Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

58

Sistem S-200 Angara (SA-5 Gammon)

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22499
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Drug pukovnik ::''Дальность поражения наземных объектов может достигать 120 км. Ограничителем здесь выступает система наведения. Между тем энерговооруженность ракеты позволяет ей покрывать гораздо большие расстояния. Известно, что в ходе работы над комплексом С-400 в восьмидесятые годы был произведен успешный экспериментальный пуск ракеты комплекса С-300 на 400 км по траектории, близкой к баллистической, с максимальной высотой 70 км.''


''Daljina gađanja zemaljskih ciljeva je do 120km. Ograničenje je iz razloga sistema navođenja. Međutim potencijal rakete omogućava pokrivanje daleko većih udaljenosti. Poznato je da u toku razrade sistema S-400 osamdesetih godina uspješno provedeno eksperimentalno lansiranje rakete sistema S-300 na 400km po trajektoriji bliskoj balističkoj, sa maksimalnom visinom 70km.''

L=222,4 * arctan (1,95^2*tan45)/(62,57*(1+tan^2 45)-1,95^2)=400km


Шта ли ће још да исплива... ZiveliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 18 Jun 2009
 • Poruke: 219

Osamdesetih godina, pre 30 i vise godina su krenuli sa razradom, radom na S 400?online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3421

Možda ne treba ''čitati'' S-400 kao ono što danas poznajemo pod ovom oznakom već kao projekt S-400. Ne sumnjam da su već osamdesetih krenuli u nadogradnju S-300 sa ciljem dizanja dometa, ali sve je usporeno zbog ludih godina koje su nastupile.
Inače ako se ne varam, a vrlo sam siguran da se ne varam (mogu provjeriti) S-200D iliti Dubna je u početku imenovana S-400.

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Opis sistema S-200V Vega-E, funkcije, režimi, metode i način rada

Evo, odlučio sam se da pokušam, nadam se uz pomoć i ostalih članova foruma da malo "raspetljamo" više o sistemu PVO S-200V. Dosta toga je napisano na ovih 58 stranica i trudiću se da se ne ponavljam, pa ću samo vrlo kratko sublimirati osnovne stvari, da bi što pre krenuli na opis sistema, funkcije, režime, metode vođenja i način rada....

Jedna raketna baterija S-200V ima samo jedan kanal za praćenje i dejstvo po ciljevima u VaP-u, a na te ciljeve se može lansirati čak do 6 raketa. Obično se jedan raketni divizion, koji je najčešće najniža borbena formacija sastoji od 2 ili 3 raketne baterije, što znači da jedan takav divizion teoretski može dejstvovati na 2 ili 3 cilja jednovremeno. U SSSR-u je bilo primera na nekoliko vatrenih položaja, da je čak uvezano 5 raketnih baterija u sastav jednog raketnog diviziona, ali to su veoma izolovani slučajevi i postavljeni na strateškim pravcima.
Maksimalna brzina gađanog cilja iznosi oko 1200m/s (Mach 4), daljina 255 km i 40.8 km visina cilja.

Najčešći vatreni položaj raketnog diviziona S-200V sastoji se od 2 raketne baterije i komandne baterije i razmešta se na površini od oko 1,1 km2.

Komandna baterija najčešće ima sledeća sredstva:
- Komandnu kabinu diviziona K-9M
- Osmatračko-akvizicijski radar velikog dometa P-14F Oborona
- Radar za merenje visine ciljeva PRV-17
- Mikrotalasna akvizicijska relejna stanica 5Ya62 ili 5Ya63 "Cikloida" za vezu sa integrisanim sistemom PVO
"Senezh ME", koja se realizuje preko Kabine 5F24

Otkrivanje ciljeva:
- Osnovni način preko IADS "Senezh-ME"
- Pomoćni način preko OAR P-14F i PRV-17

Da ne bude previše komplikovano za prvi tekst, sada ću prikazati slike uz prateće tekstove za osnovna sredstva komandne baterije, P-14F i "Cikloidu", kao i skicu sa objašnjenjima razmeštaja sredstava raketnog diviziona sa 2 raketne baterija na vatrenom položaju...

Slika 1: IADS "Senezh-ME" i relejna stanica "Cikloida"Slika 2: Osmatračko-akvizicijski radar velikog dometa P-14F "Oborona"Slika 3: Razmeštaj sredstava raketnog diviziona na vatrenom položaju - osvrt na sredstva komandne baterije i 2 raketne baterijeSlika 4: Razmeštaj sredstava raketnog diviziona na vatrenom položaju - osvrt na sredstva tehničke baterijeToliko za sada, pa ćemo nastaviti.... Smile

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Opis sistema S-200V Vega-E, funkcije, režimi, metode i način rada

Raketna baterija S-200V ima u svom sastavu sledeća sredstva:
- 5N62VE Radar praćenja i osvetljavanja cilja - 1 kom
- K-2V Kabina upravljanja vatrom - 1 kom
- 5P72VE Lansirni uređaj sa raketom V-880 - 6 kom
- K-3V Kabina predlansirne pripreme - 1 kom
- 5Yu24ME Šinski punjač raketa - 12 kom

Evo i slika sa dodatnim pojašnjenjima nekih osnovnih sredstava Raketne baterije:

Slika 1: 5N62VE Radar praćenja i osvetljavanja cilja - "srce sistema"Slika 2: 5P72VE Lansirni uređaj sa raketom V-880Slika 3: 5Yu24ME Šinski punjač raketaToliko za večeras....Sutra ću krenuti sa "otkrivanjem ciljeva" i polako ću ići korak po korak sa ilustracijama i objašnjenjima.
O raketi i sredstvima tehničke baterije sam mislio na kraju opisa rada sistema, ali naravno ostali članovi foruma mogu taj deo i ranije obraditi....

Smile

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Opis sistema S-200V Vega-E, funkcije, režimi, metode i način rada

Pre nego krenemo na otkrivanje cilja, potrebno je ukratko reći nešto više o Radaru praćenja i osvetljavanja cilja RNR 5N62VE koji je i "srce" sistema. Moramo pomenuti i u kratkim crtama objasniti režime rada radara po osnovu širine dijagrama zračenja i po osnovu oblika kontinualnog talasa, jer je to bitna predispozicija za ono što sledi, a tiče se borbenog rada Radarske stanice od otkrivanja cilja do njegovog uništenja raketom V-880.

Režimi rada radara RNR 5N62VE mogu se podeliti na osnovu širine dijagrama zračenja (snopa) na:

- režim rada u uskom snopu širine 0,7 stepeni kod otkrivanja cilja na daljinama preko 200 km i kod automatskog praćenja cilja
- režim rada u širokom snopu širine 1,4 stepeni kod otkrivanja cilja na daljinama ispod 200 km

Režimi rada radara RNR 5N62VE dalje se mogu podeliti na osnovu oblika kontinualnog talasa na:

- režim mono-hromatskog kontinualnog isijavanja MHI
Ovim režimom se kod automatskog praćenja cilja određuje azimut i elevacija cilja kao i njegova brzina. Ovaj režim kod automatskog praćenja cilja funkcioniše u režimu AS-3. Njegova karakteristika je da je signal jednobojan, jednolik i u veoma uskom frekventnom području, tako da ima najveću mogućnost otkrivanja cilja po daljini.

- režim fazno-kodiranog modulisanog kontinualnog isijavanja FKM
Ovim režimom se kod automatskog praćenja cilja određuje azimut, elevacija, brzina cilja i takođe i daljina cilja. Ovaj režim kod automatskog praćenja cilja funkcioniše u režimu AS-4. Njegova karakteristika je da je signal digitalno kodiran, ali u širem frekventnom području, tako da ima se ciljevi otkrivaju na nešto manjim daljinama.

Pored ovoga, postoje i 2 pod-režima koji se mogu koristiti kod bilo kod ova dva režima na osnovu oblika isijavanja kontinualnog talasa:

Prvi je pod-režim sa frekventnom modulacijom FM, koji ima karakteristiku da može pratiti cilj po uglovima čak i u slučaju da mu je uglovna brzina gotovo jednaka nuli.
Drugi je pod-režim AS-RPC koga karakteriše to da ukoliko se cilj čija je uglovna brzina ispod minimuma, a koji se ne može pratiti po uglovima pod-režimom FM, može i dalje pratiti na osnovu računski određene projektovane putanje leta koju izračunava PLAMJA-KV-CVM digitalni računar.

Plamja-KV-CVM digitalni računar ima 5 ugrađenih programa:

1. Režim mirovanja – u ovom programu, računar određuje najbolji način za dejstvo i lansiranje raketa
2. IADS akvizicija cilja – u ovom programu, računar na osnovu podataka o cilju od strane IADS „Senjež“, metodom interpolacije računa-predviđa poziciju cilja između primljenih novih informacija
3. Praćenje cilja – u ovom programu, računar konstantno računa putanju leta cilja i određuje najbolji način za dejstvo i lansiranje raketa
4. Praćenja ciljeva ometača – u ovom programu računar računa-predviđa putanju leta cilja uz ručno unešenu daljinu. Ovaj režim praćenja se naziva AS-2.
5. Auto kontrola

Slika 1: Režimi rada Radara praćenja i osvetljavanja 5N62VE po osnovu oblika kontinualnog talasaSlika 2: Digitalni računar Plamja KV-CVM

online
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3421

Dok sam ja trkeljo vamo tamo otoje čudo mi je uglavnom služilo ko ladovina Mr. Green a vala ima ladovine dobre iza toga Smile

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Opis sistema S-200V Vega-E, funkcije, režimi, metode i način rada

Već sam pisao da je osnovni način otkrivanja cilja, preko sistema integrisane protivvazdušne odbrane (IADS) čiji je nosilac ASU (automatski sistem upravljanja) "Senjež-ME".

Radar je po prijemu podataka o cilju od strane IADS „Senjež-ME“ prvo automatski usmeravao svoje antene prema cilju po elevaciji, a onda i po azimutu.
Kada su antene okrenute ka cilj po obe ravni, radar prelazi u režim Mono-Hromatsko kontinualno isijavanje MHI radi većeg maksimalnog dometa otkrivanja cilja po daljini. Tada se daljina cilja i brzina cilja dobijene od IADS „Senjež“ unose u opseg daljina RNR 5N62VE i brzina po Doppleru.
Ukoliko je cilj dalje od 200 km, RNR će kod otkrivanja cilja zračiti uskim snopom širine 0,7 stepeni, a ako je cilj bliže od 200 km onda će zračiti širokom snopom od 1,4 stepena.
Uključuje se predajnik zračenja i RNR 5N62VE počinje da traži cilj.
Kada se cilj pojavi na pokazivaču brzine po Dopleru, uključuje se režim punog automatskog praćenja AS-3, sa pod-režimom AS-RPC, u kome računar, radi neometanog praćenja cilja, konstantno preračunava putanju leta cilja.

Slika 1: Otkrivanje i zahvat cilja Radarom praćenja i osvetljavanja 5N62VE preko ASU "Senjež-ME" kao nosioca IADS sistemaNa osnovu ovog prikaza, stiče se da je rad veoma jednostavan. Ali, u svakom sistemu automatskog upravljanja, bilo da se radi o K-1 Krabi, Poljani D-1, D4 ili Senjež-ME, bi tako i trebalo da bude.
Sistem automatskog upravljanja ima zadatak da automatski i brzo navede nišanski radar na cilj.
I to smo sada videli kako izgleda u teoriji, kada sve teče glatko.

Ono što sledi u narednom tekstu, je situacija koja je u današnjem vremenu češća, a to je da sistem ASU ne funkcioniše ili je uništen ili se uspešno ometa.
Tada se cilj otkriva uz pomoć divizionskih osmatračko-akvizicijskih radara poput P-14F i visinca PRV-17. Tu je situacija malo komplikovanija i kod otkrivanja i zahvata cilja ima više posla i traži se više umešnosti od strane posade.....

online
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 3240

* Opis sistema S-200V Vega-E, funkcije, režimi, metode i način rada

Kada se otkrivanje cilja vrši preko divizionskog osmatračko-akvizicijskog radara poput P-14F, procedura je nešto duža i zahteva nešto više umešnosti od strane radarskih operatera.
Prvo se cilj uoči na radaru P-14F, slika se prenosi na panoramski pokazivač Kabine K2V Radara za praćenje i osvetljavanje cilja 5N62VE i tada se vrši obeležavanje cilja odgovarajućim obeleživačima (Slika 1).

Slika 1: Obeležavanje cilja na pokazivaču slike sa OAR P-14F, u Kabini K2V Radara za praćenje i osvetljavanje cilja 5N62VEPostupak otkrivanja se nastavlja u režimu Mono-Hromatskog kontinualnog isijavanja MHI, radi maksimalizacije mogućnosti otkrivanja cilja na većim daljinama.
Ukoliko je cilj na daljini većoj od 200 km, zračenje će biti širokim snopom od 1,4 stepeni, a ukoliko je cilj na daljinama manjim od 200 km, onda će zračenje biti uskim snopom od 0,7 stepeni.
Uključuje se predajnik i radar počinje zračenje MHI isijavanjem, širinom snopa u zavisnosti od daljine cilja, radi njegovog otkrivanja Radarom za praćenje i osvetljavanje cilja 5N62VE.

Postupak otkrivanja:
- Kružna – Cirkularna pretraga koničnim skeniranjem
Postupak otkrivanja cilja započinje kružnom pretragom koničnim skeniranjem, a to znači da se feed horn na feedu antene okretao oko fokalne (centralne) tačke antene i tako u prostoru emitovao kružni snop koji je kružio oko cilja i u prostor oko cilja radi lakšeg otkrivanja i pozicioniranja u prostoru. (Slike 2 i 3)

Slika 2: Postupak Kružne-cirkularne pretrage koničnim skeniranjem, Radara za praćenje i osvetljavanje cilja 5N62VESlika 3: Kružna cirkularna pretraga koničnim skeniranjem, Radara za praćenje i osvetljavanje cilja 5N62VEAko cilj nije otkriven ovim skeniranjem prelazi se na:
- Sektorsku pretragu skeniranjem po linijskom programu
Postupak otkrivanja cilja teče skeniranje kontinualnim talasima po određenom linijskom programu, po azimutu i po elevaciji. (Slike 4 i 5)

Slika 4: Postupak Sektorske pretrage skeniranjem po linijskom programu, Radara za praćenje i osvetljavanje cilja 5N62VESlika 5: Sektorska pretraga skeniranjem po linijskom programu, Radara za praćenje i osvetljavanje cilja, 5N62VEOvim bi zaključili osnovne elemente kod otkrivanja i zahvata cilja, Radarom za praćenje i osvetljavanje cilja 5N62VE.
Prvo smo prošli otkrivanje i zahvat cilja korišćenjem ASU "Senjež-ME" kao nosioca IADS sistema, a zatim smo prošli i otkrivanje i zahvat cilja uz pomoć divizionskog radara poput P-14F i PRV-17, kroz dva osnovna postupka, kružnog-cirkularnog skeniranja i sektorskog skeniranja po linijskom programu.

U nastavku teme, pisaću o daljim postupcima oko uspostavljanja automatskog praćenja zahvaćenog cilja i to kada se cilj zahvata korišćenjem dvizionskog radara P-14F, nevezano sa tim kakvim je postupkom cilj otkriven i zahvaćen (kružnim ili sektorskim skeniranjem)....

offline
 • Proučavanje međuvremena
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 22499
 • Gde živiš: I ja se pitam...

Можда је питање неумесно (или сам пропутио), но мене интересује: који су реални аналози овом систему у свету (у време настанка и данас)? Хвала унапред!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 802 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 4 sakrivenih i 767 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, amstel, Bane san, dejoglina, djboj, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, dule10savic, dzoni19, GrM, ILGromovnik, Kubovac, Levi, mocnijogurt, NoOneEver Dreams, panzerwaffe, Pavlov A.A., radoznao, repac, satrospenzi, shone34, stegonosa, stug, vasjas, vlvl, voja64, zixmix, zlatkoa987, zlaya011