Osvajanje svemira

276

Osvajanje svemira

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4102

Ne bih htio da ovo sad ispadne prepucavanje između mene i Stuga, ali moramo pogledati istini u oči.

Na određenom nivou obrazovanja i radnog iskustva neki inženjeri strojarstva se usmjeravaju u područje znanosti, što je razlika u odnosu na ganjanje komada kroz pogon. Obično to bude na magistarskom studiju i tu se ući kako planirati eksperiment, i kako izvući neke pametne zaključke bez obzira da li eksperiment završio lovorikama ili ovako kao ovi Muskovi tras bum.

Rapid prototiping ne znači glavinjanje već upravo suprotno .. nešto nije ispalo dobro, ajmo to brzo popraviti , ovako kako to rade Lolek i Bolek kod Muska ispada po onoj narodnoj " pleti kotac, ko otac " makar svinje bježe van.

Ja naravno ne znam što je bio cilj ovih Muskovih letova , što je tu eksperimentum krucis , ali znam što bi svaki obrazovani inženjer napravio.

Ako želim testirati slobodni pad , i mahanje krilima, te izvesti manevar kobre na kraju , onda bih to izbacio iz aviona sa 5 km visine , a za manevar kobre iskoristi već ispitane motore Merlin.

Ako bih htio testirati rad Raptora kod prevtanja rezervoara i bučkanja goriva , napravio bih ispitni stand za to.

Ovako nedaj bog da mu se i desetka razbije na isti način , a i da uspije ostaje mučan dojam.

Glede Atlasa nisi u pravu cca 600 lansiranja balon rezervoara , mislim da su tek negdje 2004 prestali sa time. Znam sigurno da su uvođenjem ruskih motora RD 180 prestali odbacivati dva pomoćna motora, a to je bilo oko 2000 godine, i imali su balone.

Atlas je baštinio te Inox tankove od V2 i imali su informaciju da ruje rade na inox tankovima pa je bilo" kud svi turci tu i mali Mujica" , ali mali Mujica je napravio institu za zavarivanje u Kujbiševu i zatvorio objavljivanje znanstvenih radova iz Kujbiševa , dok su oni u Permu i dalje štancali znanstvene radove na temu zavarivanja inoxa.

CIA dugi niz godina nije znala da ruje rade rezervoara od aluminija u avio zavodu MAI, tako da nisu imali pojma da su u Kujbiševu razvili tehnologiju zavarivanja aluminijumskih legura za potrebe R7 .

Kasnije je američka znanost prestigla ruje u tehnologiji zavarivanja aluminija debljine 50 mm i Saturn je rađen od aluminija sa onim sačama, rebrima izrađenim glodanjem na kapitalnim CNC strojevima.

Musc je tehnologiju aluminija kupio u Ukrajini ali su to rezervoari promjera cca 4m i relativno tanki i to je taj nivo od R7.

Sve ostalo je izmišljotina, nije minus temperatura razlog za korištenje inoxa jer su svi drugi napustili Inox i rade sa tekućim vodikom blizu apsolutne nule sa aluminijem.

Nije razlog za korištenje metana postojanje metana na Marsu nego nedostatak tehnologije da napravi motor kao što je RD 180 ili kuznjecov NK 33.

Kad su amareićki inženjeri prvi put zavirili u NK ili RD nisu mogli vjerovtati kako je napravljena turbina , a do današnjeg dana usprkos licenci nisu je uspjeli iskopirati.

I onda su se neki vratili na kisik i vodik , a Musc je krenuo u metan, samo zato što ne znaju napraviti turbinu za zatvoreni ciklus sa kerozinom i kisikom.

Možda ga malo tupim, ali da bi turbina preživjela rad sa kerozinom i kisikom mora biti temperatura plinova oko 750 C , a ne 3500 C . Da bi se skinula temperatura treba ubaciti više goriva , ali se tada u plinovima nalazi previše ugljika koji se taloži i blokira rad turbine.

U drugoj varijanti se dodaje puno više kisika i turbina je hlađena užarenim kisikom koji pojede sve živo

Zavodi Kuznjecov i Gluško su riješili tehnologiju naparivanja Osmija na lopatice turbina i one izdržavaju stotine paljenja i gašenja motora, i to koriste odlikaši u prvim stupnjevima raketa , i kisik vodik u drugim stupnjevima.

sve ostalo je šareno lizalo za malu djecuRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2028

Napisano: 07 Feb 2021 9:19

Neka moja zapažanja na Rapid prototiping: načelno se slažemo do trena kada zaustavimo proizvodnju prototipova da bi iskustva iz jednog prototipa prenio na drugi. Ili još gore, izuzeo prototip sa testiranja jer znaš da je jedan dio manjkav. To tada prestaje biti Rapid prototiping i vraća se u prošlost. Koristiti prototip sa poznatim manama nije nužno glupo. Ali to je tema gdje se, očigledno, nikad nećemo složiti. Na kraju i ne moramo. Obje škole imaju svoje mjesto na svijetu.


Malo na temu SpaceX:

Na Twitteru je jedan "zainteresirani posmatrač" upitao E.M. zašto ne pale sva tri motora (Raptor) pri manevru Filip (okretanje) pa onda tek ne ugase naj lošiji. Time bi se drastično smanjila mogućnost pre malog potiska pri slijetanju. Odgovor je bio: "Jer smo glupi".

https://twitter.com/elonmusk/status/1357256507847561217

Bilo je puno sumnji da je ovaj komentar bio ironičan ali je E.M. otklonio daljnju sumnju. Nije bio ironičan. Taj dio me mrzi da sad postavljam.

U daljnjoj diskusiji je gospodin Elon Musk najavio da će ta metoda biti uvedena pri letu SN10.

Ne znam za ostalu publiku ali mene su naučili da samo veliki čovjek priznaje svoje greške

Dopuna: 07 Feb 2021 9:21

Btw, kod Merlina se motori isto ponovo pale. Višestruko dokazano. Znači i SpaceX je odlikaš?offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4102

Nisi shvatio moju poruku .. Merlin je nasljeđe od generacije inženjera koja je spustila čovjeka na mjesec , i još su radil sa šiberom i log tablicama, a Raptor je nešto što zaista pripada internet generaciji.

Puno samoreklame i mistike oko tog metana , čak je i mene ta šuplja priča i zavela da potrošim stotinjak sati na kopanje po literaturi i internetu , dok nisam shvatio poantu

Oni tu mislim na amere, još nisu dostigli stupanj razvoja tehnologije ruskih motora iz sedamdeset i neke , koji su onomad završili na otpadu.

Možemo o tim finesama detaljnije ako ima interesa, ali ponavljam staru priču Kuznjecov je dobio nalog da sve dokaze o radu na N1 i motorima za nju uništi, ali ne samo da nije uništio nego je sačuvao sve motore NK i nešto pride, predviđene za četvrti let rakete N1.

Kad su prije dvadesetak godina ameri to kupili ostali su paf, i to ne neki amater, već sijede face iz rocketdyna.

Ameri još nisu uspjeli napraviti jednu turbinu dovoljne snage da vozi dvije pumpe za motor od cca 200 tona potiska. Raptor ima dva gas generatora dvije turbine koja se svaka vrti za sebe , a to nije dobro i nije potrebno, fina regulacija dobave kisika i metana se može vršiti sa stabilnim okretajima jedne turbine , a ne ostaviti slobodu da svaka turbina vod svoju politiku.

Na ovom mjestu kad treba paliti motore kod prevrtanja dvije sekunde od tla, svaki normalni inženjer bi postavio balone helija pod tlakom ili još bolje piropatrone za potiskivanje goriva u motore, a kad motor prihvati i počnu njegove turbine i pumpe radi sa 62 MegaWata snage onda možemo o toj jednoj ili dvije sekunde raspravljati, da li voziti pumpe ovako ili onako.

Suludo je očekivati od inženjera da dobiju dinamiku zaleta turbina od 62 MW, pumpi i par tona goriva u desetinki sekunde, i to tri motora potpuno paralelno i simetrično.

Pa vidimo da kod polijetanja prijelaz motora iz nule na punu snagu nije u treptaj oka, nego trepćem ko neka namiguša dok kanta poleti i to dosta lijeno.

online
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 2028

Što se tiče dotoka goriva poslje Filip manevra. Odabrali su drugačiji put. Zaseban tank, pun, pod tlakom. Dali će ispuniti tz? Kod SN8 nije. Za SN9 ne znamo. Bojim se da im je taj pristup sa "Header tank" iz strukturnih razloga potreban

offline
 • Pridružio: 07 Nov 2013
 • Poruke: 4102

Baš mi nije jasno koji to strukturni razlog može natjerati konstruktora da stavi tank goriva u vrh rakete 50 m daleko od motora.

Taj motor mora dobiti gorivo u treptaj oka, a ne čekati par sekundi da gorivo poteče.
Bez obzira što su ti header tankovi pod tlakom, i da su cijevi pod tlakom 1000 dana koliko traje putovanje do Marsa i natrag , to je gorivo koje kipi, stvara mjehurčeke , koji negdje naprave i balon velik ko nogometna lopta.

I kad motor kresne kad krene pol tone goriva u sekundi eto ti belaja, na svakom se koljenu događaju čuda cijevi se trzaju kao da imaju grčeve.

Jedino što mi pada na pamet je ta suluda Muscova ideja da sa tekućim gorivom hladi nos te kante kad bude ulazila u atmosferu, kao jedan od razloga je visoka vatrootpornost Inoxa pa se može ugrijati do 500 C a da se ne istopi kao aluminij.

Bez 5 cm keramičke vune i jednog cenrtimetra keramičkih pločica ta kanta se topi u prvih 5 sekundi kad udari u visoke slojeve atmosfere sa brzinom od 20 Maha

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 70877


Citat:History of Mars missions
https://twitter.com/AFP/status/1359774650637508610

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 1162

Svjetsko, a naše Jezero Smile

Citat:Animations for media and public use. This reel depicts key events during entry, descent, and landing that will occur when NASA’s Perseverance rover lands on Mars February 18, 2021. In the span of about seven minutes, the spacecraft slows down from about 12,100 mph (19,500 kph) at the top of the Martian atmosphere to about 2 mph (3 kph) at touchdown in an area called Jezero Crater.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12451Transmaš roveri.

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 70877

Turci idu u svemir
3 candidates to be chosen for Turkey's space mission
Citat:As part of its efforts to put Turkish nationals in space by its centennial in 2023, Turkey is preparing to select three candidates, one of whom will don the astronaut suit.
Once recruited under Turkey's National Space Program, all three candidates will undergo two years of rigorous training. Among them, the candidate assessed to be the "most successful" will make the upward journey.
The candidates will be selected based on their skills in conducting scientific studies and their physical abilities, though the list of specific criteria will yet be shaped by specialists in various fields including aeronautics, medicine and psychology, officials from the country's Ministry of Industry and Technology told Anadolu Agency.
The timetable for the launch to the International Space Station will be determined under international cooperation programs. Once there, Turkey's astronaut will conduct various scientific undertakings from biological experiments to space endurance tests for materials developed in Turkey, with the exact content to be determined by deliberations with universities and scientists.

Arrow https://www.aa.com.tr/en/americas/3-candidates-to-.....on/2142974

offline
 • Pridružio: 30 Mar 2011
 • Poruke: 1162

Jedan zanimljiv članak za nedjelju nakon ručka. Smile

The Tyranny of the Rocket Equation
Citat:
If the radius of our planet were larger, there could be a point at which an Earth escaping rocket could not be built. Let us assume that building a rocket at 96% propellant (4% rocket), currently the limit for just the Shuttle External Tank, is the practical limit for launch vehicle engineering. Let us also choose hydrogen-oxygen, the most energetic chemical propellant known and currently capable of use in a human rated rocket engine. By plugging these numbers into the rocket equation, we can transform the calculated escape velocity into its equivalent planetary radius. That radius would be about 9680 kilometers (Earth is 6670 km). If our planet was 50% larger in diameter, we would not be able to venture into space, at least using rockets for transport.


https://www.nasa.gov/mission_pages/station/expeditions/expedition30/tryanny.html

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 889 korisnika na forumu :: 29 registrovanih, 3 sakrivenih i 857 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksSE, aramis s, arsa, Belac91, Cirkon, cole77, dejoglina, Drug pukovnik, Fog of War, Kibice, kolateralnasteta, krca73, madza, mercedesamg, Mercury, milos.cbr, Mlav, nebojsag, nuke92, Profica, ruma, sasabeli, stug, vladetije, W123, xgx, Yellow Pinky, zixmix