Na današnji dan...

9

Na današnji dan...

offline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3870
 • Gde živiš: Banat

30. juli:
1792. - 500 dobrovoljaca iz Marseja ulazeći u Pariz pevalo je "Ratnu pesmu Rajnske armije", koja je kasnije dobila naziv "Marseljeza".
1921. - Skupština Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca donela je Zakon o zaštiti države kojim je Komunistička partija Jugoslavije kao prevratnička organizacija stavljena van zakona, njeni poslanici lišeni mandata, a propaganda komunizma proglašena zločinom.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Napisano: 31 Jul 2011 12:37

31. јули

1648. - У борби с Турцима погинуо прослављен српски јунак из Равних Котара Вук Мандушић, уз Стојана Јанковића и Илију Смиљанића најомиљенији јунак народне ускочке епике.
"Вук Мандушић је био српски ускочки војвода (харамбаша) у Далмацији (околина Шибеника, сада село Брибир до Брибирских Мостина) из 17. вијека, који је ратовао у служби Млетачке републике против Турака, за вријеме Кандијског рата. У млетачким изворима[тражи се извор од 03. 2011.] се спомиње као православни Морлак (Влах), како су тада називали Србе. Са својим четама је продирао на турску територију, пљачкао и убијао Турке. Кажу да је у Крајини цењен "више но ико други". Погинуо је у борби с њима 1648. код утврђења у Зечеву. Вук Мандушић је један од ликова у Његошевом Горском вијенцу."
Мало опширнији текст:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Vuk_Mandu%C5%A1i%C4%87

1941. - Немачки маршал Херман Геринг дао писмену директиву шефу полиције Рајнхарду Хајдриху да сачини нацрт плана за истребљење европских Јевреја.
2003. - Министар одбране Србије и Црне Горе Борис Тадић допутовао у Израел. То је прва посета министра одбране у историји две земље.Dopuna: 01 Avg 2011 11:40

01. август

1914. - Четири дана после аустроугарског објављивања рата Србији, Француска је прогласила општу мобилизацију, Немачка је објавила рат Русији, док је Италија прокламовала неутралност.


1921. - Скупштина Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца је донела Закон о заштити државе, на основу којег је забрањен рад Комунистичкој партији и њеним посланицима у Скупштини (којих је било 58 ) поништила мандате. Закон је ступио на снагу сутра дан 2.августа
http://hr.wikipedia.org/wiki/Obznana
Овде је дат датум 4.август, али не мења суштину акта

1945. - Завршена је Потсдамска конференција на којој су совјетски вођа Стаљин, председник САД Хари Труман и премијер Велике Британије Клемент Атли одлучили да Немаку, поражену у Другом светском рату, поделе на четири окупационе зоне."Velika trojica" na Potsdamskoj konferenciji: Clement Attlee (lijevo, UK), Harry Truman (sredina, SAD) i Josif Staljin (desno, SSSR) sa svojim glavnim suradnicima iza njih: William D. Leahy (zadnji lijevo, SAD), Ernest Bevin (lijevo, UK), James F. Byrnes (sredina, SAD) i Vjačeslav Molotov (desno, SSSR).
Више о конференцији:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Potsdamska_konferencija


Били су то стари погледи на историју Mr. Green

Dopuna: 02 Avg 2011 0:39

2. август

1945. - Завршена је Потсдамска конференција на којој су совјетски вођа Стаљин, председник САД Труман и премијер Велике Британије Атли постигли договор о демилитаризацији и денацификацији Немачке и њеној подели на окупационе зоне после Другог светског рата.


Подела Берлина на окупацијске зоне

1980. - У експлозији на железничкој станици у Болоњи погинуло је 85 и рањено више од 200 људи. То је био најтежи терористички напад у Европи после Другог светског рата и изазвао је талас масовних протеста широм Италије.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bologna_massacre

Свети Илија

Свети Илија као Перун Громовник.

"Срби су преласком у хришћанство многе особине свог старог бога Перуна, који је управљао муњама и громовима, пренели на Светог Илију. По народној традицији, Свети Илија се вози на ватреним колима која вуку четири коња, из чијих ноздрва избија пламен. Грмљавина је тутњава његових кола којима се он вози по небу и облацима. На иконама се Свети Илија представља или како на ватреним колима иде на небо, или како држи нож у руци као знак да је њиме поклано 450 лажних Валових зреца на брду Камил или како седи у пећини где се склонио од охолог цара Ахава, а гавран му доноси храну.

Дан Светог пророка Илије се обележава 20. јула по јулијанском календару, а 2. августа по грегоријанском календару."


Ваздухопловцима срећан празник
Ziveli Ziveli

Dopuna: 07 Avg 2011 1:30

7. август

1942. - Искрцавањем америчких поморско-десантних снага на острво Гвадалканал, у групи Соломонских острва, почела је савезничка офанзива на Пацифику у Другом светском рату.


http://www.drugisvetskirat.org/index.php?Page=gvadalkanal

1959. - Амерички сателит Експлорер 6 лансиран је из Кејп Канаварела. То је био први сателит који је послао фотографије Земље из свемира.
http://nssdc.gsfc.nasa.gov/nmc/spacecraftDisplay.do?id=1959-004A
1996. - У Атини су се састали председници Србије и Хрватске Слободан Милошевић и Фрањо Туђман и постигли договор о нормализацији односа између СР Југославије и Хрватске. Споразум је озваничен 23. августа 1996.
http://www.yurope.com/zines/republika/arhiva/96/145/145-7.html

Dopuna: 08 Avg 2011 9:05

8. август


1918. - Почела је битка код Амијена која је означила почетак савезничка Стодневне офанзиве на Западном фронту у Првом светском рату.
"Битка код Амијена почела је 8. августа 1918. године и представљала је почетак савезничке офанзиве која ће постати позната под називом Офанзива од сто дана која је довела до коначног завршетка Првог светског рата. Савезничеке снаге су првог дана напредовале преко 10 километара што је представљао један од највећих успеха у дотадашњем току рата. Немачки заповедник Ерих Лудендорф описао је први дан ове битке као црни дан за немачку војску. Амијен је била једна од првих битака у којој су масовније употребљавана оклопна возила и означила је крај рововског ратовања на Западном фронту. Борбе су постале динамичније све до примирја које је постигнуто 11. новембра 1918. године."1945. - Склопљен Лондонски споразум о Међународном војном трибуналу.
"Лондонски споразум о Међународном војном трибуналу (познат и као Лондонска повеља или Нирнбершка повеља) био је декрет издат 8. августa 1945. године који је одредио прописе и процедуре по којима је требало да се одвијају Нирнбершка суђења.

Споразум је предвидео да само злочини сила Осовине буду процесуирани. Дефинисане су три категорије злочина: ратни злочини, злочини против човечности и злочини против мира. Такође је предвиђено да обављање званичне функције не ослобађа само по себи одговорности за ратне злочине. Извршавање наређења је само могло бити од значаја код одмеравања казне, ако би Трибунал то нашао за сходно.

Кривична процедура коју је спроводио Трибунал била је ближа европско-континенталном праву него англосаксонском, услед суђења пред судијским већем (а не поротом) и широким допуштањем тзв. рекла-казала доказа. Окривљени који су осуђени могли су се жалити Савезничком контролном већу као другостепеној инстанци. Такође, окривљенима је било допуштено да износе доказе у своју одбрану и да унакрсно испитују сведоке.

Споразум је настао под утицајем Московске декларације о злочинима, која је донесена после Московске конференције 1943. године. Нацрт споразума израђен је у Лондону, непосредно после капитулације Немачке. Сам нацрт израдили су Роберт Џексон, Роберт Фалко и Јона Никиченко.

Споразум и дефиниција злочина против мира били су основ за финско право у овој области и, после усвајања основних принципа од стране парламента Финске, омогућили су суђења за одговорне у рату у Финској."

Dopuna: 09 Avg 2011 11:16

9. август

480. п. н. е. - Персијанци су, под вођством краља Ксеркса, победили у тродневној бици код Термопила војску спартанског краља Леониде. Та победа омогућила је Ксерксу да освоји Атину.

"Ксеркс I је био персијски цар од 486.-465. п. н. е. и владар Египта од 486.-465. п. н. е.. За разлику од својих претходника Дарија Великог и Кира Великог није показивао разумевање и толеранцију за друге културе и религије, па је тиме ослабио царство. После сукоба са Грцима долази ново раздобље када доминантна светска сила престаје бити једна азијска држава.""Леонида (грч. Λεωνίδας – “Син лава”, “Лављи”) је био краљ Спарте, 17. по родној линији, један од синова краља Анаксандридаса Другог. Наследио је свог полубрата Клеоменеса I, вероватно у 489. или 488. п. н. е. и био је ожењен Клеоменесовом кћерком, Горго. Његово име је херојски уздизано после битке на Термопилима. У рату против Персије Леонида је 480. године бранио термопилски кланац. Издајник Ефијалт открио је Персијанцима пут пут преко планине, па су Спартанци осуђени на пораз. На месту где је Леонида пао подигнут је споменик са натписом "Μολών λαβέ" што у преводу значи "Дођи узми" и представља одговор Леониде персијском цару Ксерксу I на предлог његових емисара да преда оружје пре битке на Термопилима."1945. - Американци су бацили атомску бомбу на Нагасаки. Погинуло је 73.000 људи, а хиљаде су умрле током наредних година од последица радијације. Јапан је капитулирао 15. августа. Капитулација је потписана 2.септембра на америчком ББ "Мисури", чиме је рат окончан.1954. - Као одговор на претње СССР-а и источног блока Југославији, Грчка, Турска и Југославија закључиле су на Бледу Балкански савез о политичкој сарадњи и узајамној помоћи у наредних 20 година. Отопљавањем совјетско-југословенских односа после 1956. године, тај савез је губио на значају, иако формално никада није отказан.

1998. - У сукобу са индијском полицијом у Кашмиру погинуо је Али Мохамад Дар, самопрокламовани заменик врховног команданта забрањене сепаратистичке исламске оружане групе Хизб-ул-Муџахедин, која тежи да Кашмир припоји Пакистану.offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Napisano: 10 Avg 2011 1:37

10. август

1877. - Рођен: Драгутин Димитријевић Апис, генералштабни пуковник војске Краљевине Србије. († 1917.)

"Драгутин Т. Димитријевић „Апис“ био је генералштабни пуковник војске Краљевине Србије. Рођен је 5. августа 1876. у Београду, а на основу пресуде војног суда стрељан је 26. јуна 1917. у Солуну.

Рано је остао сироче. Након тога, бригу о њему преузима његова сестра и њен супруг. Завршава основну школу у Нишу[тражи се извор од 11. 2009.], а нижу школу гимназије у Београду (Прва београдска гимназија). Након школовања уписао је нижу школу Војне академије и завршио је 1896. као шести у класи. Био је на служби у 7. пешадијском пуку у Београду где је произведен у чин потпоручника.

Септембра 1898. уписао је вишу школу Војне академије за генералштабне официре. У чин пешадијског поручника произведен августа 1899.

У време владавине краља Александра Обреновића, због лошег стања у земљи, смислио је и организовао официрски пуч, али убиство краљевског пара Обреновић није била његова идеја

У ноћи 29. маја повео заверенике из Официрског дома у двор, где је за време тражења краља и краљице, тешко рањен с три метка у груди. Захваљујући својој снажној природи Димитријевић је преболео те ране, и његов утицај на официре и послове у војсци стално је растао. Димитријевић је можда желео да створи војну диктатуру у држави имајући јак утицај на политичаре, али се за ово не може са сигурношћу тврдити. Чак је покушао Николу Пашића да придобије на своју страну, али му то, упркос притисцима и претњама, није успело. Пред убиство краља Александра, Апис је заједно са својим истомишљеницима слављем обележавао датум убиства кнеза Михаила Обреновића, наговештавајући мајски преврат.

Године 1905. положио је испит за Генералштаб и отпутовао на војне студије у Берлин. По повратку у земљу, додељен је генералштабном одељењу Министарства Војног, и служио је у њему од септембра 1906. до марта 1907.

Био је у Македонији краће време, а по повратку вршио је дужност помоћника начелника штаба Дринске дивизије 1908. Још за време свог боравка на југу Србије, Апис се прикључио тајном комитету који је тада већ био створен са циљем да се одупре бугарским претензијама. У исто време, постао је члан Четничког удружења са седиштем у Скопљу и Куманову.


Апис (десно) са друговима
1911. са својим друговима основао је тајно терористичко удружење Уједињење или смрт, познато под именом Црна рука. За време саме мобилизације у септембру 1912. тешко је оболео од тровања крви па је враћен у Београд и због тога није могао учествовати у балканском рату. Као шеф обавештајног одељења Ратног министарства Димитријевић је успоставио контакте са истомишљеницима из многих крајева.

Контролисао је организацију Млада Босна, која је извршила атентат на аустро-угарског престолонаследника Франца Фердинанда. Један од преживелих атентатора, Мухамед Мехмедбашић, пребегао је к њему и уз њега остао до самог краја.

У I светском рату је руководио обавештајном службом. Потом је био начелник штаба Ужичке и Тимочке војске. Затим, помоћник начелника штаба III армије. Апис је у децембру 1916. ухапшен на солунском фронту као члан тајне организације Уједињење или смрт. Оптужница га је теретила за "превратничко деловање" с политичким циљем у самој земљи. Поред тога у тужби се наводило, да је прикривао Рада Малобабића и Мухамеда Мехмедбашића, који су били оптужени истом тужбом, и да су 29. августа 1916. покушали да изврше атентат на престолонасљедника регента Александра, када се аутомобилом возио из Острова у свој логор. Процес је вођен у Солуну пред војним судом за официре. Пресудом од 23. августа 1916 Димитријевић је осуђен на смрт, а стрељан је 14. јуна 1917. у Солунском пољу заједно с артиљеријским мајором Љубом Вуловићем и Радом Малобабићем.

Пуковник Драгутин Димитријевић Апис био је велики патриота. Владавину Александра Обреновића сматрао је погубном по Србију. Он је смислио и организовао официрски пуч, али убиство краљевског пара није била његова идеја. Био је рањен приликом заузимања двора и није могао да спречи убиство. Проучавајући његов случај многи су увидели (Арчибалд Рајс, Дејвид Мекензи, итд.) да Солунски процес на коме му се судило 1916. није био законски регуларан. Апис је био невин. Али, српски политичари су га се бојали. Био је неко ко је могао да контролише афере у Србији после рата. Зато су лидери српске владе у изгнанству решили да искористе тренутак и елиминишу га.” (Дејвид Мекензи)

На обновљеном судском процесу 1953. у Београду, све пресуде Вишег војног суда у Солуну су поништене, а сви осуђеници рехабилитовани, међу којима и сам Драгутин Димитријевић Апис.

Одликован:
Орденом "Петар Мркоњић"
Орденом српске круне I, II и III реда
Орденом Карађорђеве звезде са мачевима I, II и III реда.
Орденом "Милош Обилић"
Орденом Белог орла I и II реда."
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0.....0%B8%D1%81

Dopuna: 11 Avg 2011 1:03

11. август


480. п. н. е. - Битка код Артемисија: вођена је у исто време кад и Термопилска битка. Била је то тродневна поморска битка код рта Артемизиј, између савеза грчких градова и Персије. Та битка је део Грчко-персијских ратова. Грци су располагали са 300, а Персијанци са 500 бродова. Артемизиј је северни рт на острву Еубеја.


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0.....1%98%D0%B0

1917. - У судару француског брода "Mon Blan" натовареног експлозивом, укључујући 5.000 t тринитротолуола, с белгијским бродом "Imo" у луци града Halifaks у Канадаи, погинуло је више од 1.500 људи, око 8.000 je рањено и велики део града је разорен"


1918. - Први светски рат - Амијенска битка се завршава.

1943. - Други светски рат - Прва конференција у Квебеку почиње. На њој присуствују Винстон Черчил, Френклин Д. Рузвелт, Це Вен Сунг и Вилијам Лион Мекензи Кинг.

Dopuna: 12 Avg 2011 1:39

12. август

1450. - Енглези у Стогодишњем рату Французима предали лучки град Шербур, чиме је француски краљ Шарл VII завршио освајање Нормандије.
"Стогодишњи рат (1337—1453) представља серију конфликата између Енглеске и Француске, а у каснијој фази и Бургундије. Рат се углавном водио у Француској и имао је карактер и француског грађанског рата и међународног рата.

Рат је историјски значајан по увођењу нових оружја и нових тактика. Показало се да треба напустити стари систем феудалних армија у којима је доминирала тешка коњица.

Први пут у средњем веку појављују се прве стајаће војске у Западној Европи. Мењају се улоге племића и сељака. Тај рат се сматра једним од најзначајнијих у средњовековној историји."

1914.
- Велика Британија у Првом светском рату објавила рат Аустро-Угарској.
- Почела Церска битка, завршена 20. августа победом српске војске над аустроугарском. Прва српска и савезничка победа у Првом светском рату.
"Церска битка је знаменита битка вођена од 16. до 20. августа 1914. на широком простору планине Цера у којој је српска војска извојевала против аустроугарских трупа прву савезничку победу у Првом светском рату. У историографији помиње се и као Јадарска битка, јер су се главне операције одвијале у сливу реке Јадар. Српске су се снаге бориле под командом генерала Степе Степановића, који је након победе унапређен у чин Војводе.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D1%80%D1.....0%BA%D0%B0


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D0%B5%D0.....0%B8%D1%9B

1891. - Рођен је Др Димитрије Мита Љотић, српски политичар, министар Краљевине Југославије и сарадник немачких нациста током Другог светског рата.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0.....0%B8%D1%9BDopuna: 13 Avg 2011 1:59

13. август

1806. - Сукоб устаничке војске са Сулејман-пашом Скопљаком на Мишару - Бој на Мишару. Ова битка је једна од највећих победа српских устаника за време Првог српског устанка.

Последице
"Због великог пораза на Мишару, муслимански свет је „и овај пут пребацио одговорност на другог“, записао је Васа Чубриловић. „Криви су им били Порта, паше, Аустрија и Француска. Тако се по Крајини причало да их је издао један паша. И управо када су били притеснили Србе под Карађорђем и попом Луком, изненада их је опколила и потукла мађарска коњица“.

Након победа на Мишару и на Делиграду, Порта је била приморана да преговара о миру са устаницима, уз посредовање Аустрије и Русије. Порта је ферманом дала опроштај Србима за све што су учинили у трогодишњем устанку, показала спремност да Србима одобри аутономију ако изразе верност Порти, да прихвата установљење српског врховног кнеза и да Срби плаћају једном годишње царске дажбине у износу од 722.500 гроша."

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%BE%D1%98_%D.....1%80%D1%83

1898. - Америчке снаге након завршетка Шпанско-америчког рата улазе у Манилу. Предходног дана 12. августа, Шпанија је потписала Протокол, чиме је овај рат окончан. Протоколом је Шпанија уступила Кубу и Порторико. Филипини су уступљени на управљање наредних 50 година. САД су истовремено анектирале Хаваје.


1914. - Француска у Првом светском рату објавила рат Аустро-Угарској.

2001. - Политички лидери Македонаца и Албанаца у Охриду потписали мировни споразум којим су окончани вишемесечни сукоби у Македонији.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Napisano: 14 Avg 2011 1:41

14. август

1385. - Победом у бици код Алжубароте, португалске снаге осујетиле су инвазију краља Кастиље Хуана I, чиме је осигурана независност Португала.

1805. - На Скупштини устаничких старешина у Борку је донета одлука о оснивању Правитељствујушчег совјета сербског као централног органа власти у устаничкој Србији, а ради решавања разних животних питања. Међу појединим устаничким и нахијским старешинама тежњи да се њиме донекле ограничи Карађорђева власт
"Правитељствујушчи совјет сербски (славеносрпски: Правителствующи совѣт сербскій) је био један од централних органа власти у устаничкој Србији, основан 14. августа 1805. на народној скупштини у Борку, у време Првог српског устанка. Један од оснивача је био прота Матеја Ненадовић, док је на његовом постављању радио Божа Грујовић, професор историје права на универзитету у Харкову.

Стварање Совјета је био израз потребе ослободилачке борбе српског народа, тадашњих супротности политичке борбе, спољнополитичких утицаја и борбе великих сила око устаничке Србије. Карађорђе је дао пристанак за његово оснивање, желећи да му он помогне у решавању сложених проблема војноорганизационог и спољнополитичког карактера. Један део војвода је схватио да Совјет може бити добра опозиција против Карађорђа.

Као централни орган власти обједињавао је напоре устаника и доприносио је да се са успехом развија ослободилачка борба. Стварао је основне услове за бржи економски, друштвени и културни развој Србије. Постепено је сузбијао нахијски сепаратизам, a под Карађорђем се борио против феудалне и регионалне подвојености."

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0.....0%B5%D1%82

1900. - Снаге европских велесила, САД и Јапана, заузеле су Пекинг, чиме је окончан „Боксерски устанак“ у Кини. Циљ устанка је био протеривање странаца из Кине и домаћих хришћана, као експонената страних угњетача.
"Под боксерским устанком сматра се побуна која је 1900. године међу кинеским народом изазвала сукобе великих размера. Побуњеници су били чисти национални Кинези, тј. припадници Хан националности, који су имали за циљ протеривање свих Европљана, Јапанаца и осталих странаца који су дошли у Кину, а које су Кинези једним именом називали "страним ђаволима" или "фан гуај лоу". Такође је овај устанак имао за циљ враћање претходне династије Минг и збацивања Манџураца са власти, као и враћање Хонг Конга. Иако су Манџурци који су живели у Кини, како цареви, тако и обични грађани, носили кинеска имена и причали кинеским језиком, а појединци су чак били већи Кинези од самих Кинеза, тј. Хан народа, Кинези су ипак желели да виде на трону "праве Кинезе".

Побуњеници су нападали стране амбасаде, рушили цркве које су Европљани градили, а убили су и неколико стотина странаца. Вршене су и демонстрације против манџурске династије. У оквиру боксерске организације били су присутни разни појединци из различитих друштвених кругова, било је и мушкараца и жена, чак и старије дјеце и старих особа, као и ратничке школе, удружења и верске секте.

Реакцијом међународних сила, устанак је угушен, а Кина је била приморана да плати огромну ратну одштету."

1920. - У Београду је потписан уговор о стварању „Мале Антанте“, војно-одбрамбеног савеза Чехословачке и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца против рестаурације Хабзбурговаца и ревизионистичких тежњи Мађарске после Првог светског рата. Савезу је 19. августа приступила и Румунија.

"Мала Антанта" је био војни савез Југославије, Чехословачке и Румуније који је постојао од 1920. до 1938. Узрок њеног формирања био је страх од евентуалног покушаја Аустрије и/или Мађарске да војним нападом поврате територије које је Аустроугарска раније имала.

Узимајући у обзир број становника, велику стајаћу војску којом је располагала и огромно пространство на коме се простирала, Мала Антанта је сматрана „петом силом у Европи".

Француска је блиско сарађивала са овим савезом и са њеним чланицама и са њима је потписала више војних споразума.

Крајем новембра 1932. краљ Александар је иницирао ванредни састанак министара држава чланица Мале Антанте (Југославије, Румуније и Чехословачке), који је одржан 18-19. децембра у Београду. Најважнија одлука донета на том састанку била је да ће убудуће Мала Антанта наступати као јединствена политичка заједница. Одлука да се самостално политички делује образложена је чињеницом „да су се три државе умориле од тога да буду играчке у рукама великих суседа".

Пакт o новој организацији Мале антанте потписан је на конференцији у Женеви, одржаној 14-16. фебруара 1933. године. Три државе - истиче се у уводном делу овог документа - образују „вишу међународну заједницу, којој могу приступити и друге државе". У организационом погледу, у ову заједницу уграђено је нешто што до тада није постојало ни у једном билатералном или регионалном савезу. Kao управни орган заједничке политике држава Антанте установљен је Стални савет, састављен од министара иностраних послова, који одлуке доноси консензусом. Састаје се обавезно најмање три пута годишње, у престоници сваке државе чији министар те године председава Саветом.

Распад је почео 1936. Савез се распао 1938. године."

1945. - Јапан је прихватио савезничке захтеве за безусловну капитулацију, чиме је окончан Други светски рат. Капитулација је потписана 2. септембра на америчком бојном броду „Мисури“ у Токијском заливу.

Dopuna: 15 Avg 2011 2:38


15. август

1261. - Михаило VIII Палеолог вратио Константинопољ и поново га прогласио престоницом Византије. Град 1204. освојили крсташи, спалили га и опљачкали и с Млечанима га прогласили престоницом Латинског царства, а престоница Византије премештена у Никеју (Никејско царство).


1916. - У Бици на Соми у Првом светском рату први пут употребљен британски тенк познат као „Велики Били“.


Поприште борби у бици на Соми
http://en.wikipedia.org/wiki/Tanks_in_World_War_I

2001. - Македонски парламент одобрио долазак 3.500 војника НАТО у циљу разоружања албанских побуњеника.

1769. - Рођен Наполеон Бонапарта, француски војсковођа и цар. (†1821.)


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0.....1%82%D0%B0

Dopuna: 16 Avg 2011 1:11

16. август

1717. - У бици код Београда у аустријско-турском рату, у којој се на страни Аустријанаца борило и 6.000 Срба из Војводине, принц Еуген Савојски потукао је турску војску и заузео Београд. Пожаревачким миром, који је уследио 1718. Аустрији је припала северна Србија, Банат и северна Босна. Београд је остао под аустријском влашћу до 1739, када су га поново преузели Турци.1919. - Образована је влада Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца под председништвом Љубе Давидовића, састављена од представика Демократске странке и Социјалдемократске партије.1960. - Кипар стекао независност, а архиепископ Макариос постао је први председник Републике.
1974. - Ступио на снагу прекид ватре, постигнут посредством УН, између кипарских Грка и турских снага које су 20. јула извршиле десант на северни део острва. Једна трећина Кипра остала је под турском влашћу.1921. - Умро је Петар I Карађорђевић, краљ Србије од 1903. до 1918. и потом до смрти, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.(*1844.)


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B5%D1%82%D0.....0%B8%D1%9B

offline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3870
 • Gde živiš: Banat

ljubasav ::Napisano: 10 Avg 2011 1:37

10. август

1877. - Рођен: Драгутин Димитријевић Апис, генералштабни пуковник војске Краљевине Србије. († 1917.)

(...)


Interesantno, jer sam ja naišao na ovaj podatak:

17. Avgust
1876. - Rođen je srpski generalštabni pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis, glavni inspirator oficirske zavere i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića i kraljice Drage Mašin 11. juna 1903, čime je odlučujuće doprineo da se na srpski presto vrati dinastija Karađorđević. Kao načelnik obaveštajnog odeljenja Glavnog generalštaba srpske vojske, povezao se s nacionalnooslobodilačkim pokretima i organizacijama Srba van Srbije, a 1911. je s nekoliko drugova osnovao tajnu organizaciju "Ujedinjenje ili smrt", poznatu i kao "Crna ruka", radi rušenja Otomanske imperije i Austro-Ugarske, kako bi bio ostvaren narodni ideal - ujedinjenje srpstva. Uhapšen je u Prvom svetskom ratu u decembru 1916. na Solunskom frontu, zbog insceniranog atentata na regenta Aleksandra Karađorđevića. Posle smrtne presude vojnog suda, donesene na montiranom procesu, s još dvojicom oficira je streljan u junu 1917. Prilikom revizije Solunskog procesa 1953, utvrđeno je da su atentat inscenirali sam Aleksandar i Radikalna stranka i svi osuđeni su rehabilitovani.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Napisano: 17 Avg 2011 10:08

easy ::Interesantno, jer sam ja naišao na ovaj podatak:

17. Avgust
1876. - Rođen je srpski generalštabni pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis,


Шта да се ради, крштеницу немамо, морамо да им верујемо Smajli

17. август

1743. - Миром у Абоу, којим је Русији припао јужни део Финске, окончан Руско-шведски рат (1741-43).

1879. - Основана Француска компанија за изградњу Панамског канала на челу са Фердинандом де Лесепсом. Компанија је банкротирала 1889. изазвавши велики политички скандал у Француској, а градњу канала наставиле су САД, након што су 1902. откупиле француску концесију, дотад извршене радове и знатан део опреме за 40 милиона долара и основале Зону Панамског канала.1941. - Немци су у Другом светском рату обесили на Теразијама у центру Београда тела петорице српских родољуба.
Dopuna: 18 Avg 2011 10:11

18. август

1805. - Срби су на брду Иванковац код Ћуприје, у једној од највећих битака током Првог српског устанка, први пут потукли турску војску - Бој на Иванковцу.

http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/godisnjica-boja-na-ivankovcu_206658.html

1812. - Наполеон Бонапарта је у бици код Смоленска поразио руску војску и наставио да напредује према Москви.


1870. - У највећој бици у Француско-пруском рату код Гравелота Пруси су победили Французе и нанели им тешке губитке (више од 30.000 погинулих).


http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gravelotte

Dopuna: 19 Avg 2011 2:01

19. август

636. - Арапи су у бици код Јармука у Сирији победили византијску војску и потом освојили све персијске области које је држала Византија.

1691. - Аустријанци под командом фелдмаршала Лудвига Вилхема Баденског потукли су Турке у бици код Сланкамена и нанели им тешке губитке. У бици је погинуо и велики везир Мустафа Чуприлић. У бици у којој је на страни Аустријанаца учествовало и око 10.000 Срба, под командом Јована Монастерлије, Турци су потпуно разбијени и уз великог везира, погинуло је и 18 паша, стотињак официра и око 20.000 војника, док су Аустријанци имали око 7.000 погинулих и рањених.


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0.....0%B5%D0%BD
%D0%B0

1878. - После жестоких уличних борби аустроугарске трупе ушле су у Сарајево и успоставиле своју управу. Одлуком Берлинског конгреса 13. јула, Аустроугарска је добила право да на 30 година окупира Босну и Херцеговину, а 1908. ју је анектирала, супротно одлукама тог истог конгреса.

1942. - Британске и канадске трупе извеле су десант на француску луку Ђеп, где су, уз велике губитке, разорили немачке војне објекте. Од око 6.000 савезничких војника, више од 4.000 је погинуло, рањено или заробљено.


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%BF%D0.....0%B5%D0%BF

Александар Ранковић - Марко, Лека (1909—19.август 1983), учесник Народноослободилачке борбе, друштвено-политички радник СФРЈ и СР Србије, јунак социјалистичког рада и народни херој Југославије.


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0.....0%B8%D1%9B
"Када се дочуло за Лекину смрт, мноштво народа је почео да се окупља око његове родне куће у Дражевцима. Првобитно је било планирано да се сахрана обави на овом месту по преносу ковчега из Дубровника у Београд. Томе се енергично супроставио генарал Сретен Костић и рекао је да је Ранковићу место у "Алеји великана" на Новом гробљу у Београду. На сахрани Александра Ранковића спонтано је присуствовало око 100.000 људи, што говори о његовом угледу и популарности."

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

ljubasav ::... Томе се енергично супроставио генарал Сретен Костић и рекао је да је Ранковићу место у "Алеји великана" на Новом гробљу у Београду. На сахрани Александра Ранковића спонтано је присуствовало око 100.000 људи, што говори о његовом угледу и популарности."

Nisam bio na sahrani, ali sam, sticajem okolnosti, toga dana baš u vreme sahrane prolazio Ruzveltovom.
Saobraćaj je bio skoro blokiran od mase naroda, koji nije mogao da uđe u prostor ispred kapela.

Nažalost, neki mu ni posle smrti ne priznaju ugled i popularnost koju je imao.

Evo dokaza.
Nema njegovog imena u grupi "Znamenite ličnosti". Ja na to nemam komentar.
http://www.beogradskagroblja.rs/famous-persons.htm?language=sr-Latn-CS

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

20. август

1940. - У граду Мексику смртно је рањен руски револуционар јеврејског порекла Лав Давидович Бронштајн, познат као Лав Троцки, један од вођа Октобарске револуције. Убиство је планинарским пијуком извршио шпански комуниста Рамон Меркадер, по Стаљиновом налогу. Троцки, који је по доласку Стаљина на власт био његов близак сарадник, а потом жесток противник, подлегао је ранама наредног дана.


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9B%D0%B0%D0%B2_%D.....0%BA%D0%B8

1968. - Трупе СССР и других чланица Варшавског пакта ушле су у Чехословачку да би онемогућиле спровођење реформи Александра Дубчека ("Прашко пролеће").


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D1.....1%9B%D0%B5

1994. - На Палама, Република Српска и Република Српска Крајина прогласиле су уједињење и усвојиле документ о присаједињењу СР Југославији.

1996. - Руске трупе опколиле су Грозни, хиљаде избеглица напустиле су главни град Чеченије. Рат у Чеченији почео је у децембру 1994. када је Борис Јељцин послао трупе да угуше покрет за независност републике у саставу Руске Федерације.

"Први чеченски рат вођен је између Русије и Чеченије од 1994. до 1996. и резултирао је де факто незавнисношћу Чеченије као Чеченске републике Ичкерије.

Након почетне кампање 1994-1995, која је кулминирала великом битком за Грозни, руске федералнсе снаге су покушале да загосподаре планинским пределима Чеченије, али су их чечнски герилци одбили, упркос руској надмоћи у људству, наоружању и ваздушној подршци. Ово је резултовало раширеном деморализацијом руске војске и скоро општем противљењу руске јавности овом рату. Због тога је председник Русије Борис Јељцин прогласила примирје 1996. и потписала мировни уговор годину дана касније.

Званични губици руске војске су 5.500 војника, док већина процена тај број ставља у распон од 3.500 до 7.500. За број погинулих чеченских герилаца не постоје тачне бројке. Руска страна тврди да тај број износи око 15.000 док Чечени тврде да тај број није већи од 3.000. У рату је расељено више од 500.000 особа, док је велики број градова и села у републици остао у рушевинама."

offline
 • gloyer  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Feb 2007
 • Poruke: 3870
 • Gde živiš: Banat

22. avgust

1485. - U poslednjoj velikoj bici u toku Rata ruža - bici kod Bosvorta - poginuo je engleski kralj Ričard III (1483-1485) u borbi sa Henrijem Tjudorom, koji je potom krunisan za kralja. Kralj Henri VII je prvi vladar na engleskom prestolu iz dinastije Tjudor koja će biti na vlasti do smrti kraljice Elizabete 1603. godine.

1642. - U Engleskoj je počeo građanski rat između pristalica krune i parlamenta, posle izjave kralja Čarlsa I Stjuarta (Charles Stuart) da su članovi parlamenta izdajnici. Rat je okončan 1645. porazom kralja, koji je na osnovu presude revolucionarnog suda pogubljen 1649.

1848. - Rođen je srpski general lužičko-srpskog porekla Pavle Jurišić Šturm, jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, veoma zaslužan za blistave pobede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici. U srpsku vojsku je primljen 1876. kao dobrovoljac sa činom poručnika i već u srpsko-turskom ratu 1876-1877. istakao se kao komandant Šabačkog i posavsko-tamnavskog bataljona. U srpsko-turskom ratu 1877-1878, veoma je uspešno komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota. U srpsko-bugarskom ratu 1885, komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. Dunavskom divizijom. U Prvom svetskom ratu je 1914. kao komandant Treće armije primio prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916. Link: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D0%B2%D0.....1%80%D0%BC

1854. - Rođen je srpski kralj Milan Obrenović, tokom čije je vladavine Srbija stekla međunarodno priznanje kao nezavisna država. Postao je knez 1868, posle ubistva kneza Mihaila Obrenovića i u spoljnoj politici se isprva oslanjao na Rusiju. Pod pritiskom javnog mnjenja, objavio je 1876. rat Turskoj koji je 1877. neuspešno okončan. Iste godine je, pod uticajem Rusije, ponovo zaratio s Turskom, ovog puta uspešno, pa je Srbija 1878. iz rata izašla ojačana, dobivši Vranjski, Niški, Pirotski i Toplički okrug, a u julu iste godine na Belinskom kongresu i formalno joj je priznata nezavisnost. Zbog ruske podrške Bugarskoj i Sanstefanskog ugovora sklopljenog u martu 1878. na štetu Srbije, oslonio se na Austrougarsku, s kojom je 1881. zaključio tajnu konvenciju. Njome se obavezao da neće raditi protiv austrougarskih interesa u Bosni i Hercegovini, niti sklapati sporazume s trećim zemljama bez prethodnog dogovora s Austrougarskom. Beč je zauzvrat garantovao njegov ostanak na prestolu i diplomatsku pomoć za širenje Srbije ka jugu, ali je nagodba u narodu shvaćena kao izdaja nacionalnih interesa. Proglasio je 1882. Srbiju kraljevinom a sebe kraljem, a 1883. je u krvi ugušio Timočku bunu. Kad se Bugarska 1885. ujedinila sa Istočnom Rumelijom, proglasio joj je rat da bi zauzeo deo bugarske teritorije i tako povratio navodno poremećenu ravnotežu na Balkanu. Postao je još nepopularniji posle neuspeha u tom ratu, koji je, uz to, neodlučno i nevešto vodio, pa je 1888. morao da prihvati liberalni ustav kojim je Srbija postala parlamentarna monarhija. Izazvao je nezadovoljstvo pokušajem da izigra ustavne odredbe, 1889. je abdicirao u korist maloletnog sina Aleksandra, a 1901. je umro u Beču. Link: http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0.....0%B8%D1%9B

1910. - Japan je aneksirao Koreju.

1941. - Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu počele opsadu Lenjingrada. Bitka za grad je okončana u februaru 1944. pobedom Crvene armije. Tokom opsade poginulo je ili umrlo od gladi 620.000 stanovnika Lenjingrada.

1996. - Konferencija 61 države u Ženevi o razoružanju okončana je neuspešno pošto je Indija blokirala sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.

offline
 • Pridružio: 19 Avg 2010
 • Poruke: 1375
 • Gde živiš: NIŠ

Napisano: 23 Avg 2011 1:37

23. август

1514. - Турски султан Селим I победио је у бици код Чалдирана персијског шаха Исмаила, потом је освојио Сирију (1516).
"Bitka
U zavisnosti od izvora, osmanska vojska je brojala između 60.000 i 212.000 ljudi, dok je perzijska vojska imala svega 12.000 do 40.000 ljudi. Osmanlije su dovukle tešku artiljeriju i hiljade janjičara naoružanih vatrenim oružjem, te lakom artiljerijom vučenom na bojnim kolima. Iako su Perzijanci znali za vatreno oružje, smatrali su ga nehumanim, pa su se fokusirali na kizlibašku konjicu za sukob s Osmanlijama. Napredno oružje u rukama Osmanlija je bio odlučujući faktor bitke. Janjičari su jednostavno pokosili jurišajuće Kizilbaše. Bila je to jedna od najranijih bitaka vođenih na otvorenom dobivenih vatrenim oružjem."

http://www.islambosna.ba/tekstovi-i-knjige/oziljci.....nska-bitka

1775. - Краљ Енглеске Џорџ II прогласио је америчке колонисте, који су у априлу почели борбе за независност америчких држава, побуњеницима и унајмио 20.000 немачких плаћеника да се обрачунају с њима. Амерички рат за независност завршен је победом колонија 1783.


http://hr.wikipedia.org/wiki/%C4%90uro_II.,_kralj_Velike_Britanije_i_Irske

1942. - Почела је битка за Стаљинград, највећа битка у Другом светском рату. Завршена је 2. фебруара 1943. катастрофалним поразом Немаца и њихових савезника, који је означио прекретницу Другог светског рата на европском ратишту.


http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0.....0%B0%D0%B4


Dopuna: 24 Avg 2011 11:49

24. август

410. - Визиготски краљ Аларик I ушао је у Рим и након три дана пљачке наставио ка јужној Италији са намером да пређе у Африку, али је на том путу умро.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BA_I


1572. - У ноћи празника Светог Вартоломеја у Паризу је отпочео покољ хугенота (француски протестанти), у којем је до септембра побијено око 70.000 људи широм Француске. Сматра се да је налог за покоље у „Вартоломејској ноћи“ дала Катарина Медичи, мајка француског краља Шарла IX у договору с папом Гргуром XIII.

1814. - Британци су у другом англо-америчком рату заузели Вашингтон, спалили и разорили град.


1914. - Завршена је Церска битка у којој је српска војска под командом Степе Степановића потукла аустроугарску и однела прву савезничку победу у Првом светском рату. Степа Степановић је добио чин војводе.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B5%D1%80%D1.....0%BA%D0%B0

1968. - Француска је извела прву пробу хидрогенске бомбе у јужном Пацифику и постала пета нуклеарна сила у свету.


"Francuska će isplatiti odštete žrtvama nuklearnih proba u prošlosti u oblastima južnog Pacifika i Sahare, nakon što je prvi put formano priznala vezu između eksplozija i bolesti civila i vojnika
Ministar odbrane Herve Morin rekao je novinarima da je Francuska sprovodila nuklearne probe na što je moguće bezbjedniji način kako bi izgradila kredibilnu silu zastrašivanja i postala globalna nuklearna sila.

"Trinaest godina poslije testova u Pacifiku, vrijeme je da se naša zemlja pomiri sama sa sobom, zahvaljujući sistemu nadoknada za pretrpljenu štetu", rekao je Morin na konferenciji za novinare.

Neki veterani koji su radili na probama u Alžiru i Francuskim Polinezijskim ostrvima tvrde da im je bilo naređeno da legnu i pokriju oči tokom eksplozija, ali da nisu nosili ništa drugo osim šorceva i majica.

Nekoliko ih je izjavilo da im je bilo rečeno da voze ili plove po područjima eksplozija odmah nakon detonacija, kako bi ispitali efekte udara.

Francuska je dugo odbijala da prizna vezu između testova, koji su okončani 1996. godine, i bolesti od kojih je oboljelo oko 150 000 pripadnika vojnog i civilnog osoblja koje je boravilo na lokacijama proba.

Francuska je izvršila ukupno 210 nuklearnih testova u Alžiru između 1960. i 1966. godine, te u Francuskoj Polineziji između 1966. i 1996. godine."

Dopuna: 25 Avg 2011 9:24

На данашњи дан, пре двадесет година, родио се нови оперативни систем "Linux"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 529 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 2 sakrivenih i 496 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., babaroga, Belac91, Brankoni, Chainsaw, crnitrn, darkangel, dekao, DonRumataEstorski, Dorcolac, dragon986, DreadForce83, goflja76, goxin, ivicasimo, Jovan Nenad, Konda, Marko Marković, Oluj2.1, ostoja, Panonsky, repac, rodoljub, ruseskij, Sirius, stegonosa, suton, Vlad000, Wisdomseeker, zlaya011