Formacije Kopnene vojske

142

Formacije Kopnene vojske

offline
 • Pridružio: 08 Jan 2018
 • Poruke: 36

Што се тиче нових/старих бригада, 63. падобранска бригада је остала на рангу батаљона и четног је састава, чека се реорганизација и наравно попуна новим саставом, што се може очекивати тек након увођења шестомјесечног обавезног војног рока 2021. године. Затим 72. бригада за специјалне операције у свом саставу има Команду, Командни батаљон, Батаљон за специјалне операције "Грифони", Батаљон за специјалне операције "Соколови" и Логистичку чету. У Лозници се у току ове године треба очекивати оснивање новог 111. пјешадијског батаљона, који ће као и осталих осам бити моторизованог типа. А у Прибоју се очекује оснивање батаљона брдске или планинске пјепадије, о томе још нема информација. Оклопно-извиђачки батаон из Ниша се састоји од Команде и 3 извиђачке чете опремљене возилима БРДМ-2МС (1 комадндно возило + 3× вода од по три возила, значи у чети укупно10 возила, колико је до сада и стигло, а осталих 20 се очекује кроз пар мјесеци). Затим сви тенковски, њих 4, и сви механизовани, 8 батаљона, чекају реорганизацију и расформисање као и формирање нових оклопних батаљона који би били мјешовитог састава, што је много флексибилније и исплативије. О оснивању пукова и дивизија или корпуса нема ни говора, али највјероватније је да ће све бригаде настале након 2006. бити расформисане и скројене нове. Кроз првих неколико мјесеци текуће године можемо да очекујемо и озваничене детаљне информације о реорганизацији и диспозицији. Благо речено, иде на боље... Живи били па видјели шта ће се из овога изродити. Поздрав из РС!



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 202

Mislim da će taj 111. biti u stvari 8., trenutno ima 7 motor./pešadijskih bataljona
Zanima me i da li će novonastali brdski i oklopno izvidjački biti samostalni ili u sastavu neke brigade?
Nije mi skroz jasna uloga oklopno izvidjačkog bataljona, bez da je isti u sastavu divozije koja ima za cilj da napadne kao takva na velikom frontu idealnom za om jedinice tipa ruska stepa ili pustinja.Za ovakav trenutni ustroj VS su oklopno izvidjački vodovi u sastavu okl. ili meh.bataljona dovoljni, eventualno okl.izvidjačka četa pri brigadi.



offline
 • Pridružio: 08 Jan 2018
 • Poruke: 36

Оклопно-извиђачки батаљон је већ формиран, није у саставу нити једне бригаде, потчињен је команди КоВ, налази се у Нишу и као што сте Ви написали обавља дате извиђачке задатке, а тренутно у саставу командних ватаљона сваке бригаде КоВ постоји извиђачка чета, задужена за извиђачке и диверзантске задатке на нивоу бригаде, док у батаљонима постоје извиђачки водови. Тако да претпостављам да ће и тај нови батаљон брдске пјешадије бити ван бригада и потчињен директној команди Копнене Војске, као и некадашњи 19. батаљон брдске пјешадије, ако се не варам.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 1898

Che01 ::Што се тиче нових/старих бригада, 63. падобранска бригада је остала на рангу батаљона и четног је састава, чека се реорганизација и наравно попуна новим саставом, што се може очекивати тек након увођења шестомјесечног обавезног војног рока 2021. године. Затим 72. бригада за специјалне операције у свом саставу има Команду, Командни батаљон, Батаљон за специјалне операције "Грифони", Батаљон за специјалне операције "Соколови" и Логистичку чету. У Лозници се у току ове године треба очекивати оснивање новог 111. пјешадијског батаљона, који ће као и осталих осам бити моторизованог типа. А у Прибоју се очекује оснивање батаљона брдске или планинске пјепадије, о томе још нема информација. Оклопно-извиђачки батаон из Ниша се састоји од Команде и 3 извиђачке чете опремљене возилима БРДМ-2МС (1 комадндно возило + 3× вода од по три возила, значи у чети укупно10 возила, колико је до сада и стигло, а осталих 20 се очекује кроз пар мјесеци). Затим сви тенковски, њих 4, и сви механизовани, 8 батаљона, чекају реорганизацију и расформисање као и формирање нових оклопних батаљона који би били мјешовитог састава, што је много флексибилније и исплативије. О оснивању пукова и дивизија или корпуса нема ни говора, али највјероватније је да ће све бригаде настале након 2006. бити расформисане и скројене нове. Кроз првих неколико мјесеци текуће године можемо да очекујемо и озваничене детаљне информације о реорганизацији и диспозицији. Благо речено, иде на боље... Живи били па видјели шта ће се из овога изродити. Поздрав из РС!

Све је то дивно и сјајно, али шта то благо речено иде на боље?

Имамо четири бригаде КоВ које би, да су прописно попуњене, обучене и опремљене, вероватно представљале најмоћније јединице у овом делу Европе. Појединачно у теорији и бројем људи и технике могу да прегазе поједине локалне армије квазидржавица на Балкану.

Сад ћемо мало да се играмо са преспајањем и пресипањем из шупљег у празно истих људи и исте технике, у различит формат. Чак и склапање механизованих и тенковских батаљона у оклопне, колико год имало смисла не решава основни проблем. Ако не могу унутар једне бригаде да се похватају и увежбају и да буду "модуларни", шта очекивати у неком озбиљном сукобу или у било којој ситуацији када буде морала да се склапа нека мања или већа формација која није мирнодопска.

Сви занемарујемо ту основну грешку, а то је непостојање дугорочне стратегије и њено постојање само на папиру. Још мало па ће 15 година (!) како су склопљене овакве бригаде. Од тога тренутка Србија је имала 3 "режима", 7 влада, 7-8 министара одбране... И за све то време није једна једина бригада, ма шта бригада, није један једини батаљон, прописно ПОПУЊЕН, опремљен модерном или модернизованом техником, обучен, а од тзв. "активне резерве" нема ни трага ни гласа.

О чему даље да причамо?. Да ли су теоријски сложени у 4 или 404 бригаде, у дивизије, корпусе или фронтове, да ли се по Никинцима шепури 8. или 108. варијанта неког мртворођеног пројекта... сасвим је свеједно.

Даље око војног рока... У условима отворених граница, масовног одлива становништва, демографског колапса, где је просечна старост популације 45 година, где је 20% популације преко 64 године старости са тенденцијом убрзаног пропадања, неко пројектује да си проблеме решава тако што ће имати регруте. Све да се не рачуна Космет, да се не рачуна ЦГ и сл. У односу на 1991/2. базен из кога се граби је преполовљен!

Није исто да ли породице имају 4 детета или једно, није исто да ли популација неписмена или високо образована, није исто да су границе отворене или нису, није исто да ли је популација сеоска или урбана, није исто да ли популација поседује земљу или не, није исто да ли се породице формирају са 22 или 32 или 42 године, није исто да ли је друштво патријархално или није, да ли је религиозно или није, да ли је патриотско или није, да ли има поверење у државу или нема... То су све неки фактори о којима се слабо размишља.

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4584

https://www.battleorder.org/sweden-mech-platoon-2020

Švedski mehanizovani vod. Ubeđen sam da nema teže naoružane pešadij, bar u Evropi. Odeljenje rađeno po Ikea filozofiji, sklopi sam po potrebi.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6468

A.R.Chafee.Jr. ::Napisano: 25 Dec 2019 20:34

Školski odred bi bio:

- 2x motorizovana četa
- Četa bornih kola
- Izviđački vod
- Pionirski vod
- Vod minobacač 120mm
- Vod samohodnih POVR
- Vod tenkova
- Vod za blisku PVO
- Prateći sastav



Matori dr***ija dobri covek mi je jedanput na ovoj temi napisao ono sto cu ja sada pokusati da parafraziram: ,,kog ce roda da ti bude komandant odreda? "
Ekstremno male jedinice sa sobom povalce sopstvene probleme, posebno vezane za logistiku, obuku i organizaciju, te se zato one obicno sklapaju ad-hok u toku borbenih operacija.

P.S. Borna kola su poprilicno retka zverka ovih dana (osim ako ti formacija nije pisana za 1945-tu godinu).

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4584

Napisano: 05 Jan 2020 16:25

Rod pešadija, VES motorizovana. Dotični nije shvatao šta je top minobacač svojevremeno.

Borna kola nisu nikakva egzotika i retkost, čak šta više. No sada im se kače razna druga imena, te tenkolovci točkaši, te vozila za vatrenu podršku, te jurišni topovi te ovo, te ono. Na srpskom se to prosto zove borna kola. Jel treba da ti nabrojim neka?

Dopuna: 05 Jan 2020 16:33

PS, ovo nije baš mala jedinica. Zapravo je praktično bataljon. Tri linijske čete, četvrta za podršku i izviđačko pionirksa grupa.

Da ponovim ima stalnu komandu koja je potčinjena komandi jedinice ranga brigade, sastav se menja zarad veće kohezije i boljeg uvežbavanja. Praktično stalni ad hoc sastav.

offline
 • Pridružio: 21 Jun 2010
 • Poruke: 202

Po čemu je ovo drugačije od sadašnje bataljonske borbene grupe, gde se bataljon ojača za odredjeni zadatak, pa mu se dodaju tenkovi, inžinjerija, pvo samo što se zove odred, a ne bataljon?

online
 • Pridružio: 27 Avg 2018
 • Poruke: 4584

Po tome sto je prazna tabla u startu. Samo komanda, pa se od ceta gradi po potrebi. Moze da ima dve cete ili sest ili koliko treba I kakvih treba. Bolje prilagodjavanje za situaciju. Ili da se pojaca ili oslabi po potrebi.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6468

Borna kola su toliko egzoticna, da ih ja nisam uspeo pronaci u vojnoj enciklopediji. To je jednostavno isuvise sirok pojam da bi se mogao prakticno koristiti. U vreme 2SR. taj se termin odnosio na izvidjacka volzila, mada je pravilnije koristiti ga za epohu 1SR. kada su borbena kola bili oklopljeni automobili ili oklopljeni kamioni, naoruzani mitraljezima, koji su krstarili iza neprijateljskih linija.

Ako su ta borbena kola izvidjacka, onda ne treba izvidjacki vod, i generalno idu 3 motorizovane cete na jednu izvidjacku. Ako su lovci na tenkove, onda je vod sa POVR suvisan. I tako dalje...

Ameri su tamo 60-tih, ili kojih, imali koncept komandi i malih jedinica koje im se pridodaju prema potrebi. Vise nemaju takav koncept. Nije se pokazao u praksi. Ljudi mnogo bolje rade zajedno, kada se poznaju od ranije, i kada su zajedno radili, vezbali, isli u kafanu u mirodropsko vreme.

Vodom tenkova komanduje porucnik, koji kada se unapredi u kapetana nema vise mesta u tvom odredu. On takodje nema ni kapetana od koga bi ucio zanat dok je komandir voda, zato sto mu predpostavljeni kapetan nije tenkista. To su te ekstremno male jedinice na koje sam ja mislio.

Sastav ne moze biti i stalan, i ad hoc. Jedno iskljucuje drugo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 733 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 5 sakrivenih i 695 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., AleksSE, Boris90, Bov80, celik, crnitrn, Dimitrise93, dozorni, Drug pukovnik, FOX, goxin, ILGromovnik, Insan, Krusarac, Lucije Kvint, Mlav, MrNo, Nebo_M, nemkea71, operniki, putnik1.lev, royst33, S-lash, Sale.S, sombrero, Toni, Trpe Grozni, vasa.93, vlvl, wizzardone, zdrebac, zlaya011