Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

65

Enigma JNA - Podzemni Aerodrom "Željava"

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2007
 • Poruke: 32

krkan ::...daj mi reci, jesi li ikad bio na predratnoj zeljavi-?
nedavno sam bio u bihacu, i lokalno stanovnistvo odbija ikakvu suradnju sta se nekih podataka tice, samo pricaju, o tom famoznom miniranju, i podatku kako je svaki let od 1990 bio tandem "hrvat slovenac", a na repu da je zujala 29-tka.
sad jel to kakva patka,al cini mi se realno, jer kad je peresin predbjegao u voljenu nam austriju, sjebao je poprilican broj hrnvata koji su nam moglui dofurat jeben broj mig-uša.

prije peresina sa aerodroma je pobjegao pilot iz 12.lae.mislim da se zvao borkovic.sleteo je u divulje pored splita

Dopuna: 13 Jan 2007 23:30

Firewire ::cezar 35 ::@Firewire.......
Vidljiva struktura hrapavog betona je razumljiva ako znamo da je
aerodrom isforsirano useljen '68. Kasnije je bilo vremena za doradu.

Da, eto ove slike su mi se učinile zgodnima za usporedbu po ovom pitanju.

Dopuna: 27 Nov 2006 23:55

cezar 35 ::Da pojasnim srednju sliku.
Prvi sa desna u levo je gen. Zivan Mircetic tadasnji k-dant 5.Vak-a
Treci sa desna u levo je gen. Anton Tus tadasnji k-dant RV i PVO.
Cetvrti sa desna u levo je Dragutin Zelenovic tadasnji clan predsednistava SFRJ.


Ovdje bih dodao da čovjek sa štapom koji drži predavanje je Rodoljub Gajić-Roćko.
...poginuo u nesretnom slučaju vezanom za jedan let sa Utvom za Banja Luku.QuestionExclamation

covek koji opokazuje sa stapom nije ppuk.rodoljub gajic sto se i vidi po cinu koji ke klklase.to je bio jedan od pomocnika komandanta puka po tehnici.ne bih da gresim ali cini mi se da je on poginuo u udesu aviona zajedno sa gajicem

Dopuna: 13 Jan 2007 23:38

cezar 35 ::@ujo.........
Mada vrata podsecaju na ulazna vrata u samo podzemlje, slika je nastala u jednoj od galerija podzemlja.Pregrada, kako je zoves, je limene kostrukcije.Koliko znam sluzila je da razdvoji neke delove podzemlja (nije ovo jedina pregrada).Djnik je dobro primetio....u slucaju pozara sigurno bi odigrala znacajnu ulogu u sprecavanju sirenja pozara.
Resetke podsecaju na klimatizacioni otvor, ali ne bih mogao tvrditi da to jeste deo klimatizacije.

@blake.......
Dobro dosao!

klimatizacija je isla cevima sredinom tunela odvajala se za prostorije koje su bile sa strane.na kraju radionice su bile prostorije za smestaj ljudi i ispitivanje opreme aviona.treba naglasiti da nije bilo nijedne prostorije u koju nije bila dovedena klimatizacija.kako je radila to je rugo pitanje

Dopuna: 13 Jan 2007 23:43

cezar 35 ::@shrike.......
Nisam bas siguran, ali mislim da je instalisana snaga generatora bila oko
900KVA.
Naravno, u uslovima stabilnog napajanja, aerodrom je koristio energiju iz gradske mreze.Generatori su radili u rezimu non-brake tj. kad je gradska mreza bila stabilna napajala je elektromotore odgovarajuce snage koji su pogobili generatore (sa generatora se uvek skidao napona za napajanje aerodroma). U slucaju fluktuacije gradske mreze frekventno ili naponski,automatika bi ukljucivala dizel motore koji bi nastavili pogoniti generatore tako da bi napajanje el. energijom bivalo neprekidno. Automatika je bila toliko osetljiva na fluktuaciju gradske mreze da se ni po cemu nije mogao primetiti eventualni prelazak rada na dizel motore.

kad je bilo nocno letenje,struja se dobijala iskljucivo preko agregata.u slucaju da iz nekog razloga nisu buli ispravni letenja nije biloRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31647
 • Gde živiš: ovalni kabinet

352.iae ::
prije peresina sa aerodroma je pobjegao pilot iz 12.lae.mislim da se zvao borkovic.sleteo je u divulje pored splita


Barataš pogrešnim informacijama - taj pilot se ne zove Borković već Borović i nije on prvi prebegao već upravo Perešin.
Prebezi u HRZ su -


1.Bojnik Rudolf Perešin 25.10.1991g. preletio iz Bihaća u Klagenfurt - Austria sa MiG-21R

2.Satnik Danijel Borović 04.01.1992g. preletio iz Bihaća u Pulu (MiG-21_ex Yu. 17133 /s/nN2119)

3.Satnik Ivica Ivandić preletio iz Užica (Ponikve) u Split 15.05.1992g. (MiG-21_ex Yu. 17235 / s/nN2741)

4.Satnik Ivan Selak preletio iz Užica (Ponikve) u Zagreb 15.05.1992g. (MiG-21_ex Yu. 17167 / s/nN4051)offline
 • Pridružio: 04 Sep 2005
 • Poruke: 664

E ove izjave 352. su unele nove momente Shocked pa sam opet po N-ti put analizirao slike i filmove. Otprilike sam nasao sve sto je on naveo i moracu da menjam moju semu u Corelu.
Kao prvo cudio sam se zbog ovog prekida cevi sa leve strane u ulaznoj galeriji, a sada mi je jasno da su one u stvari savijale u galeriju B od 124 LAE.
Drugo, uvek me je cudila razlika u poluprecniku luka na svodu ulazne galerije, a sada mi je jasno zasto. Naime od ranije sam procitao da je plafon dela galerije u kojoj je odvajanje galerija A i B od ulazne izdizen za oko 2m, tako da se to odlicno vidi na filmu. U delu gde zivine lampe ne rade strop je nizi nego u delu gde je rasveta ukljucena i gde je raskrsnica . Takodje terasa koju 352. pominje se nalazi prakticno naspram skretanja u B galeriju 124 LAE. Na desnom zidu ulazne galerije, kod terase, se vidi odsjaj iz B galerije .
Takodje je interesantan detalj kada se izvlaci avion iz galerije 125 LAE u centralnu, vidi se useceni deo sa desne strane otvora, verovatno zbog krila, na ulazu u A galeriju.
Posle svega ovoga mislim da je film iz unutrasnjosti Zeljave snimljen u B galeriji, tj. galeriji 124 LAE. Prolazak pored otvora B galerije je maskiran prebacivanjem pogleda sa vucnog vozila unapred. Takodje mislim da ulazak (preko zebre) nije ulazak u prostorije sa naoruzanjem nego u komandne prostorije koje se nalaze u galeriji B. Onaj otvor koji se vidi iz prostorije sa raketama je otvor koji se vidi na zidu nakon ulaska kroz RUPU 2. takva pozicija je donekle i logicna jer je odatle bilo najblize izvuci naoruzanje do letelica koje su izvucene na stajanku ili ispred RUPA i tu ih naoruzati. Slican otvor se vidi u zidu sa leve strane nakon ulaska u RUPU 1. Pretpostavljem da se kroz oba otvora (iz RUPE 1 i 2) moglo uci u prostorije sa naoruzanjem.
No i dalje ostaje zagonetan deo izmedju VTR-a i raskrsca, tj deo gde je slikan Mig sa naoruzanjem i otvor sa leve strane tog miga, kao i deo odvajanja galerija 352 i 124, za koji jos nisam video ni jedan snimak, ali ce se i to ubrzo naci na forumu, bar se nadam. Very Happy Very Happy smešak smešak

Dopuna: 14 Jan 2007 12:18

e sta je sada tacno, ovo Cezarovo ili Ronovo?

Citat:Mislim da je ovako:
RA 345 Rakovica
VA 420 Vaganac
IZ 320 Abdic brdo
BI 420
Ovaj peti mi je zaista nejasan.
Kad sam napisao da su radio-farovi tacno pozicionirani, mislio sam pre svega na Rakovicu, Vaganac i Abdic brdo.


ili

Citat:
RA 325
VA 120
IZ 320
PL 320
BI 420

Nije PL već KL (Klokot) 320

offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11018
 • Gde živiš: Banja Luka

yufighter ::Ma vidim to, nego me zanimaju brojevi i slova

RA 325
VA 120
IZ 320
PL 320
BI 420

Da li je to tacno?@............
Mozda je sada dobra prilika da se prisetimo kako rade ZRNS (zemaljska radio-navigaciona sredstva),radio-goniometar i radio-kompas, bez kojih je bilo kakav let u slozenim meteo uslovima nezamisliv.

Radio navigacija je jedan od metoda vodjenja aviona koriscenjem radio uredjaja na avionu i na zemlji, a primenjuje se u slozenim meteo uslovima, nocu i iznad predela bez vidljivih orjentira.

_Navigacija pomocu radio goniometra.
Radio goniometar (RG) je radio uredjaj na zemlji sa usmerenim prijemnim poljem. Da bi sistem funkcionisao, na avionu mora da se nalazi radio atanica koja radi na istoj frekvenciji kao i RG.
Princip rada svodi se na to da da radio predajnik na avionu emituje radio talase koje RG prima i automatski odredjuje smer u kom pravcu se nalazi avion ili iz kog pravca dolaze radio talasi. Ti smerovi mogu da budu magnetni i pravi.
Pri koriscenje RG-a u navigaciji koristi se medjunarodni "Q kod", a kratice Q koda sadrze:
QDR_magnetni smer od pozicije radio goniometra ka avionu.
QDM_magnetni smer od aviona ka radio goniometru (kurs u kome treba leteti na RG)
QTE_pravi smer od radio goniometra ka avionu.
QTF_pozicija aviona odredjena smerovima dva ili vise RG.
QFG_trenutak preleta radio goniometra.
Sam let na radio goniometar moze biti pasivni i aktivni.

*Pasivni let na RG sastoji se u tome sto pilot trazi od RG-a QDM smer (kurs na radio goniometar) i u tom kursu leti sve do preletanja tj. dok ne dobije signal QFG (prelet).
Ukoliko nema vetra, let se odvija po pravoj, ukoliko ima vetra, po krivoj putanji.Let po krivoj putanji traje duze i zbog toga, ako je vetar jak, treba leteti na goniometar aktivnim metodom.

*Aktivni let na radio goniometar zahteva, pre svega, izlazak na zadatu liniju puta, odnosno zadani QDM, a zatim odrzavanje aviona na zadatoj liniji puta.
Pomocu RG-a moze da se izvrsi: let od goniometra, izlazak na zadati QDR, kontrola puta po bocnom smeru QTE, odredjivanje pozicije aviona pomocu dva ili vise radio goniometara.

_Navigacija pomocu radio kompasa
Radio kompas (RK) je radio prijemnik na avionu pomocu koga mogu da se primaju smerovi od zemaljskih radio stanica.Radi na istom principu kao i radio goniometar.
Da bi se koristio radio kompas, treba ga nasstrojiti (podesiti) na radio far (RF), prepoznati ga po Morzeovom kodu u kojem emituje radio talase i procitati na pokazivacu smera pravac na radio far.Kazaljka pokazivaca smera, bez obzira u kom kursu avion leti,uvek pokazuje pravac na radio far, tj. stranski ugao radio fara (radio stanice).
Stranski ugao radio stanice (SUR) je ugao izmedju uzduzne ose aviona i linije radio smera.SUR se meri od uzduzne ose aviona u smislu kretanja kazaljke na satu od 0 do 360 stepeni.
Pravi radio smer (PRS) je ugao izmedju pravog meridijana i linije radio smera od aviona ka radio stanici na zemlji.Ako se meri od magnetnog meridijana, onda je to magnetni radio smer (MRS).
Obratni radio smer (ORS) je ugao izmedju pravog meridijana radio fara i linije radio smera ka avionu.
Let na radio far je osnovni nacin koriscenja radio kompasa, a moze da bude pasivan i aktivan.
*Pasivan let na radio far.
Postupak pilota je: nastrojava radio kompas na zeljeni radio far, proverava emitovani signal radio fara i prebacuje prekidac na kompasni rad (ukljucuje pokazivac radio kompasa), ocitava SUR i okrece avion u SUR nula (O stepeni), leti na radio far sve dok SUR naglo ne promeni pravac za 180 stepeni, sto znaci da je upravo preleteo radio far.
Zbog uticaja vetra SUR ce se stalno menjat i zato ga treba povremeno doterivati na nula stepeni sto zahteva promenu kursa.

*Aktivni let na radio far.
Sustina ovog leta je da se avion vodi na radio far po zadatoj liniji puta odrzavanjem ustaljenog kursa i SUR-a. SUR reba da je otklonjen od nula stepeni za velicinu ugla zanosa koji se javlja zbog uticaja vetra.
Ako jacina i smer vetra nisu poznati, postupak pilota je sledeci:
Po ziromagnetnom kompasu izlazi na zadatu liniju puta, usmerava avion na radio far i ocitava SUR. Ako se avion nalazi na zadatoj liniji pura, SUR treba da je nula stepeni.Leti po ziromagnetnom kompasu izvesno vreme i prati promenu SUR-a, a ne dozvoljava vece odstupanje od 5 stepeni.Izracunava ispravku kursa po matematickom obrascu i ispravlja kurs aviona za dobijenu vrednost u stranu radio fara.

*******u pripremi ovoga post-a konsultovana je knjiga Vazduhoplovna navigacija (vise autora)

offline
 • Pridružio: 05 Sep 2006
 • Poruke: 295

@yufighter....

Ako je ovdje stvarno u pozadini VTR onda ovo nije dijafragma ili sl. već ona limena pregrada sa modificiranim prorezom.
Prije je bio pravokutni, a sada je trapezasti.
...mada nisam baš siguran da ovo nalikuje na limenu pregradu Wink ...ali tko zna snimka je jako loša, ali opat argument za VTR bi bila neonska rasvjeta.

Druga sumnjiva stvar bi bio sami izlaz koji se vidi nako što avion skrene u oštri lijevi zavoj, a izgleda ovako:
....dali ovo sliči na izlaz 2?...ne bih rekao. Wink

Ako pažljivije pogledaš video vidjećeš da je ova zadnja sličica tj. kadar ubačen u sekvencu zatvaranja pancirnih vrata.
Ta sekvenca zatvaranja slijedi nakon što avion skrene u oštri lijevi zavoj (prva slika).
Tako i sami 352.iae kaže za taj kadar ovo (između ostaloga):
352.iae ::prva slika na kojoj se vidi kamion je sa centralne rakrsnice posle ulaza dva.iza kamiona se nalazila radioninica u kojoj su se popravljali avioni i vrseni redovni servisni pregledi.dr.slika je izlaz br.3.
Na osnovu toga sumnjam da je ta cijela sekvenca izvlačenja aviona snimana na izlazu 3, a ako je onda to ukazuje na netočnost sheme, pa bi bilo dobro da 352.iae malo to prokomentira.
...ako su mu poznati detalji oko ulaza 3.

yufighter ::No i dalje ostaje zagonetan deo izmedju VTR-a i raskrsca, tj deo gde je slikan Mig sa naoruzanjem i otvor sa leve strane tog miga
Misli da se radi o slijedećem.

Fotograf koji je to slikao stoji najvjerovatnije na samom ulazu 2 kod pancirnih vrata.
Koristi fotoaparat sa jakom optikom, pa je objekt snimanja i prostor oko njega jako zumiran.
Pri tome se stvara jedna nerealna slika udaljenosti između pojedinih detalja na slici.
Tako npr. skretanje lijevo u galeriju 124.lae izgleda da je jako blizu VTR-a, a poslije još na desno postoji ulaz u galeriju 125.lae.
Druga stvar bi bio sam mig koji uopće ne stoji točno ispred VTR-a, mada tako izgleda.Wink
On u biti stoji pokraj otvora za 124.lae, a do VTR-a ima još dosta metraže.
(btw. bilo bi dobro ako je neki od čitatelja ovoga foruma malo više upućen u fotografiranje sa teleobjektivima da ovo prokomentira)


@352.iae.....
Dali bi mogao što detaljnije opisati prostor ulaza 2 i iza.
Znači počevši od proreza za vertikalac, pa dalje unutra (zavoj, pancirna vrata, galerija iza, kuda se odvajao koji prolaz itd.)

offline
 • blake  Male
 • Počasni građanin
 • Pridružio: 27 Nov 2006
 • Poruke: 976
 • Gde živiš: HR

Hvala za komandno mjesto,352 iae, to je vjerojatno to. Pretpostavljam da onda to s tornjem nema niakve veze. Još dva pitanja: pitao sam to prije, ali je ostalo nedorečeno: na slikama i filmićima vide se trocifrene oznake na avionima, a ja sam napsao da mi se čini da su bile peterocifrene. Ron u odgovoru o prebjeglim pilotima nabraja također peterocifrene oznake:17133, 17235, 17167. Da li se onda dobro sjećam, i je li to onda na slikama bilo skriveno iz nekog razloga? Druga stvar odnosi se na grijanje. Sama baza-kasarna imala je centralno grijanja na ugljen, vozili smo ga sa želj.stanice u Bihaću. Kako se grijala unutrašnjost aerodroma? Tu mi pada na pamet još nešto: avioni su se punili gorivom na stajanki (ima slika na sajtu fap 13 s cisternom, ja se sjećam fapova-18 cisterni). Gdje su se oni punili avionskim gorivom i gdje su stajali? Pretpostavljam da manipulacije gorivom nije bilo u samom objektu radi opasnosti o d požara.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31647
 • Gde živiš: ovalni kabinet

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20336
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

Petocifreni brojevi se pišu samo na repu i u svom sastavu imaju tip (prva dva broja) i serijski broj aviona (sledeća tri) .
Na nosu aviona u ex.RS se pisao samo serijski broj .

U toku '91 praksa pisanja serijskog broja aviona na nosu je promenjena iz razumljivih razloga .
Tako je ostalo do dan danas .

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 31647
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Mixelotti ::Petocifreni brojevi se pišu samo na repu i u svom sastavu imaju tip (prva dva broja) i serijski broj aviona (sledeća tri) .
Na nosu aviona u ex.RS se pisao samo serijski broj .

U toku '91 praksa pisanja serijskog broja aviona na nosu je promenjena iz razumljivih razloga .
Tako je ostalo do dan danas .


Hmm - i ja sam zaključio da prva dva označavaju TIP aviona (L-17; L-18...)

Ali odkud onda ovaj 22 Question

offline
 • zidam zgrade i fasade ........... i armiram-betoniram, utovaram-istovaram i nikad se ne odmaram
 • Pridružio: 14 Dec 2005
 • Poruke: 20336
 • Gde živiš: na istoj lokaciji ali promenih četiri države

E to ako ti kažem - moraću da te likvidiram Mr. Green

22. kao prva dva broja nose izviđači .
Zašto baš 22. to treba da pitamo nekog ko je više u svetu Migova od nas Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 617 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 7 sakrivenih i 563 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Altay, Atomski čoban, awathorn, BSD, Buzdovan, crnitrn, danilopu, darkstar101, Dimitrise93, Doca, Georgius, havoc995, ikan, ivan979, kunktator, L3g1oN, maCvele, MarKhan, Marko Marković, Mihajlo, mikrimaus, milos.cbr, mrvica78, Ognjen D., ozz, pein, Recce, Regrut Boskica, rovac, royst33, sizif, Skijavoneska, Skywhaler, srecko81, Srki94, stegonosa, trajkoni018, vathra, VJ, vlvl, voja64, Vzor50, Warhawk, ween, Wisdomseeker, 2001