Arapi vs Izrael - vazdušni rat

4

Arapi vs Izrael - vazdušni rat

offline
 • Pridružio: 27 Feb 2009
 • Poruke: 496
 • Gde živiš: Beograd

Svaka cast za ovo,zaista zanimljivo. SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 25915
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@SailorCG
Citat:Pilot Samir Aziz Mihail je bio egipatski pravoslavac,

Preciznije rečeno Kopt.offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

Ovo su zvanični gubici izraelskih letjelica od 1948. zaključno sa 2006.

http://mysite.ncnetwork.net/res12e522/IAFinventory.html

Broj izgubljenih letjelica posebno u ratu 1973. pokazuje da ih je dosta izgubljeno dejstvom arapskih raketnih baterija, međutim mnoga obaranja izraelskih aviona koji su pripisani PVO, oborili su arapski migovi. To je tema za raznorazne špekulacije zavisno od strane u sukobu koja ih iznosi. Bilo kako bilo u šestodnevnom ratu IDF je doživio pravo iznenađnje i maskr u vazduhu.

Treba se uzeti u obzir i to da su poslije svake borbe i jedna i druga strana slavili svoje "pobjede".

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

Због истрајног израелског ваздушног рата, египатска војска се поткрај 1969. године налазила на рубу новог уништења па стога у јануару 1970. Насер одлази у посету Москви, где је од Совјета затражио више инсталација пројектила САМ те пратеће војно особље. Но, Совјети нису били спремни дубље се умешати у блискоисточни сукоб који их је водио у даљу конфронтацију са Сједињеним Државама те је Москва тек на Насерове претње да ће се окренути Вашингтону одлучила повећати број својих војника у Египту на више од десет хиљада, укључујући и стотињак пилота. На подручју канала повећан је број противваздушних положаја, које су створиле кишобран за египатску артиљерију и углавном ограничило ефикасност израелског ваздухопловства. И долазак совјетских пилота брзо је регистрован на небу изнад Суецког канала рушењем двају израелских авиона у априлу 1970., током којег је регистрована комуникација пилота на руском језику. Појачано уплитање Москве у конфликт на Блиском истоку забринуло је Сједињене Америчке Државе, које су притискале Израел да обустави ваздушне нападе.


Kao što vidiš, nedostaju ti barem dva izraelska aviona koja su oborili sovjetski piloti aprila 1970. godine.

Dopuna: 11 Jun 2010 0:14

[quote="SailorCG"]Ovo su zvanični gubici izraelskih letjelica od 1948. zaključno sa 2006.

Bilo kako bilo u šestodnevnom ratu IDF je doživio pravo iznenađnje i maskr u vazduhu.

Da slučajno nisi mislio na arapsku avijaciju tokom Junskog rata ili tzv. Šestodnevnog rata?
Jer ih je u tom ratu Izrael degradirao.
Za Jom Kipurski ili Ramazanski rat, to je već druga stvar.

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

Citat:Da slučajno nisi mislio na arapsku avijaciju tokom Junskog rata ili tzv. Šestodnevnog rata?
Jer ih je u tom ratu Izrael degradirao.
Za Jom Kipurski ili Ramazanski rat, to je već druga stvar.


Da mislio sam baš na rat Yom Kipur ali ga uvijek brkam sa šestodnevnim... Confused

Citat:Kao što vidiš, nedostaju ti barem dva izraelska aviona koja su oborili sovjetski piloti aprila 1970. godine.

Nedotaje i onaj F-4 kojeg je oborio Ahmet Mansuri u aprilu 1973.MiG-21 protiv MiražaIako obojica, jednomotorni lovci sa delta krilima, MiG-21 je imao bolji potisak i veću brzinu koji je pilotu davao dobru prednost u borbi. Arapskim pilotima je upustvo na osnovu ove karakteristike njihovih lovaca bilo da svoju borbenu taktiku baziraju na nizu napada sa distance po principu udari i povuci se za novi napad.


Izraelski Miraž


Egipatski MiG-21

Iako je MiG-21 na osnovu boljeg potiska imao prednost u distanci, Miraž je u bliskoj borbi mogao lako izmanevrisati MiG, ali arapski pilot koji je bio svjestan mogućnosti svoje letjelice nije ulazio u klasičan dog fight posebno ne na manjim visinama gdje je MiG-21 bio inferiorniji jer u nizu oštrih manvara kod MiGa-21 dolazi do naglog pada brzine.

Irački prebjeg koji je 16 avgusta 1966. sletio na izraelski aerodorm Hasor, dao je Jevrejima u ruke tada još uvijek opasno i nepoznato oružje MiG-21 na detaljno proučavanje.Zarobljeni MiG-21F kojeg je letio Deni Šapiro.

Izraelski test pilot Dany Šapiro je na zarobljenom MiG-21 svoje kolege na Miražima lako pobjeđivao u zamišljenim borbama. Zaključio je da prednost arapskih Migova nije u jačem motoru već u boljoj aerodinamici same letilice. Slaba tačka kod MiGa-21 je bila na velikim brzinama na malim visinama, jer veliki pritisak na kormilima je ograničavao upravljivost ovog legendarnog lovca.

Na osnovu ovih ispitivanja sugerisano je izraelskim pilotima Miraža da borbu započinju pod određenim uslovima u kojima bi MiG-21 bio u podređenom položaju dajući im određene brzine i visine na kojem će imati prednost u odnosu na MiG-21.

Posebno je skrenuta pažnja jevrejskim pilotima da pokušaju navući MiG-21 na velike brzine u kojima bi ga natjerali na nagle i oštre manevre u kojima je MiG bio lošiji od Miraža i tako ga dovesti u nišan.

Ispitivanja su pokazala da kako kod velikih brzina MiG-21 je bio loš i na malim brzinama i bio sklon prevlačenju kod jačih zaokreta, pa su izraelci nisko iznad zemlje pokušavali da Arape izmanvrišu na taj način da se MiG-21 prevuče i zakuca u zemlju zbog nemogućnosti izvalačenja sa malih visina.Dany Šapiro je letio na MiG-21 protiv svih izraelskih lovačkih ekadrila dok se piloti nijesu dobro upoznali sa prednostima i manama arapskih najboljih aviona toga vremena, što im je dalo neprocjenjivu prednost u predstojećim borbama.

Arapski piloti koji su držeći se bokserske doktrine, i prednosti svojeg aviona da diktira borbu napada sa distance, ulazili u borbu iz nje su se vraćali živi, koji su pokušli da se uhvate u klasičan nametnuti dog fight sa pripremljenim izraelskim lovcima, postajali su statistika....
MiG-21 iz satava 135 lovačkog puka, EAF satavljenog dobrim dijelom od sovjetskih pilota.

Dopuna: 11 Jun 2010 8:29

Dio tonskog zapisa iz trinaestominutne borbe iznad Sueckog zaliva u kojoj je Kemal Ahmed Mansuri u borbi sa šest izraelskih fantoma izašao kao pobjednik oborivši jednog za samo 30 sekundi.Meni vrlo interesanan podatak je taj da su dva ljuta protivnika nad pustinjama Bliskog istoka, sovjetski MiG-21 i francuski Miraž, nastala iz koncepta jednog od najvećih konstruktora aviona na svijetu Vilija Meseršmita, tačnije iz njegovog jedinog nadzvučnog lovca Helwan Ha-300. Ništa manje revolucionarnog u vremenu kada je nastao od njegovog starijeg rođaka me-262.

Priča o poslednjem posleratnom Meseršmitu koji samo sticajem nesretnih oklonosti nije postao legendaran kao i njegovi ratni predhodnici je takođe vrlo zanimljiva i ima indirektno veze sa njemačkim konstruktorom Vilijem Meseršmitom ocem modernih lovačkih aviona.


Ha 300 Vilija Mseršmita.MiG-21Miraž 3

Projekat lovca Helvan je počeo u Frankovoj Španiji poslije rata, pa nastavjen u Naserovom Egiptu, gdje je imao i prve probne letove ali sa indijskim pilotom. Priča koja zaslužuje poseban topik...

Zamalo da se suprostavljen Jevrejima nađe ponovo izvorni njemački lovac nadzvučni Meseršmit Ha-300.

Može se slobodno reći da su MiG-21 i Miraž 3 u stvari samo razrade Ha-300.

Evo slike Helvana u Egiptu...
Prototip u Egiptu.
Helvan u vazduhoplovnom muzeju u Minhenu danas sa egipatskim oznakama pod kojima je jedino i letio.

Dakle....njemački vazduhoplovni genije Vili Meseršmit, je može se slobodno reći, otac savremene borbene avijacije i zapadne i istočne škole, a Bliski istok je mejsto gdje su se te dvije škole srele na pravom ratnom ispitu.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5616

@SailorCG
Vec immo temu o tom avionu ovde http://www.mycity-military.com/Avijacija-i-PVO/Hel.....smita.html
Inace ne bi se moglo reci da su ovi avioni MiG-21 o Mirage samo dalja razrada Vilijevog aviona, vec pre bi se reklo da su prirodni razvoj jednomotornih lovackih aviona iz drugog svetskog rata, pa nadalje.

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 5011
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

https://www.mycity.rs/must-login.png

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

Trpe Grozni ::@SailorCG
Vec immo temu o tom avionu ovde http://www.mycity-military.com/Avijacija-i-PVO/Hel.....smita.html
Inace ne bi se moglo reci da su ovi avioni MiG-21 o Mirage samo dalja razrada Vilijevog aviona, vec pre bi se reklo da su prirodni razvoj jednomotornih lovackih aviona iz drugog svetskog rata, pa nadalje.


Pa s obzirom da su sva tri aviona počeli svoj razvoj negdje početkom pedesetih, a Rusi i Francuzi imali razvijenu avioindustriju u kojoj su projekte svojih aviona mogli brzo da realizuju zbog potražnje na tržištu prije svega, mislim da Vili Meseršmit nije imao priliku da "prepisuju" od njih već oni od njega kao uostalom što je radio čitav svijet kada je u pitanju njemačka tehnika izašla iz rata.

U ovome Meseršmitu ja vidim očiglednu krađu ideje za ova dva kasnije poznata. Pogledajte trup aviona, delta krilo, vertikalac, izduv i kormilo dubine...original MiG-21, dok su usis i kabina bez kormila dubine opet isti Miraž 3.

Neću ići više u of topik, ali ću reći da đaci mogu da prepisuju od profesora, ali ne profesor od njih što je ovaj lovac i potvrdio.Malo su Rusi po svemu sudeći ideju za usisnik pozajmili od Hajnkela malo od Mseršmita i skrpili MiG-21.

online
 • Pridružio: 03 Apr 2008
 • Poruke: 5616

@SailorCG
Pogledj prvo sve ostale avione koje su sovjeti rdili pre MiG-21, videces da su mnogo blize MiG-21 nego ovaj Vilijev avion.
Da su konstruktori prepisivali jedan od drugog, to stoji, ali i MiG i Miraz su imali ralicite razvojne puteve, koji se prvenstveno bziraju na prethodnim sopstvenim avionima.

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2009
 • Poruke: 452
 • Gde živiš: Boka kotorska

Trpe Grozni ::@SailorCG
Pogledj prvo sve ostale avione koje su sovjeti rdili pre MiG-21, videces da su mnogo blize MiG-21 nego ovaj Vilijev avion.
Da su konstruktori prepisivali jedan od drugog, to stoji, ali i MiG i Miraz su imali ralicite razvojne puteve, koji se prvenstveno bziraju na prethodnim sopstvenim avionima.


Nešto se ne mogu sjetii ni jednog sovjetskog i francuskog aviona sa delta krilom prije ovog Meseršmita. Prvi Mirage 3 je napravljen 1956, poslije pokretanja Vilijevog projekat Ha-300.

Zamolio bih moderatore da ovaj dio o Ha-300 prebace tamo gdje mu je mjesto, da ne razvodnjavamo temu o arapsko-izarelskim ratovima.

Izvinajavam se ali nijesam znao da tema o ovome lovcu već postoji ovdje.

Dopuna: 11 Jun 2010 23:26

Ovo je fotogalerija iračkog MiGa-21 F-13 kojeg su Jevreji testirali krajem šezdesetih godina prošlog vijeka. Danas se nalazi u vazduhoplovnom muzeju u vojnoj bazi Hatserim.

http://www.primeportal.net/hangar/isaac_gershman/mig-21f-13/

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 1 sakriven i 569 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, cole77, dexter300, havoc995, miodrag, Oscar, Panonsky, shaja1, Trpe Grozni