Radari u SFRJ/SRJ...

1

Radari u SFRJ/SRJ...

offline
 • Pridružio: 07 Jul 2007
 • Poruke: 3985
 • Gde živiš: Ruma

Vidim da se u nekoliko topica pominju radarski sistemi (mislim na PVO radare), pa mislim da bi bilo u redu da imaju i svoj sopstveni topic...

Voleo bih, ako je moguce da zajeno stvorim sto kompletniju sliku o PVO radarskim sistemima sto u SFRJ, sto u ostalim drzava nastalim nakon raspada iste.

Ja sam bio obucavan za crtaca tragova ("plansetista"), ali sam u prekomandi presao na posluzioca na Marconiju S-600.

Obzirom da sam bio u vojsci 1994/95, imao sam pristup nekim informacija o lokacijama pojedinih radara u tom periodu.

Znaci,
#koji radari su bili u upotrebi (ili su jos uvek)?
#gde su bili radarski polozaji?
# gde su bili dislocirani radarski polozaji nakon raspada SFRJ?

Ja sam, kao sto rekoh bio radarski posluzilac (ves 13804) na S-600 u Golubovcima (odmah pored pomocne piste). Imali smo dve antene - osmtaracka i visinac, ali sto je zanimljivo imali smo 4 kabine (master i slave za osmatrac, jednu za visinac i jednu za pracenje situacije u vazduh - tamo smo je zvali "anvil", nemam pojma zasto).
Susedni S-600 (Crni Rt, Sutomore) je imao 3 kabine, a mislim da je i onaj u Starim Banovcima imao takodje tri kabine. Inace, ovaj S-600 u Podgorici je nekada bio na Jahorini.

Ostali radari - znam da je bio jedan AN/TPS-63 u Somboru i jedan nastavni P-35 + PRV-11, jedan AN/TPS-70 i jedan S-600 u Starim Banovcima, Kopaonik je takodje imao S-600, Crni Rt isto i to je to, sto znam sa sigurnoscu.
Obostnik (Herceg Novi), Ulcinj, Lovcen su bili u upotrebi tada (1994-1995), ali ne znam koji su bili modeli (pretpostavljam da su P-35, P-14 ili P-12)...

Dakle, ko je voljan da pripomogne neka se prikljuci.

Inace, na netu, sam nalazio vrlo malo podataka/fotografija o radarskim sistemima (pogotovo o mom omiljenom S-600), pa prilozite i koji link ako postojiRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 07 Jan 2007
 • Poruke: 42

Citat:Inace, na netu, sam nalazio vrlo malo podataka/fotografija o radarskim sistemima (pogotovo o mom omiljenom S-600), pa prilozite i koji link ako postoji[/quote]S-600 je i moj omiljen radar ,zavolio sam ga 99'

youtube.com/watch?v=XzmMJQg22Tkoffline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11086
 • Gde živiš: Banja Luka

@Djokkinen.....
Citat: tamo smo je zvali "anvil", nemam pojma zasto
JNA, a kasnije VJ i VS je imala radare iz serije S-600 u vise varijanti.
Prvi kupljeni radari iz serije S-600 su proizvedeni 70-tih godina i nisu bili digitalizovani, tj. procesori za obradu videa i racunar u kabini "Anvil" nisu bili u potpunosti digitalni. Tako je npr. u procesorima za obradu radarske slike bila ugradjena analogna zakasnjavajuca linija (zakasnjenje nekih podataka u funkciji rada brisaca stalnih odraza) koja je zahtevala strogo kontrolisanu temperaturu. Najmanje oscilacije temperature bi uzrokovale los rad brisaca, a time i gubitak korisnih informacija.
Zbog ovako resenih zakasnjavajucih el.koja nastala je ona poznata posalica da je procesoru na +19 hladno, a na +21 vruce. Mr. Green
Racunar za pracenje, predaju podataka i generator zahteva za merenjem visine je bio skromnih mogucnosti i nije mogao automatski odabirati ciljeve, zahtevati od visinomera merenje visine, te kompletnu informaciju o cilju slati zainteresovanim korisnicima. Sve ove aktivnosti su bile poluautomatske ili rucne. Panoramski pokazivaci su takodje bili analogni.
Dakle, operativna kabina (S-5013) koja je bila opremljena ovakvim racunarom i pokazivacima nazivana je Anvil kabina.
U kasnijim konvojima je kupovana "Furnus" operativna kabina (sa racunarom "Lokus 16) uz koju su kupovani radari opremljeni digitalnim signal procesorom, link buferom i plot ekstraktorom, a takva konfiguracija je omogucavala potpunu automatizaciju rada kompletnog sistema. Kasnije,pocetkom '80-tih, uz pomoc strucnjaka iz instituta Mihajlo Pupin, u Furnus kabinu je ukomponovan digitalno-frekventni sifrator (DFS) i na taj nacin je, uz softversku podrsku, omoguceno automatsko navodjenja LA i to 6 lovaca ili lovackih grupa po jednom uredjaju. Ovakvo navodjenje se odvija u apsolutnoj radio tisini.
Zanimljiva je cinjenica da se Anvil kabina mogla videti u jedinicama 1.pVOJIN (istocni deo SFRJ), a Furnus u 5.pVOJIN (zapadni deo SFRJ)
Pocetkom 90-tih gotovo svi radarski sistemi su dislocirani na teritoriju SRJ. Tri kompleta S-600 i nekoliko rezervnih kabina i antena je ostalo u RS (Kozara, Jahorina i Nevesinje), a jedan komplet S-600 je ostao u RSK (Pljesevica).

U sastavu kompleta S-600 su najcesce 4 kabine i 2 antene.
_Operativna kabina (Furnus S-5014B ili Anvil S-5013)
_2 osmatracke kabine ( main S-654M i diversity S-654D)
Svaka od ove 2 osmatracke kabine mogu raditi zasebno ili u sprezi (diversity sprega). Kada rade spregnute kvalitet otkrivanja i pracenja ciljeva je mnogo bolji, a vreme okidanja predajnika svake od njih,je pomereno za 9,6 mikro sekundi.
_Visinomer (S-613)
Zanimljivo je reci da je visinomer, u svim varijantama serije S-600, uvek isti i bez znacajnijih izmena, a uz to ima vrlo visok stepen automatizacije.
Standardna antena osmatrackog radara je S-1016 (na slici gore), a koriste se i S-1010, MLG-7.
Antena visinomera je S-1017 i nema rezervnu varijantu.

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2007
 • Poruke: 209
 • Gde živiš: Ravno, ravno, i odmah lijevo

Evo gdje je nekad bio s-600 na goloj plješivici
http://www.youtube.com/watch?v=J72-hAFYfa0


...i radar za mjerenje visine s-613
http://www.youtube.com/watch?v=IFIMQFtK00c

Dopuna: 03 Nov 2007 13:58

...a prije svega mali povijesni uvod

MARCONI S-600

Nastao ranih 60-ih te mu je dat generički naziv S600
Koncept mi je baziran na modularnom funkcioniranju blokova, tako da su sustavi mogli biti konfigurirani za bilo koju primjenu. Kriteriji dizajna su bili: cijena, efektivnost, fleksibilnost, smanjeni clutter uključujući i onaj stvoren namjerno od strane ljusdke ruke te lako održavanje. Opcije uključene u ovaj radar su i rano upozoravanje kontrola i nadzor naoružanja i paljbe SAM, navođenje i presretanje zrakoplova (GCI), motrenje obale i nadzor vojnog zračnog prometa. Civilna primjena dolazi kasnije. Blokovi radara lako se instaliraju;
odašiljač/prijamnik u S_pojasu (10_cm), L_band (23_cm) i C_pojasu (5.5_cm) te pokazivački sustav i sustav za upravljanje podacima. EEV Ltd. Proizveo je magnetrone traženih osobina. Radarske kabine prenosive su helikopterom i transportnim zrakoplovima.
Motrilačke antene i antene za mjerenje visine također se mogu prenijeti na isti način.
Prvo javno S600 serije radara bilo je 3. Svibnja 1967 na Marconijevoj konferenciji, pračeno demonstracijom za tisak na Bushy Hill test položaju blizu Chelmsforda.
Potpuno operativan sustav demonstriran je na SBAC Air Show na Farnborough 1968.
Kako se program S600 razvijao, dodana su mu mnoga poboljšanja . Prikazivanje i rukovanje podacima poboljšano je dodavanjem LOCUS 16 procesora. Dodane su mogućnosti za suzbijanje cluttera i ometanja te integracija radara za mjerenje visine koji radi u C pojasu sa motrolačkim radarom koji radi u S ili L pojasu što sveukupno pojačava mobilnost sustava i daje mu fleksibilnost i dobru 3-D informaciju po cijeni koja nije velika


Glavnina S600 opreme izrađena je u Marconijevim tvornicama a precizna mehanika u Gatesheadu, odašiljači u Chelmsfordu, zajednio sa pokazivačima i opremom za obradu podataka. Nekoliko odlika ovog radara potpuno je unikatno npr. antene osmatračkog radara opremljene su sa linearnim napajanjem koje je omogućavalo da se radarski snop oblikuje sa velikom preciznošću i kontrolom u svrhu minimalizacije cluttera i ometanja. Korištenje senzora u različitim frekvencijskim pojasevima davalo je vrijedno frekvencijsku diversitivnost u borbi protiv ometanja. 70-tih godina radar polako zastarijeva i naslijeđuje ga radarski sustav iz obitelji Martello.

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2006
 • Poruke: 727
 • Gde živiš: ljubljana

@cezar35.............

koji radar je bio na ljubljanskem vrhu na vrhniki?

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2007
 • Poruke: 209
 • Gde živiš: Ravno, ravno, i odmah lijevo

Sada je an tps-70 koji valjda ostao od jna....moram provjeriti

offline
 • Pridružio: 05 Nov 2006
 • Poruke: 727
 • Gde živiš: ljubljana

od jna nije ostalo ništa vidi prsten oko radara tamo je bio za vrjeme jna.ovaj je postavljen aprila 1992 godine.

http://www.slovenskavojska.si/poklicna/enote/pssv/16bnzp.htm

ovakav isti je na pohorju.

offline
 • Pridružio: 28 Maj 2007
 • Poruke: 209
 • Gde živiš: Ravno, ravno, i odmah lijevo

petrova_gora ::Sada je an tps-70 koji valjda ostao od jna....moram provjeriti

Provjereno, S-600

Dopuna: 03 Nov 2007 16:39

...a evo i par slikica dotičnog radarskog sustava...


offline
 • Pridružio: 19 Feb 2006
 • Poruke: 11086
 • Gde živiš: Banja Luka

@.....
Citat:Sada je an tps-70 koji valjda ostao od jna....moram provjeriti
Da ne bude zabune.
JNA je sredinom 80-tih kupila 4 trodimenzionalna radara AN/TPS-70 i ni jedan nije instaliran na teritoriji Slovenije.
Raspored je, po mom secanju,bio sledeci:
_Bihac (Kota 377......objekat Jasen)
_Kozara
_Majevica
_Stari Banovci

@bostjan......
Citat:koji radar je bio na ljubljanskem vrhu na vrhniki?
Na mestu gde je sada radarska kupola i antena AN/TPS-70, nekada je stajala antena S-1020 (u gornjem post-u mi se potkrala greska kada sam napisao S-1010), a ispod antene,u kaponiru, kabine osmatrackog radara S-654M i S-654D.
Na slici je vidljivo da je temelj predhodne kupole znacajno veceg precnika od temelja sadasnje kupole.
Kupola sa slike bi po dimenzijama i el. karakteristikama odgovarala anteni visinomera iz serije S-600.

Nekoliko slika koje nadjoh na netu.

Ljubljanski vrh iz vazduha.

Visinomer S-613 i pripadajuca antena S-1017


U kabini visinomera (prednja ploca primopredajnoka)


Kupla visinomera u zimskim uslovima.


U kabini visinomera (prednja ploca primopredajnika)


U operativnoj kabini S-5014B (radno mesto "A")

Radarske kupole (mislim da je Kopaonik)

Radarski polozaj kod Zadra i antena MLG-7

Jedan od operativnih centara na teritoriji Srbije sa sistemom automatizacije AS-84


offline
 • Pridružio: 28 Maj 2007
 • Poruke: 209
 • Gde živiš: Ravno, ravno, i odmah lijevo

Na Ljubljanskom Vrhu, to je bio s-600 iz serije "anvil"?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 782 korisnika na forumu :: 43 registrovanih, 7 sakrivenih i 732 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Alexandar-1973, babaroga, BORUTUS, Cirkon, Dannyboy, darkangel, Duh sa sekirom, Faki-Valjevo, GUARIN, Igrutinovic, Krusarac, Lord Nem, Marko Marković, Mercury, Milan A. Nikolic, miljannis, mladen.zovko, moldway, nadjas_515, Nebo_M, nemkea71, nikolapetkovic, nobutado, nuke92, ostoja, repac, rus1974, S-lash, Sale.S, sucurz, vathra, Vlada1389, Vlada78, vlvl, VP3987, vukovi, Yellow Pinky, yrraf, Zerajic, zexoni, zziko, Živković