Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

27

Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23739
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Naravno da nas zanima, posebno kako je izgledala ''rupa'', odnosno kakvi su bili uslovi života i rada, koliko brzo si mogao da stigneš do svog položaja u slučaju uzbune...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Okt 2006
 • Poruke: 33
 • Gde živiš: Ljubljana

Evo najprije ču napisati kako je funkcionisao naš bataljon.Kao što sam več rekao,operativni smo bili 24 sata na dan.I naša zgrada u Željavi je bila više prazna nego puna.Od 100 vojnika,bilo jih je oko šest u Rupi,oko deset na koti,oko dvadeset na Plješevici,pa onda neki na dopustu,pa neki su se odmarali poslje smene,pa dežurni bataljona,čete,pa požarni,tako da nas skoro nikada u stroju nije bilo više od dvadeset.Smene u rupi su trajale šest sati,na Koti isto tako nekako,a na Plješevica tjedan dana.
Kao što sam rekao,na početku sam bio dodeljen na Plješevico,kao vezista,i imao sam zadatke da uspostavljam vezu sa Rupom i sa ostalim radarima.To je bilo nešto kao:"Sava zove Dunav,jel se čujemo.---Dunav zove Savu,ja te čujem za peticu ........."A kada je bilo navođenje,tada sam trebao biti pored radio uređaja,koji je bio za vezu između aviona i radara.Na radaru se je pratilo 24 sata na dan,i svi podaci su se slali u Rupu,kdje su drugi vojnici pisali na staklenu tablu,da se je pratilo sve što se događa na nebu.Radar je bio stvarno dobar,jer je zabelježio i ako su na avtoputu kot Karlovca išla tri tegljača jedan za drugim,mogao si vidjeti to na monitoru.
U Rupu so dolazili i podaci iz ostalih radara,tako da su tamo znali stvarno sve što se dešavalo na nebu.
Ispred Rupe,ne znam pored kog ulaza,stajala je jedna mala zgrada,kdje su bili piloti,a pored njih bio je parkiran "Borbeni par".To su bili trije MIG 21,koji su bili pod punim naoružanjem,i pripremljeni da polete,ako bi zatrebalo.A u zrak se jih je diglo po podacima koji su dolazili u Rupu iz Plješevice,i koji su se kontrolirali preko ostalih radara.Radaristi su trebali biti dobro izvježbani,jer je na monitoru bilo i puno stalnih tačaka.
Evo toliko za početakoffline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@mietke.............
Pozdrav i tebi.
Da malo razjasnimo stvari.Verujem da si bio vojnik 51bVOJIN, jer znas prezime bivseg k-danta.Nije on bio u cinu general-majora, vec je bio major.Spominjes radna mesta u rupi (verovatno mislis na operativni centar),staklenu plocu.Secas li se velikog broja radarskih ekrana koji su se takodje nalazili u OC?
Na K-377 se u stvari nalazilo vise radara (P-35, P-12, PRV-11, AN/TPS-70)
Ti radari nisu pratili sta se desava na a.Zeljava, vec su radili za potrebe 117.lap-a (ako je letacki dan, ukljucivao bi se radar na P-35 i PRV-11 i radili su za potrebe letenja.Takodje su se sa tih radara uvezbavale posade za navodjenje.)Dakle, u operativnom smislu, K-377 nije bila u sistemu PVO.
U sistemu PVO je radio radarski sistem S-600 stacioniran na Pljesevici.Sa tog radara se takodjer navodila lovacka avijacija na ciljeve u vazduhu.
Istina je da su radari na Pljesevici, Zadru,Banjaluci (Kozara) bili medjusobno uvezani, ali su primarno slali podatke u OC 51bVOJIN.
U Velikoj Gorici nije bilo radara koji je koristila JNA, vec je bio OC na nivou 5pVOJIN. Cerklje je bio aerodrom na kome su bazirali Orlovi.

Bilo bi zanimljivo da izneses svoje utiske sa Pljesevice.

offline
 • Pridružio: 08 Okt 2006
 • Poruke: 33
 • Gde živiš: Ljubljana

@cezar 35
Hvala ti da si razjasnio neke od tih stvari koje sam ja napisao.Koliko mi se čini,si vjerovatno bio u vojsci jer znaš toliko detajlova o opremi.Ja sam pisao ono što sam se sječao,a najviše toga kako je sve funkcionisalo sam razmišljao sam,jer tada se previše nije dalo saznati.Mislim da je jedini podatak o opremi koji se sječam je radio stanica AMR 255 ili nešto tako,sa kojom su bili povezani radari.
Na Plješevici sam proveo skoro pola godine.Prva dva mjeseca od Decembra 1989 do nekdje februara,marta 1990 je radar radio punom snagom.Sječam se da je bio strašno lijep razgled na aerodrom,kada si uveče gledao polijetanje MIG-ova,i kada su došli na jedno 500 metara onda su uključili forsaže i onda ona vatra iza njega i več ga nema.I uvijek su vježbali ono kad avion skoro sleti i onda par metara nad pistom puni gas i odljeti.
Za to vrijeme je Juga bila več na pola u razsulu,pa tako su bile i polarne kupole na radarima.Koliko se sječam je u velikoj bio radar,a u maloj "visinac".Tada su se na velikoj kupoli pocepalo jedno pa trokuta,i kad je bilo neko veliko nevreme,vetar je strašno duvao,kupola se srušila.Srušila se na radarsku antenu i oštetila ju je.
Znam da je tada bila strašna panika,pa smo onda vojnici i oficiri zajedno demontirali radarsku antenu po koju su došli kamioni i odveli je u servisni centar "Kozmos" u Banja Luku.Antena je bila po mom sječanju velika barem dvadeset metar i visoka jedno četri,a razstavila se je na male komadiče koji su onda odveženi.
Iz vojske sam otišao u Septembru 1990,i do tada se radar još nije usposobio.
Evo toliko za sada.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@mietke........
Nije problem, tu smo da stvari razjasnimo.
Da, bilo je velicanstveno gledati poletanje MIG-va, pogotovo za vreme nocnog letenja ili kad su pripadnici 352.izvidjacke eskadrila nocu snimali teren pa bi svetlecim avio bombama osvetlili celu regiju kao da je dan.
Istina je da su kupole bile problematicne za odrzavanje.Posto su sastavljene od trouglova, te trouglove presvucene impregniranim platnom je trebalo povremeno menjati.Posto su kupole bile Americkog porekla, kupovina rezervnih trouglova je bila skupa.Tekstilna firma" LIO"
Osijek se prihvatila da ce resiti problem impregniranog platna na trouglovima.Medjutim, nisu bili dorasli zadatku i njihovi trouglovi su se vrlo brzo pocepali pod naletima snaznog vetra sa juzne strane Pljesevice.
Cepanje tog platna na vise trouglova napravljenih u "LIO" Osijek je uzrokovalo rusenje kuple.U stvari ogromna masa antene je "zguzvala" kupolu kao papirnu ambalazu.Antenu mase oko 12 tona pokretala su 2 motora "Rade Koncar" od po 30 KVA.Antena nije bila ostecena, ali se morala demontirati jer je ostala bez zastite. Naime, da je ostala na polozaju, vetar olujne snage bi je slomio.Sva ta situacija je iskoristena tako da se kompletan radrski sistem sa antenama posalje u VZ"KOSMOS"
na generalni remont jer je radar vec bio pri kraju resursa od 100 000 sati rada.Generalni remont traje oko 6 meseci i u tom periodu je trebala da se isporuci nova kupola iz SAD-a za koju je bio placen avans (mislim da je cena kupole bila oko 600 000 dolara)
Ta placena kupola nikad nije isporucena zbog poznatih desavanja.
Dobro se secas...precnik kupole je iznosio 18 m
Ovim vanrednim dogadjajem nije prekinut kontinuitet vazdusnog osmatranja javljanja i navodjenja.Naime, odmah je iz rezeve dovezen radarski komplet S-600 i montiran na K-377, ali ne sa tako mocnom antenom, vec sa standardnom koja se inace isporucuje uz radar.
Ta standardna antena neodoljivo podseca na noz(ralo) buldozera.

offline
 • Pridružio: 08 Okt 2006
 • Poruke: 33
 • Gde živiš: Ljubljana

@Cezar 35
Baš me fascinira koliko imaš podataka o svemu oko radara.Dali si možda bio na Plješevici?
A ove antene koja je bila postavljena na Koti se sječam,jer posle kada nije više radio radar na Plješevice,onda se je radilo na Koti.Ali meni je bilo ljepše na Plješevici,zato sam tada bio skoro 100 dana na straži.1 dan sam bio kao stražar,14 dana kao razvodnik,a ostalo kao komandir straže.Tamo je bilo samo jedno stražarsko mjesto na putu izpod zgrade,tamo je bila jedna betonska stražarska kučica,a pored nje je u skali bio tunel,kroz kojeg si došao na stražarsko mjesto.Ovaj tunel je išao iz donjeg sprata zgrade,na početku je bila stražara,onda se je išlo na jednu stranu do radara,a dolje se je išlo do stražarskog mjesta.Tamo negdje između je bio i ulaz u Relejni centar,koji je bio izpod radara.Tamo sam bio samo jednom,jer tamo su radili SMB vojnici.Mislim da je jedna slika na ovom forumu,koja pokazuje taj tunel koji ide prema stražarskom mest.Malo pred kraj tunela,na ljevoj strani ako izlaziš bila je civilna PTT stanica,koja se je otvarala bajonetom,i tamo je bio kalorifer,dušeki.....Stražari su stavili lanac sa znakom stop i niko se nebi osudio iči preko njega,tako da su oni bili na toplom.Samo kada se je znalo da če doći neko vozilo,tada je bilo sve po propisima.

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@mietke........
Da, bio sam na Pljesevici....mozda smo se i sreli.
Lepo si opisao strazarsko mesto na ulazu u tunel.Mislim da je Ron okacio sliku tunela ovde na forumu.

offline
 • Pridružio: 08 Okt 2006
 • Poruke: 33
 • Gde živiš: Ljubljana

@cezar 35
Zanimljivo,ako si bio u vremenu između decembra 89 i septembra 90 onda smo se stvarno mogli sresti.
Meni je gore posle toga kad se odmontirao radar bi stvarno dobro.Na položaju je bio samo jedan dežurni oficir (najviše su to bili vodnici,stariji vodnici..) pa dežurni i pomočnik dežurnog čete,komandir,razvodnik i četiri stražara,četiri SMB vojnika iz relejnog centra te kuvar,pek i pun magacin hrane.
Samo u četvrtak je gore došlo koje vozilo kad je bila smena.A ostalo vreme smo bili sami i skoro ko da nismo bili u vojsci.
Sječam se da jednom zbog snega nije bilo nikoga gore tri nedelje,pa nam je nestalo svega u kantini,i cigareta,i kada su posle došli gore oficiri stavili smo se u red i svakoga pitali za cigaretu,od vojnika do oficira.
Sječam se i to,da smo na početku se vozili preko Plitvica,jer još nije bio sagrađen put iz Ličko Petrovog sela prema Korenici,i uvijek smo se zaustavljali na piću na početku Plitvica,gde je bio neki motel,ali sam zaboravio kako se zvalo to selo.

offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

Baš vidim da se u pravo vrijeme povela rasprava o RP Plješevica.
Kažem u pravo vrijeme jer sam malo "dogradio" svoju web-stranicu upravo na tu temu. Cool
Pri tome sam koristio dosta tekstualne podatke koje su ovdje iznijeli cezar 35 i Ron.
Evo ovako:
http://www.firewirehr.host.sk/Zeljava-RP%20Pljesevicai.html
...mislim da ima zanimljivoga materijala za one koji su bili tamo-tada da prokomentiraju.
Npr. mene zanima što li je ovo dovraga Question


A imam i neke nove video snimke, npr. ova nije loša:
(ovu snimku, a i neke ostale tamo su mi poslali ljudi mailom, bez nekih detalja tko-što-kad-gdje....ja sam ih editirao tako da sam ih usporio i ubacio glazbu)
http://www.youtube.com/watch?v=UVnPxiHb6AM
Ostalo ovdje:
http://www.firewirehr.host.sk/Zeljava-Nekad.html

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@Firewire.........
Sliku koju si okacio i mene je iznenadila, jer sam potpuno zaboravio na taj detalj.To su "pasivni" reflektori koji su bili u vlasnistvu ptt , a preusmeravali su radiorelejne kanale veze iz Bihaca prema Cazinu ili
V.Kladusi.Desni (veci) reflektor je bio povrsine oko 200 m kvadratnih.
Slika je nastala posle ostecenja reflektora.....lepo se vidi da nedostaje
jedan deo limene povrsine.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 666 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 5 sakrivenih i 628 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., doklevise, dragon986, Drug pukovnik, Dzoni90, FOX, gile58, Kaplar2, kuntalo, Lieutenant, liman, ljuba, Marko Marković, mercedesamg, MIg, MilosKop, Mirage 2000N, Misirac, Mixelotti, mnn2, mocnijogurt, Panonsky, pavle_pzs, pein, royst33, S2M, sabros, Smiljke, stegonosa, virked, VJ, Vlad000, vlvl