godine MiG-27. Jedina zemlja koja je van SSSR imala MiG-27 bila je Indija.
Nije 1982. godina bila kako neki ovde pišu. Ipak je Izrael izvojevao 100% pobedu.
Scenario po kojem je vođen ovaj sukob skoro u svemu je odstupao od uobičajenih metoda i s tog stanovišta predstavljao je prvorazredno iznenađenje za istočne i zapadne vojne stručnjake.

Dopuna: 14 Jun 2010 0:20


Postavljanje bombi na izraelski F-4E. Jom Kipurski ili Ramazanaki rat 1973. godineNapad izraelskih fantoma na jedan od aerodroma u Egiptu. Oktobar 1973. godineEgipatske II i III armija su ostavljene na milost i nemilost izraelskoj avijaciji. Završe borbe oktobra 1973.Zarobljeni sirijski tenkovi na Golanu nakon izraelske kontraofanziveUlazak izraelskih tenkova u Suec


Zarobljeni egipatski S-125Uništeni egipatski radarKontranapad izraelske armije. F-4E učestvuju u neposrednoj podršci nadirućim snagama izraelske armije.Bitka za Golan


Izraelski vojnik razgleda zarobljeni egipatski MiG-17Uništeni egipatski tenkovi. Završne operacije izraelske armije oktobra 1973.Zarobljena egipatska raketa SAM-2.Zarobljena egipatska komplet SAM baterija.

F-4 iznad Golana

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

Takvih slika razaranja KOV-a imaš i sa druge strane podosta. Ja imam brdo slika uništene i zarobljene izraelske tehnike, posebno tenkova.

Interesantno je kako se vazdušni gubici Izraela u svjetskim medijima umanjuju do minimiziranja, da bi se slika o IAF kao najboljem RV na svijetu održavala u svijesti ljudi, posebno Arapa da se ne bi osmjelili na neki novi Yom Kipur ili Ramazanski rat.

Agresivnost koju Židovi ispoljavaju prema svojim susjedima dovešće do novog rata bez sumnje, a da li će im u tome pomoći stvaranje prenaduvane slike o svojoj vazdušnoj armadi...pokazaće vrijeme.

Jednostavno predugo su šutirali druge i napravili mnogo neprijatelja...nekako prirodno dolazi vrijeme da im se sve to vrati kao bumerang.

offline
 • Pridružio: 22 Sep 2009
 • Poruke: 656
 • Gde živiš: planeta Earth

svaka cast autoru ove teme i svom ostalima koji su postavili vrlo rijetke slike i podatke o inace najvrelijem nebu na planeti za danasnje borbene pilote !
po mome misljenju , Alzir trenutno uz Egipat jedini moze koliko toliko parirati Izraelcima po kvaliteti tehnike (vec su mu isporuceni Su-30)
Sirijci trenutno samo jacaju PVO Pantsirima-S1 i modernizacijama starijih sistema , ne znam u kakvom su im stanju Mig-29?
pomoc u buducem sukobu koji ce nesumnjivo da se desi i koji ce biti i zestoki duel izmedju PVO Arapa i Iranaca i nadmocne Izraelske avijacije
trenutno stanje je brojcana nadmoc Izraelaca u F-16 i F-15 modernizirane verzije te jacanje PVO Arapa , Sirijaca na prvom mjestu (bio je nedavni napad na Sirijski navodno nuklearni reaktor u izgradnji , nikada potvrdjeno sta je u stvari pogodjeno )
najpametnije bi po meni bilo zasuti Izraelske aerodrome desetinama raketa Z-Z kojima raspolazu i Sirijci i Iranci i navodno Hezbolah koje imaju mnogo vecu preciznost nego Sadamovi Scudovi iz 90-tih
te jurisno -bombardersku avijaciju poslati da dokrajce Izraelske letjelice jos na zemlji ili bar vecinu njih , jer ce ih ionako i ovako izgubiti u napadima superoirnih Izraelskih F-16 i F-15
Arapima trebaju Su-30 MKII u vecem broju , imali bi sanse da obaraju Izraelce jos kada polete
a ovako ?
kako je danas stanje ?
bogme samo raketiraj i nabavljaj S-300 Mr. Green

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Neće baš doći do direktne konfrotacije između Izraela i Arapa. Mislim, dosadašnjih učesnika u sukobu. Jordan se nije sukobio sa Izraelom, od 1967.. Egipat je Kemp Dejvidskim mirom vratio svoje teritorije i nema nameru da se otvoreno sukobi sa Izraelom. Jordan je Izraelu ostao dužan zbog podrške samog Izraela tokom gušenja pobune PLO u Jordanu. Tad je Sirija pokrenula svoje OMJ prema Jordanu kako bi pomogla PLO. Međutim, Izrael je podigao svoju avijaciju i preletom preko sirijskih OMJ zaustavio njihov ulazak u Jordan. Tom akcijom RV Izraela, je omogućilo OS Jordana potpun obračun sa PLO i njihov progon iz Jordana.
Sirija je neslavno prošla kao i PLO u operaciji "Mir za Galileju". Čak je PLO proteran iz Bejruta. Posle toga može se reći da se jedino protiv Izraela otvoreno sukobe Palestinci. Međutim, sada više zadatak te borbe nije više nestanak države Izrael, već stvaranje države Palestine. Međutim, sporno je ko će vladati tom državom, da li PLO (Al Fatah) ili Hezbolaz i koliku površinu će obuhvatati (koju teritoriju).
Ne treba se puno ubeđeivati da arapske zemlje neće ući u otvoren sukob sa Izraelom. Rusija pod svojom političkom kontrolom drži Siriju, dok SAD Izrael, Egipat i Jordan. U Libanu se presecaju interesi Rusije i SAD.
Dakle, velikih otvorenih sukoba koji su bili u prošlosti neće više biti na ovom prostoru. Jedino sad je problem stvaranje palestinske države. Čitavom svetu ne odgovara Hezbolah, a svet ne zna šta će s njim.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12487

Valjda Hamas a ne Hezbulah?

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

@Danko SVIK VRS

Zaboravio si u svojoj analizi Iran, koji ima sa čime da udari, a ne vjerujem da bi sve ostale arapske zemlje to sve nijemo posmatrale kad bi već došlo do otvoenog sukoba.

Izrael po mojem mišljenju jednostavno ne može da opastene među toliko neprijatelja, a ne može da baci nuklearke na sve okolne susjede jer bi i sam bio uništen na kraju. Ostaje mu jedino rešavnje rata konvenconalnim putem, pretežno udarima na distancu krstarećim projektilima i avijacijom.

Kakvo je RV Irana, i kolko bi moglo da uradi samostalno?

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Jes vala moja greška, Hamas a ne Hezbolah. Brzopletost, pa ima i manjih grešaka. Hamas je palestinski može se reći radikalniji pokret otpora koji ne priznaje postojanje države Izrael, za razliki od PLO i njenog vojnog krila Al Fatah.
Dok je Hezbolah libanski šitski pokret otpora po kontrolom pre svega iranske tajne službe VAVAK (negde i kao VEBAK).

Malo of.

Dopuna: 14 Jun 2010 13:00

SailorCG ::@Danko SVIK VRS

Zaboravio si u svojoj analizi Iran, koji ima sa čime da udari, a ne vjerujem da bi sve ostale arapske zemlje to sve nijemo posmatrale kad bi već došlo do otvoenog sukoba.

Izrael po mojem mišljenju jednostavno ne može da opastene među toliko neprijatelja, a ne može da baci nuklearke na sve okolne susjede jer bi i sam bio uništen na kraju. Ostaje mu jedino rešavnje rata konvenconalnim putem, pretežno udarima na distancu krstarećim projektilima i avijacijom.

Kakvo je RV Irana, i kolko bi moglo da uradi samostalno?Iran neće udariti na Izrael, to je samo priča. Ipak zavise od Rusa, a ovima kao i Amerima ne ide u prilog veći vojni sukob na tom prostoru. Isto kao što neće udariti ni Izrael na Iran, jer im ne dozvoljavaju SAD.
Jedina opcija za sada su terorističke akcije, koje su česte na tom prostoru.
Izrael je trenutno kažnjen s tim da im neće doći gasovod plavi put (mislim da se tako zove) iz Rusije zbog ove zadnje intervencije.

Mislim razmišljajte malo hladne glave ne navijački i lagano sve će vam se kockice posložiti. Nema tamo više onakvih ratova kao što su bili od 50-tih do kraja 80-tih godina XX veka.
Osim toga pogledajte naš prostor i povežite ga malo sa Bliskim istokom i sve će vam biti jasno.
G-8 vodi glavnu reč, a u okviru njega SAD i Rusija. Opet ovaj dvojac polako ponovo pravi zone svojih interesa i uticaja, a sve radi krupnog kapitala.
Tako da ona priča Arapin, Jevrej više na igra nikakvu ulogu u svetskoj politica (ako je ikad i igrala).
Sad je priča na tom prostoru svedena samo oko toga da se stvori palestinska država.

Iran ipak neće udariti na Izrael, jer to nije u interesu Rusije. A ako udari onda je ovaj režim u Iranu zabio sebi smrtni udarac direktno u srce.
Ovo kažem, jer će na stranu Izraela stati i Rusija i Evropa, SAD su već tu.

Ipak nema se gde Izrael prebaciti osim da je već tu gde jeste. Nemojmo zaboraviti da su Izrael stvorile OUN. A među njima prvi otvoreni zagovornik stvaranja Izraela je bio SSSR ( a ne SAD kako neki misle). Nakraju SSSR je otvoreno pomagao stvaranje države Izrael 1947/48. godine. I naoružavao je isti tokom rata za nezavisnost Izraela.

Dopuna: 14 Jun 2010 13:11

Mislim odošmo u žestoki of, a prvom meni nije u interesu da se ova tema pokvari zbog gluposti.

Ipak nisi jedini koji ovaj sukob trenutno istražuje. I Sirijus i ja ovaj sukob istražujemo sa akcentom na 1967. i 1973. godinu i mogu ti reći da je poželjno da se držimo date teme.

A ne one priče šta bi bilo kad bi bilo.

Dakle ljudi idemo mi nazad na temu i držimo se trougla Egipat, Sirija i Izrael.
Sve ostalo kvari temu, uključujući i ove zadnje analize (kojima nije mesto ovde).

offline
 • kljift 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Okt 2009
 • Poruke: 6654

Kako su se pokazali piloti i avioni iračkog, alžirskog a čini mi se i marokanskog RV tokom rata iz 1973 godine?
I jel učestvovao Mig 23 te 1973 . godine?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 530 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 523 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: doloress, Drug pukovnik, Duško, kayvan6079, nenad81, suton