Na današnji dan...

35

Na današnji dan...

offline
 • AS  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 274

19. septembra
1783. godine, u Versaju uz prisustvu kralja Ludviga XVI i dvorske svite, uzdigao se plavo-beli balon braće Mongolfije , koji je preleteo oko 4Km, a u korpi je poneo prve putnike:ovcu, petla i patku. Životinje su posle nekoliko minuta žive vraćene na zemlju i razuverile skeptike da će im se tela naduvati, a glave eksplodirati.

1885. godine, u Knjaževcu je rođen Živojin Stanković, jedan od prvih šest srpskih pilota. Pilotsku diplomu FAI broj 1027 je dobio u Francuskoj avgusta 1912. godine. Na Solunskom frontu je bio komandir Aeroplanskog depoa. Kao pilot je učestvovao u oba balkanska rata i Velikom ratu. Razboleo se od malarije početkom 1918. godine na Solunskom frontu i ubrzo preminuo ne dočekavši proboj fronta i oslobođenje otadžbine. Kada je umro, po činu je bio kapetan.

1969.godine, prvi let helihoptera Mi-24Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

19.septembra 1982 izmišljen "smajli", da bi kasnije postao "kamen spoticanja" ili "kamen medjusobnog gadjanja" izmedju dve firme, 'kenjske i francuske...offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

20.septembar se nekada davno slavio kao Dan roda veze. Poštovane kolege vezisti, sretan vam praznik.

Osim toga, na današnji dan je vodjena pomorska bitka kod Salamine, Fernando Magelan je krenuo na put da dokaže da je zemlja okrugla, rodjen je škotski fizičar Džejms Djuer - pronalazač termos boce, a umrli su Jan Sibelijus, finski kompozitor i Jakob Grim, otac savremene germanistike, polovina dvojca u našem detinjstvu čuvenog po bajkama...U Italiji je rodjena (1934.g.) Sofija Šikolone, poznata kao Sofija Loren. Neki kažu da je čak i glumila. Mi smo je uglavnom samo gledali.

Na današnji dan je umro i Slobodan Zrnić, konstruktor aviona IK-3 i S-49C, Tansu Čiler podnela ostavku na mesto premijera turske, crna gora sebe proglasila za ekološku državu, a parlamenti obe nemačke potvrdili odluku o ujedinjenju zemlje

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

21.septembar

Dan odustajanja od primene sile i prekida vatre u celom svetu, prema odluci skupštine UN. U Rusiji se slavi dan ruskog ujedinjenja i dan vojničke slave u čast pobede na Kulikovskom polju.

1937.g. u knjižarama se pojavilo prvo izdanje romana "Hobit", a tri godine ranije se rodio kanadski rok muzičar Leonard Koen

Na današnji dan je, uz pomoć kraljice Izabele i njenog ljubavnika, u zamku Berkli stradao engleski kralj Edvard drugi. Kralj je verovatno imao i neki nadimak, ali ja ga nisam pronašao...

Na današnji dan pripadnici "Gvozdene garde" su ubili premijera Rumunije Kalineskua, umro je Valter Skot, tvorac istorijskog romana "Ajvanho" - po kome su filmove snimali i istoriju za...li 'kenjci, poletela prva super tvrdjava B-29 u drugom svetskom ratu, umro je Artur Šopenhauer, rodjen Herbert Džordž Vels, rodjen Henri Luis Stimson, američki ministar rata u oba svetska rata

Umro srpski arheolog i istoričar umetnosti Mihailo Valtrović, prvi profesor arheologije na Velikoj školi u Beogradu, upravnik Narodnog muzeja, osnivač Srpskog arheološkog društva, član Srpske kraljevske akademije. Pokrenuo je časopis "Starinar" i među prvima istraživao srpsku srednjevekovnu arhitekturu i umetničko-zanatske predmete iz srednjeg veka. Bilo je to 1915.godine.

Malta postala nezavisna zemlja, sastavni deo komonvelta. britanska vlast je potrajala 164.godine

Umro Volter Brenan, prvi glumac koji je dobio tri nagrade "Oskar" za epizodne uloge (uglavnom je glumio u "kaubojcima")

Sud u Beogradu osudio čelnike zemalja nato na robiju (to je ukinuto vrlo brzo, "pravnom odlukom" novih vlasti...), a četiri godine kasnije makedonski mup na zahtev nepriznate mpc zabranio čak i proputovanje kroz zemlju za episkope srpske pravoslavne crkve, što je kasnije prošireno i na sveštena lica, monahe i monahinje (ova ovluka je još uvek na snazi...)

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Na današnji dan rodjen prvi car rimskog carstva Oktavijan Avgust. Kao posinak Julija Cezara, brzo je bio uvučen u borbe oko vlasti ... a sve ostalo možemo videti u CBS-ovim serijama...

Na današnji dan, 1930.godine je rodjen Rej Čarls, pevač. Imao je 17 nagrada "Gremi", vladao je sa 3,5 oktave i nekoliko hitova koji se mogu smatrati delom istorije popularne muzike. Za mene, on je bio simbol borbe za život, pošto je sve postigao iako je bio potpuno slep od detinjstva. Imao je i dvanaestoro dece od devet žena. I to je neka vrsta uspeha. Osim Velikog Reja, na današnji dan su rodjeni i Hulio Inglesijas i Brus Springstin.

Španija i britanija potpisale sporazum o zabrani trgovine robljem, Linheštajn i Jermenija postali nezavisne zemlje, uskočki vojvoda Stojan Janković poginuo u boju sa turcima na Duvnu, istog dana dvadesetak godina kasnije poginuo Smail-aga Ćengić ali na Durmitoru,gde je pošao da prikuplja porez - znajući kakvi su crnogorci po pitanju plaćanja poreza, a Johan Gotfrid Gale otkrio planetu Neptun

U beogradu proradila prva javna električna centrala u Srbiji . Bilo je to 1893.godine i od tada taj grad srlja u progres. O Srbiji da se i ne priča.

Rodjeni Aldo Moro i Miki Runi, umrli Zigmund Frojd, Pablo Neruda i Prosper Merime, Grčka odbila zahtev rumunije da se priključi balkanskom savezu, a u Argentini treći put za predsednika izabran Huan Peron, dok je njegova žena postala potpredsednik

Amerikanci izmislili i patentirali žvakaću gumu pa se na današnji dan pojavila u prodaji, a britanci u velikom ratu prvi put u vojnoj istoriji izveli vazdušni napad na nemački grad Dizeldorf.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Umal' da zaboravim. Na današnji dan, 23.septembra, je u garnizonu Kosovska Mitrovica formirana 125.motorizovana brigada.

Kasnije je ta brigada proglašena, kolektivno, Narodnim Herojem za hrabrost koju su njeni pripadnici iskazivali u ratu...

Bog vam pomogao, momci, gde god da ste! Srećan Dan brigade!

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11649
 • Gde živiš: Vranje

Danas je 26.septembar, dan kada se u JNA proslavljao Dan roda veze. Kao i svi praznici, bila je to još jedna prilika da se potvrdi ona stara vojnička izreka da "metak u ratu i nagrada u miru uvek pogadjaju pogrešnog čoveka"

Pa ipak, poštovane kolege vezisti JNA, sretan vam i ovaj Dan roda!

Na današnji dan je turska vojska porazila Srbe pod komandom braće Mrnjačević... naš profesor (h)istorije bi sav zapenušio i zabalavio od sreće kada bi pričao o borbi na Marici, a kada odgovaraš bilo je izuzetno važno pomenuti da su Srbi imali pijanku veče pre bitke (ostalo nisi morao da znaš, mlad si, naučićeš...) To je bio detalj koji je obezbedjivao pozitivnu ocenu. Malo li je?

Istoga dana mletačko djule pogodilo Partenon i Propilej u Atini i u nastaloj eksploziji oba spomenika kulture su znatno oštećena.

Frensis Drejk se vratio sa putovanja oko sveta, a Rusija, Pruska i austrija su stvorile "svetu alijansu" u pokušaju da prekrajaju evropu (tako su je dobro prekrojili da od tri carevine postoji samo jedna...)

Rodjeni su Ljubomir Nenadović, ruski lekar nobelovac Ivan Pavlov, engleski pisac nobelovac Tomas Eliot, nemački filozof Martin Hajdeger, ruska pesnikinja Marina Cvetajeva, srpski pisac Miloš Crnjanski, kompozitor Jakob (Džordž) Geršvin, slikar i kritičar Mihailo Petrov a umrli su srpski knez i vodja drugog srpskog ustanka Miloš Obrenović, madjarski kompozitor Bela Bartok i italijanski pisac Alberto Moravija

Vojska izvela državni udar u Boliviji, Kina i britanija se sporazumele oko vraćanja Hongkonga u sastav Kine,
a u italiji počelo sudjenje sedmostrukom predsedniku vlade zvanom premijer Djulio Andreoti, zbog veza sa mafijom i korupcije. Istog dana, samo dve godine kasnije u centralnoj italiji poginulo 11 ljudi od posledica zemljotresa, a Salvatore Rina, jedan od vodja mafije, osudjen na doživotnu robiju zbog ubistva sudije Falkonea (Nemojte ni da pitate, naravno da je o tome snimljen film...)

Na današnji dan je potpisan sporazum o specijalnim paralelnim vezama Srbije i Srpske.

1960.godine kubanski predsednik Fidel Kastro održao najduži govor u istoriji skupštine UN. Trajao je skoro četiri i po sata.

Sve u svemu, sasvim običan dan.

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 24853

29.Septembar.
http://vijesti.in.rs/node/371
SJEĆANJE NA NARODNOG HEROJA: 24 godine od smrti majora Milana Tepića -


Na današnji dan pre 24 godine herojski je poginuo major JNA Milan Tepić, jedini narodni heroj u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije, koji je stradao 1991. godine kada je digao u vazduh vojno skladište Bedenik u blizini Bjelovara kako bi sprečio da padne u ruke hrvatskog Zbora narodne garde.
https://youtu.be/t_AsvlDmIj0
Opsada kasarne u Bjelovaru i centralnog skladišta borbenih sredstava u obližnjem selu Bedenik trajala je od jula meseca 1991. godine. Po dogovoru JNA i tadašnjih hrvatskih vlasti, evakuacija kasarne i vojnih objekata trebalo je da se desi 1. oktobra. Međutim, kasarna je pod rukovodstvom potpukovnika hrvatskih paravojnih snaga Josipa Tomšića napadnuta dok su u njoj bili vojnici i oficiri sa preostalim članovima porodica. Uz pomoć 2.000 vojnika, kasarna u kojoj nije bilo vode ni struje danima, napadnuta je i zauzeta. Tako je major bio prinuđen da se sa vojnicima povuče u skladište.

Ne želeći da prepusti oružje iz kasarne “Vojnović“, hrvatskim snagama, Tepić je svojim vojnicima naredio povlačenje na bezbednu razdaljinu od skladišta.

Prema nekim izvorima, na to ih je upozorio rečima: „Vojsko, slušajte me dobro! Ne znam koliko ćemo moći ovako još da izdržimo, ustaše će tek žestoko navaliti i nastojati da nas zaskoče. Zato su pažljivi sa vatrom i izbjegavaju da udare po skladištu, i ovo što mi imamo ovdje je za njih više nego dragocjeno. Kad dođe trenutak, kad se više ne bude moglo izdržati i kad dođe muka do oka, tražiću da se udaljite na pristojnu udaljenost od glavnog objekta. Da ne zamerate mi ako sam negde prema nekom pogriješio, ali hoću dvije stvari da uradim uz vašu pomoć. Da ustašama ne dam Bedenik, i da vi ostanete živi. Neka neko od vas sačuva moj ratni dnevnik.“
Kad su se vojnici našli na dovoljnoj udaljenosti, a hrvatska vojska već se približila objektu, minirao je skladište municije sa 170 tona eksplozivnih sredstava, a major Tepić ga je digao u vazduh. Osim njega i vojnika Stojadina Mirkovića koji mu je štitio odstupnicu, poginulo je zvanično 11, a nezvanično 200 ZNG koji su napadali skladište, a koji su se posle vodili kao nestali. Tako je Milan Tepić ušao u istoriju na sličan način kao i resavski vojvoda Stevan Sinđelić.
jadin Marković, iz okoline Valjeva. Marković je sa topa na oklopnom transporteru dejstvovao po napadačima sve dok nije pogođen protivoklopnim projektilom. U znak odmazde streljan je i komandir straže Ranko Stefanović.

Predsedništvo SFRJ je Tepića, 19. novembra 1991. godine, posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja, što je ujedno i poslednje takvo odlikovanje koje je dodeljeno nekom učesniku rata.

Major Tepić ostaće upamćen po rečima: "Jedanput ljudi daju riječ, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško".
Vojnik Stojadin Marković je tek 31.12.1999. godine, na inicijativu Udruženja boraca iz Valjeva i tamošnje lokalne samouprave, odlikovan Ordenom za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena.

Tepićevo ime nosi jedna ulica u beogradskoj opštini Savski venac, kao i u većem broju gradova u Srbiji i Republici Srpskoj.

U njegovu čast Vojska Republike Srpske ustanovila je Orden za zasluge u ratu, koji nosi Tepićevo ime.
Za kraj kako je skladište Bedenik izgledao u trenutku eksplozije i nakon 18 godinakasnije.
https://youtu.be/bb3Nz_FP7Gk

offline
 • AS  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 30 Avg 2014
 • Poruke: 274

Pre 100 godina, na današnji dan, 30. septembra 1915, na nebu iznad Kragujevca oboren je prvi neprijateljski avion u Prvom svetskom ratu. Nemački „ferman“ srušio se na zemlju posle hica koji je ispalio Radoje Raka Ljutovac, pripadnik tek formirane specijalne jedinice za protivvazdušnu odbranu. Tobdžija Ljutovac opalio je samo jednom, iz modifikovanog turskog topa koji je srpska vojska zaplenila u Prvom balkanskom ratu...

.

Кад Радоје пали топа

offline
 • bibliotekar
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 3392
 • Gde živiš: ZR

Ослобођен Зрењанин, 1944.
Тада се звао Грос Бечкерек, вратише му Петровград, па 1946. применоваше по Жарку Зрењанину "Учи".
Причао ми је комшија, тада клинац, скупили се на улици да дочекају Црвеноармејце.
Прво докасаше коњаници као претходница-извидница.
Колона , тенкови и прашинари.
Штрокави, блатњави, чађави, сјакте само беоњаче, зуби и чисто оружје.
Жене изнеле шта се могло наћи од хране, цвеће, мушки са флашама, наравно.Љубљење, сузе, еуфорија.
Клинци издераше сиротињску гардеробу пентрајући се по Т34, не баш педантно отурпијаних спојева и варова.
Створи се ту један месершмит (полетео са Ечке), па поче да полива рафалчом уздуж колоне.
Разбежа се народ, Руси ништа, како су стајали, дигоше шта је ко имао у рукама па удри по авиону...
Дозивају их из кућа да се склоне, изгинуће!
Ма да му маћ, свеједно нас има довољно да стигнемо до Берлина!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 370 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 1 sakriven i 357 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amstel2, Buda Baba, darkangel, Darkhunter, Koca Popovic, Lieutenant, Makarid, Mixelotti, Neutral-M, ObelixSRB, pirke96, privremeno