Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

53

Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@yufighter...........
E sad je mnogo jasnije.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 08 Dec 2006
 • Poruke: 3

Zdravo!

Momci, svaka vam cast za ovu temu. Samo zbog nje prijavoio sam se na ovaj forum Wink. Dolazim iz Slovenije, zato molim vas, oprostite mi na moji upotrebi jezika. Zainteresovao sam se za ovaj aerodrom, kad sam vidjeo snimke na youtube.com. Pretrazio sam mnogo na internetu u vezi tog aerodroma, i nekako dosao do sledecih zakljucka:

Aerodrom je minirala JNA nakom odlazka sa mnogo eksploziva.

Nikdje ne mogu naci nekih formalnih stalista bilokoje vlade (HR ili BIH) o stanju ovog objekata, kao da formalno i danas ne postoji. Nasao sam samo jedan clanak iz nekog BIH internet casopisa, kdje novinar trdi, da je bio u nutrasnjosti objekata, da ga cuva vojska BIH(?!) i da su Titovi apartmani, tajni arhiv JNA, kao i komandni prostori neosteceni(?!). Problem je samo, da ne mogu biti siguran u istovjetnost ovog clanka.

Na mnogo mestima sam procitao, kao i na ovom forumu, da je bilo unutrasnjost objekata uskoro nemoguce unistiti sa eksplozijom i da su unisteni samo svi 4 ulazi.

I najveca misterija? Sta se dogodilo sa ovim ogromnim vratima i sistemom zatvaranja/otvaranja? Valjda su ostali neki tragovi, djeli mehanizma, ...? Ako su bila to vrata, koja su bila pravljena, da izdrze 20kT ekslopziju, bi nakom miniranja mogla da ostanu cjela?

Da li gresim?

Hvala,
OneHalfoffline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@onehalf........
Dobro dosao!!
Ovako na brzinu da ti napisem da je taj novinar malo preterao.Naime, nikakvih apartmana ni tajnih arhiva JNA nije bilo (bar ne znam za njih).
Poznato je da je a.Zeljava na samoj granici RH i BiH, pa mi je nelogicno da je tu vojska BiH. Neki momci sa foruma su bili na aerodromu nedavno i pisu o DGS-u (drzavna granicna sluzba).
Istina je da su zaruseni ulazi u podzemlje a piste ispresecane eksplozijama.

Koliko znam pancirna vrata su "pala" jer je eksplozijama izbijen njihov, uslovno receno, nosac.
Pancirna vrata su bila samo jedan od elemenata osiguranja od nuklearne eksplozije. Konfiguracija terena, raspored ulaza i jos niz drugih gradjevinskih resenja su pruzala sigurnost pri nuklearnoj eksploziji od 20Kt.

offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

@cezar
Reći ću ti iskreno: možda sada kad si to spomenuo, ali ne mogu tvrditi. Jednom smo imali raspravu o tome kako se avioni štite od ulijetanja ptica, ali ne mogu reći da znam bilo šta o tome. Netko je negdje na sajtu napisao da je postojao golf s opremom za prisluškivanje. Ne znam za to, ali postojalo je bijeli 101 koji se malo-malo vozikao po pistama.Još mi je sad nešto palo na pamet vezano uz stražu: u svakoj stražari postojala je na zidu plakat s postupkom sa diplomatskim osobama, slike njihovih pasoša i oznaka na automobilima CD, CMD.... Prema tim propisima, takvim osobama se nije ništa smjelo, već samo izvijestiti nadređene.Uvijek nas je zanimalo, kako bi oni prošli pokraj svih i odjednos se našli pred nama na rupama? Sjećam se da smo jednom imali neku vježbu i da se negdje na pisti odjednom pojavio opel rekord s diplomatskim oznakama, i da su ih zaustavili; mada mislim da se tu radilo o fingiranju, da se vidi kako se odrađuje. Kad sam pregledavao dio slika, iuočio sam još nešto: mislim da su oznake na avionima bile petrocifrene
11701 i slično, a na nekim slikama koje sam kasnije vidio čini mi se da su trocifrene, kao da je prvi dio netko pofarbao, čini mis e 359 ili tako nešto.

offline
 • Pridružio: 08 Dec 2006
 • Poruke: 3

Hvala cezar!

A kdje su vrata? Neprestavljivo mi je, da jih je neko odneso... Na snimkah vidi se sistem zatvaranja i otvaranja vrata i kaku se sinhron digu nesti manjiu elementi iz tala, itd... ovo je trebao biti nek veoma komplicirovan sistem... a ni na jedni fotki ne vidim nekakog ostatka, kosa mehanizma, ... . Stvarno mi je cudno.

A oko apartmanov i arhivov JNA... citao sam, da je bila baza jedna od moznih lokacija, kamo bi se smjestio vrh JNA u slucaju nuklearnog rata. Na ozemlju SFRJ, kako je meni znano, bilo je nekoliko tih lokacija. Jedna, npr., bila je i u Kocevskom rogu ovdje u Sloveniji. Ne znam aku su ovi podaci tacni.

A jos mi je zanimivije, da formalno, kao nekagada, i danas, ovaj objekt ne postoji. I ako pravilno shvatam, ne zna se, da li je ko vec ulazio u "Arenu", i ostale prostore podzemne baze, jer je opsasno. I ako bi neko ulazio, sta bi tamo pronasao? Baza takvog pomena i razseznosti valojda je bila opremljena najboljom tehnologijom? stari racunari(kako je meni znano, JNA imala je nekoliko CRAY superkompjutera)? I DGS? Valjda oni zele imati podpuno kontrolo svih granicnih tunela. Je li dostup u samu bazu danas tek moguc i bi trebali ponovno probit ulaze?

p.s. Jos jednu rec sam se sjetijo. Citao sam i, da imaju BIH in HR planove, da bi na podrocju baze uredili medunarodni aerodrom, a dio baze spremenili u muzej. Zna li neko nesto o tomu?

Hvala,
OneHalf

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@blake..........
Poznato je da su diplomate raznih zemalja, pored osnovnog posla radili i za obavestajne sluzbe. Cesto se se desavalo da "zalutaju" i nadju se na pisti aerodroma. Ptretpostavljam da ste iz tog razloga imali uputstvo kako postupati sa njima.
Sto se tice ptica, prava su napast za svaki aerodrom. Postoje razne metode "borbe" protiv ptica, a na a.Zeljava je koriscena najpouzdanija.....vojnici sa lovackim puskama su po celi dan setali po pistama i pucali na sve sto je pernato. Jedne prilike, na poletanju, jastreb je udario u koren krila te ostetio hidrauliku za nozne komande. Avion se odlepio od piste i ostao u desnom nagibu....celih 40-tak minuta pilot je pokusavao da sleti sa avionom u nagibu.Secam se da je vizuelno navodjen sa zemlje i uspeo je da ga prizemlji bez posledica.

Detalje oko tih brojeva zaista ne znam.

Dopuna: 08 Dec 2006 15:51

@onehalf.........
Pokusacu da razjasnimo deo po deo.
Ne znam gde su vrata....ne verujem da ih je neko mogao odneti. Pretpostavljam da su polomljena. Na slikama se vide blokovi betona...moguce je da su to delovi vrata.

Da, i na ovom forumu se spominje Kocevski rog kao mesto za sklanjanje drzavnog vrha, a najznacajniji objekat tog tipa je Konjic.....pogledaj malo po ovom forumu.

Naravno, objekat u fizickom smislu postoji, ali nema ni blizu onaj znacaj koji je imao u vreme SFRJ. Jedino sto ja znam u vezi planova oko ovog objekta je to da vlada RH u kasarni Zeljava (na teritoriji RH) namerava otvoriti centar za azilante.
Ako bolje procitas post-ove vezane za ovu temu, videces da su neki momci iz Hrvatske i iz Bihaca bili u podzemnom delu i okacili su veliki broj slika, ali nisu isli duboko u podzemlje jer nisu imali odgovarajucu opremu.
Sto se tice opreme, sigurno je bila najbolja koja se mogla nabaviti u to vreme.
Ulaz u bazu je moguc. Prepreka je DGS i eventualne zaostale mine

offline
 • Pridružio: 08 Dec 2006
 • Poruke: 3

@Cezar

Da. A cini mi se nevjerovatno, da bi od takvog kompleksnog objekata, nakom unutranje eksplozije, upustevajoc sto je bilo na ovom forumu napisano, da vatra ni mogla da traje dugo zbog ponestade kisika, ostali samo kupi betona. Ne mislim, da bi unutranjost bila upotrebljiva, nego unutra bi trebalo biti mnogo unistene, a ne izpaljene opreme? Zanimivo mi je iz vidika teknicke dedistine i kulutore. Smile

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11178
 • Gde živiš: Banja Luka

@onehalf.........
Koliko ja znam, sve sto se moglo demontirati, JNA je demontirala i prevezla na neku drugu lokaciju tako da unutra nije ostalo nista upotrebljivo.
Ostale su el. instalacije, cevovodi za vazduh, vodovodna instalacija i slicne ugradjene instalacije.

offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

@Ron...
Dobre slike! Smile
Sada vidim jedan detalj sa motivom ulaza 1 snimljen unutar i izvan tunela;

Ovdje se fino vidi da je "betonska zavjesa" bila i na ulazima 1, 3, 4, a na 2 još i danas stoji.

Evo 3(mada je slično ulazu 1, ali strmina terena sa desne strane se ne poklapa);


Ova hrpa kamenja su sigurno ostaci te zavjese ispred ulaza 4.

Znači detonacija je jednostavno "otpuhala" materijal ovako daleko. Bebee Dol

Dopuna: 08 Dec 2006 19:54

onehalf ::A kdje su vrata? Neprestavljivo mi je, da jih je neko odneso... Na snimkah vidi se sistem zatvaranja i otvaranja vrata i kaku se sinhron digu nesti manjiu elementi iz tala, itd... ovo je trebao biti nek veoma komplicirovan sistem... a ni na jedni fotki ne vidim nekakog ostatka, kosa mehanizma, ... . Stvarno mi je cudno.
Mislim da se na ulazu 1 vidi ostatak pancirnih vrata.
Jačina detonacija ih je vjerovatno slomila i izbila ovdje.

offline
 • Pridružio: 08 Dec 2006
 • Poruke: 9

blake ::Pozdrav svima još jednom!
Konačno sam uhvatio vremena da pregledam sve dosad postavljene stranice, što je s obzirom na opremu koju imam vrlo dugo trajalo ( o slikama da ne govorim, a video-nikako). Najvažnije je, kao što se svi slažu, kompletiranje cijele priče, i nadam se da ću moći dati neki svoj prilog. Ne mnogo o unuitrašnjosti samog objekta, jer sam bio vrlo "plitko" unutra, ali o nekim podacima i činjenicama uvijek možemo raspravljati.
Bio sam gore 87/88 u PZO. Između ostalog,davali smo stražu na rupama.Prema onom čega se mogu sjetiti, straža je bila na rupama 1,3,i 4, a na 2 je bila VP. Avione su izvlačili na TRG preko 1 i 3, na 4 se sjećam svega par puta da su avioni išli van. Uvlačili su se na 2, vjerojarno da bi se odmah i kontroliralo tko i što ulazi. Nikakve posebne vidljive propusnice nisam vidio da netko nosi, kad sam išao unutra onaj oficir koji me poslao napisao je neku potvrdu s kojom sam se javio VP. Kad sam počeo čitati tekstove, naišao sam na mrtvu stražu, pucanje bez upozorenja, čak i minska polja postavljena prije? rata. Na straži na rupama bio sam ukupno 55 dana, a davali smo stražu i prije aerodroma gdje su bili hangari PZO i skladište municije za PZO (pokraj piste 4-imam i neke slike od tamo), i nije bilo nikakve mrtve straže. Pored toga, prije nego smo došli, bio je onaj slučaj kad je Keljmendi pobio kolege na spavanju. Od tada smo imali prazne puške, i samo deset metaka u okviru u rapu, što se stalno kontroliralo i brojalo. U cijelom vojnom roku, pušku sam punio samo jednom, i to zbog medvjeda. Na ulazu u kasarnu u Željavi postojala je prijavnica VP, bez straže, staržar iza auto-parka prema usjeku u brdu-s praznom puškom, i prijavnica s rampom na izlazu iz kruga prema Vedrom polju. Nama su pričali da postoji mrtva straža gore na šahtovima. Bio sam jednom gore, mislim da su imali i pse, ali od mrtve straže ni š. Što se tiče priče da ni komandanti nisu mogli svuda, nisam jednom pustio komandanta baze da uđe na rupu bez lozinke. I to je bio standardni i propisani postupak kojeg su se svi držali. Netko je negdje napisao da između TRG i 4 rupe postoje ostaci nekog srušenog objekta kojem ne zna namjenu. Stotinjak metara prije usjeka na 4 rupu, s desne strane (uz padinu Plješivice) nekih 30-50 m od ceste postojala je stražara gdje smo boravili. To je u stvari bila preuređena kapela, a u obližnem šumarku postojalo je i groblje sa četrdestetak grobova. Sjećam se da smo tamo hodali, da su zadnji bili pokopani 1948.g. To je navodno nekad pripadalo selu Baljevac koje je tu bilo. Negdje uz pistu postojala je u nekoj jaruzi i drvena baraka, zvali mo to škola na Baljevcu, bilo je u nutra nekoliko klupa i školska ploča (tu su boravili rezervisti kad je bila vježba),a mi smo tamo držali rezervne gume za kamione, maskirne mreže i cerade. Sad mi je palo napamet dvije stvari:1.Mislim da su komandanti baze u to vrijeme bilo ppuk ili puk Vilotije Nenić i Milan Meničanin. 2. Gledano vremenski, onda sam imao 19 god, znači da je od onda prošlo 20 god više, a tema mi je i danas svježa, i evo mi o njoj raspravljamo. Fascinantno, zar ne? Sorry što je tekst malo bez glave i repa, ali pišem na poslu.... Volio bih da me netko ispravi ili potvrdi, upravo se pokušavam prisjetiti rasporeda ostalih objekata u bazi/aerodromu, kao i u samoj kasarni, te nekih imena vodećih ljudi.
Pozdrav svima


Pono pozdrava svima!
Pratim vec duze vremena vas forum, i odlucio sam da se ukljucim u diskusiju. Imao sam proliku da radim ca.14 dana na podrucju aerodroma
u ljeto 1988 (kao civilna osoba , pomagao sam jednom geometru iz Sarajeva koji je tada planirao trasu nekog kanala od sela Baljevac prema V.Polju), i nije bilo nikakvih minskih polja oko pista ( bas sam se kretao svuda ) a za ulaz na aerodrom sam se svako jutro javljao na portirnici VP.
A sto se tice groblja , koliko znam pripadalo je katolickom naselju Baljevac koje je raseljeno poslije 2 svj. rata.
Puno pozdrava svima

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 746 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 6 sakrivenih i 696 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _commandos_, A.R.Chafee.Jr., amonsrb, babaroga, caesar, CrazySerb_MLD, crnitrn, cvrle312, dane007, djo97, Doca, dragon986, Duško, elenemste, galijot, goxin, Hoegaarden, hyla, JOntra, L A Z A R, liman, Marko Marković, MB120mm, Mercury, Milan A. Nikolic, miljannis, mnn2, moldway, mushroom, nenad81, Nurkovic213, pavle_pzs, pera12345, Regrut Boskica, ruso, S-lash, sakota79, Sibin, Toni, Trpe Grozni, vukovi, xJeremijAx, YU-UKI, zillbg