Zakon o oružju i municiji

417

Zakon o oružju i municiji

offline
 • rudar
 • Pridružio: 15 Avg 2015
 • Poruke: 272

Jedan prigovor savesti - na stranu što je truba skrnavljenje oružja, šta kad tako upropastiš cev i ona se rasprsne nekom u rukama?
Kad bi stvarno došlo do toga da mi traže da predam, ne mogu da rizikujem da nekog ubogaljim.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 05 Nov 2011
 • Poruke: 73

Zato zaseces cev na par mesta brusilicom, kao i navlaku i ram. Ne da ga iseces u delove, nego ga zaseces na vise mesta tako da je jasno da nije za upotrebu i preprodaju.

offline
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 204

Parker ::Jedan prigovor savesti - na stranu što je truba skrnavljenje oružja, šta kad tako upropastiš cev i ona se rasprsne nekom u rukama?
Kad bi stvarno došlo do toga da mi traže da predam, ne mogu da rizikujem da nekog ubogaljim.

Ideja je da oružje koje je ostavljeno da zardja do neupotrebljivosti niko nakon predaje MUPu ne bi uzeo da dalje koristi i stavlja u promet već bi moralo da bude uništeno.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 585

Да ли је неко пробао да оспори овај закон на уставном суду?

Јер, мени ово делује као потпуни нонсенс. Држава, без икакве накнаде, узима нешто што је легално плаћено и на шта је плаћан порез. Не може се тек тако одузети предмет ако њим није почињено кривично дело. Можемо, правним акробацијама, извести да је непредавањем оружја (по губитку дозволе) почињено кривично дело из члана 348 кривичног законика и да је то основ за одузимање. Али уз то следи и казна затвора од минимум шест месеци.

И сад, као, народ "добровољно" поклања држави своје оружје а у ствари под принудом, претњом затворском казном. Поклон је врста уговора. А ништаван је сваки уговор склопљен под принудом.

Ако неко зна, ваљало би да нас подсети када је неовлашћено држање оружја од прекршаја постало кривично дело? Да видимо да ли је ово смишљена акција у више корака, "да се власи не досете"?
Чини ми се да, ако се ови рестриктивни услови не могу оборити, бар треба инсистирати на откупу.

Мада мислим да су и ова дискрециона овлашћења неуставна. Подсетићу на паралелу са аутомобилом коју сам навео пре неколико страна.

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2013
 • Poruke: 2194

Мислим да је цео актуелни закон на погрешним основама. Свакако да су његове одређене појединости неопходне, али у принципу нема везе са правима Срба - нашим правима и нашим наслеђем, вредностима итд.

offline
 • nesa07 
 • Novi MyCity građanin
 • Pridružio: 15 Maj 2013
 • Poruke: 14

Da li je neko čitao u Politici,
zakon o oruzju - policijske staresine i vojni penzioneri obratili se vucicu i brnabicevoj


ne vidoh ga nigde na netu?

offline
 • Pridružio: 03 Mar 2010
 • Poruke: 437

kunktator ::Да ли је неко пробао да оспори овај закон на уставном суду?
Јер, мени ово делује као потпуни нонсенс. Држава, без икакве накнаде, узима нешто што је легално плаћено и на шта је плаћан порез. Не може се тек тако одузети предмет ако њим није почињено кривично дело. Можемо, правним акробацијама, извести да је непредавањем оружја (по губитку дозволе) почињено кривично дело из члана 348 кривичног законика и да је то основ за одузимање. Али уз то следи и казна затвора од минимум шест месеци.
Ако неко зна, ваљало би да нас подсети када је неовлашћено држање оружја од прекршаја постало кривично дело? Да видимо да ли је ово смишљена акција у више корака, "да се власи не досете"?.

Ako vlasnik oružja nema važeći i propisani oružni list, on ga poseduje nelegalno i osim oduzimanja rizikuje sudsku kaznu. U tom smislu, krivičnim delom se podrazumeva posedovanje bez isprave. Potouno je irelevantno da li je u prošlosti legalno kupljeno i plaćan porez. Imaš ili nemaš zakonom propisane "papire" ili ne.
Mogao bi da nas neko podseti kada je to neovlašćeno držanje bilo prekršaj? Krivično delo, oduvek.
Čini se kako je (nesvesno, naravno) Mike Hammer ubo suštinu onim svojim lamentom kako neko ovde razooružava Srbadiju, potom njine pištolje otkupljuje za 24 kinti po kilu, sve prodaje Ameriki 100$ komad, pa će ondaj dkupi Zastavu. Cool

offline
 • Pridružio: 14 Feb 2020
 • Poruke: 15

@nesa07: Evo link iz Politike

politika.rs/scc/clanak/448424/Vojni-pen.....na-u-kaznu

Za ove koji pominju Ustavni sud, slaba vajda od njih. Mi smo valjda jedina zemlja u Evropi u kojoj ljudi plaćaju porez na oružje od 2000-te do danas i to nijedna vlast nije ukinula, iako je takva uredba sama po sebi vrlo diskutabilna.

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2016
 • Poruke: 585

Napisano: 22 Feb 2020 16:03

Skrabalo ::Ako vlasnik oružja nema važeći i propisani oružni list, on ga poseduje nelegalno i osim oduzimanja rizikuje sudsku kaznu. U tom smislu, krivičnim delom se podrazumeva posedovanje bez isprave.
Па то и ја написах! Ту и јесте суштина ове преваре. Та тзв "пререгистрација" једини је начин да се пониште стари оружни листови. Јер...
Skrabalo ::Potouno je irelevantno da li je u prošlosti legalno kupljeno i plaćan porez. Imaš ili nemaš zakonom propisane "papire" ili ne.
... ово јесте релевантно и то веома. Оружни лист није дозвола за поседовање, то је документ о регистрацији! Као регистрациони лист за аутомобил или власнички лист(тапија, извод из катастра или шта већ) за земљу и куће. Као рачун са гаранцијом за обичну техничку робу.
Једном си купио предмет, он је постао твоје приватно власништво, регистровао си га код надлежних и то твоје власништво нико ти не сме одузети без накнаде и ваљаног разлога (нпр извршење кривичног дела). Нико не би смео да одузима оружје због нечије процене да власнику "није угрожена безбедност".
Како би ти изгледало да ти одузму ауто зато што су проценили да на посао можеш и бициклом па нема више потребе за поседовањем?

Skrabalo ::Mogao bi da nas neko podseti kada je to neovlašćeno držanje bilo prekršaj? Krivično delo, oduvek.
Дај Шкрабало, ово једноставно није тачно. Ево ти извод из кривичног законика Србије из 2002. године. Пажљиво прочитај како не би било забуне. Има нас који памтимо да ни за ношење није била потребна посебна дозвола.
Citat:Nedozvoljeno držanje oružja ili rasprskavajucih materija
Clan 229. (do 9/92-341)
(1) Ko neovlašceno izraduje, prodaje, nabavlja ili vrši razmenu vatrenog oružja, municije ili eksplozivnih materija, ili ko neovlašceno drži vatreno oružje, municiju ili eksplozivne materije cije nabavljanje gradanima uopšte nije dozvoljeno, kaznice se zatvorom do tri godine.
(2) Ako je predmet dela iz stava 1. ovog clana veca kolicina va-trenog oružja, municije ili eksplozivnih materija, ucinilac ce se kazniti zatvorom od jedne do deset godina.


Dopuna: 22 Feb 2020 16:05

Dersu Uzala ::Za ove koji pominju Ustavni sud, slaba vajda od njih.
Тачно, од њих нема вајде. Али постоји и европски суд за људска права којем се не може обратити ако већ нису прођене све судске инстанце у сопственој држави. А уставни суд је последња домаћа.

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2019
 • Poruke: 17

Juce bio u policijskoj stanici da podnesem za jos neke zahteve.Dosla je nova naredba iz vrha MUPa zbog prituzba gradjana da se sve preregistracije za licnu bezbednost licima koje ispunjavaju uslove resavaju pozitivnim odgovorom.Ali novih nabavnih dozvola za licnu bezbednost nece izdavati.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 509 korisnika na forumu :: 3 registrovanih, 1 sakriven i 505 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: mnn2, nenad81, tomigun