Ruski radari

30

Ruski radari

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Nevažno za PRR kod dejstva protiv takvog radara, ona prilazi po bočnoj lepezi a ne po glavnom dijagramu za koji je i vezano odbijanje od zemlje ogledalskog tipa. Jednako tako prilazi i osmatračkim radarima sa FAR.

Kada bi radar znao da je gađan i uspeo da okrene galvni snop u pravac manje više precizan baš ka raketi i realizovao da tačka ogledalskog odbijanja od zemlje bude na najvećoj mogućoj dlajini od radara odbijanje od zemlje bi imalo odbrambeni efekat jer bi se PRR navela na to mesto od koga se od zemlje odbija glavni snop. Time bi sigurno udarila značajano *ispred* radara, dovoljno značajno da napravi razliku između života i smrti mada nisi ni tada bezbedan jer volframski komadi i na toj daljini probiju sve živo, ali pošto ih je ograničen broj u toj bojevoj glavi i ugao galve u tački detonacije nije idelan, ima ih već na toj daljini značajno manje.

Tu je problem pre svega da znaš da leti PRR ka tebi. I to je najveći problem. Naime kada bi znao vrlo brzo posle lansiranja da leti ka tebi, isključivanje emitovanja bi verovatno dovelo do velikog promašaja PRR rakete koja ne može (bar u ovom trenutku) pouzdano da na većim daljinama (već iznad 20 km a na 40 km već izrazito) precizno lokuje radar (akviziciono-osmtrački pre svega) ! u početnom delu svoje putanje. U toj varijanti bi ona promašila i više nego u prethodno navedenom slučaju ALI SA VELIKOM VEROVATNOĆOM (što je malo ... ako se baš tebi pogodi ta mala verovatnoća). No ako nemaš nikakav drugi odbrambeni mehanizam to je jedino što možeš da uradiš.
Kako PRR sve više idu na *brišući mod* takvo gašenje radara je tim poželjnije.

Međutim kako je teško, najčešće nemoguće da znaš da ti PRR leti ka tebi (a pogotovu u *brišućem modu*) bolje je, ako si je već otkrio u što kažu poslednjim momentima do dolaska, ako za to postoji mogućnost, u ono malo vremena usmeriti antenski snop ka raketi i realzovati ako je moguće odbijanje od zemlje.

Ta opcija se na različite načine koristi i kod potpuno FAR i AFAR radara kao odbrambena na razne načine.
Na žalost najčešće *stalna i nasumična*, kao odbrana od naglog nailaska PRR, a sa usmerenjem ako je PRR otkriven sa dovoljnom vremenskom zalihom. Takvu odbranu stari radari ogledalskog tipa ne mogu tako lako da izvedu ali FAR mogu, međutim ovi što odbijaju od zemlje stari isto mogu po definiciji ali to je gore od ruskog ruleta. Problem je da uopšte znaš da ide i problem je sada već drugačiji idu na DEAD a ne prvenstveno na PRR, istina sa slabim protivnikom a oni uglavnom to i rade.

Postoje mogućnosti za manipulisanje nekim vrstama odražavača i glavnim snopom, ali je to već iz oblasti *odbrambenih sitema* i generalno komplikovanije nego kod nišanskih.

Kod nišanskih radara je drugačije, veorovao ili ne njima je lakše u svakom pogledu OSIM U JEDNOM a taj jedan sreću kvari, njima PRR ide po GLAVNOM SNOPU. I tu sada ide druga priča, tu odraz na zemlju i odražavači na zemlji ili lansirani u vazduh mogu da odrade suštinski posao, bar prema PRR ali ne i protiv vođenih projektila.

Kako bilo specijalizovnai sitemi odbrane radra su jedina relana opcija i to tipa Gazetćik koji odrađuju odbranu ne samo portiv PRR već i protiv vođenih projektila, posebno još uz upotrebu lažnih meta.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 636
 • Gde živiš: Split

5N56offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Nije Irkutsk, to sam ja namerno postavio potpuno pogrešnu fotku. Čekao sam da neko kaže AHA eto to si pogrešio. Da je bar neko ...
Ovako ispalo je da sam prevario tebe skoro pa jedinog stalno aktivnog sagovornika na ovoj temi ...
To je sredstvo za navođenje lovačke avijacije i manji je od (pokojne) Špage po gabaritima bezmalo 10 puta a obzirom da su one bile na platformama, bezgranično ...

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11663
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Врабац, пошто сам лаик што се тиче радара и слабо се упуштам да било шта коментаришем, јер би се ваљано обрукао..

јел ово тај 5Н56.


offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Napisano: 05 Jan 2014 16:57

«Радуга-СПК-75П»

командная радиолиния управления

Станция передачи команд на борт истребителя-перехватчика «Радуга-СПК-75П» предназначена для определения координат ( дальность, азимут ) и передачи команд управления истребителям типа МиГ-31, Су-27, МиГ-25, МиГ-23, оснащенными бортовой аппаратурой наведения «Спектр-1, БАН-75. Используется в составе территориальной, локальной автоматизированной группировки, оснащенной системой управления истребительной авиации «Рубеж-М(Э)».
Станция передачи команд «Радуга-СПК-75П» - вторичный адресный радиолокатор в составе командного пункта или пункта наведения - решает следующие задачи:

- принимает от 3 КП ( ПН ) телекодовую информацию, преобразует ее и хранит до момента передачи истребителям;
- производит поиск по индивидуальному номеру управляемого истребителя, определяет факт его нахождения в диаграмме направленности антенны, уточняет местоположение и определяет момент излучения;
- передает истребителю предназначенную для него информацию;
- получает по ответному каналу квитанцию о прохождении на борт истребителя команд, производит повторную передачу при отсутствии квитанции;
- определяет по ответному сигналу полярные координаты истребителя, пересчитывает их в прямоугольные и выдает на КП;
- по запросу с КП ( ПН ) получает специальную информацию ( индивидуальный номер, барометрическую высоту, запас топлива и др. ) и выдает ее на КП ( ПН );
- определяет пеленги на источники активных помех;
- осуществляет оперативную командную связь с тремя КП ( ПН ).

Станция обеспечивает точность:

- измерения дальности - 150 м,
- измерения азимута – 1 град.;
- получения барометрической высоты – 40 м;
- темп обзора – 10 с.

Зона действия:

- по дальности, км 400
- по азимуту, град 360
- по высоте, км 40

Максимальный объем команды, двоичные разряды 96

Количество обслуживаемых истребителей 30

Темп передачи команд, с 5 - 10

Количество пунктов наведения, одновременно использующих станцию 3

Вид диаграммы направленности направленная
Не то је ово


«Радуга-СПК-75П» включает антенно-поворотное устройство, высоковольтный прицеп, технический прицеп ( пост ), машину ЗИП, дизельную электростанцию.

Источник:: «Авиации ПВО России и научно-технический прогресс», Дрофа, Москва, 2004

Vas muči što kada tražite fotke preko neta Špage nigde ne otvara. U stavri postoje slabe slike na www. vvkure... sajtu bivših svršenih akademaca, postavio ih je niknejm kaptenarmus, lik iz Litvanije.
Saću vam stavim tu fotku ako ipak nisam.

Dopuna: 05 Jan 2014 17:12

https://www.mycity.rs/must-login.png

to je taj ...

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2009
 • Poruke: 572

Vrabac,
kolika je pouzdanost sistema KRTZ-125-2M u otkrivanju nadolazeće PRR.
Jel taj sistem projektovan specijalno za modernizovanu Pechoru i ima li mogućnost generisanja dimnih zavjesa ili samo el. ometa.

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

On ne otkriva nadolazeću raketu, radi stalno, odnosno može da se uključi kada i nišanski radar i da radi dok radi i on.
Odvlači raketu u stranu ili u najgorme slučaju u centar krugoa u kome su odašiljači. Nišanksi radar je na samom obodu kruga.

To je jedan ekstreman pristup borbe sa PRR, dosta efikasan i dosta skup i potpuno specijalizovan samo za PRR. I nešto teži i sporiji za rada od recimo Gazetćika koji je iako na izgled mnogo glomazniji sa mnogo više funkicija i mogućnosti i pored većeg obim aparture.

Jedino što je možda sa manjom efiaksnošću protiv PRR ali ima tome debeo razlog, za S-300 realizovati u ovom obliku je ajd što je skuplje i nije na kraju krajeva ukupno, nego što je ipak sporije na terenu i što više *zahteva* od terena, dok Gazetćik ne zahteva ništa od terena. Na S-300 se računa da bi išle sa većih daljina pa je možda i forma Gazetćika sa gašenjem radara i bolja dok Pečora ima mali domet, nju gađaju sa manjih udaljenosti i ona možda ne bi ni stigla da ugasi radar kako treba a ovako sigurno odvlači.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 636
 • Gde živiš: Split

Zanimljiv tekst koji traži dodatna pojašnjenja

Russian Military to Strengthen Radar Defenses in 2014
http://en.ria.ru/military_news/20140108/186343225/.....-2014.html

U 2014-oj će Rusija dobit oko:

- 6 NEBO-M radara
- 23 Podlyot (low altitude) radara i Sopka (srednje i visoki ) radara
- Nepoznat broj Kasta i Desna radara
- Voronezh-M

@Vrabac - jel moš pojasnit koji su to "Podlyot-K", Sopka radari?

offline
 • vrabac 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2010
 • Poruke: 4963

Podljot je 96L6, ono što sam i ja a i mnogi drugi do sada zvali Lira. Slovne oznake su da li je vučni (oni se obično dižu na stubove ) ili fiksno na kamionu, kao što je obično za raketni sustav S-400 (300).

Sopka je civilni radar, koji će biti integrisan u zajedničku vojno-civilnu mrežu. Otprilike je kao Lokidova 117-ca samo sa antenom *širom nego visokom* i velikom antenom sekundarnog radara u janusovskom položaju, bar su je tako najavljivali.
Mislim da o njoj imaš na sajtu Liazonskogo mehaničeskoga zavoda imenji LIRA. Ja sam koliko se sećam video samo grafiku antene nikad i fotografiju a ta grafika je već nekoliko godina tako da nije pouzdano.

Desna je modernizovani oblik, starog radara verovatno baš kao što sam najavio pre par godina ovde na početku teme mada su mnogi i iz same Rusije u javnosti tvrdili da do toga neće doći.

Bilo je popriličnih problema oko ASU i KSA baš i uvezi sa nekima od nabrojanih radara ali predpostvljam da je počelo da se reševa jer su oni *odozgo* nemilosrdno isprozivani sa konkretnom argumentacijom ...
pa je usledio odgovor *odgovornog i zaduženog* lica, što znači da je Šojgu već nekog *stavio u straftštung*.

Uopšte sa vojskom i vojnim kompleksom i GRU ide uglavnom dobro i kako treba i koliko se može, najveća Putinova i Medvedvljeva briga će u par sledećih godina biti FSB.

offline
 • Pridružio: 18 Jan 2012
 • Poruke: 636
 • Gde živiš: Split

Napisano: 09 Jan 2014 1:12

vrabac ::Uopšte sa vojskom i vojnim kompleksom i GRU ide uglavnom dobro i kako treba i koliko se može, najveća Putinova i Medvedvljeva briga će u par sledećih godina biti FSB.

Na šta misliš ovdi ...

Dopuna: 09 Jan 2014 3:04

vrabac ::Sopka je civilni radar, koji će biti integrisan u zajedničku vojno-civilnu mrežu. Otprilike je kao Lokidova 117-ca samo sa antenom *širom nego visokom* i velikom antenom sekundarnog radara u janusovskom položaju, bar su je tako najavljivali.
Mislim da o njoj imaš na sajtu Liazonskogo mehaničeskoga zavoda imenji LIRA. Ja sam koliko se sećam video samo grafiku antene nikad i fotografiju a ta grafika je već nekoliko godina tako da nije pouzdano.


Ovako nešta?

Radar "Lira-T"
http://translate.googleusercontent.com/translate_c.....kmB46ICssQ

ili ovako

Radar "LIRA-1
http://translate.googleusercontent.com/translate_c.....Fr7dFENnUw


ili da ... na ovo si sigurno mislia ?

http://www.lemz.ru/goods/uvd/?lang=en

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 432 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 3 sakrivenih i 404 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: bojank, BORUTUS, brundo65, darkstar101, djordje92sm, Dukelander, ILGromovnik, Inner-Cell, Koridor 11, kuntalo, Lord Nem, LUDI, m0nstrum_, Magistar78, Marko Marković, mačković, Metanoja, nemkea71, novator, tenergy, theNedjeljko, tubular, vaso1, Žrnov, šumar bk2