Na današnji dan...

31

Na današnji dan...

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11653
 • Gde živiš: Vranje

Nije da davim, ali na današnji dan je umro Tomas Man, jedini nemac čije se ime ne sme pominjati sedeći.

Isak Singer je patentirao šivaću mašinu, Francuska osvojila Šerbur, a time i Normandiju (u koju su se briti vratili tek 1944. godine), Sulejman paša izgubio bitku kod Mohača, Saltikov pobedio Fridriha drugog u bici kod Kunersdorfa (pa su o tome kasnije morali Rusi da uče sve do pedesetih godina prošlog veka...), umrli Viljem Blejk i Džordž Stivenson, Lajoš Košut primoran da napusti svoju zemlju, Španija naterana da napusti Kubu i Meksiko pošto su ih pobedili 'kenjci, isti oni koji su na današnji dan okupirali Havajska ostrva, na kojima im se par stotina godina kasnije rodio belokućni majmunoliki, onaj koji danas veruje da vlada celokupnim svetom...


Sve u svemu, jedan miran dan.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24744

Svim mladima i onima koji se tako osećaju čestitam 12. Avgust, međunarodni dan mladih.
Živeli i sretni bili!offline
 • Pridružio: 09 Apr 2014
 • Poruke: 705

Na današni dan pre 15 godina potonula je podmornica KURSK

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24744

Na današnji dan: 13. avgust 1926. – rođen Fidel Kastro, kubanski revolucionar i političar (premijer 1959-1976 i predsednik 1976-2008).

Na sl: Fidel Kastro i Josip Broz Tito, 1976. god.

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 24874
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Нека га још дуго служе здравље и срећа, кад нису већ послужили бољег од њега - Ернеста ''че'' Гевару.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24744

Napisano: 16 Avg 2015 18:21

Da se ne zaboravi PRVA velika pobeda u I SR.u evropi a na tlu Srbije.
CERSKA BITKA.
http://vijesti.in.rs/region/101-godina-od-bitke-na.....sku-vojsku
Cerska bitka koja se odigrala tokom avgusta 1914. predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata, a istovremeno je i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije -

Srpski narod je kroz istoriju silom prilika mnogo ratovao, ali jedna od znamenitijih bitki, kojom se naš narod diči, jeste svakako Cerska bitka, u kojoj je naša vojska boreći se na širokom prostoru oniže Cerske planine i u slivu reke Jadar, izvojevala prvu savezničku pobedu nad Austrougarskom.
-Cerskoj bici su prethodili balkanski ratovi s Turskom i Bugarskom, a ponovni krvavi sukobi su ih s Prvim svetskim ratom čekali nakon oslobodilačkih ratova. S početkom Prvog svetskog rata, počinju i prvi sukobi sa Austrougarskom.
-Nakon atentata na Franca Ferdinada u Sarajevu 28. juna 1914. koji je izvršio Gavrilo Princip dolazi do Julske krize, u toku koje je Austrougarska izdala neprihvatljiv ultimatum Srbiji 23. jula, pod optužbama da je atentat orhanizovan u Beogradu i da nije posledica individualnog čina. Rat Srbiji je objavljen 28. jula, a sledećeg dana bombardovanjem Beograda počinje Prvi svetski rat.Srbija je u toku balkanskih ratova izgubila veliki broj ljudi i možemo slobodno reći kako je pravo čudo da su srpski vojnici uspeli da poraze austrougarske snage na Ceru.

-U izveštaju Živojina Mišića, pomoćnika Štaba srpske Vrhovne komande, navodi se da su austrougarske trupe s levih obala Drine i Save, počev od avgusta u pet časova popodne “tukle su artiljerijski pojedine tačke na našoj obali na frontu dugom od Rače do Loznice,a na Sabi tukao je Šabac”.
-U isto vreme, srpska vojska je primetila neprijateljske snage na obali na frontnom potezu Šabac-Loznica-dolina Jadra. Po ovim znacima pretpostavljalo se da će neprijatelj uskoro preći preko Drine.
-Srpska vojska se u odbrani od napada pokazala veoma veštom i organizovanom. I danas se smatra da su komandanti srpske vojske pokazali izuzetnu veštinu organizacije, a srpska vojska pod njihovim vođstvom se pokazala vešta u ratovanju.
-Kad je neprijatelj prešao Drinu, general Stepa Stepanović je postupajući po naređenjima, smesta obrazovao Cersku udarnu grupu. Konjička i Šumadijska divizija upućene su da ugrožavaju neprijatelja u Šapcu i da čuvaju pozadinu Cerske udarne grupe. Ratni planovi i Stepanovića koji je želeo da ovlada Cerom, odnosno vrhom zvanim Kosanin grad, a i austrougarskoj vojci je Cer bio deo osvajačkih ciljeva.

Oko ponoći, imeđu 15. i 16. avgusta 1914. godine, po strašnom pljusku došlo je do iznenadnog susreta u pokretu kod sela Tekeriš između 2. Prekobrojnog puka Kombinovane divizije i jedne kolone 21. austrougarske divizije. Ta austrougarska divizija je takođe nastupala grebenom Cera ka Tekerišu sa ciljem da ovlada pravcem Šabac-Tekeriš-Zavlaka-Krupanj.
Isti ciljevi dve vojske na suprotnim stranama izazvali su sukob.
Srpski vojnici su pokazali odlučnost i borbeni duh, ali ni neprijateljska vojska je pokazala veliki borbeni moral. Neki delovi 21. divizije iste noći pobegli su čak u Bosnu, sejući usput strah i paniku… Ta divizija je tek sutra, 16. avgusta, uvedena u borbu koja se ponovo rasplamsala na samom Ceru.
-General Stepa komandovao je iz prve linije i jutarnji napad neprijatelja rešenog da osveti uništenje svoje 21. divizije bio je zaustavljen, a Druga armija sačuvala je svoj položaj na Ceru. Preostale delove 21. divizije, najvažnije jedinice neprijateljskog Petog korpusa, uništila je srpska Konjička divizija.
Komandant austrougarske Pete armije, general Liberijus fon Frank, pokušavao je povrati borbenu inicijativu pregrupisanjem snaga i ubacujući rezervne vojnike, ali sve je to prošlo bezuspešno.
Ujutru, 17. avgusta, poslao je svoju Devetu diviziju na Cersku udarnu grupu. Ponovo su se razvile teške borbe sa obostranim gubicima. Situacija se menjala iz časa u čas, dok krajem dana nije počela da prevaže na srpsku stranu.
Sve austrougarske trupe s Cera su se 20. avgusta vratile preko Drine u Bosnu, a od 21. do 24. avgusta vođene su završne borbe na mostobranu kod Šapca. Tad je konačno oslobođen Šabac, neprijatelj proteran, a pobedonosno završena bitka na Ceru.
Austrougarska Balkanska vojska izgubila je u bici na Ceru 600 oficira i 23.000 vojnika. Srbi su izgubili 259 oficira, a 16.045 vojnika je izbačeno iz stroja, od čega 2.107 poginulih.
O Cerskoj bici je snimljen i film, uglavnom sastavljen od fotografija, koji na sugestivan način predočava prvu bitku u Prvom svetskom ratu i prvu, potpuno neočekivanu pobedu srpske nad austro ugarskom vojskom.

online
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24744

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94.....D1%83.html

На Иванковцу код Ћуприје, уз државне и војне почасти, биће обележена 210. годишњица боја на Иванковцу, једне од најзначајнијих српских победа у Првом српском устанку.

Државну церемонију на локалитету Шанчеви, испред споменика војводи Миленку Стојковићу, предводиће министар правде Никола Селаковић, најавио је владин Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова.

Венце ће положити представници Министарства одбране и Војске Србије, Општине Ћуприја, као и удружења грађана која негују традиције ослободилачких ратова Србије, преноси Танјуг.

Бој на Иванковцу, који се одиграо 18. августа 1805. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Карађорђевих устаника у Првом српском устанку.

Они су, предвођени војводом Миленком Стојковићем, нанели први пораз регуларној турској царској војсци коју је предводио чувени војсковођа Хафис-паша.

То је, како наводе историчари, истовремено и блистав пример тактички добро замишљене и остварене војне операције.

Остваривши победу у знаменитом боју на Иванковцу, српски устаници су пружили пример безмерне храбрости и патриотизма који је остао уткан у колективну свест нације током читава два наредна столећа.

Пре почетка церемоније, месни свештеници одржаће опело палим борцима у Првом српском устанку, изјавио је Танјугу председник Организационог одбора општине Ћуприја Новак Новаковић.

Организатор државне церемоније је Одбор Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3871

Sirius ::Нека га још дуго служе здравље и срећа, кад нису већ послужили бољег од њега - Ернеста ''че'' Гевару.

Malo izletanje iz koloseka ako dozvolite Wink
Zasto nemamo temu o Ernestu Ce Gevari? Ili ja nisam naleteo na nju. Mislim da bi bilo zanimljivo porazgovarati o njemu kao revolucionaru i borcu.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11653
 • Gde živiš: Vranje

Devetnaestog avgusta 1944.g. pukovnik (kasnije maršal avijacije) Aleksandar Pokriškin postao prvi trostruki nosilac ordena Heroja SSSR. U to vreme već je imao 550 borbenih letova i 53 oborena protivnika. Nije utvrdjeno koliko je stvarno oborio protivnika, pošto je svoje pobede znao da pripiše svojim pratiocima...

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11653
 • Gde živiš: Vranje

Dvadesetog avgusta 1915.g. na službu u rusku carsku armiju pozvan je majstor kožar Georgije K. Žukov. Do 1916.godine bio je na podoficirskom kursu, a već u prvoj borbi uspeo je da zarobi nemačkog oficira...ostalo je već istorija

Istog dana, 1941.g. jedan od mnogobrojnih potčinjenih generala Žukova, poručnik Zinovij Kolobanov, je uspeo da svojim tenkom KV-1 kod Gatčine uništi 20 nemačkih tenkova iz zasede. Uradio je to uz kasnije mnogo primenjivani metod, udar i uništenje prvog tenka, zatim poslednjeg tenka, a zatim sistematski ...
Istina tenkovi su bili laki, češki LT35, ali je napredovanje protivnika zaustavljeno na neko vreme...a nemački laki tenkovi su zauvek nestali sa istočnog fronta. To je rat.
Kolobanov i njegova posada su predloženi za orden Heroja SSSR, a dobili su niže ordenje...i to je rat

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 988 korisnika na forumu :: 61 registrovanih, 8 sakrivenih i 919 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aramis s, Bane_RS, bladesu, bobomicek, BORUTUS, branko7, brundo65, Buk, coaaco, croato, DH, djox00, DonRumataEstorski, DPera, Frunze, GogiA, Ivica1102, ivica976, jammedrudder, Joja, Karla, kobaja77, Kvazar, loon123, lovac12, Markan90, Mercury, Metanoja, mikrimaus, MiloradKomadic, milos.cbr, misicmilica, mkukoleca, Nemanja.M, nemkea71, Ognjen D., oldtimer, opt1, panzerwaffe, Parker, pein, Pikac-47, Pohovani_00, Ripanjac, Romibrat, sap, slonic_tonic, StefanS, Stoilkovic, suponik, Tas011, Tvrtko I, vaso1, vlad4, VladaNS1978, voja64, Webb, wizzardone