PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

297

PARS Pantsir S1 (SA-22 Greyhound)

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

@rodoljub

Čini mi se da sam na toj vežbi video sistem APPVS M3. Dobar sistem za prikaz stanja u VaP-u i predaju podataka jedinicama PVO. Takav sličan sistem (nešto slabijih mogućnosti) je korišten i 99-te u navođenju diviziona PVO sistema Neva u okolini Beograda i pokazao je i dobre i loše strane.
Dobre strane su bile u "načelnom" prikazz stanja u VaP-u, tako da divizioni ipak nisu bili "potpuno neinformisani", ali sa druge strane, razlike u koordinatama su bile ponekad prevelike i svakako se morao uključivati OAR P-18 i tražiti cilj, pa onda navođenje Stanice za vođenje i nišanskog radara. Dakle, cela procedura, nema tu nikakvog posebno skraćenja, jedino što se divizion uključuje kada ima ciljeve u zoni, ali rekoh, zbog odstupanja u parametrima i to je nekad bilo upitno.

Šta bi sistem upravljanja trebao zadovoljiti? Ima tu dosta stvari, ali ja bih izdvojio nekoliko najvažnijih, a da maksimalno skratim i pojednostavim za sve:
1. Prikaz ciljeva i parametara sa proračunom putanje kretanja ciljeva
2. Izračun paralaxa (razlika u koordinatama stajnih tačaka) između OAR-a i jedinica PVO kojima se ciljevi javljaju ili dodeljuju
3. Navođenje nišanskog radara sistema PVO direktno na cilj, bez potrebe za uključenjem sopstvenog osmatračkog radara

Dakle, trebalo bi da postoji komandni centar u koji se slivaju podaci sa različitih OAR-a, sa poznatim koordinatama položaja. Trebalo bi da postoje nekakva "odeljenja" u komandnom centru kako bi svako odeljenje imalo zaduženje za pojedine jedinice PVO.
Računari bi trebali biti programirani da izračunavaju razlike u koordinatama stajnih tačaka između OAR-a i jedinica PVO, tako da se svaki cilj koji se iz komandnog centra dodeli jedinici PVO, na njenim pokazivačima prikaže na "stvarnom azimutu i daljini". Tada se otvara mogućnost da jedinica PVO vrši navođenje nišanskih radara (recimo Neva i Kub) bez uključenja sopstvenog osmatračkog radar i u gotovo radarskoj tišini, odnosno sa minimalnim zračenjem nišanskog radara dok ne zahvati cilj. Onda ide dejstvo i rad nišanskog radara samo za vreme potrebno za osvetljavanje ciljeva ili slanja radio-komandi upravljanja.
Ovakav način je neophodan da bi jedinice PVO naoružanje Nevom i Pancirom mogle da funkcionišu efektno na nivou 250. brigade.

Što se tiče tačke 3. ona bi se ispunjavala kod sistema Pancir, tako što bi ti podaci dodeljivali Komandnoj stanici i za nju bi se računao paralax. Na taj način se u Stanicu vrši dodela 6 (ili više) ciljeva, a Stanica će sama (jer je uvezana u sopstveni KIS sa svojih 6 oruđa), odrediti tačke preticanja i izvršiti automatsko navođenje nišanskih radara na ciljeve.

Kod sistema Kub, ovi podaci bi trebalo da se dodeljuju novom modernizovanom UKUV-u, za koga znamo da će imati mogućnost prijema i predaje podataka o ciljevima direktno na RStON "u realnom vremenu", ali bi trebao imati i mogućnosti koje je imao sistem UKUV-UPPC (K-1M) da odredi tačke preticanja, da izračuna paralax i pošalje komande navođenja koje će navesti nišanski radar sistema Kub direktno na cilj, bez uključivanja sopstvenog osmatrača. Postoji i mogućnost da se samo paralax računa i šalje slika sa realnim azimutom i daljinom na RStON, a da operator osmatračkog radara vrši navođenje nišanca odgovarajućim točkićima po podacima na (V)IKO pokazivaču, a bez uključivanja sopstvenog osmatrača. To bi bilo neko "poluautomatsko navođenje" ali ne automatsko poput K-1M. O tom aspektu ćemo više znati kada se modernizacija završi.

Znači, ima tu dosta važnih stvari.
Potrebno je sistemima PVO obezbediti što kvalitetniji podatak, brzinu prenosa u "realnom" vremenu, sa tačnim ili približnim parametrima koji su vezani upravo za tu jedinicu (paralax). Tako se iz sistema PVO, pa taman i starije proizvodnje može izvući više.
Nepostojanje ovakvog sistema, sa druge strane, može degradirati borbene mogućnosti savremenog sistema i dovesti u zabludu korisnika da je taj sistem "loš" ili "nedovoljno dobar"....Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 427
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

Pitanje za Oluja 2.1 ili Kubovca
Kad se vec uzima samo 6 Pantsira S1 (za sada), koliko bi bilo smisleno uz njih uzeti recimo 2x1RL123 i 2x Ranzhir pa ih koristiti 3+3 kao 2 "polubaterije"? Znaci 3x Pantsir S1,1x 1RL123 i 1x Ranzhir postavljeni na recimo Bataju i Niski aerodrom?offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

zlaya011 ::Pitanje za Oluja 2.1 ili Kubovca
Kad se vec uzima samo 6 Pantsira S1 (za sada), koliko bi bilo smisleno uz njih uzeti recimo 2x1RL123 i 2x Ranzhir pa ih koristiti 3+3 kao 2 "polubaterije"? Znaci 3x Pantsir S1,1x 1RL123 i 1x Ranzhir postavljeni na recimo Bataju i Niski aerodrom?


Izneću ti moje mišljenje, opet formirano na ratnim iskustvima. Smatram da je bolje braniti samo neke regione "kvalitetno", nego "sve" osrednje ili "ispod prosečno"....

Iako će možda neko reći kako možda diskriminišem ovaj ili onaj deo zemlje, a povlađujem nekom drugom delu zemlje, ali pametnije je bilo da smo svih 12 diviziona Neva (i 4 rezervna nišanca) nagruvali za odbranu Beograda, a da smo barem 8-10 baterija Kub imali stalno na Kosovu, smanjujući brojnost u nekim drugim regionima.

Preveliko "razvlačenje" sistema PVO i tehnike i insistiranje na PVO Novog Sada, Beograda, Kragujevca, Kraljeva, Niša, Prištine, Podgorice i Boke, sa okolnim prostorom, uzrokovala je smanjenje efikasnosti sistema, jer raketni puk Kub kada padne na 2 baterije već liči na čistu gerilu, a ne na organizovan PVO oko nekog grada, pogotovo još ako je i komandno mesto izbačeno i svedeno na čistu "jedinicu veze", a isto se odnosi na situaciju kada je oko Beograda ostalo 2-3 diviziona Neva, tu više nema nikakve kružne odbrane, bušno i šuplje na sve strane, a u Kraljevu ti "prde" 2 divizona Neva, pa onda dovlačiš Kubove da zatvaraju "rupe".....Opet da neko ne zameri: potrebna je odbrana Lađevaca i reona Kraljeva, ali ceo Kragujevac je ostao bez odbrane, jer su Kubovi prebacivani u reon Beograda.....
Pred kraj rata je već usvojena strategija odbrane šireg reona Beograda i Kosova i Metohije sa preostalim sredstvima PVO Neva i Kub. Ali rat se završio.

Dakle, mišljenja sam, a to opet zavisi od toga - ko ti je protivnik, da je bolje skoncentrisati veće formacije jedinica PVO oko najznačajnih gradova ili regija, nego insistirati na PVO "cele zemlje" ili najvećeg dela zemlje, ako nemaš dovoljno tehnike....a nismo imali tada, nemamo ni sada....ni sa ovih 6 Pancira...

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 427
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

Hvala na odgovoru Kubovac. Dakle tvoje misljenje je da bi bilo kontraproduktivno bilo kakvo "cepanje" te baterije. Naravno da je neosporno da Srbija nema odgovarajuci PVO ni bez tih Pantsira ni sa njima. Ja sam o toj bateriji svoje misljenje izneo. 1 baterija je pomak u mogucnosti obuke posada i kao priprema za buduce nabavke tog sistema a uloga te jedne baterije u podizanju odbrambene sposobnosti je po mom misljenju minimalna da bas ne kazem zanemarljiva.

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2327

Svi ruski taktički KIS-evi ove grupe o kojoj govorimo su poreklom od projektq Manevr odnosno od MP-22 i MP-25, i tvorac im je bio AGAT ali to je bio nivo divizije a za bateriju i divizion je razvijen Ranžir od istog proizvođača.
Kasnija ruska evolucija ja bila Kasateljnaja a današnji Barnauli su na njoj očito zasnovani.
Međutim, zbog sistema prenosa podataka i sredstava veze KIS Pancira, verovatno srodan ruskoj evoluciji (i nešto stariji možda od Barnaula mada skoro vršnjak) bi u ovom trenutku po mom mišljenju bio jedini pogodan kao KIS za 6 sistema direktno bez modifikacija, Ranžir bi već morao da ih ima.
Ako idu u parovima onda nema veze.
Moje lično mišljenje je da je to greška jer se time gubi dosta. Bolje je sa njima zajedno braniti NIš ili Kraljevo ...

offline
 • Nikola Radukic
 • Pridružio: 02 Avg 2007
 • Poruke: 354
 • Gde živiš: The City of Nis

Ili prebaciti Nevu i Kub a zadržati Pancire za odbranu Beograda?

offline
 • lacko  Male
 • Elitni građanin
 • doktor medicine
 • Pridružio: 10 Sep 2009
 • Poruke: 1609
 • Gde živiš: nis

nradukic ::Ili prebaciti Nevu i Kub a zadržati Pancire za odbranu Beograda?
Ja bi Beograd branio strelama i pasarsima, da neces I S400 da brani Beograd na vodi?

Ja bih sve za Kraljevo i Nis, ako mi padnemo dole juzno vi cete Sami da skinete gace dzabe vam I Iskanderi...dokazano vise puta kroz istoriju😁

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 2327

Samo zbog Bataje, i tehničkog stanja, Neve oko nje, a u kakvom su verovatno ne bi nešto mnogo preostalo. Ako baš ima neka viška naravno samo Kraljevo i Niš.
Ovako, Niš bi morao da bude priortet za Pancire.

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 24520

NS ima KUB i Strele 10 koji PASARS i četvoropuc na Frušku goru i okolne šumarke i dosta i masa VBR-ova da oru ravno Vošu kad krenu nato horde zla. Mr. Green

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4051

nradukic ::Ili prebaciti Nevu i Kub a zadržati Pancire za odbranu Beograda?

Baterija Pancira sa 6 oruđa, nije u stanju da brani Beograd.
Zašto?
Prvi razlog je što je Beograd teritorijalno velik grad i 6 Pancira ne može da ga okruži svojim dometom.
Drugi razlog je što se integrisani sistem upravljanja baterijom Pancira ne može kvalitetno i pouzdano uvezati oko tolikog velikog grada u sredini.
PVO Beograda je činila brigada od 8 diviziona Neva sa nešto većim dometom po daljini, a ni ona nije posedovala integrisani sistem poput Senježa ili Vektora. Divizioni su samo okvirno usmeravani preko komandnog mesta brigade koristeći sistem APPVS-Žbun, kod koga je jedan računar mogao da prati samo jedan pravac. Takav sistem je pokazao svoje slabosti tokom rata 99-te.
Sada je to nešto bolje kod modernizovanog sistema APPVS M3, kada se stanje u VaP-u može prikazati na svim pravcima na jednom ili na više računara-ekrana.
Ali to je sve na nivou usmeravanja, a ne navođenja.

Da bi se vršila kružna PVO Beograda, neophodan je teritorijalni sistem većeg dometa, da "opkorači Beograd". U tom smislu mislim da bi bilo potrebno minimum 3-4 baterije Pancira, odnosno od 18-24 oruđa. Naravno u to računam za svaku bateriju ponaosob i komandnu stanicu Ranzhir i 1-2 osmatračka radara. (1RL123 ili Kasta 2).
Za te novce mogu se nabaviti barem 2-3 diviziona S-300PMU-2 ili ekvivalenta (FK-3 ili slično)....

Što se tiče manjih gradova poput Novog Sada, Kragujevca ili Niša....baterija Pancir S1 može vršiti teritorijalnu odbranu gradova ovakvih dimenzija. Dakle još 18 oruđa za ova 3 grada.....Naravno i ovde bi bilo bolje da se ima Buk M2, ali kažem....može i Pancir.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 924 korisnika na forumu :: 45 registrovanih, 7 sakrivenih i 872 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Apok, ArmyBoss, Atomski čoban, Bloody, Brankoni, cincarin, dragonserbia, elenemste, Georgius, h8propaganda, HrcAk47, Imperator41, ivan1973, Jovan Nenad, kovinacc, krlebgd77, kybonacci, Leonardo, ljuba, louderick, Lucije Kvint, manda87, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, milimoj, Mixelotti, moldway, mrkanidja, neutralal.com, NoOneEver Dreams, Pakito93, sabros, sakota79, Slaviša Vujačić Vuja, Smiljke, theNedjeljko, vasa.93, vathra, vlvl, Wisdomseeker