Modularna automatska puška M17 (M19)

214

Modularna automatska puška M17 (M19)

offline
 • Recce 
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 18 Apr 2011
 • Poruke: 5483

Hajde da neke stvari posmatramo bez navijackog pristupa. U ovom postu ima nekoliko podataka koji verovatno zanimaju i druge koji prate temu. Pa da vidimo...
goxin ::...Na testovima probojnosti 5.45 je busio vise od 5.56...
Sumnjam. Po vojnim testovima 5,56 je uvek imao bolje rezultate, narocito kada se koristi namensko, probojno zrno. Takvu ocenu su svojevremeno davali novinari-laici na osnovu podatka da se jezgro zrna za 5,45 radilo od mekog celika. Ali tu nije bio cilj probojnost vec usteda olova koje je u Rusiji (i SSSR-u) strateski materijal. Posledica koriscenja laksih materijala je duze zrno sa boljim balistickim koeficijentom ali uprkos tome, na daljini od 500 m zrno 5,45 ima veci pad za 60+ cm jer su masa i brzina na strani 5,56
goxin ::...Mada i sami Rusi imaju mitove (rikosetiranje od trave i tako to)...
Rikosetiranje uopste nije mit vec cinjenica. I 12,7 BMG promeni putanju zbog kontakta sa jednim listom (provereno i potvrdjeno) tako da i 5,45 ali i 5,56 hoce da rikosetiraju od peska, trave, snega... Sve je pitanje tzv. "upadnog ugla" u odnosu na povrsinu
goxin ::...6.5x39 puska m17 se pojavila sa okvirima 20 i 30 metaka.
Sad ima li problema sa okvirom od 30metaka ili nema?...

Ima. Ali ti problemi se svode na dva - praktican problem za korisnika zbog duzine okvira i problem buzdovana iz Zastave koji polimerske okvire rade na 3D stampacu pa su fizicke odlike polimera neodgovarajuce. To moze da resi bilo koji "plastikar'' iz Pazove sa odgovarajucim kalupom za livenje i to po znatno nizoj ceni.
Price o ''zamorenoj'' opruzi u okviru su besmislica. Dobar okvir napunjen do kraja radi bez problema i posle vise godina. Kada ne radi - zameni se. Okvir je potrosni deo. Uostalom, u b/k je vise od dva okvira, zar ne?
goxin ::...Ako bi bio princip kao na Automatu, iz okvira metak ide u cjev, tu nema problema jer je isto kao na pusci ...
Ne, nije rec o principu tzv. ''slobodnog zatvaraca''. To bi bilo opasno i nespretno resenje jer bi zahtevalo relativno masivan zatvarac. Paljba iz ''otvorenog zatvaraca'' je nacin funcionisanja gde je zatvarac u zadnjem polozaju, tj. metak nije u cevi do povlacenja okidaca. Tada krece unapred, pokupi metak i gurne ga u leziste, ZABRAVI SE, ispali metak, odbravi se, izvuce cauru i vrati se unazad. Pa opet... Razlog za ovakvo funkcionisanje je efikasnije hladjenje cevi pa oruzje moze da podnese intezivniji vatreni rezim. Mana je manja preciznost jer se opaljenje vrsi u momentu kada se zatvarac ''zakuca'' u prednji polozaj sto menja raspored tezine i pomera cev...

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5087
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Ma da, sve je iz kojeg zrna se gađa.
https://youtu.be/547BKysByqM
Evo jedne opste ciljne balistike. Zrna nepoznata.
Drvo i gel su sasvim druga stvar za uspoređivanje.

Uglavnom sada se sve manje mozemo zezati na strelistu, vrlo striktna pravila u sve rjeđim situacijama kad odemo.
Da sam vise obracao paznju na tip zrna kojim gađamo vise bi znali.
Naravno 7.62 x51 bi trebalo najdalje da zadrzi energiju.


Razumijem rad iz otvorenog zatvaraca.mozda sam se nespretno izrazio.
Automat ima fiksnu udarnu iglu dok PKM nema.

Mozda je skrabalo mislio na hranjenje redenikom kao na PKM? Povuci - guraj sistem.
Vecina PM ima samo guraj sistem

FN SCAR ima od modernih pusaka 2 moda, gađanje otvorenim i zatvorenim zatvaracem.

Problem sa cahurom moze biti pri izlasku iz magacina /redenika do uvođenja u cjev.

Takav sistem bi radio isto tako dobro kao i na automatskoj. Jer se metak uvodi na isti nacin.

Ustvari koliko komplikovano bi bilo da prilikom prebacivanja na automatsku paljbu se prebaci i na gadjanje otvorenim zatvaracem?
Tu bi se rjesio odmah i mehanizam za drzanje zatvaraca u zadnjem polozaju?

Za okvire bi napravio mnogo testova prije uvođenja plasticnih.
Imao sam razno razne razlicitih proizbođača, samo Magpul (doduse jedini od renomiranih koje sam koristio) su bili Ok.
Izvadim okvir iz puske, nađem zub slomljen na okviru. Najvise su tu pucali.

Bolje metalni imati ali da je pouzdan nego los plasticni.

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 486

Ekstenzija .ba očigledno odmaže shvatanju nekih stvari, ma koliko naoko izgledale razumljive.
Nemaju sve puške FN SCAR opciju gađanja iz otvorenog položaja zatvarača, već je to mogla samo probna serija HAMR koja je odbačena.
Problem koji sam napomenuo uopšte nema veze sa načinom dopreme municije iz redenika, jer se nezavisno da li je u pitanju "povuci-poguraj" ili "samo guraj" sistem javljaju deformacije metka. Čak i kada se koristi doboš ukoliko je u pitanju otvoreni položaj zatvarača, određeni tip municije stvara ozbiljne probleme. To je razlog zašto u kalibru 5,45x39mm nije napravljeno ništa iole upotrebljivo tog načina funkcionisanja.
Najmanji problem kod naslova ove teme su okviri. Mogu da budu napravljeni i od titanijuma, ostaju suštinski nedostaci jer je čitav koncept osmišljen na iracionalnoj zamisli.

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5087
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

https://youtu.be/2_Mx3boLZlo
Dobos RPK 16 (5.45).


https://youtu.be/9acPgh0k9Tw

https://youtu.be/EgT2dm-G_X4
🤷‍♂️

Ali ni ovo nema veze 6.5 grendel. Samo te pobijam

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 486

Na prvom videu se vidi RPK koji funkcioniše paljbom iz prednjeg (zatvorenog) položaja zatvarača. Na naredna dva su prototipi koji nisu usvojeni u službenu upotrebu.
Kao što rekoh, ekstenzija je grdna prepreka za shvatanje.

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5087
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Vidim ja da se koristis stihovima ali preskacem jer nema smisla, ja sam samo pitao da se direktno izjasnis koji je problem kod 5.45.

Isto je uvodjenje iz okvira kod otvorenog i zatvorenog zatvaraca. (ako bi radili kao SCAR)

Ti si onda prebacio krivicu na dobos. Eto ga radi.

Isto je uvodjenje metka sa okvirima i dobosima. Samo polozaj zatvaraca nije poslije prekida paljbe. (opet ako bi radili kao SCAR)

Sad ako me budes pitao (na ti smo zbog te epike sto upotrebljavas) sta ce na AP otvoreni zatvarac.
Imao sam opekotine po licu i rukama u Iraku od kalasa.
Rukavice ne volim, pogotovo na vrucini

A ti objasnjavas postapalicama. Dva PM u 5.45 i rade...

Za PKM cahura moze praviti problem to je malo komplikovanije ali 7.62x51 je dobar put... Nije samo kod povlcenja vec stoji na crvenom u uvodniku.

online
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22928

Šktabalo kako bi ti rešio ovu zavrzlamu tako da puška radi i sa šes ipo i 7.62x39. Dal to uopšte može na sanduku od AK da se uradi da funkcioniše kako treba ili jednostavno ispočetka da se krene i pravi potpuno nova AP???

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 486

Za početak, treba da pobrojimo sve probleme koji se pojavljuju.
1) Fabrika koja ne može da proizvede zadovoljajuće kvalitetnu pušku kalibra 5,56x45mm (M21) i na žalost više ne može da proizvede AP u kalibru 7,62x39mm jer M05 to nije, pokušava da fokus izmesti sa sopstvenog javašluka tako što nameće novitet sa izmenjivim cevima. U više navrata smo bili svedoci kako čak neće da funkcioniše kako treba usled konstrukcionih nedostataka, nevezano od primenjenog kalibra.
2) Naš vojni vrh je od te i takve fabrike zatražio zvanično unapređenje karakteristika streljačkog naoružanja. Nikom ni u bunilu nije bila na pameti zamisao o novom kalibru, jer već imamo dovoljno problema sa prisutnim šarenišom: 7,62x39mm, 5,56x45mm, 7,9x57mm, 7,62x51mm i 7,62x54mmR. Umesto da im ponude traženo u vidu upotrebljive M21 i unapređene M70, uz fanfare je objavljeno će svi problemi biti rešeni uvođenjem novog službenog metka Šesipo, jer će na nivou voda sve biti u tom jednom kalibru.
3) Daljim razvojom te sublesaste ideje, prikazane su AP koja ne može da se kontroliše u rafalnom modu, tobožnji PM koji ima kapacitet okvira 20 metaka i SP koja se od obične AP pretvara montiranjem duže cevi. 4) Nasuprot svim iskazanim nedostacima, novo izvorište problema je iščačkao vrli priučeni premeštanjem ručice za repetiranje. Stvar rešena - više uopšte nije mogla da se repetira.
5) Prođoše pune četiri godine od najave kako će se čitav svet otimati oko čuda tehnike i domaće pameti, izvezeno je i prodato 0. Za to vreme, bliski susedi rešiše svoj problem zamene starih AK nekim drugim sistemima.
Generalno nemam odgovor za tvoje pitanje kako da puška pouzdano radi sa oba kalibra, jer neke druge puške bez problema funkcionišu u više kalibara. Još manje vidim opravdan razlog da se uopšte bilo šta petlja sa metkom 6,5x39mm takvim kakav jeste.
Za forumaša sa nikom goxin nemam više mentalne snage da rečima objašnjavam smisao svojih navoda jer on ne shvata napisano. Bez uvrede, ništa lično.

offline
 • Pridružio: 08 Feb 2006
 • Poruke: 2083

goxin ::Na AK 47, vec sam predagao prije a i vidio sam slicnih rjesenja na custom oruzju, lijepo bi bilo inati na prednjem kraju uvodnik sa kanalom pod uglom koji bi pomogao ubacivanje novog okvira.pein ::Dal to uopšte može na sanduku od AK da se uradi da funkcioniše kako treba ili jednostavno ispočetka da se krene i pravi potpuno nova AP???DO YOU SEE THE LIGHT?!

online
 • goxin 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 20 Dec 2013
 • Poruke: 5087
 • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

skrabalo, ne prihatas da te neko pobije i ne znas sebe da objasnis jer si skrabalo ocigledno. Pao si na tehnickom opisu .
Bren je koristio zakođer otvoreni ili zatvoreni sisten gađanja.
Nema razlike. Na bilo koju AP mozes to ugraditi.
Isto ce raditi i sa Okvirima i sa dobosom da li iz zatvorenog ili otvorenog zatvaraca.
SCAR je sa takvon puskom pokusao zajedno sa M27 da konkurise kod marinaca. Ali skupi su do bola
(hmm cini mi se da sam prvi i nabacio za M27 i da probleme sa intezivnim gađanjem u duzoj borbi.)

Ja jos nisam sreo losu zastavu. Svakako je bolja od svih AK koje smo koristili van Balkana.

Skrabalo, sad mi je jasno zasto toliko pljujes zastavu i znam da nije toliko losa.
Previse ega u glavi. Ko zna sta jos....
(ako slucajno pises za kalibar reci cu zeni da ih pobaca, kupuje ih kuci pa kad dođem kuci citam). To sam ja iz rodoljublja kupovao.
Ta rucica nazad izgleda kao OK.
Pricali smo, kad se stavi optika ide rukom naprijed zapinje prlja se optika kod repetiranja od ruke.

Jbg u borbi je tesko biti kul i fancy prljav blatnjav, znojav....

Kuntalo jel to Bereta?
Ima rjesenja...

Sad mi kolega javlja, specnaz napravio pobunu. Hoce 5.56 🤦‍♂️
Skrabalo ih je prosvijetlio

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 886 korisnika na forumu :: 71 registrovanih, 8 sakrivenih i 807 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AleksSE, babaroga, banebeograd, beowl, bojankrstc, BokaVukovic, branko7, bufanje, celik, cole77, d.denic234, darios, Denaya, djordje92sm, djukapfc, djurdjija, draganca, Drug pukovnik, Duško, Fog of War, galijot, Georgius, goxin, hooraay, ivan1973, ivan979, ivica976, Japidson, kaptain, kecavogosca, Libertas, Lieutenant, machak, madza, Marko Marković, marsovac 2, MB120mm, mean_machine, mercedesamg, Mercury, metemma, mikki jons, Mirage 2000N, Mitraljeta, mladen.zovko, Nebo_M, nedeljkovici, novator, Panter, pein, pera bager, pirke2, prekodrinski, renoje2, rkekoke, samsung, Snorks, Srki94, stegonosa, T-72, vasaw, Vlada1389, vlvl, VP3987, VP6919, wolverined4, x9, Zoca, zogi036, zziko