Novi grb Srbije

81

Novi grb Srbije

offline
 • Pridružio: 21 Dec 2006
 • Poruke: 448

Koska ::http://www.kupindo.com/Ostalo/10041571_ZASTAVA-SRBIJE"Nova" zastava Srbije - (kineska verzija srpske zastave s novom stilizacijom)...
"Ocene: 99.91% pozitivnih,
Pozitivne: 3773
Neutralne: 7
Negativne: 2"


то су оцене које је продавац сакупио на Лимундо и Купиндо

немају везе са папагајемRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@ tomcat114
Nisam znao za upotrebu plavo-belo-crvene trobojke u Srbiji 1816. godine, možeš li nešto da napišeš o tome? Ili link...

@ zoranis, Misirac
Krajišnici su amblematiku i heraldiku shvatali možda previše slobodno... mnogo je (isuviše) objašnjenja za takav položaj ognjila, ali na grbu Srbije treba da budu okrenuta tako kako već jesu.

@ 00000
Zastava sa tri zvezdice i grbom je pre svega zamišljena kao trgovačka, koliko mi je poznato.


------------ ------------


Ukratko, ovo je nešto što bih rekao/dodao
o našoj zastavi od 1804. do konačnog oslobođenja 1878. godine.Zastava obnovljene Srbije nije nije bila strogo definisana u prvom periodu ustanka. Postojalo je mnoštvo ustaničkih stegova koji su predstavljali same jedinice, i koji su se međusobno više ili manje razlikovali. Svakako, danas je najpoznatiji onaj koji je inspirisao sadašnju zastavu Topole, kog/koju svi prepoznajemo kao Karađorđevu zastavu.ustanička zastava (1804.)


zastava Topole danas.
Ta zastava je, kao kasnije i pečat Sovjeta, objedinila neke simbole koji su tada doživljavani kao srpski. Ipak, ona je ostala pre svega vojna, vezana za pomenute ustaničke snage.

Kao ideja za državnu zastavu počele su da figuriraju trobojke, i to one inspirisane crveno-plavom zastavom koja je imala i izvedbu sa osam srebrnih (ili zlatnih) Andrejinih krstova. Smatralo se, a i danas se misli, da je to najstarija srpska zastava kojoj se može pripisati nacionalni karakter. To je zastava koju je koristio kralj Stefan Vladislav Nemanjić, opisana u hronikama iz perioda od oko 1240. godine, ali se ista zastava nama pripisuje još od 768. godine. Nije isključeno da je izbor crvene, plave i bele boje početkom 19. veka bio dodatno podržan (politički) zbog Rusije i Francuske.zastava Srbije (768- 1230- )


zastava Srbije (768- 1230- ) idealna rekonstrukcija iz 1989.


Srpska trobojka, početak 19. veka
Važno je reći da je crveno-plavo-bela trobojka postojala i pre 1835. iako je za zastavu Srbije uzeta kasnije, a ozvaničena 1838. godine. Pored rečenog, ona je jedan modernizovan prikaz starog znamena.
Ideja da je ova zastava nastala kao prosta inverzija ruske nije sasvim uverljiva – jednostavno, Rusija je do 1883. koristila druge zastave, dok se sadašnja trobojka nezvanično upotrebljavala kao nešto što bi nazvali civilna zastava. Dakle, vrlo ograničeno prepoznatljiva... Državna i vojna zastava Rusije su drugačije izgledale, a prva je našu trobojku mogla da inspiriše samo bojama.zastava Rusije (1668-1883.)


vojna i carska zastava Rusije (do 1883.)


zvanična zastava Rusije od 1883. do 1914.
Crveno-belo-plava trobojka, pored već navedenih činjenica, predstavlja i pokušaj heraldičko-veksilološkog predstavljanja crveno-plave zastave, u okvirima ovih disciplina uspešan.zastava Srbije po Ustavu iz 1835. godine
Pitanje apliciranja grba na našu zastavu je prilično složeno. Naime, Knjaz Miloš je znao da će relativno lako dobiti priznanje zastave Srbije i da se Turci tome neće oštrije protiviti zbog svog tadašnjeg položaja. Ipak, Miloš je želeo da po svaku cenu obezbedi i priznati grb Srbije, što je već nailazilo na snažan otpor Turaka, tradicionalno nesklonih klasičnoj heraldici koju kao i većina muslimana doživljavaju čisto hrišćanskom disciplinom (Turska ni danas nema grb, već nezvanični znak/amblem).

Kako zvanično priznavanje grba od Turske u tom trenutku nije bilo ostvarivo, išlo se na njegovo uvođenje kao elementa zastave. Prvi pravni pokušaj ove vrste je učinjen kroz Ustav iz 1835. godine. Ovaj akt je opisao zastavu, ali i sam grb Srbije! Zbog svog za ono doba veoma liberalnog duha, naišao je na opšti otpor u Turskoj ali i drugim zemljama, te je vrlo brzo stavljen van snage. Ima spekulacija da je Miloš namerno išao na to da ustav bude neprihvatljiv velikim silama kako bi ga stavile van važnosti, jer je želeo da vlada apsolutistički... što je obimna tema, posebno detalj o Miloševoj autoritativnoj vladavini koja se teško kao takva može okarakterisati u odnosu na druge sisteme tog vremena... ipak, ostaje činjenica da je Ustav iz 1835. prvi akt koji definiše simbole obnovljene Srbije.

Fermanom iz 1836. je turski sultan opisao srpsku zastavu kao crveno-plavo-belu. Grb u tom dokumentu nije pomenut. Kako ovo nije zadovoljilo kneza, izvršen je niz pritisaka da se izda novi ferman u kom će biti priznat grb Srbije (makar i kroz zastavu sa kako je predlagano tri polumeseca i grbom). Ovo je donekle uspelo 1838. donošenjem još jednog (tzv. "popravljenog")fermana. Treba reći da u tom novom fermanu grb jeste kroz zastavu priznat i pomenut (uz četiri zvezdice umesto tri polumeseca), ali nije opisan. Za ovo postoji više razloga, jedan od njih je taj što su Turci želeli da se tom delu teksta pokloni najmanja moguća pažnja, dok je drugi razlog bio taj da opis nije bio neophodan, jer je grb već bio poznat (u praksi, još od hatišerifa iz 1830.). Srbiji je ovo takođe odgovaralo, dobijene su manje turske zvezdice umesto polumeseca, iako se prividno učešće neprijateljskih znakova uvećalo sa tri na četiri... na papiru.zastava Srbije, zvanično od 1836. godine
U praksi su korišćene gotovo isključivo čiste trobojke. Vlast je bila zadovoljna turskim priznanjem grba i zastave, ali je želela da se oslobodi islamskih simbola na zastavi, te je uz izgovor (Turskoj ali i drugim silama) da je apliciranje složeno, potencirano isticanje čistih trobojki, bez ikakvih grbova i simbola. Mnogo je stavova koji govore da je sve ovo urađeno sa (srpskom) namerom.

Ovo stanje je posle konačnog oslobođenja ostalo na snazi, i pravno je definisano. Može se reći da je do 1887. kroz aktove dolazilo do sitnijih izmena u pogledu amblema i grba na trobojci ali one u stvarnosti nisu zaživele, te ih u ovom već predugom osvrtu na našu zastavu od 1804. do 1887. nisam pominjao.

U daljem periodu nezavisnosti i suverenosti Srbije čista crveno-plavo-bela trobojka je ostala zastava Srbije. Grbovi na znamenu su ostali rezervisani za kraljevu standartu, trgovačku i vojne zastave...

U praksi to je srpska/zastava Srbije od 1835-1945. godine, i od 1991/1992. do danas, a realno do 2004. godine.

Iz mnogo razloga smatram da to treba da bude jedina naša zastava.offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Ne znam...

Meni se dopada što imamo narodnu i državnu zastavu iz mnogo razloga.

To je uostalom praksa u tako mnogo zemalja.

Što je najbitnije, kada se našta trobojka okači o poprečnu prečagu (a pogotovu bez ikakvog tega na jednoj - "donjoj" strani prečage) ista je kao ruska. I to jeste problem!

Ja sam lično prisustvovao jednoj svečanosti našeg i grčkog naroda. Srpska i grčka zastava su bile okačene na dvama barjacima, svaka o horizontalnu prečagu, a tada naša zastava nije imala grb... Da nesreća bude veća teg je stavljen na pogrešnu stranu prečage te je neprestano izdizao belu boju gore.
Ispalo je - sasvim jasno Smile - da je u pitanju svečanost grčkog i ruskog naroda... Sad

Wink Very Happy

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Uros85 ::...
Što je najbitnije, kada se našta trobojka okači o poprečnu prečagu (a pogotovu bez ikakvog tega na jednoj - "donjoj" strani prečage) ista je kao ruska. I to jeste problem!

Ja sam lično prisustvovao jednoj svečanosti našeg i grčkog naroda. Srpska i grčka zastava su bile okačene na dvama barjacima, svaka o horizontalnu prečagu, a tada naša zastava nije imala grb... Da nesreća bude veća teg je stavljen na pogrešnu stranu prečage te je neprestano izdizao belu boju gore.
Ispalo je - sasvim jasno Smile - da je u pitanju svečanost grčkog i ruskog naroda...
...
Tom logikom nije moguće međusobno razlikovati trobojku Jugoslavije, Luksemburga i Holandije, donekle je tu i zastava Francuske, zatim znamen Poljske, Monaka i Indonezije, onda Italije, Irske i Obale Slonovače, u toj grupi je indirektno zastava Mađarske, dalje Austrija, Letonija i uslovno Peru, u sledećoj grupi su Mali, Gvineja i recimo Bolivija... da ne nabrajam dalje.

Ranije smo cinoeye i ja pisali o pravilima vertikalnog isticanja zastava - kada se ovo adekvatno izvede, nema problema u razlikovanju zastava (upravo su grčka i naša pravila izričita po tom pitanju). Naravno da će uvek pod određenim uglom zarotirana jedna zastava ličiti na neku drugu, sličnih boja... to ne može biti uzrok, niti povod za primenu grba. I o ovome smo govorili.

Narodna i državna se mogu razlikovati i bez primene grba. Ja mislim da je bolje imati jedinstvenu trobojku, no ako se uvodi diferenciranje (koje nam je u praksi donelo haos) treba ga pravilno sprovesti.

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Ako misliš na ideju da se (samo) razlikom u razmeri dužine i širine napravi razlika između narodne i državne zastave, to mi je bezveze...

To bi retko ko mogao da primeti.

Pa i ovako se često krši pravilo da je naša zastava samo ona u srazmeri 1:1,5 širine i dužine... Sad

offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: Belgrade

Napisano: 04 Apr 2012 0:01

...mnogo je bolje da se ovakon vertikalno postavlja zastava...
ono sa okretanjem grba mi se ne svidja...

Dopuna: 04 Apr 2012 0:16...čak i ovako je bolje, nego, ovo...Dopuna: 04 Apr 2012 0:20

...Crnogorci npr. okreću grb u zavisnosti od toga kako se zastava ističe...

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Uros85 ::Ako misliš na ideju da se (samo) razlikom u razmeri dužine i širine napravi razlika između narodne i državne zastave, to mi je bezveze...

To bi retko ko mogao da primeti.

Pa i ovako se često krši pravilo da je naša zastava samo ona u srazmeri 1:1,5 širine i dužine... Sad
Razlika između različitih zastava iste države ne mora biti velika, niti istaknuta, naprotiv! Uostalom, u većini zemalja ta razlika i ne postoji – zastava je jedinstvena.

Pomenuo sam da postoje zemlje u kojima je u primeni razlikovanje zastava po odnosu širine i visine – tu je Švajcarska, zatim Velika Britanija koja ima čitavu seriju zastava na bazi Junion Džeka koje se međusobno razlikuju srazmerom, donekle je to bio slučaj i kod nas jer je SFRJ imala delom tu praksu kod pomorske oznake...

Krše se kod nas mnoga pravila, slažem se da je nažalost tako. To se nije popravlio uvođenjem zastave sa grbom, već su se stvari u praksi drastično pogoršale.


@ Koska
Razumem na šta misliš i sa tim se slažem, po srpskom pravilu je to ovako (gornje polje prvo-levo).

I ovako.

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Da. Crvena boja je do barjaka za slučaj ovakvog isticanja...

A grb je naravno u gornjem delu zastave.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

^Verovatno si mislio na jarbol, ne na bajrak.

Kada se zastava ističe zarotirano/vertikalno, po pravilu se smatra nedostojnim da je više od jedne stranice pričvršćeno za jarbol. Nažalost, kod nas se to pravilo često (gotovo redovno) ne poštuje. Primer jednog od pravilnih isticanja je na slici ispod – u pitanju je finski kućni plamenac.

Naravno, prečka koja je u kontaktu sa zastavom može biti na jarbol (vertikalni nosač) ovešena na nekoliko načina. Konkretno kod plamenaca ispravan je prikazani način, koji je za njih, uobičajeno, gotovo jedini.

Evo pravila o isticanju u slobodnom prostoru.З А К О Н
О ИЗГЛЕДУ И УПОТРЕБИ ГРБА, ЗАСТАВЕ И ХИМНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ
::
...
Правила о истицању заставе
Члан 31.
Ако се застава Републике Србије истиче преко улице или трга у вертикалном положају, положај заставе треба да буде такав да горње поље заставе буде на:
1) северној страни – ако је правац улице исток – запад, односно запад –исток;
2) источној страни – ако је правац улице север – југ, односно југ – север;
3) источној страни кружног трга.
Ако се застава Републике Србије истиче вертикално на столу, бини или каквом другом почасном месту, горње поље заставе јесте прво с леве стране, спреда гледано.
Ако се застава Републике Србије истиче на говорници, може се поставити на копљу са десне стране говорника или на зиду иза говорника, тако да је говорник не заклања.
Ако се застава Републике Србије полаже на одар, њоме се може покрити ковчег по дужини, и то тако да се горње поље заставе налази с леве стране, спреда гледано. Застава се са ковчега мора уклонити на достојанствен начин пре полагања ковчега у гробницу и не сме доћи у додир са тлом.
...
Lično imam utisak da se kod nas isuviše često i bez vidljivog razloga zastave postavljaju u ovaj, ipak pomalo neprirodan, položaj. Da su to zastave u obliku plamenaca to bi bilo u redu, ovako ne vidim svrhu...
Mali kuorizitet: dok smo imali više nacionalnih plamenaca (koristili su se učestalo u mornarici) oni su uglavnom isticani (iz opravdanih razloga) horizontalno, što je za takav tip zastave manje uobičajeno.

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Da, da, jarbol - naravno... Wink

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 787 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 738 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, Areal84, Bobrock1, BORUTUS, Brok, draganca, dragon986, elenemste, FOX, Georgius, HogarStrashni, HrcAk47, jackreacher011011, JimmyNapoli, Još malo pa deda, Karla, Kibice, Komentator, ljubacv, mercedesamg, milutin134, Mixelotti, moldway, NoOneEver Dreams, panzerwaffe, Petarvu, procesor, S-lash, simazr, slonic_tonic, Steeeefan, stokssone, Tvrtko I, vathra, vladetije, W123, wizzardone, wolf431, wulfy, x9, |_MeD_|